'AgustaWestland, İtalyan helikopter tasarım ve üretim şirketidir.' Wikipedia'dan alıntı.
'T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri.' Bu da Wikipedia'dan alıntı.
Ek olarak Evren hocam benim demek istediğim her şeyi kelimesi kelimesine dökmüş. 0 tecrübe ile araç üretimi yapmak kolay bir şey değil. Ülkende zaten milyonlarca araba var. Trafikten de geçilmiyorken yerli otomobil rüyasına teşvik trafikte kaosu getirir.
Henüz Türkiye'mizde montajlanan araçların dahi güvenliğinden şikayet ediyorken,%100 Yerli araca,yürüyen tabut gözüyle bakar bu millet. Haksız da olmaz. Bakın yapılmaz demiyorum,gayet tabii yapılır ancak yapılacak üretim bandı,kullanılacak edevatlar,transportasyon süreçleri vs. hepsi dışa bağımlı olacak. İtalyan Punto'sunu Tofaş dağıtıyor diye Şahin muamelesi gören araçlarımız var,Türk malı'nı nasıl kullandıracaksın? Akıl karı değil. Ben de çok isterdim,ama Evren hocamın da dediği gibi 1800 hatta daha öncesi üretimlerine seri olarak başlayan şirketlerin yanında,henüz daha 1 kilometre gitmemiş,motor ömründen,yedek parçasından,güvenliğinden ve donanımından bi'haber bir araç koyulur halkın önüne ve deli gibi zarar edilir.
Yukarıda 'Yerli üretim araca binmek istemez misiniz?' diye sormuş bir abimiz,hayır istemem. Pazarda 50bin liranın altında araç kalmamış,bizim para sevdalıları yerli aracı bile dolar kurundan satarlar zaten,ya da hadi 'avrupa ülkesiyiz' euro. Ne anladım yerliliğinden?
Ancak şöyle olsa olur,ortak platformda anlaşılır,tıpkı Fiat ve PSA'da olduğu gibi,Fiorino gibi yani,ortak platform bir araca girilir,ortaklık ile yürütülür. Fifti Fifti yerli dersin,ülkende fabrikan çalışır,ekonomin gelişir,istihdam sağlarsın. Daha sonra edindiğin tecrübelerle,kendi prototiplerini geliştirirsin,olamaz mı? Olabilir. Citroen'den ayrılıp kendi başına marka olan DS gibi..
SAYIN Cumhurbaşkanı derya deniz rüyalarda yüzebilir,ki bayadır yüzüyor zaten,bunların hepsi,erken seçim öncesi reklamlarıdır. Ve ancak billboard'larda yazacak slogan olabilir,ondan öteye de geçemez.
Ek olarak Fırtına Topları'nın güvenlik ve altsistemlerinin bir kısmı Güney Kore'li Samsung'tan alınıyor uzun yıllardır. Bunlar dışında yerli üretim. Ama o da tamamen yerli değil.
Yer imleri