Motordaki bu kadar küçük ısı değişimlerinin motor bloğunu çatlatması söz konusu bile olamaz.
Eğer motor bloğu ısı değişimlerine bu kadar dayanıksız olsaydı sabah aracınızı çalıştırmanız imkansız olurdu..
Düşünün sıfır altında bir sıcaklıkta sabaha kadar kar altında beklemiş. Arabanıza biniyorsunuz ve kontağı çeviriyorsunuz. Boom... silindir içinde meydana gelen yanma ısısı 9000-1000 C motor ısısı saniyeler içinde 40 - 50 C motor bloğu çatlıyor mu dersiniz ?? Tabi ki hayır.
peki harareti gidermek için rampa aşağıya neden vitesle iniliyor boşta inildiğinde hararet düzeyli bir şekilde düzeliyor...
yani tam bigim yok fakat bildiğim kadarıyla rampa aşğıya inerken vites boşta olduğunda özellikle dizel araçlarda ani soğuma dan dolayı ( ŞOK ) çatlama meydana gelebilir diye biliyorum....
Sorunu pek anlamadım doğrusu hem harareti gidermek için rampa aşağı vitesle iniliyor demişsin ardından da boşta inilirse hararet düzeliyor demişsin.. Daha net anlatırsan..
Ayrıca rampa aşağı viteste inmek tamamiyle güvenlik açısından önemli motordaki hararetin artması ve ya azalmasının vitesle hiç bir ilgisi yok...
Motor bloğunu çatlatmak için ya soğutma suyunu donduracaksın, ya da motor sıcakken radyatore soğuk su koyacaksın.. Bunun dışında ani soğuma gibi birşey söz konusu değil..
Konu masteryoda tarafından (30/10/2007 Saat 18:24 ) değiştirilmiştir.
Denildiği gibi en sağlıklısı vitesle ilerlemek ama boşta motor çatlar diye de birşey yok tabi...
Arkadaşlar merhaba,ilk mesajım olduğu için burada bize yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim..
2006 gp 1.4 starjet emotion var bende..yol bilgisayarında anlık tüketim moduna getirdiğiniz zaman ve araba viteste herahngi bi hızla giderken ayağınızı gazdan çekerseniz gösterge 50km gösteriyor.Yani maximum değeri gösteriyor.Ama araba boşta ise ayanızı gazdan çekip arabayı kendi hızıyla salarsanız gösterge farklı değerler gösteriyor 20-30 gibi..kısacası sormak istediğim şu arabayı motordan kesince neden yakıt tüketiyor gösteriyor?
forumda detaylı tartışıldı ararsan ulaşabilirsin verilere. yine de açıklamak isterdim fakat acil çıkıcam arkadaşlar yardımcı olurlar.
anLık tüketim modunda 50km yazması imkansız bir durum. range yani uzakLık değeri de depoda kaLan benzini, averaj benzin tüketimiyLe oranLayarak bir değer gösteriyor.
instant consumption değeri anLık tüketimdir. (Ic diye yazıyor yoL biLgisayarında) orda da 25Lt/100km üstünü hiç görmedim.
sorunuzu biraz daha netLeştirirseniz daha sağLıkLı cevapLar geLecektir : )
FiatTR | PuntoTR | GrandePuntoTR | PuntoEvoTR | BravoTR | LineaTR | 500TR
Fiat Türkiye Forumları | 2006'dan Beri Sizlerleyiz | Reklam & İletişim: admin@grandepuntotr.com
şu an forumda dolaşırken gördüm..benim birim km/lt..anlık yakıt tüketiminde de 50km/lt yazıyor dediğim durumda...1 lt ile 50 km gidebileceğimi gösteriyor yani...evet anormal bir durum ama vitesdeyken ve ayağımı gazdan kesmişken oluyor...ama boşteyken olmuyor...benim öğrenmek istediğim araba boştayken ve ayağımı gazdan kesmişken yakıt tüketimi neden oluyor..arabayı motordan kesmişim ne de olsa????
Anormal bir durum yok. Yol bilgisayarının yakıt tüketiminde göstereceği en az değer 2 lt/100 km ile sınırlandırılmış. Yani araç rölantideyken veya yokuş aşağı kendi kendine hızlanırken gerçekte 1 lt/100km nin de altında yakıt tüketirken yol bilgisayarında bu 2lt/100km olarak gözüküyor. Siz de birim ayarları lt/100 km değilde km/lt cinsinden ayarlandığından ayağınızı gazdan çektiğinizde veya boştayken 50 km/lt değerini göstermesi çok normaldir. Eğer canınızı sıkıyorsa yol bilgisayarı menüsünde birim ayarları kısmından birim değişikliği yapabilirsiniz.
Araçlar, yokuş aşağı salladığınızda, rölantiye göre, vitesteyken daha az yakar. Bunun nedeni de motora giden yakıtın minimum seviyeye inmesindendir. Hatta bazı araçların yol bilgisayarı 0 değerini gösterir bu durumda.
Konu burada tartışılıyor:
https://forum.grandepuntotr.com/tekn...a-yoralim.html
Konu Linos tarafından (30/01/2008 Saat 23:36 ) değiştirilmiştir. Sebep: Ekleme
Merhaba, özellikle turbo araçlar için en uygun olan araç hareket etmeden ve araç stop etmeden 30 sn kadar kendi rolantisinde çalışmasıdır. Bunun nedeni ise piston kafaları, turbo pervane mili, krank mili vb. parçaların soğukken gerekli yağlamayı yapmasıdır. araç stop edilmeden önce ise sadece turboyla alakalıdır. Turbo araç yol yapıp geldikten sonra hemen stop edilirse ortalama 2-3 dak daha döner. bu dönüşte yağlama olmadığından dolayı pervane miline zarar verir. ancak araç rolantide 30 sn çalıştığında turbo pervanesinin dönüşünü yavaşlatır ve yağlama yapmaya devam eder. Böylece pervane mili hem 1 dak fazla dönmez hem de yağsız kalmaz. Sabahları da aynı mantığın tersini hem motorun hareketli ekipmanları hem de turbo için düşünebilirisin. Araç o derece soğukken muhakkak aşınacaktır. Ancak 30 sn rolantide çalıştırıp yokuşu viteste inersen hem motorun için hem de can güvenliğin için en doğrusu olacaktır.
Peugeot'nun 5 ileri manuel ve yeni 6 ileri otomatik şanzımanına sahip iki 308 1.6 HDi 110 hp modeli ortalama 3.5 litre/100 km civarında tüketimle İstanbul'dan Antalya'ya gidip döndüler.
05.05.2008
Haberin devamı:
Arabam
110 beygir gücündeki 1.6 litre HDi turbodizel motora sahip yeni 308 Auto6R modeli Türkiye'de
39.270 YTL anahtar teslimi fiyattan satışa sunuldu.
36 ya emotion GP mi satılıyordu arkadaşlar????![]()
ortalama hızları ne imis onu da söylesinler bir zahmet ??/
Ben 100 km ortalamam da 3.3lt hadi bakalım geçsinler beni
1.3 MJ 75 BG 3.3lt/100Km
yanılmıyorsam gecen yılda 407 sınıfının en cımrı otomobılı secılmıstı.yanlıs hatırlamıyorsam 3.8lt ortalamayla...
Punto Forum | Bizi; Ege'de Komşuya, Kosova'da Sırplara, Kıbrıs'ta Rumlara Sorun...
bence bu testleri diğer firmalarda aynı şekilde yapsa sonuç 308 den farklı olmaz örnek bizim gpler istanbul izmit arası 3,30 100 km ortalamasıyla gitmiştim akıllı kullanılırsa o değerlere ulaşılabilinir...
2007 Grande Punto Dynamic 1.3 75 hp Titanyum Gri ...
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri