Alıntı halils2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Endüstriyel tip klimalarda 15kW civarı rezistans var ama evlerde kullanılan split klimalarda tam emin değilim bunu araştıracağım.
Ayrıca araçlardaki ısıtma soğutma mantığı mesajımda ki gibidir. Ya da şöyle söyleyim motor kaputunuzu açın fren merkezinin altında 2 tane kabin içine giren hortum göreceksiniz. bu hortumlar aracın içindeki kalorifer peteğine bağlanıyor ve motor soğutma devresine bağlı, klima devresinden ayrı olarak. Yarım derecelik fark bu tip sistemler için çok büyük bir fark değil. O yüzden ayarlamasını düzgün bir yazılımla rahat yapar..
Hmm arabadaki klimadan emin değildim, demek böyleymiş Yalnız sıcakta çalıştırınca yine de kompresör devreye giriyor, neden acaba? Bir de buğu çözmek için klimayı sıcak ayarda çalıştırdığımızı düşünelim. İç sirkülasyon da açık olsun, yani dışardan hava almasın araç, içerdeki havayı çevirsin. Normal şartlarda buğunun daha da artması gerekir sıcak da olsa aynı hava dolaştığı için. Ancak klima çalıştığı için buğu çözülüyor. Burada kafam karıştı. Sanki bahsettiğiniz hortumlar klima kompresörü kapalıyken, yani bildiğimiz kalorifer çalışırken kullanılıyor gibi geliyor bana. Malum klimayı kapatarak da sıcak hava alabiliyoruz, açarak da.

Alıntı cemdogu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
evdeki klimalarda rezistans var.onlar ısınır, klima motorunun içindedir.geri kalanı da buzdolabı mantığıyla çalışır..
Split klimalarda rezistans olmaması lazım. Tabii "çakma klima" olarak ifade edeceğim 200 liraya satılan, dış ünitesi olmayan cihazlardan bahsetmiyorum, bunlar bildiğiniz saç kurutma makinesi gibi çalışıyor.

Dış ünitede de rezistans yok, dediğim gibi "ısı pompası/heat pump" bu cihazlar. Rezistans olsa, kışın klimayla ısınanlara gelecek faturayı düşünemiyorum

Çok basitçe anlatmak gerekirse, klimanın içinde dolaşan gaz ısıtılır ya da soğutulur. Sıcak hava üretmek için gaz dış ünite tarafından ısıtılarak iç üniteye borular vasıtasıyla iletilir, iç ünite de evin içindeki havayı içinde sıcak gaz bulunan borulara temas ettirerek sıcaktan soğuğa ısı transferi sağlar, yani kabaca havayı ısıtır. Isı enerjisini evdeki havaya transfer eden gaz, dolaşıp tekrar dış üniteye gider, burada tekrar ısıtılır (bu ısıtma rezistansla yapılmıyor) ve döngü devam eder. Soğutma da bunun tam tersi, gaz soğutulur, evin içindeki sıcak hava, soğuk gaz dolu borularla buluştuğunda ısı enerjisini transfer eder, dış ünite vasıtasıyla bu sıcaklık dışarı atılır.

Ayrıca buğuyu gidermek için iç/dış sıcaklık farkını gidermek yeterli. Yani araçta klima vs. olmasa bile, sadece camı dahi açsanız buğu gider ama yavaş gider tabii. Dışardaki havayı sıcaklığını değiştirmeden cama üflerseniz buğu yine çözülür. Azıcık daha ısıtırsanız çok daha rahat çözülür

Ha bir de benzinli Punto'larda karbüratör yok elektronik enjeksiyonlu araçlar.