Taban genişliğinin yakıtı artırmayacağına inanmakda çok ilginç
taban genişliği aracın yakıtına etki etmez. fizik kanunlarında da sürtünme katsayısı F=KxN K=lastiğin yere sürtünme katsayısı N=tepki kuvveti - aracın ağırlığıdır. isterseniz 500 taban lastik takın lastiğin çapını değiştirmediğiniz sürece yakıt ve performans etkilenmez. lastik ebatı değiştirirken fabrikanın vermiş olduğu lastik çapını değiştirmemeye çalışın.
kışlık lastikleri de fazla geniş taban almamaya bakın çünkü taban küçüldükçe noktaya uygulanna basınç artar ve kar yüzeyinde daha iyi bir tutunma sağlar.
Taban genişliğinin yakıtı artırmayacağına inanmakda çok ilginç
185 60 15 ideal ölçü bence. lastik aldığım yerde onaylamıştı bu kararımı. 3 senedir 185 60 15 er300 kullanıyorum çok memnunum.
ancak jant lastik takımı 500e bedava hemen alın derim.
Ne Mutlu Türküm Diyene!
benim hatırladığım sıvıların basıncında taban önemli değildi. ama katı basıncında hatırladığım kadarıyla yanlışta olabilir taban alanı x ağırlık değilmiydi. o zman taban alanı artacağından basınç ve sürtünme artar buda yakıtı arttırır.
geniş taban lastiğin ağırlığını arttırır, 1 cm genişlik bile lastiğin ağırlığının artmasına yeterdir, geniş taban uzun yolda extra sürtünme alanından dolayı daha fazla ses yapar, aracınızı güzel gösterir, fren ve yol tutuşu direk etkiler, ama ağırlık ve sürtüne yüzünden aracınızın az da olsa daha fazla güç harcamasını sağlar, lastik deseni çok önemlidir, lastiğin yuvarlak formunu bu desenler etkiler ve kuru yada ıslak havada çalışmasını değiştirir, önemli olan lastik genişliği değil, üstündei desenlere göre yere basan alanın toplam genişliğidir, lastiğiniz 205 olabilir ama bir offroad lastiği gibi geniş desenli yada derin sık desenli olabilir, yani o anda yere basan toplam alan 205 cm değildir. o sebeble aslında lastik ebadından çok deseni daha önemlidir. kuru yada ıslakta performansı bu alan etkiler.
ben aracımda 195 60 15 kullanıyorum, aracı aldığımda bu şekilde idi, ama lastik alma zamanım geldiğinde orjinal olan 175 65 15 e döneceğim, çünkü çap aracın bilgisayarının bütün hesaplamalarını etkiliyor, 100 le giderken gösterge 110 gösteriyor, benzin hesaplaması anlık ve 100km hesapları hep yanlış oluyor, kalın olduğu içinde extra benzin harcamış oluyorum. lastik genişliği araca asla zarar vermez, siz 175 lastik takıp aracınıza 3 kişi binerseniz de yada 190 lastik takıp 1 kişi binerseniz bütün hesaplamalar sil baştan değişecektir. yani araçtaki 1 kişinin bile aracınızın yakıtını etkileyeceğini düşünürsek tabandaki 1 cm lik fark pek bişeyi etkileyecek diyemeyiz, ama lastik deseni lastiğin yere basma alanını direk etkilediği için ne ebatta alırsanız alın lastiğinizi bu desenler önemli ölçüde fark sağlayacaktır.
benim tavsiyem orjinal ebatını kullanmaktır, viraj performasına aşırıya kaçmamak şartıyla gereksiniminiz olmayacaktır zira aracınızın lastiğine göre virajlara girmek istiyorsanız bol şans dilerim.siz istedğiniz lastiği takın, lastiğim var diye bir viraja hızlı girdiğinizde lastiğinize denk gelecek bir bozuk satıh yada kalın çatlak ta lastiğinizin bir önemi kalmayacaktır,
saygılarımla.
Gayet güzel açıklamışsınız, bende orijinal ebat kullanmaktan yanayım.. Benim lastik ölçülerim 185 65 r15.. Bende yakın zamanda aracıma lastik alacağım ama birazcıkda aklımdan geçmiyor değil güzel bir 16 jant taksam diyorum, bu durumda serviste gerekli ayarlamayı yaptırdığımızda azıcık artan yakıt tüketimi dışında bir sakıncası olmaz herhalde öyle değil mi?
muhtemelen, ama ince yanak lastik sürüş konforunuzu azaltacaktır, sportif sürüşe daha yatık bir ergonomiye sahip olduğu için, ince yanak esneme normalden çok daha az olacak, ama komutlara çok daha hızlı tepki verecektir.
yalnız türkiye şartlarında yollardaki engebelerin ince yanak lastik jant ve dolayısıyla hareketli aksamın çok daha kolay zarar görmesine sebeb olacaktır. ama sportif ve görünüm açısından eşsiz bir avantaj sağlayacağı kesin.
ayrıca kaldırıma oraya buraya dayamada ince yanak lastikler daha bir dikkat gerektirebilir. saygılarımla.
arkadaşlar bugün 195/60/15 lassa impetus revo taktırdım. çok tatlı oldu. yeni lastik düşünen arkadaşlara kesinlikle öneririm. kapı kolları ve aynalarıda boyattım fotoları hafta sonu çeker eklerim.
Hayırlı olsun güzel lastik..
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri