burayı cok sık takip edemedim oncelikle meslektaasıma hosgeldin diyorum. 44 bin kmdir llpg kullanan biri olarak imkanım oldugu takdirde dizel alırım diyorum. sebebine gelince en önemli sebebi tork . ikinci önemi ise hani bazı arkadaslar ufak tefek arızalardan hoslanmıyor ya bende onlardan biriyim aracıma 43 bin km lpgde sorunsuz bindim fakat kendi ustama goturemedigim ve filtresini degistirmeyi unuttugum icin arabam bazı zıkıntılar bas gosterdi dolayısıyla sogudum. bu yzuden lpgyi tercih etmiyorum ama imkanım olmazsa yine ekonomik nedenle lpg ye binerim. lpg de güç kaybını ben hissetmiyorum zaten sıralı sistemlerde yuzde 5 e varmaz deniliyor elimde dyno ile olcmedim ama surerken bu farkı goremiyorum ben. lpg taktıracak arkadaslara cekinmeden bildikleri tanıdıkları ve guvendikleri ustalara herhangi bir marka olabilr taktırabilr. emin olun hepsinin mantıgı calısması prensibi aynı hangisi daha az maliyetli ise onu taktırın. yalnız prins denilen marka cok pahalı ve cok ovulen bir marka onun farklılıgı varsa daa ben bilmiyorum ama cok kaliteli oldugu soyleniyor bu yakıtta fark ettiriyormu bilmiyorum bunu olcmek lazım. bir diger husus bende 40 tl ile 250 km yol gidiyorum burada gazın litresi 1.85 olsa gerek tam bilmiyorum. ve 110 lira yakan arkadaslara bende hayret ediyorum ve benm araca daha fazla gıcık oluyorum. araca degil daha dogrusu benm lpg sistemine zira bu sonraki usta ayar tuturamadı. bu deger 200 km uzun 50 km sehir ici olarak dikkate alınrısa sevinirim. ölçümler tam ölçümlerdir . onceden 40 lira gaza 320 330 gittigim oluyordu tabi ozamanlar gazın litresi daha dusuktu. simdi diyeceksiniz ki bu cok normal ama ben son yasadıgım sıkıntıdan sonra normal olsada normal gelmiyor bazı arkadaslrında buraya 30 tl ye 270 km gittik demesi benmde lpg sistemime bir derece daha gıcık olmama neden oluyor. efenim dolayısıyla bu yazı bitmez ama topralyacak olursak ben 22 ye aldım bu aracı dizeli 26 lira idi arada var 4 lira fark ozaman mumkun deil 1 lira fazladan cıkamazdım oyuzden benzinli aldım sornadan multi lpg yaptım kotumu yaptım hayır iyi yaaptım ama aradaki sorunlar canı sıkıyor o ayrı genel olarak memnunmuyum bakıyım evet valla memnunum bişey daha diyecektim hmm evet hatırladım soyleki dizlemi benzinlimi cok hesapladım
ve soyle bir sonuca ulastım dizek uzun yolda ne yakıyor benzinli ne yakıyor onu hesapladım
hadi tekrar hesaplıyalımfiatın web sayfasına dizel ve benzilinin ortalama yakıtlarını vermiş ona bakalım dizel icin 4.5 benzinli icin 5.9 (acıkcası degerler az gibi geldi ama onlar vemriş ikisinide buna gore hesaplıyalım
( bu arada otomatik icin 5.7 demiş oda garip geldi herneyse)
100 kmde 5.9 ltr yakan benznli bir puntiş
100 km de 4.5yapan dizel puntiş
benzinin litresi kurşunsuz benzin 3.39 lira
dizel ise 2. 80 lira
bu mantıga göre benzinli 100 km de 20 lira dizel ise 100 km de 12 lira yakacak
yani kmde benznli 20 kurus dizel ise 12 kurus yakacak aradaki fark 80 lkurus
ozaman 50 bin kim yol yaptıgımız dusnursek
benzinli grande punto dizel grande punto
22 000 26 0000
50bn km masrafı 10 binlira 50 bin km masrafı 6 binlira
toplam 32 bin lira 32 binlira
burada servis masraflarını siz ekleyin tabi vergi masraflarınıda siz dusnuun bu arada punto fiyatları 2006 yılı icin gecerlidir simdiki fiyatlar arası fark 4300 liradır.
tabi bazı arkadaslar dizeller satılırken daha karlıdır diyeceklerdir ben bunada katılmıyorum uzun km dizleler zaten ucuza giderler dusuk kmli olanlar ise sıfırından farkı 4oo lira ise benznlininde farkı okadardır simdi benm arac icin soyluyum 22 ye aldım 4 cık 18 sattıgımızı dusunelim dizeli dusnunun 26 liraya alınan bir dizel 22 ye satıldıgını dusunelim mevcut piyasa sartlarını dusnuerek bunu sizde bulabilrisiniz) yeti gayrii
Yer imleri