Soylediklerine bende katiliyorum fren balatalarim normalden daha cabuk bitiyor ve yipranma normalden fazla oluyor haklisin ama bazi arkadaslar araclari cok nazik makinalar olarak goruyorlar benim kullanimim ile sakin kullanim arasinda toplam motor omrunde 50.000km ya ornar ya oynamaz. 2 elim kanda bile olsa 10.000km olmadan butun filtrelerimi ve yagimi serviste degistirtiyorum bu arada lastiklerim suan kar tipi havalar duzeldiginde eagle f1 kullaniyorum.
Yolu nerelerinde hiz kesilir soylermisiniz? Ben sadece soforler cemiyetinin virajina gelirken karahamzali girisinde(Radar noktasidir) Bolge Trafige gelmeden(Kapadokya tesislerine radar yatar) ve Kochisarin giris ve cikisinda (tam kochisar levhasinin altinda durur radar ilerdeki kavakliklarin altinda cevirirler!) hiz keserim aksraydan donerken kochisardan sonraki 15kmlik bozuk yolda bile ayagimi gazdan cekmem yiyidi olurun ama hakkini yemeyin simdi 6 senedir ankaradayim nerdeyse her hafta sonu aksaraya giderim yoldaki cukura kadar ezbere bilirim.
Konu GP COSKUN tarafından (16/02/2011 Saat 03:08 ) değiştirilmiştir.
bizzat görmediğim fakat güvendiğim birinden duyduğum 750.000 olduğu yönünde... ancak motor ömrü tamamen kullanımla alakalı... bunu bilmek için turbo tamircisi,motor ustası olmaya gerek yok...an basitinden bi gözlük alıyoruz,iyi kullanırsan 10 yıl kötü kullanırsan 3 ayda yıpranmıyor mu... fazla bilmişlik taslamaya,hiç gerek yok kasmayın...
iyi de kullansan kötü de kullansan 150.000 miş, bunu söyleyen de sanayici... of allahım of,nedendir hep zorda sana gelişim..
Konu GP COSKUN tarafından (16/02/2011 Saat 11:56 ) değiştirilmiştir.
heee şimdi anladım
öyle 750 bin km osuruk değil hiç kusura bakmayın
bunlar boş muhabbetler motor kaputu açmadan anahtar vurmadan hikaye masal bunlar
şöför muhabbetleri işte
her duyduğumuza inansak kafayı yerdik arkadaşlar
bunu söyleyeni görürseniz alın motor numarasını görelim şu 750 bin nasıl çevrilmiş
havada mı karadamı ?
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
kardeş tavrını yumuşat!!!ossuruktan hikaye anlatıyorum ben dinleme
hocam birşey demedim tamam ama sürekli ayak gazda gidilmez, illahaki sollmaya çıkan araba, kestirilemeyen hareket v.s. v.s.
ben doğduğumdan beri ankaradayım
bende geçen yıl 8 ay boyunca hergün, bu yılda haftada 2 kez olmak üzere ankara - kırıkkale yapıyorum ki o yoldaki çatlaklara kadar bilirim
o yol lalahandan sonra gayet düz sayılır viraj bakımından, en baba viraja 140 ile girilir ama benim önüme illahaki birileri çıkıyor hız kesmek zorunda kalıyorum ne bilim 40 - 50 km boyunca ayak gazdan kalkmadan gitmek otobanda falan olur yani.
Benim dersler paraztesi sabah 9:30 da baslardi gecen donem ben sabah 6:30 7:00 gibi yolacikardim yolda bi ben bi kamyoncular 3 5 de otobus olurdu o saatte zaten radar olmaz rahat rahat gidersin. Kirikkaleye niye aksaray ustu gidiyorsun golbasindan ayrilip daha cabuk gidebilirsin diye biliyorum ayni yoldanmi bahsediyoruz acaba? cunku o yolun buyuk bolumunde dip gaz gidebilirsiniz.
Edit: Simdi kontrol ettim ankara - kırıkkale arasi gittigin yolla benim bahsettigim yolun hic alakasi yok. google mapten bakabilirsin.
Konu Marker tarafından (16/02/2011 Saat 15:06 ) değiştirilmiştir.
kırıkkle - ankara arasını örnek olsun diye verdim ezbere, iyi bildiğim yol olmasına rağmen sürekli yüksek süratte gitmenin zor olduğunu anlatmak için. ha gidilir mi elbette gidilir ama yolun çok çok çok müsait olması lazım.
eniştem aksaraylı o yüzden sık sık gidip geldim gerek koçhisara gerek aksaraya o yüzden aksaray yolunuda iyi bilirim![]()
1 saat 10dk da ankaradan aksaraya inmisligimiz var gidilir yani neyse konu nerden nereye geldi.
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
Aksaraya gittigimde benim dede yadigari 23m in kadraninin fotosunu cekeyimde gozunuz bi km gorsun![]()
Kurallara uymadığı için forumdan uzaklaştırılmıştır.
Konu Marker tarafından (17/02/2011 Saat 03:16 ) değiştirilmiştir.
Yaz tatili yaklaşıyor malum. Pek çoğumuz yaz boyunca puntolarımızla uzun yolculuklara çıkacağız. Kurallara uyarak hiç kimseyi rahatsız etmeden güvenli ve herhangi bir tatsızlık olmadan seyahatlerimizi tamamlamak öyle inanıyorum ki hepimizin birinci önceliğidir. Bu başlık altında paylaşılan mesajların tamamını okudum. Bilhassa dizellerde kullanım devriyle ilgili güzel mesajlar yazılmış. Fakat lpgli puntolarımızda sorunsuz bir şekilde yol almak için en fazla ne kadar devir çevirebiliriz? Benzin ve lpgnin yanma ısıları farklı olduğu için redline'da biraz azalma olması gerektiği pek çok forumda konuşuluyor fakat somut bir devir/dakika parametresi yok. Lpgli puntolarımızda "yüksek devir" nedir kaçtır bununla ilgili tecrübesi ve fikri olan arkadaşlar ne derler?
Konu feyzullah tarafından (04/06/2016 Saat 19:40 ) değiştirilmiştir.
Lpg li puntonun 3500 devirde 110 km/h yaptığı düşünülürse 3500 devir normal sayılır.3500 devirin % 30'a kadar aşılması normal sayılır yani 4500 devire kadar ben basıyorum uzun yolda.Bazen şehir içinde 3.vitese 4-5 bin devirde attığımda olur.Dizel olmadığı için uzun yolda 3000-4500 aralığının çok zararlı olduğunu düşünmüyorum.
Ben de uzun yolda 110 km. Hıza cc sabitlerim ve bence bizim fire'in en tatlı gittiği devir budur. Ama bazen bizim delikanlının huysuzlanma ihtimali tebellür edince 4000 devire sabitliyorum. Çok yüksek değil ama yine de kafama takıldı.
Ben İzmit-Ankara arası ayda 1 kez yol yapıyorum fakat otoyolda içim gidiyor resmen 140 la 4500 devirde gidiyorum. 350 km boyunca bu devirlerde gitmek insanın içini acıtıyor.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri