FirePower Nickli Üyeden Alıntı
Merhabalar;
Bayramdan hemen önce satın aldığımız 1.4Fire aracımıza ZAVOLI markalı sıralı tip LPG sistemi taktırdık. İlk 3 depo' luk zaman kalibrasyon(ayar) süreci olarak geçiyor. Bu ayar sürecinde LPG tüketimi gitgide düşüyor ve 3 depo bitince LPG servisinize giderek bilgisayarla ECU(elektronik beyin) üzerinden ince ayarları yaptırıyorsunuz ve tüketim değeriniz stabilize oluyor.
Bu ayar süreci de dahil olmak üzere şu anda 4 tam depo LPG bitirmiş durumdayız ve tüketim değerleri şöyle:
1.DEPO: 180ykr/km.
2.DEPO: 150ykr/km.
3.DEPO: 140ykr/km.
------AYAR-------
4.DEPO: 133ykr/km.
LPG depomuz 75YTL karşılığında doluyor, yani 4 depo LPG için toplam 300YTL ödedik. İlk çalışma anlarında benzin sistemi aktif olduğundan o tüketimi de gözardı etmeyelim. Benzin pompasının zarar görmemesi için benzini minimum çeyrek depoda tutmanız gerekiyor, aynı süreçte bunun için de 10YTL' lık benzin aldık. Dolayısıyla bu süreçte toplam yakıt harcamamız 310YTL olarak gerçekleşti ve bu 310YTL karşılığında 1995km yol yaptık. Netice olarak, ayar sürecinde ilk depolardaki yüksek tüketim ve benzin sarfiyatı da dahil olarak 155ykr/km gibi bir ortalama yakaladık.
Ayar süreci bittiği için, bundan sonra LPG tüketimi 133ykr civarında sabitlenecek. 2000km' de 10YTL de benzin harcaması yaptığımıza göre; 5ykr/km' de buradan ekleniyor. Biz onu da fazla fazla yazıp 140ykr/km diyelim.
Şunu da belirtmeliyim ki bu tüketim değerleri karma kullanım değerleridir. Yani hem şehiriçi trafiğinde hem de otoban sürüşünde geçmiştir ve kesinlikle ekonomi yapacağız diye kendimizi kasmadan normal bir kullanım sonucu elde edilen rakamlardır. Dolayısıyla sakin kullanımda daha da iyi değerler kolaylıkla elde edilebilir diye tahmin ediyorum.
Performans konusunda herhangi bir sıkıntımız olmadı açıkçası, son sürat denemesi yapmadık ama Çeşme otobanında 160km/s sürate rahatlıkla erişebildiğimizi söyleyebilirim.
Dönüşüm sonrasında da herhangi bir arıza ya da problem yaşamadık şimdilik. Yalnızca ilk depodayken 120km civarında araç birkaç kez kesiklik yaptı ve bir kez de motor arıza lambası 2sn' liğine yandı ve kendiliğinden söndü. Yine bilgisayar ile yapılan kontrolde bununla ilgili herhangi bir problem olmadığı görüldü. Şunu da ekleyeyim, LPG sisteminde aracın rölantisi 800d/d' ya düşüyor. Kullanıma alışana kadar ilk kalkışlarda titreme yapıyorsunuz. Ancak daha sonra bu problem de kendiliğinden geçiyor. Geçmezse de LPG servisinde rölanti devrini yükselttirebilirsiniz.
Özet olarak, tüketim ve sorunsuzluk bakımından LPG dönüşümünden şimdilik gayet memnunuz. Umarım bundan sonra da aynı şekilde sorunsuz devam edebiliriz.
Aracın benzinde ortalama 7,5lt/100km tükettiğini hesaba katarsak, 2000km' lik sürüşün maliyeti yaklaşık 465YTL olacaktı. LPG' nin ayar sürecinde olmamıza rağmen 2000km' lik süreçte 310YTL yakıt harcaması yaptık. Dolayısıyla daha şimdiden 155YTL tasarrufumuz oldu. Bundan sonra LPG+Benzin toplam tüketimimiz 140ykr/km olarak sabitleneceğine göre tasarrufumuz daha da artacak.
Bu şekilde gerçek tüketim değerleriyle hesapladığımızda, benzinde 230ykr/km olan tüketim LPG' de 140ykr/km' ye düşüyor. Bu da yakıt tüketiminde %40oranında tasarruf demek ki bu çok ciddi bir oran. Bu hesaba göre LPG sisteminin yaklaşık 15.000km' de kendi maliyetini çıkarttığını görebiliyoruz.
Son olarak şunu da eklemeden bitirmeyelim; yaptıracak arkadaşlar var ise LPG dönüşümünden önce aracınızı mutlaka servise sokup bakımlarını yaptırın ve sorunsuz olduğundan emin olun. Böylece dönüşüm sonrasında problem yaşama riskini oldukça fazla düşürüyorsunuz.
Yakıt Birim Fiyatları(İzmir-Konak): Shell 95Oktan Kurşunsuz: 3,1YTL/lt - Aygaz EuroLPG: 1,74YTL/lt.