Alıntı Budweiser Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
LTE muhabbeti moruk
4G LTE Nedir?
GSM teknolojisinde 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak bilinmektedir. 3G ve 2G standartlarının devamı olarak geliştirilen 4G diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi ile hizmet kalitesini ve maliyetleri ciddi oranda düşürmesi ve mobil iletişim ücretlerini düşürmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, Wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır.

4G’ye bağlı olarak gelişen LTE teknolojisini ilk Japonya’da NTT DoCoMo firması 2004 yılında geliştirmiş ve dünyaya duyurmuştur. 17 Ağustos 2009′da ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu test sırasında ABD’nin Boston ve Seattle şehirleri arasında yapılan transfer testi başarı ile sonuçlanmıştır. Yapılan veri transferi testinde video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden gerçekleştirilmiştir. Ancak yine de LTE teknolojisi dünya üzerinde henüz çok yeni sayılır. LTE’nin tüm dünyaya yayılması daha beklenecek, ABD’yi yayılması ise 2013 yılını bulacak.

Türkiye’de 4G Kullanılıyor mu?
Yeni iPad’ın LTE ve 4G özelliğinin kullanılamamasının sebebi ise tüm ülkelerde 4G frekansının farklı olmasıdır. Yeni çıkan ve satışına henüz başlanan Yeni iPad 4G’lerin LTE özelliği, Avrupa’daki LTE şebekelerinde kullanılamıyor. Avrupalı operatörler de bu yüzden Apple’ın, Yeni iPad 4G diye reklam yapmasına karşı çıkıyor. Çünkü ülkelerinde 4G altyapısı olmasına rağmen bu frekans uyumsuzluğundan dolayı, Yeni iPad kullanıcıları LTE’den faydalanamayacak. Türkiye’de ise LTE alt yapısı bulunmuyor. Bu teknoloji ile ilgili olarak Turkcell’in girişimleri bulunuyor.
dostum ne oldugunu biliyorum, onun eğitimini alıyorum zaten, ama türkiyede böyle bir teknoloji malesefki daha yok o yüzden türkiyede kullanımı 0 a yakın