Onur evet mjtdlerde triger kayışı yok zincir var.Ancak önceden de belirttiğim gibi 5. vitesten yanlışlıkla 4. vites yerine 2. ye takmadıktan sonra hiçbir zararı yok hatta fren sistemine ve tüketime katkısı var.Sen de denemelisin...
ani fren yapmak zorunda kalmadıkca asla vites dusurerek yavaslama olayına gırmem cunku bızım arabaların kayış biçimi zincir şeklindeymiş (yanlış ögrenmediysem) bu yuzden arabanin en onemli yeri olan motora zarar verebilir..buna artı olarak turbo bi anda yuksek devirde çalısmak zorunda olucak bununda zararı varmıdır acaba..bazen dogru kullanmak bile yanlış oluo kaş yapalım derken goz çıkarmayalım..
ben ısıkları vs gordugum an bosa atıyorum hem tasarruf etmıs oluorum hemde turbomu dınlendırıp omrunu uzatmıs oluorum..eger egımlı bır yerse motor frenıne ıhtıyac duyuyorum guvenlık acısından...
saygılar.
Onur evet mjtdlerde triger kayışı yok zincir var.Ancak önceden de belirttiğim gibi 5. vitesten yanlışlıkla 4. vites yerine 2. ye takmadıktan sonra hiçbir zararı yok hatta fren sistemine ve tüketime katkısı var.Sen de denemelisin...
Motor freni yapılması ve ani kazık frenleme konularında 2 yorumum olacak.
Birincisi, motor freni yapılması, özellikle frene basma zorunluluğunun daha aza indirilmesi ve yokuş aşağı kullanımlarda frenlerin korunması gibi avantajlar sağlasa da, tüm aktarma organlarına bindirdiği ani ve ekstra yüklerle aslında araçlarımıza kısa vadede etkisi olmayan zararlar verir. İlla motor freni ile yavaşlanacaksa ani devir bindirmeleri, yani ani yük bindirmelerinden kaçınmak uygun olacaktır.
Ani kazık frenlemede ise hemen en hızlı biçimde frenle beraber debriyaja da basılmalıdır. Eğer debriyaja basılmaması durumunda, fren mekanizması hem aracı, hem de aynı zamanda aktarma organlarını yavaşlatmak için gücünü kullanacaktır. Derhal debriyaja basılarak motor ile aktarma organlarının teması kesilmeli ve tüm fren gücü sadece aracı durdurmak için kullanılmalıdır.
Emre dediğim gibi uygun viteslerde yumuşak geçişlerle vites küçültmenin hiçbir zararı yok.Hatta yapılması gereken bu..Ancak yanlış vites seçimi sonrası devir 2000 lerden 6000lere gelirse bu zararlı tabi.Eğer motor freni yürüyen aksama zarar veriyorsa gaza yüklenmelerde de zarar verecektir...
Abartılı seçimler tabi ki yanlış. Benim gibi 100 le giderken 5 ten 1 e takarsanız dumanları görür orada kalırsınız.
Soru: Manuel vitesli bir otoda vites küçültülürken debriyajdan ayak çabuk çekilerek çekiş tekerleklerinin kilitlenmesine neden olursa ne yapılır?
A) Gaza basılır
B) Frene basılır
C) Debriyaja basılır
D) Vites tekrar büyültülür
(Alıntı: DBA)
FiatTR | PuntoTR | GrandePuntoTR | PuntoEvoTR | BravoTR | LineaTR | 500TR
Fiat Türkiye Forumları | 2006'dan Beri Sizlerleyiz | Reklam & İletişim: admin@grandepuntotr.com
e) SON DUAMIZI EDERIZ
ısın sakası erdı ben (a) dıorum ...suraya bak yaa uyku tutmadı nelerle ugrasıoz![]()
bnm bıldıgım kadarıyla ne kadar dogru ne kadar yanlıs orası tartısılır ama vıtes kucultulurken bı oncekı vıtesın devrı yuksekken daha kucuk bır vıtese gecmeye calıstıgımızda(orn. 4. vıtes 5000d/d - 3. vıtese gecmeye calısırsak) tekerler kılıtlenır(yanlısım varsa duzeltın lutfen).bence bu durumdada en mantıklı olan vıtes buyutmek ama vıtes buyutmek ıcınde once debrıyaja basmak gerektıgı ıcın bence;
C) Debriyaja basılır
boylelıkle kılıtlenmıs tekerlerı ser bırakmıs oluruz dıye dusunuyorum![]()
Punto Forum | Bizi; Ege'de Komşuya, Kosova'da Sırplara, Kıbrıs'ta Rumlara Sorun...
arkadaşLar soruyu aLınıtı yapmıştım, kusura bakmayın cevap ben de yok,
ancak kişiseL tahminimce bende c şıkkını seçerdim.
yani önceLikLe debriyaja basmayı düşünürdüm. zaten LastikLer kitLenmiş, hakimiyetin kayboLmaması için, debriyaja basıp LastikLerin dönmesine devam etmesi sağLanmaLı diye düşünmüştüm.
FiatTR | PuntoTR | GrandePuntoTR | PuntoEvoTR | BravoTR | LineaTR | 500TR
Fiat Türkiye Forumları | 2006'dan Beri Sizlerleyiz | Reklam & İletişim: admin@grandepuntotr.com
Debriyaja basılır.Gaz ya da frene basmak aynı sonucu doğurur.Vites büyütmek için de zaten debriyaja basmak gerekliAncak araçta msr varsa hiçbir şey yapılmaz...
bence yolda giderken her ne sebep olursa olsun kontrolu kaybetmeye başlarsam frene basarım (karlı,buzlu ve mıcır yol hariç) .İstem dışı, refleks olarak yani.
Yapılması gereken ve doğru cevap olmayabilir belki ama B diyorum.
ufak bi hort vakası![]()
Konu ABNEW tarafından (10/05/2009 Saat 16:26 ) değiştirilmiştir.
Hort kesin ama cevap verim motor freni iyidir . Duvara patlayacakken durabilmenizi ve yön değiştirebilmenizi sağlar... Tabi doğru düzgün yapılırsa.
valla kardeş normal asfaltta vitesi düşürünce tekerlekler asla asla kilitlenmez eğer yol kaygan ise (kar buz yağmur v.b) kilitlenir ve kilitlenirse olacalar sırasıyla aracının motoru stop eder, arkası hızla savrulur ve azrailin adeleli ve kıllı kollarını açılmış ve seni bekliyor olarak görürsün çünkü ben yıllar önce kışın böyle bir şey yaptım ve iki takla ile son buldu kimseye tavsiye etmem.
Geçmiş olsun Savaş,
Dediğin gibi kaygan zeminde tehlikeli sonuç doğurabilir motor freni.Bunun için güvenlik paketinde msr sistemi mevcut vites ve motor devrine göre tekerleklerin bloke olmasını bir miktar azaltmakta...
3. vitesten 2. vitese yada 2. vitesten 1. vitese düşerken (vitese geçmiş ama debriyaj tam basılı) daha debriyajdan ayağımı çekmeden motor devrini düşürüp az da olsa uygun devire getirmede yardımcı oluyor bunu yapan sistem MSR sanırım, tabi diğerleri de etkili olabilir (asr/msr/hba ve esp)
bu arada geçtiğimiz pazar 190km/h hızla giderken 2-3 defa ani fren yapmak zorunda kaldım (kamyonlar sağolsun hızımı 60km/h kadar düşürdüm) kesinlikle vites düşerek frene yüklenmek daha etkili..
onun dışında normal hızlarda uzakta kırmızıyı gördüysem o yeşile dönene kadar uygun vites düşümleriyle frene bile dokunmadan yavaşlayıp geçip gidiyorum en sağlıklısı bu sanırım..
doğru tahmin etmişim..msr imiş..
Konu ABNEW tarafından (11/05/2009 Saat 23:38 ) değiştirilmiştir.
Msr yi motor freni gücünü azaltan sistem olarak da tanımlayabiliriz...
Onur turbolar gaz pedalına basmadıkça sadece devir yükseldi diye devirlenmezler en azından bizim turbolar bu cins olmalı diye düşünüyorum (turbonun amacı motora giden benzini yüksek oranda hava ile yakmak ve bu sebeple gaza basmayınca turbo da motora gereksiz yere fazladan hava basmıyor).
Zincir olayını duymamıştım dikkat etmekte ve araştırmakta fayda var. Bence önemli olan 2-3 vites birden küçültüp bir anda motoru yüklememek, bulunduğun vitesten 1 vites aşağısına attığınızda motorda oluşacak yük motoru yıpratmaz ama benzin tasarrufu sağlar
Sende biliyorsun ki o dediğin anca çok eski araçlarda, motoru 1.vitesten koruma olayının daha başlanmadığı zamanlarda üretilen araçlarda olur.
Sanırsam 2.vites için bile çoğu model araçta var..
Konu ABNEW tarafından (11/05/2009 Saat 23:55 ) değiştirilmiştir.
Turbo pallerini döndüren egsoz basıncı bu da yanmayla mümkün.Mertin de belirttiği gibi motor devri yükseldi diye pallerin hızı da yükselmez.Vites küçültmeden hemen önce -hızlanırken- turbo devri artabilir ama gazdan ayak çekilince fazla basınç zaten dışarı atılır ya da sisteme geri kazandırılır.Sonuçta belirli bir devire kadar yanma da olmayacağından (cut-off) paller yavaşlar...
Ufak bir düzeltme yapayim çünkü bence hatanız var. Olayı sadece temel fiziği baz alarak düşünürsek dediğiniz doğru, motor ve tekerler ilişkili iken fren yaptığınız zaman hem aracın doğrusal hızına karşı hem de tüm yürüyen aksamın (rod, differansiyel, vites kutusu, motor krankı v.b.) döngüsel hareketine karşı iş yapmış oluruz.
Ama olayın daha derinine inersek, aracımızdaki frenlerin çok güçlü olduklarını, yürüyen aksamı yavaşlatırken bile tekere ne kadar yüksek miktarda ters tork uyguladığını (tekerleri kilitliyecek kadar) düşünürseniz teziniz çürüyecektir.
Şöyle söyliyim, farzedelim viteste iken freni sonuna kadar köklediniz ve tekerleriniz buna rağmen kilitlenmedi, anca bu durum frenin aracı durdurmada yetersiz kaldığının göstergesidir. Peki kimin başına gelmiş, kimsenin..
Peki debriyaja basarsak ne olur.. Motorla bağlantı kesildiği için zaten güçlü olan frenler tüm gücü ile sadece ve sadece tekerleri durdurur. İşte bu yüzdendir ki boşta iken fren yapınca tekerler çok daha çabuk kitlenir.
Bunun yanında bir durum daha var ki bu durumda boşta fren yapmak kesinlikle fren mesafesini artırır. (çoğumuz biliyoruz, bilmeyenler için nedenini yazacağım)
Yokuş aşağı inerken. Viteste inin. Yürüyen aksam eğim nedeni ile hızlanmak isteyen aracınıza engel oluşturur. (mekanik aksamdaki döngüsel eylemsizlik diyelim..). Fren esnasında motordan gelen bu ekstra ters tork hem frenlerin tekeri kitleme riskini azaltır hem de frenler az yorulur, az ısınır, sonra balatalarınız kazık gibi olmaz.
Vites ufaltarak yavaşlamakta yukardaki durumun aynısıdır. Vites küçülttüğünüzde motor aksam daha hızlı dönmeye zorlancak ama eylemsizlik nedeni ile karşı koyacaktır, bu da tekerleklere fren etkisi yaratır
Son bir durum daha var, sadece burda debriyaja basmak işinize yarayabilir.
Aniden devirli bir biçimde hızlanıyorsunuz diyelim, pat önünüzdeki ani fren yaptı, işte burda deriyaja hemen basıp fren yapmalısınız çünkü motorun ivmelenmesi siz ayağınızı gazdan çektikten 2-3 sn. sonra biter ve işte bu esnada motor siz o frene basmadan önce uyguladığınız ivmelenme etkisi ile tekerlere halen daha itici tork verir ki bu frenlerin hem aracı hem de şahlanan(ivmelenen) motor aksamını durdurması için çaba sarfetmesi demek, işte bu durum biraz kritik. Denemedim ama büyük motor ve yüksek "hp" sahip araçlar da bu daha da önemli olur gibi geliyor...
oh, amma yazmışım be..Amaç insanlar yanlış bilip yanlış şeyleri uygulamasın..
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri