bmw gibi araçlarda çok soguk ülkelerde ayrı bir soba koyarlar o direk sıcak üfler çorum sobası gibibunlar sadece soğuk üfler klima açıkken sıcak üflemesi için radyatör suyunun biraz ısınıp konsolun içindeki kalorifer radyatörünü ısıtması lazım
bmw gibi araçlarda çok soguk ülkelerde ayrı bir soba koyarlar o direk sıcak üfler çorum sobası gibibunlar sadece soğuk üfler klima açıkken sıcak üflemesi için radyatör suyunun biraz ısınıp konsolun içindeki kalorifer radyatörünü ısıtması lazım
Hmm arabadaki klimadan emin değildim, demek böyleymişYalnız sıcakta çalıştırınca yine de kompresör devreye giriyor, neden acaba? Bir de buğu çözmek için klimayı sıcak ayarda çalıştırdığımızı düşünelim. İç sirkülasyon da açık olsun, yani dışardan hava almasın araç, içerdeki havayı çevirsin. Normal şartlarda buğunun daha da artması gerekir sıcak da olsa aynı hava dolaştığı için. Ancak klima çalıştığı için buğu çözülüyor. Burada kafam karıştı. Sanki bahsettiğiniz hortumlar klima kompresörü kapalıyken, yani bildiğimiz kalorifer çalışırken kullanılıyor gibi geliyor bana. Malum klimayı kapatarak da sıcak hava alabiliyoruz, açarak da.
Split klimalarda rezistans olmaması lazım. Tabii "çakma klima" olarak ifade edeceğim 200 liraya satılan, dış ünitesi olmayan cihazlardan bahsetmiyorum, bunlar bildiğiniz saç kurutma makinesi gibi çalışıyor.
Dış ünitede de rezistans yok, dediğim gibi "ısı pompası/heat pump" bu cihazlar. Rezistans olsa, kışın klimayla ısınanlara gelecek faturayı düşünemiyorum
Çok basitçe anlatmak gerekirse, klimanın içinde dolaşan gaz ısıtılır ya da soğutulur. Sıcak hava üretmek için gaz dış ünite tarafından ısıtılarak iç üniteye borular vasıtasıyla iletilir, iç ünite de evin içindeki havayı içinde sıcak gaz bulunan borulara temas ettirerek sıcaktan soğuğa ısı transferi sağlar, yani kabaca havayı ısıtır. Isı enerjisini evdeki havaya transfer eden gaz, dolaşıp tekrar dış üniteye gider, burada tekrar ısıtılır (bu ısıtma rezistansla yapılmıyor) ve döngü devam eder. Soğutma da bunun tam tersi, gaz soğutulur, evin içindeki sıcak hava, soğuk gaz dolu borularla buluştuğunda ısı enerjisini transfer eder, dış ünite vasıtasıyla bu sıcaklık dışarı atılır.
Ayrıca buğuyu gidermek için iç/dış sıcaklık farkını gidermek yeterli. Yani araçta klima vs. olmasa bile, sadece camı dahi açsanız buğu gider ama yavaş gider tabii. Dışardaki havayı sıcaklığını değiştirmeden cama üflerseniz buğu yine çözülür. Azıcık daha ısıtırsanız çok daha rahat çözülür
Ha bir de benzinli Punto'larda karbüratör yokelektronik enjeksiyonlu araçlar.
Öncelikle herkese selamlar. Ev klimalarının hiç birisinde (split klima) rezistans yoktur (Salon tipi-Kaset tipi-Tavan tipi hariç) önce ki yorumlar da bir arkadaşın da söylediği gibi klima içindeki gazın (R410 - R22) 4 yollu vana yardımı ile ters yönde dolaşması ile gazı ısıtır ve ısınan bu gaz iç ünite peteklerinin (Evaparatörün) içinden geçer ve fan motoru vasıtası ile oda içine üflenir. Gazı ısıtma olayı da kompresörün gazı emip sıkıştırma yolu ile yapılır. Soğutma olayında da 4 yollu vana selenoid valf yardımı ile yön değiştirilir ve gazı sıkıştırmadan çevirmeye başlar ve soğutma olayı gerçekleşir. Birde şöyle düşünmek lazım, soğuk havalarda evdeki klimayı açınca hem kompresör hem rezistans devreye girseydi elektrik faturasının altından nasıl kalkacaktık, ikincisi evdeki elektrik tesisatları bunu kaldırabilirmiydi, ortalama 18000 btu luk bir klimanın ortalama çektiği güç 2kw. Söylediğiniz rezistans ta 1-1,5kw olsa gelecek olan faturayı ve evlerde olması gereken tesisat kalınlığını siz düşününBütün bunları nereden çıkardın diye sorarsanız, kardeşim mitsubishi klima yetkili servisi sahibi ve bir süre onun yanında çalışmıştım ordan biliyorum
Araç klimaları hakkında bilgim olmadığından bişey diyemiyorum
![]()
@Evren _c
Otomatik klima yı bilmiyorum ama manuel klimam için konuşacak olursam sıcaklık ayarı en son kırmızıda iken klima düğmesine bassam da motor sıcakken araca soğuk hava gelmiyor. Isı ayarını en soğuğa getirmem gerek. Sizin otomatik klima da klima düğmesi basılı ya da auto modunda sürekli çalışıyordur belki. Buğu yapmış olan camda fanı açtığımda bazen benimde buğuyu atmadığı oluyor ya klimayı açıyorum sıcak soğuk karışık veriyorum cama ya da biraz bekliyorum. İç sirkülasyon açıkken havanın nemi düştüğü için sanırım buhar yapıyor ama pek bir bilgim yok.
acaba klima acıkken sıcak hava üflendiğinde yakıt tüketimi artıyormu o önemli
Driven by the future
Ben dediğim gibi klimayı sıcak ayarda çalıştırınca motor suyundan bağımsız, ev tipi klimalarda olduğu gibi kompresör yardımıyla ısıtma gerçekleşiyor diye düşünüyorum. Çünkü hem klimayla ısıtma hem de klima kapalı konumda ısıtma var. Klimanın düğmesine basmayınca kompresör çalışmadan, motor sıcaklığıyla ısıtma yapıyor. Ancak klimayı açınca kompresör çalışıyor.
Emin değilim ama hem iç sirkülasyon açıkken buğu yapmamasından hem de kompresörün çalışmasından dolayı böyle düşünüyorum.
2009 Tekno Gri Multijet Dynamic
2009 Beyaz 1.4 Fire Dynamic
2009 Gümüş Multijet active
2011 Siyah Evo 1.4 Fire Dynamic
2011 Egzotik Evo 1.3 Multijet Dynamic
2011 Beyaz Evo 1.3 Multijet Dynamic
Sadece üst segment bazı araçlarda klima ısıtma yapar. Bizim araclarimizda sadece soğutma var. Klima açıkken bugunun çabuk çözülmesinin sebebi kuru ve soğuk hava vermesi. Kış aylarında ısıtma,soğutma yapmasa dahi mutlaka fan açık olsun ve dışardan hava alımı açık olsun aksi taktirde camlar buğu yapacaktır. Temiz görüş herşeyden önemli. Kazasız belasız sürüşler dilerim.
2009 Tekno Gri Multijet Dynamic
2009 Beyaz 1.4 Fire Dynamic
2009 Gümüş Multijet active
2011 Siyah Evo 1.4 Fire Dynamic
2011 Egzotik Evo 1.3 Multijet Dynamic
2011 Beyaz Evo 1.3 Multijet Dynamic
Kışın klima ısıtma fonksiyonunda çalışırken, iç sirkülasyon açıkken (yani araç dışardan hava almazken) dahi buğu yapmaz. Bence bir yerde yanılıyoruz. Bana bizim araçların kliması ev tipi klima gibi ısıtıyor gibi geliyor![]()
Emre Bey arkadaşınızla biribiriniz girmenize gerek yol. internette bütün bilgiler mevcut.
Sanıyorum Bu makale herkese yardımcı olacaktır.
Taşıt Kliması - Soğutma.NET | Türkiye Soğutma Portalı Taşıt Soğutması
Ev klimaları için
https://www.elektrikport.com/teknik-...056#ad-image-0
Otomobil Kliması
Genellikle otomobil klimalarında otomatik kontrol kullanılır. Otomatik kontrol, ya sıcaklık kontrollü ya da basınç veya vakum kontrollü çalışır. Otomobil klimaları yalnız soğutma çevrimi yapacak şekilde tasarlanmıştır. Klimada, soğutma çevrimi için gerekli olan kompresyon, aracın motorundan tahrikli soğutma kompresörü tarafından sağlanır. Klimanın montajı ve montaj sonrası kontrolü, fabrika ortamında, arzu edilen konfor şartlarını yerine getirebilecek şekilde yapılmıştır. Böyle bir sistem yazın soğutma sıcaklığında, hava içindeki nemin evaporatör yüzeyinde yoğuşmasını sağlayarak kabin içi rutubeti de düşürür.
otomobil kliması patlatılmış resim
Otomobil klimaları parçalı ünitelerden oluştuğu için split tip gibi düşünülebilir. Sistemin soğutma kapasitesi aracın hacmine uygun olarak tasarlanmıştır. Bunun altında kalan bir sistemin kullanılması gerekli konfor şartlarını sağlayamaz. Daha büyük seçilmiş bir sistem ise ekonomik olmaktan çıkar ve araç motoruna aşırı yük getirir.
Soğutma sistemi iç ortamı arzu edilen konfor sıcaklığına ulaştırdığı zaman kompresör; termostatik olarak elektromanyetik kavramanın enerjisinin kesilmesiyle devreden çıkarılır. İç ünite fanı çalışmaya devam eder. Bir süre sonra hem dış ortam hem de iç ortam kaynaklarından (insan ve araç içi cihazlardan) gelen ısı, sıcaklık artısına neden olur ve tekrar kompresör elektromanyetik kavramanın enerjilenmesiyle devreye girerek soğutma baslar.
Klima isteğe bağlı olarak sadece havanın kurutulmasında da (nem almada) kullanılabilir. Bu fonksiyon seçildiğinde iç ünite fanı durur, hava içindeki nem evaporatör yüzeyinde yoğuşturularak dış ortama atılır. Evaporatör yüzeyinde biriken yüzeye yapışmış toz, polen ve asılı kirler de su ile dış ortama taşınır. Ancak, yapışık kalan ve birikmek suretiyle evaporatörde verim düşüklüğüne neden olan kirlerin temizlenmesi gerekir.
Oto klimasında kullanılan ünitelerin (kompresör, kondenser, sıvı tankı ve kurutucu filtre, genleşme valfı, evaporatör ve akümülatörün) sistemin yapışına özgü tasarımları vardır (Şekil 1.3). Çoğu araç kliması, araçta meydana gelebilecek bir arızada veya gerekli bakım tutum gibi mekanik bir müdahalede, bütün klima devresi, gazı kaçırılmaksızın komple devreyi açmadan sökülebilir şekilde tasarlanmıştır. Otomobil klimalarında soğutma çevrimi esas alındığında iki değişik tip uygulamaya rastlanır.
taşıt kliması
a. Basınç kontrollü, alçak basınç tarafına konan basınç regülatörlü sistem
b. Basınç kontrollü, sıcak buharı by-pass ederek çalışan sistem
a. Alçak basınç taraf, basınç regülatörlü sistem
taşıt klima sistemi
Bu sisteme ait şematik gösterim Şekil 1.4’te verilmiştir. Sistemde evaporatör basınç kontrolü, emme hattına yerleştirilmiş basınç regülatör valfı ile yapılır. Bu valfın amacı sabit bir evaporasyon (buharlaşma) basıncı sağlamaktır. Eğer evaporatör, ayarlanmış çalışma basıncın altına düşer ise regülatör valf kapanacak ve böylece evaporatör, sabit bir basınç ve sıcaklıkta tutulmuş olacaktır.
b. Basınç kontrollü, sıcak gaz by-pass valflı sistem
taşıt kliması soğutma sistemi
Bu sisteme ait çevrim Şekil 1.5’te görülmektedir. Basınç kontrollü çalışan by-pass valfı kompresör basma hattı ile kompresör emme hattı arasına yerleştirilmiştir. Bu valf, emme ve basma hattı basınç farkına (diferansiyele) göre bypass yapan bir valf olup ayarlanan değerde çalışmaktadır. Eğer emme hattı basıncı, ayarlanmış diferansiyel değerde çalışma basıncının altına düşmüş ise, valf, yüksek basınç hattı ile alçak basınç hattı arasında by-pass yaparak, sistemi normal basınca yükselene dek açık tutarak dengeleyecektir.
Konu cengizhan tarafından (14/02/2014 Saat 04:01 ) değiştirilmiştir.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri