Arkadaşım ben senin yerinde olsam aracımın hararet göstergesi biraz kımıldadıktan sonra hareket ederim, aracında oluşabilecek arızalar harcıyacağın yakıttan çok daha yüksek olur.
Arkadaşım ben senin yerinde olsam aracımın hararet göstergesi biraz kımıldadıktan sonra hareket ederim, aracında oluşabilecek arızalar harcıyacağın yakıttan çok daha yüksek olur.
Yapmayin arkadaşlar
yakitin motoru yağlama gibi bir özelliği yok
siz marşa basip araciniz çaliştiği andan itibaren yağ pompasi devreye girer ve yağlama abaşlar
ayrica sana tavsiyem soğukken aracin motoruna fazla güç bindirmemen allah muhafaza kol çikarma dediğimiz motor arizasinin başlica sebeblerinden biri soğuk motora gaz verilmesi ve kompresörde inilmesi
bence aracini bi beş dakka kadar isit daha sonra hareket et ve kesinlikle viteste in
Bu cutoff olayı Doganlarda felan var mı tam olarak bilmiyorum ama ya 98 ya da 96 model aracalarla birlikte kullanılmaya basladı yanılmıyorsam. 90 model kuslarda olması imkansız hatta bir ihtimal viteste inerken daha bile fazla yakabiliyor olabilirler![]()
SELAM .öncelikle şunu belirteyim ben motorcu değilim.cut off:enjeksiyonlu benzinli dizel araçlarda ve kimi karbüratörlü araçlarda bulunan ,güvenlik ve ekonomi sistemidir. Ayak gaza basılı değilken (gaz sensörü veya sivici bulunur ayağın gaza basılı olup olmadığını algılar aksi takdirde cut off devreye girmez ) motor devri 1700-2000 üzerinde ise (bu devir oranı markalar arası değişik olabilir) motora hiç yakıt gitmez.bu sadece rampa inişlerde değil düz yolda ve hatta rampa yukarı dahi cut off devreye giirer .mesela araba 150 km ile rampa çıkıyor.motor devri 4000 diyelim.ayağımızı gazdan çektik motor 2000 devirin altına düşen kadar yakıtsız gider.
Arkadaşımızın dediği gibi soğuk mevsimde sabah arabayı çalıştırdık .motor soğuk.rampa aşağı iniyoruz devir çıktı 2000 e.ayağımız gazda değil.yakıt kesildi motor yağlaması devam ediyor zaten.artık motor tekeri değil , teker motoru çeviriyor.yağlama çokta güzel oluyor.tazyikli yağ pistonun hemen peşinden silindirin içine alttan gönderiliyor.yanma odasında patlama da yok.yağlama hemde çok güzel oluyor.motor soğuk , parçalar genleşmemiş.segmanlar ve silindir arasında çok baskı da yok .aşınma da olmayacak yani. sorunsuz rampa inişler...
yanlışım varsa ustalarım affetsin.
bence cut off araca lpg taktığınız anda iptal olur diye düşünüyorum ecu benzin enjektörlerine hükmedebilir ama lpg beyni hükmedebilr mi bilmiyorum bi lpgçi usta lazım ama cut off işe yaramaz
motor soğukken yağlamanın güzel olması parçalar genleşmemişken de sağlıklı olması pek bana mantıklı gelmedi ama hocam tabiki ustalarımıız daha iyi cevap verecektir..
benim bundan evelki aracım lpg li idi.ben araçtaki cut off sistemini kendi yaptığım elektronik devre ile lpg ye uyarlamıştım.çok da ekonomik olmuştu.
mesele sadece genleşme değil.ben orda küçük bi ayrıntı bazında yazdım.
motorlarda ,pistonun hemen altını takip eden bir yağlama fiskiyesi var .piston ne konumda olursa olsun silindir herzaman yağlanıyor.yakıtın yağlamaya katkısı olmaz diye düşünüyorum.zaten özellikle dizel araçlarda , yakıt yanma odasında silindiri yağlayacak olsa dahi ,yakıtın yağlama yapmaya zamanı olmayacakki.yakıt orada beklemiyorki.sıkıştırılarak ısınan havanın içine püskürtülen yakıt.daha silindire dokunmadan patlıyor.ama silindirin alt tarafında müthiş bir yağlama oluyor.
dediğinize katılıyorum ama dizel araç için..benzinli olsa yakıt az da olsa yağlamaya katkıda bulunuyor..eskiden 2 zamanlı motorlarda zaten yağ katılıyordu ama şimdiki modern 4 silindir araçlarda benzinlilerde yağın işlevi sadece motoru yağlamak..fakat benzin az da olsa katkı sağlıyor diye biliyorum..
ama benzinin içine konan yağ yağlamayı sağlıyordu.
Tayfun bey..ham petrol damıtım tesislerinde işlenir.. yakıt için kullanılanları (benzin ,dizel vs.) yüksek sıcaklıklarda ısıtılır.ve buhar oluşur.en yukarı ulaşan buhar bir katmanda tutunarak süzülür ve enkaliteli benzin olur, sonra sırasıyla alt katlarda dizel ..fuel oil vs. en altta da zift kalır .yani demem oki yağ buharlaşmaz.bu şekilde yağ ziftin içinde ıstarka olur.yani ne benzinin ,ne de mazotun içinde yağ molekülü yoktur.yağlama yapamaz.yağlayacak bir molekül olsa egsozlardan herzaman masmavi duman çıkardı zaten.hem benzinde yağ olsa açıkta bırakılan benzin uçar geride yağ kalırdı..
Murat hocam basit damıtma işlemini biliyorum 4.sınıf konusu ve ben şu an 4.sınıf öğretmeniyimşimdi olay şurda yani ben tabikide sizin kadar hakim değilim eminim ki siz daha hakimsiniz bu olaya..petrolün damıtılması sırasında petrolün tamamen damıtılmadığını yada damıtılamayacağını düşünüyorum çok çok çok minimum düzeyde de olsa benzinin içine yağ ın karıştığını düşünüyorum..elbetteki eğer yağ karışmış olsa benzine masmavi duman atar dediğiniz gibi..
estağfirullah hoca olamam .ama bir de şu var Tayfun bey..enjeksiyonlu araçlarda enjektör işemesi denilen bir olay vardır.enjektör sağlıklı püskürtme yapmaz ve tazyikli püskürtülmeyen yakıt yanmadan aşağılara iner.aşağılara derken pistonda bulunan segmanlara ve segman aralarına..dizel yada benzin yağlama sonucu oluşan yağ tabakasına zarar verir oraları yağsız bırakır ve motor aşınmalarına sebep olur.( yağlı bir yüzeyi benzinle veya dizel ile temizleyebilirsiniz ) soğuk motordaki aşınma ; marş yapıldıktan sonra yağ lambası sönene kadar olur.günümüzün yağ teknolojisi de buna fırsat vermiyor zaten.
Merhabalar Ben bir suru yorumu okuduktan sonra yorum yapma geregi duydum.
1 Oncelikler yeni nesil motorlar viteste rampa assagi inerken yakit yakmazlar. Motor donme gucunu tersinir hareketle lastiklerden alir kompresor dedigimiz olay budur ve arac ECU su budurumu sezinler sadece havayi sikistirir eger yakit gelseydi kompresore binin arac yavaslamaz hizlanirdi. Yakit gelmez bu kesin commonrail motorlarin birsuru egitimini almis biri olarak bunlari soyluyorum.
2 Gelelim senin olaya unutmayalimki soguk motora gaz basmak yag henuz isinmadigindan dolayi kalin oldugu icin iyi degildir hele dizel araclarda turbo verimli yaglanamaz yag pompasi motor ile birlikte calismaya baslar ama isten verimde degildi. Bu nedenle sen aracini vitese attiginda motor devirlenecek ve verimsiz yaglama meydana gelecek bu gun en baba balata 60 TL ama turbosarj ve diger motor elemanlari en az 20 misli daha pahali senin burda yapman gereken 600 metrelik bir yolda sadece frene basman olacaktir aracini bosa al ve frenle efendi efendi in)))
hort2009 -> 2011
![]()
Konu byspayn tarafından (06/06/2011 Saat 23:01 ) değiştirilmiştir. Sebep: ufak bir noktalama hatası :)
benzin yokken araba yokuş aşağı salınımı esnasında kontağı açtığınızda motor cute off yapıyor gibi çalışır daha doğrusu çalışmaz, marş yapmanıza gerek yok. gaz verdiğinizde de yakıt olmadığı için herhangibi bir tepki olmaz.Peki motor çalışırken ayak gazdan çekildiğinde cut off u anladım,ama araçta hiç yakıt yokken ve motor stop haldeyken yokuş aşağı belli bir hızda aracın modunu , aracın normal çalışırken ayağın gazdan çekildiğinde cut off un devreye girdiği andaki moda sokabilmek mümkün mü ?
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri