Alıntı kanakan85 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Arkadaşlar mbr bendede sirkeleme problemi vardı gazdan ayağımı çekince baya sarsıntı oluyordu motor takozları buji ve kabloları değişti ama değişen bişey olmadı tekrar tamirciye götürdüm debriyaj müşürü var bir nevi anahtarlama görevi yapıyor debriyaj yukarda olduğunda müşüre basması gerekiyor basmassa hataya düşürüyor ayağımızı gazdan çekince halen enjektörlere benzin püskürtüyor bu nedenle sirkeleme oluyor. debriyajın az biraz boşluğunu alın yolda giderken sonra birden gazı bırakın ve hemen tekleme başlıyor.
Konuyu epey geç farkettim. Bende aynı sorunu yaşıyordum. Benim ustamda tesadüfen debriyaj sensörünün boşta durduğunu, pedalda ona karşılık gelen bir parça olmadığını (muhtemelen kırıldığını) bu nedenle aracın debriyaj hareketlerini algılamadığını söyledi. Tabi bunun o an için bnm sorunumla ilgili olduğu aklımıza gelmedi.

Daha sonra ben bu teklemeye kafa yorarken; aracın kompresörde iken 1500 devrin altına indiğinde motorun stop etmemesi için otomatik olarak gaz verdiğini fark ettim. Bizim sorunumuzda burada başlıyor.

Debriyaj sensörü boşta olduğu için araç debriyajın basılı olduğunu ve zannediyor ve 1500 devrin altına indiği anda yazılım bir miktar gaz açıp aracı yavaşça rolanti devrine indirmeye çalışıyor. Fakat araç gerçekte viteste olduğu için gaza tepki verip öne atılıyor, tabi bu sırada hıza bağlı olarak araç bir an için 1500 devrin üzerine çıkıyor ve ecu gaz vermeyi bırakıyor. Bundan sonrası kısır döngü. Araç belirli bir devre inene kadar bu gaz verme ve kesme evresinde silkeleniyor.

Ben sensörün karşılığını bulamadım. Daha doğru masraftan kaçınmak için aramadım. Sensörü bantla yapıştırdım. Bu kez araç sürekli olarak debriyajı boşta algılıyor. Bu nedenle de 1500 devir civarı ani bir gaz verme girişimnde bulunmuyor. Gazı bıraktığımda araç akıp gidiyor. Silkeleme yok. Tabi bantlamanın yan etkisi yok mu var.
Vites değiştirene kadar gaza basıyorsunuz belirli bir devirde gazı bırakıp debriyaja basıyorsunuz vites değiştirmek için. Normalde anında düşmesi gereken devir kısa bir an için artıp ondan sonra düşmeye başlıyor. Sert kullanımda rahatsız edebilir ancak benim için sorun olmadı şimdiye kadar.

Biraz uzun oldu ama benzer sorunu yaşayanlara yardımcı olmasını umdum.