Sayfa 9/11 İlkİlk ... 567891011 SonSon
216 sonuçtan 161 ile 180 arası

Konu: Hadi bakalım şu cut-off olayına biraz kafa yoralım

Arda BULUT
    ABNEW - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 4298

Mustafa, çok düşük miktarda (sıfıra yakın) yakıt tüketimi devam ediyordur cut-off esnasında...

Şakir Yalçın
    makineman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Konya
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 92

Mustafa motor yokuş aşağı inerken motordan gelen ses kompresyonla alakalı. Ayrıca yakıt pompası motor çalıştığı sürece devamlı çalışır ve sabit devirli çalışır. Motora gelen yakıttan kullanılmayanı tekrar depoya döner. Hiç kullanılmıyorsa(cutt of) tamamı depoya geri döner. Yani pompanın ısınması gibi bir durum söz konusu değil.

3. 07/09/2009, 17:26

Mustafa Akçay
    pdr42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 625

işte motordan hırlama sesi geliyor . arda sennde dedigin gibi az miktarda bir yakıt girişi söz konusu .. cihan 700o devirde iken gelen ses ne sesi olabilri yani subap sesimi krank milnin donme sesimi nedir acaba

5. 08/09/2009, 06:07

Mustafa Akçay
    Rengi
    Titanyum Gri

evet mekanik aletin heryerinden ses gelebilir ama o devirde duyulan ses bence sadece bununa acıklanamaz . patlama vardırki o ses geliyor. birde yeni nesli motorların çalışma prensibini incelesek daha iyi sonuclara varırız diye dusnuyorum. mesela yeni nesilde kam mili bagımsızmı calısıyor. yakıt pompası hareketini nerede alıyor bunları incelersek daha iyi sonuclara varırıs sanırım

İLKER Ç.
    ocean_1919 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Eskişehir
    Rengi
    Titanyum Gri
    Plaka
    26
    Edilen teşekkür: 197

Mustafa haklısın motorda tabiki patlama olmalı, motor çalışıyor sonuçta. Dolayısıyla azda olsa yakıt tüketir. Stop edinceye kadar.

uğur kamçı
    Kurallara uymadığı için forumdan uzaklaştırılmıştır. xcruelx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 358

Arkadaslar 1/10 oranında hava sıkıştırmaya devam ediyor motor. Onun gütültüsü olmazmı ? Yada sarsıntısı? yada ısınmazmı? sanıyorsunuz. Bu konu hakkında Valeo nun araştırması var kendileri cut off sistemini dahada ileri götürmüşler. MEsela arac kırmızı ışıkta durdu dimi. Boştasınız aracın motoru tamamen duruyor. 0 devir gösteriyor. yeşilde gaz a dokunduğu an araç devam ediyor. ne marş var nede bekleme.
    Konu xcruelx tarafından (08/09/2009 Saat 13:30 ) değiştirilmiştir.

9. 08/09/2009, 15:42

Arda BULUT
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok

Alıntı xcruelx Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ...Bu konu hakkında Valeo nun araştırması var kendileri cut off sistemini dahada ileri götürmüşler. MEsela arac kırmızı ışıkta durdu dimi. Boştasınız aracın motoru tamamen duruyor. 0 devir gösteriyor. yeşilde gaz a dokunduğu an araç devam ediyor. ne marş var nede bekleme.
    Start-stop Sistemi, önümüzdeki günlerde birçok araçta göreceğiz bunu

Eksantrik mili (milleri) güçlerini krank milinden alır.Dolayısıyla bu mile bağımlıdırlar.Ancak son yıllarda kullanılan değişken zamanlama sistemli emme sübaplarını kontrol eden eksantrik mili yarı bağımsız duruma gelmiştir ama yine de bunlar gücünü kranktan almakta.Dolayısıyla vitesteki araçla giderken yakıt gitse de gitmese de motorun tüm parçaları çalışmaya-dönmeye devam eder.Yani ses duymamız yakıt gittiği anlamına gelmez bence...

Mustafa Akçay
    Rengi
    Titanyum Gri

motorun ses yapan parçalarına incelemek lazım 7000 devir yuksek bi devir ama bu alet sadece 7000 devirdemi yapıyor cut of olayını ustelik dedigim gibi 7000 devirde donen bir motorun ses yapan elemanlarına bakmak lazım ne olabilri krank mili mi eksantrikmi motortaki kompresyonmu vantilatormu nedir bu ..
    motor yakıtsız gidiyor savını desteklemek icin bence motorun calısan tüm parcalarına bakmak lazım. dedigim gibi yeni sistemi incelemk lazım. bize öğretilenler eski sistemde karburatorlu araclar icin olanlar. aslında yeni nesl motorlarda yakıt sisteminin nasıl çalıştıgını yani benzin pompası yada bu gorevi goren parca ecu tarafından kontrol ediliyormu yoksa eski sistemdeki gibimi
    bir diger husus eger yakıt tamamen kesliyorsa arac cut oftan cıkarken motorun vurdurma gibi yada benzer bir sekilde bize hissetitrecek kadar bir tepki vermesi gerkmiyor mu aynı 2. vteste arac vurdurma gibi br durum olmayacakmı peki. cunku atesleme yok bir patlama yok. bos çalışan silindirlere biranada benzin alıp patlama oldugunda bunun motorda belli bir ses farkının yapmasına neden olması gerekmezmi

serkan cahit
    maxisezer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Sakarya
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 7

Alıntı bahcelili_ali Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ali abi bence vitesde in yakıtın yağlaması olsaydı motor yağı ne işe yarayacaktı abi bence motor gayet iyi yağlanmaya devam eder çünkü pompa marştan itibaren sürekli çalışır. bide şöyle bişey var boşta ikende şanzıman yağlanmaz
    tamamen doğru bence +10

Ozan K
    OzzY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Granit Gri
    Plaka
    35HK***
    Edilen teşekkür: 2813

farklı bi açıdan yorum yapayım
    bi arkadaşımda eski bi landrover var(68-72 model filan)
    tüplü
    tüp/benzin ayrımını yapan düğmeyi ortaya getirdiğinde(orta diye bi konum yok kendisi eliyle ortada tutuyo) motora ne benzin gidiyo nede LPG ancak çalışmaya devam ediyo seste vsde bi değişiklik olmuyo. bu araç bile manuel olsada cut off yaparak sıfır yakıtla gidebiliyosa bizimkiler haydi haydi gidiyodur
    Ne Mutlu Türküm Diyene!

Mert Karaca
    Stalker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 135

Ben cutoff olayında tüketim tamamen sıfır oluyor diye biliyorum, çok az da olsa yakıt tüketimi olur diyenler vardı nedenini de söyleyebilirler mi acaba?

Kırmızı ışıkta motorun durması ve debriyaja basıldığı tekrar çalışması Bosch patenti ile yakında yüksek ve orta sınıf araçlarda boy göstermeye başlıyacaktır.

Alıntı Cihan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben neyin tartışıldığını anlamıyorum o yüzden yorumdan vazgeçiyorum. Dakikada 7000 devir dönmenin neresi ses çıkarıyor sorusu gerçekten ilginç ve gereksiz bence.
    Haklısın walla, titreşim ve makine elemanları dersini hatırladım bir an .
    Düzgün üretilmemiş aktarma organları 1500 devirde bile kafa şişirmeye yetiyor.

15. 09/09/2009, 17:07

Arda BULUT
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok

Alıntı Stalker Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ...........Kırmızı ışıkta motorun durması ve debriyaja basıldığı tekrar çalışması Bosch patenti ile yakında yüksek ve orta sınıf araçlarda boy göstermeye başlıyacaktır.............
    Sadece orta sınıf ve üstü değil mini ve küçük sınıfta da örnekleri geliyor Mert...

Mustafa Akçay
    Rengi
    Titanyum Gri

duzgun uretilmiş aktarma organlarından ne tarz bi ses geliyor acaba onuda soyeleybilrmiyiz cihan az az daha sabır ihsan eyle

18. 10/09/2009, 01:59

Şakir Yalçın
    Nereden
    Konya
    Rengi
    Yok

Alıntı pdr42 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    duzgun uretilmiş aktarma organlarından ne tarz bi ses geliyor acaba onuda soyeleybilrmiyiz cihan az az daha sabır ihsan eyle
    Alıntı Cihan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yok bende sabır kalmadı üzgünüm hepsini tükketin sağolasın
    Cihan'da sabır kalmamış ben söyleyeyim

Çok çok hassas tolerans ölçülerinde üretilseler dahi birbirine temas eden yüzeyler 5000 devirle dönerken mutlaka ama mutlaka ses çıkar

Elektrik motorlarını ele alalım. 45 HP elektrik motoru. Ortada yakıt yok, patlama yok, ateşleme falan da yok. Sadece iki rulman üzerinde üstelik sadece 940 d/d hızla dönüyor. Motorun ucunda herhangi bir aktarma organı bağlı değil. Boşta yani. Motorlar çok hassa üretilen ekipmanlardır üstelik. Ama ortaya yine de muazzam bir ses çıkıyor. Bir de bunun ucuna redüktörler ve çeşitli ekipmanlar bağlayıp devrini 5000 d/d ye çıkarın. Esas sesi o zaman görün siz. Sanırım biraz daha anlaşılır oldu.
    Konu makineman tarafından (10/09/2009 Saat 13:47 ) değiştirilmiştir.

20. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Mustafa Akçay
    Rengi
    Titanyum Gri

evet anlasılır oldu.. cihan sabırla koruk helva olur derlermiş. her neyse simdi ben netten bakıyorum sizin gibi de dusunen bizim gibi dusunen insanlar cok ama ortada tatmin edici bir acıklama yok forumun amacı bilgi paylasımı degilmi evet herkes bildigni paylasıyor yanlıs bildikleirmiz de olur iste ben eger yanlıs biliyorsam bunu duzeltmek icin burada bilgi paylasımında bulunuyorum. fakat dedikleriniz hepsi mantıklı hep soyledigim gibi yeni motorun calısma prensibinden yola cıkarak bunu aydınlatmya calısalım. bu konuda motor ustaları ile gorusuyorum net bilgi sahibi degiller ozellikle yeni nesilden cok anlamıyorlar. yada benm gorduklerim o cunku bu konuda tatmin edici bir cevap alamadım. ama yuarıda bişey demistim yakıt pompası hareketini nereden alıyor diye eger benzin gelirse oradan gondermezse ısınır falan demiştim. işte benzin pompasının tahliye pompasından geri gonderp ısnma olayı olmazmıs. benm bu tezim curudu dolaysıyla aama ondan sonra ( aklıma bir fikir geldi arkadaslar bakın bu olayı ben deneyecegim ama ne kadar sagıklı olur orası ayrı bir konu yapınca haber edeirm))

SERDAR ÖZLÜ
    serdar2362 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Titanyum Gri
    Plaka
    06 BY 7694
    Edilen teşekkür: 1623

Standart Vitesi Boşa Atma.

Yakıt tüketimi ve Vites aralıkları konusundaki muhabbetten yola çıkarak. Ben uygun yolda özellikle dik yokuş ve hafif meyilli yollarda hızımı alıp vitesi boşa atıyorum. Hasan Öztürk kardeşim enjeksiyonlu motorlarda yakıt tüketimi daha fazla olur dedi. Aklıma takıldı. Sizlerin düşüncesini'de alabilirmiyim.
    Konu serdar2362 tarafından (10/09/2009 Saat 14:32 ) değiştirilmiştir.

Mert Karaca
    Stalker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Edilen teşekkür: 135

dik yokuşlarda vitese atarak inerseneiz yokuş boyunca yakıt tüketimi sıfır olur hem de yokuş dik olduğu için sabit hızla viteste güvenli bir biçimde inebilirsiniz.
    Hafif meyiller viteste inseniz de olur boşta inseniz de olur, viteste gene yakıt tüketimi sıfır olur ancak meyil yetersiz gelip araç yavaşlayabilir, aracı aynı hıza cıkarmak icin yakacağınız yakıt baştaki avantajı ortadan kaldırabilir.

Şakir Yalçın
    Nereden
    Konya
    Rengi
    Yok

Şu konuya bir göz atın isterseniz.

https://forum.grandepuntotr.com/tekn...a-yoralim.html

25. 10/09/2009, 14:48

Sebep
    yanlıs konuya yazaılma

SERDAR ÖZLÜ
    serdar2362 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Titanyum Gri
    Plaka
    06 BY 7694
    Edilen teşekkür: 1623

Alıntı makineman Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Şu konuya bir göz atın isterseniz.

https://forum.grandepuntotr.com/tekn...a-yoralim.html

O konuyu da yakından takip ediyorum. Benim kastım Cut-Off'dan farklı. Daha ziyade 100 km'lik yolun 50 km'si viteste 50 km'si boşta gidilirse yakıt tüketimi azalırmı, çoğalırmı yoksa aynımı olur.

27. 10/09/2009, 15:25

Şakir Yalçın
    Nereden
    Konya
    Rengi
    Yok

Alıntı serdar2362 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    O konuyu da yakından takip ediyorum. Benim kastım Cut-Off'dan farklı. Daha ziyade 100 km'lik yolun 50 km'si viteste 50 km'si boşta gidilirse yakıt tüketimi azalırmı, çoğalırmı yoksa aynımı olur.
    Bu konu Cut-Off'dan neden farklı anlamadım. Siz 100km lik bir yokuşun 50 km sini viteste 50 kmsini boşta inerseniz yaklaşık 1 lt yakıt tüketirsiniz. Tamamen viteste inerseniz 0 lt yakıt tüketirsiniz. Tabi aracın hız kaybetmediği yokuşlar için.

Burada aslen yakıt tüketimini ECU belirler. Eğer ECU enjektörlere Cut-Off'dan dolayı yakıt göndermezse yakıt tüketimi azalır. Yokuş aşağı inilirken ve devir yüksekken neden ECU enjektörlere yakıt göndersin ki? Bu Cut-Off'ın mantığına ters değilmi?
    Konu makineman tarafından (10/09/2009 Saat 16:00 ) değiştirilmiştir.

Sayfa 9/11 İlkİlk ... 567891011 SonSon