Ben test aracı olarak 105 lik multijet kullanmıştım...Kendi focus 1.6 TDCİ ile kıyasladığımda focus çok daha keyif veriyor 2. ve 3 .viteslerde.. İlginçtir focusun torku 30 nm daha düşük multijete göre...
Bu arada başlığı kıyaslamadan daha çok her iki modeli kullananların yorumlarını almak için ikisi beraber atmıştım ama herhalde insanlarda bir kıyaslama havası yaratmış. Yoksa benzinli motorun (turbolu) kendine yakın beygirlerde ve hatta biraz üstünde dizel motorlara fark attığı aşikar, sonuçta motorun ve yakıtın yapısından kaynaklanan bir durum. (örnek 1.9 130hp GP 9.9sn 1-100, 1.4 120hp GP 8.9sn 1-100).
Benim merak ettiğim 120lik dizel ile ekonomi yaparken bile tatminkar bir performans alabilir miyiz? Diğer marka dizel arçalarla kıyaslama yapabilecek var mıdır acep?![]()
Ben test aracı olarak 105 lik multijet kullanmıştım...Kendi focus 1.6 TDCİ ile kıyasladığımda focus çok daha keyif veriyor 2. ve 3 .viteslerde.. İlginçtir focusun torku 30 nm daha düşük multijete göre...
Keyiften kastınız,2000 devirdeki ani ivmelenme herhalde. Ama üst devirlerde durum farklı. Focus ve PSAda kullanılan motor 3500 devirden sonra iyice nefesi kesilirken 1,6 Multijet'in o devirde ürettiği tork TDCInin max torku olan 240 Nm.
Bir fark da şu. 1,6 multijet max. torku 1500 d/d da veriyor. Araçta turbo boşluğu diye birşey yok. Haliyle alt devirler de canlı olduğu için ani hızlanma diğer araçlardaki gibi belirgin olmayabilir.
Max torkun düşük devirde verilmesi sayesinde 6. viteste bile 1500 devirde gaza bastığınız zaman araba gidiyor. Tabi uzun yolda yakıt tüketimi açısından da bu önemli bir faktör. Focusta sürekli 1500 devirde giderseniz hem tüketim fazla olur hem de motorda kurumlanma olur.
Bu motorlar (TDCI-HDI & Multijet)arasındaki belirgin farkları anlayabilmek için uzun yolda, yokuşlarda,yüksek viteslerdeki ara hızlanmalarda da test edilmeli.
Multijet günümüz teknolojisindeki en iyi motor bence. 1.3 multijetten böyle şeyler gördükten sonra 120 lik ve 300nm gibi iddialı rakamlarla piyasaya sürülen multijet 1.6 dan emin olabilirim. TDCI veya HDI in daha iyi olduğuna inanamam. Arkadaş sormuş ekonomi + performans bir arada olur mu diye eminim olur. Piyasadaki 1.6 sınıfındaki en güçlü motor şu an Multijet. Denemek kısmet olmadı ama ben gözü kapalı güvenirim o motora. Modifikasyona da oldukça açık ve sadece yazılımla 150hp nin üzerine çıkacağını tahmin edebiliyorum. Daha farklı işlemlerle yolu açık da zaten.
Benzin kıyası yapmak zor çünkü benzinliler çalışma prensibi gereği performanslı kullanımlarda ve son hızlarda hep öndeler. Hacim küçük bile olsa turbo takviyesi ile yeterli torka ulaşıyorlar. Ama benzinde ekonomi + performansı bir arada malesef bulamıyoruz.
aynı hp ve daha fazla tork değeri olan dizelin, benzinli bir arabanın gerisinde kalmasının tek sebebi ekonomi amaçlı şanzıman değerlerinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Güzel vites dişli oranlarıyla performans sorunu kalmaz ve ekonomiye devam ederiz.
GP in mirror is faster than they appear !
Ekonomi ve dizelin fazla devir çevirememesi sonucu diyelim![]()
gözlemlediğim kadarıyla her ne kadar 1.3 multijet, ve 1.6 multijet için alt devirlerde yüksek tork rakamları verilsede, fiat ın tüm multijetlerinde 1.9 u bilmiyorum, tork devrinin hemen altındaki devirlerde motorda garip bir çekiş sorunu oluyor. 1.3 için 1600devir ve altı, 1.6 için 1400 devir ve altı. ford un 110 hp, hyundai in 1.6 115 hp, yine hyundai in 88 hp (getz) dizel motorlarının tamamında açıklanan tork fiat ın 1.6 motorunun altında olmasına rağmen bu motorların tamamında ilk 2 viteste düz yolda hiç gaza basmadan rölantide kalkış yapabilmenize rağmen 1.6 fiat multijet te genelde araç stop ediyor. aynı kıyaslama 1.3 multijetle, fiestanın 68 hp lik motoru arasındada yapılabilir, hatta 1.3 multijet motorlarda bu çekiş sorunu dahada belirgin. dizel punto kullanan arkadaşlar bilirler.
Ben buna katılmıyorum. İstediğim viteste gazsız kalkarım. Dizel mantığı önemli. Gaz ister ani kalkışlar için. Ani kalkış derdiniz yoksa istediğiniz gibi kalkar ve stop etmez tabi motor sağlıklıysa. Bence multijet bu konuda iyi. Her zaman söylerim dizelin amacı hızlı gitmek değil GİTMEK dir. Şartlar ne olursa olsun, 1km/s hızla bile olsa gider. Amacı ve mantığı budur zaten. Biz dizeli alıp köklüyoruz gazı çok mantıklı değil. İş makinaları ve kamyonlar en güzel dizel örnekleridir.
Performans konusundan bahsedilmiş. Şanzımana o kadar takılmayın. Dizelin geride kalmasının tek sebebi devir çevirememesidir. Ondan daha da önemlisi üst devirlerde ki kendi sınıfında üst devir 4000 ve sonrası diyelim araçta tork yok. Yani hızlanmak istemiyor resmen duruyorsunuz. Benzin ise daha orada başlamış oluyor. Siz vites değiştirmeye çalışırken benzin yürüyor. Son süratlerde de olay buna benzer. O kadar çok benzinle kapıştım ki artık eminim. Ha ben kalkışta da uzunda da 1.6 benzin yiyebiliyorum aracımla ama önemli olan geçmek değil nasıl geçmeyi araştırmaktır bence. Sonuçta beni geçecek 1.4 benzinli araçlar da vardır.
Misal güzel bir örnek verim.
Honda Civic in efsane aracı VTI yi herkes bilir. 5500 devirde halk tabiriyle VTEC açan araçtır. Gerçekte olansa o devirde 2. egzantriğin görevi devralarak tüm subab zamanlarını değiştirmsinden ibarettir. Benim bu araçla kalktığımı düşünelim. Ki yaptım. Komik gelebilir. araç 1.6 benzin atmosferik 160 hp (sınıfının bence hala en iyisi) benim araç 1.3 turbo dizel örneğin 112hp. Tork fazlam var sadece...
1. viteste kalkılır. Öne atlarım. 5000 devre gelmeden vites değiştirmeye çalışırken diğer araç 5500 devre ulaşır ve onun yarışı orada başlar. Ben 2 ye takmaya çalışırken diğer araç hala 1. viteste asıl gösterisini max. torkunu vermeye başlar. Gerisini hayal edersiniz zaten. O 7000 devirlere ilk devirlerinden daha da süratli giderken bense kendi çapımda niye geri geri gidiyorum derim. Olay bundan ibaret![]()
Fiat ın mjtd leri düşük devirde çok zor stop eden makineler.Diğer dizellerle vites büyütüp gitmeye kalkınca (düşük devirlerde) motorun çok daha kolay durduğunu göreceksiniz.
Özellikle 1.3 mjtd sahip olduğu küçük hacim nedeniyle turbo öncesi devirlerde 1.4 hdi-tdci ye göre daha hantal olması normal arada 150cc lik fark mevcut.Bu farktaki en önemli neden düşük hacim.Buna turboyla gelen daha fazla güç de eklenince (iki motor arasında 20-30nm lik fark var 1750d/d dan itibaren) mjtd düşük devirlerde daha da hantalmış gibi algılanmakta.
Kısaca bu farkın birinci nedeni hacim, ikinci nedeni ise turbonun ürettiği güç farkı diyebiliriz.Üçüncü bir neden de genel anlamda konuşmak gerekirse vites oranları denilebilir.Kısa oranlı şanzımanlar deviri kısa sürede bitirdiklerinden çok daha seri olmaktadırlar...
Bugün makyajlı Focus TDCI test ettim. 105lik Bravo kesinlikle performans olarak daha iyi.
4. ve 5. viteslerde Focusun motoru tamamen hissizleşiyor. Bravoda ise yüksek viteslerde hiçbirşey olmamış gibi ()ivmeleniyor araba. 2. vites konusu geçtiği için özellikle denedim ama arada ciddi bir fark göremedim.
Arada tork olarak tam 50 Nm fark var .Bunun kendini belli etmemesi mümküm değil zaten.
Focusun tek artısı motor sesini içeriye daha az alması.
Özetle arabama olan saygım biraz daha arttı testten sonra![]()
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri