34 sonuçtan 1 ile 20 arası

Konu: Sürücülerin doğru bildiği yanlışlar şaşırtıyor

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    M. Mert
    samoslu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 72

Merhaba arkadaşlar. Yazı nereden alındı bilmiyorum ama bu yazıyı yazanın da doğru bildiği yanlışlar varmış. Fren hususunda görüşümü bildirmek isterim. Araç belli bir hızda giderken durmak veya yavaşlamak hangisi olursa olsun sadece frene basılmalı. Motor devri 1000 e geldiğinde debriyaja basılmalı. Çünkü araç giderken belli bir kinetik enerjiye sahiptir. Fren yapmak için debriyaja bastığımız anda araç öne savrulur ki bunu nedeni de o kinetik enerjinin daha da artmasıdır. Viteste iken bu kinetik enerjiyi engelleyen ( sabit tutan) krank miline bağlı olarak giden tekerleklerdir. Bu nedenle fren yaparken debriyaja bastığımızda tekerlekler ile krank mili arasındaki bağlantıyı koparmış oluruz.

2. Bu mesajı için 2 kişi samoslu'ye teşekkür etti:

Yeni Linea Urban 1.3 95 hp Ahmet Bülbül
    abulbul08 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Artvin
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 495

Alıntı samoslu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba arkadaşlar. Yazı nereden alındı bilmiyorum ama bu yazıyı yazanın da doğru bildiği yanlışlar varmış. Fren hususunda görüşümü bildirmek isterim. Araç belli bir hızda giderken durmak veya yavaşlamak hangisi olursa olsun sadece frene basılmalı. Motor devri 1000 e geldiğinde debriyaja basılmalı. Çünkü araç giderken belli bir kinetik enerjiye sahiptir. Fren yapmak için debriyaja bastığımız anda araç öne savrulur ki bunu nedeni de o kinetik enerjinin daha da artmasıdır. Viteste iken bu kinetik enerjiyi engelleyen ( sabit tutan) krank miline bağlı olarak giden tekerleklerdir. Bu nedenle fren yaparken debriyaja bastığımızda tekerlekler ile krank mili arasındaki bağlantıyı koparmış oluruz.

bende bunu anlatmak istiyorum zaten

Abdullah bey
    Yeniden Punto AYM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 51

Alıntı samoslu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tamamen katılıyorun en doğru tespit bu özelliklede aracınızın ağırlığı ne kadar fazla ise arkadışında bahsetiği kinetik enerji araç kütlesi ile birleşerek momentum oluşturmakta ve bunu yene bilmek içinde motor kuvvetinden yararlanmak en doğru yöntem taki rölantiye kadar hata kamyon ve kamyonet gibi yük taşıyan araçların bir çoğunda bununa yardımcı motor freni mevcuttur (vede kullananlar bilir motor freni debriyaj pedalına bastığınız an devre dışı kalır). Özellikle tonajlı araçları yüksek hızlarda fren ve debriya aynı anda basarak aracı durdurmanız çok zordur. Sadece frene basarak araçı yavaşlatır sonradan deriyaja basarak aracı durdursunuz

ugur ozer
    ugurozer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 630

Alıntı aym Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tamamen katılıyorun en doğru tespit bu özelliklede aracınızın ağırlığı ne kadar fazla ise arkadışında bahsetiği kinetik enerji araç kütlesi ile birleşerek momentum oluşturmakta ve bunu yene bilmek içinde motor kuvvetinden yararlanmak en doğru yöntem taki rölantiye kadar hata kamyon ve kamyonet gibi yük taşıyan araçların bir çoğunda bununa yardımcı motor freni mevcuttur (vede kullananlar bilir motor freni debriyaj pedalına bastığınız an devre dışı kalır). özellikle tonajlı araçları yüksek hızlarda fren ve debriya aynı anda basarak aracı durdurmanız çok zordur. Sadece frene basarak araçı yavaşlatır sonradan deriyaja basarak aracı durdursunuz
    kesinlikle katılmıyorum ne size nede alıntı yaptığınız arkadaşa, teknik terimler kullanmanız sizin doğru bildiğiniz izlenimi vererek bilgi edinmek isteyen arkadaşları yanıltacaktır, fakat derin bilginiz yoksa bu konuda yorum yapmayınız. Hiçbir panik fren suresi motorun atalet momentinde yavaşlamasından daha uzun surede gerçekleşmez, panik fren durumunda daima debryaja basılmalıdır ki bir ust mesajda sebebini yazdım.

M. Mert
    samoslu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 72

Alıntı ugurozer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kesinlikle katılmıyorum ne size nede alıntı yaptığınız arkadaşa, teknik terimler kullanmanız sizin doğru bildiğiniz izlenimi vererek bilgi edinmek isteyen arkadaşları yanıltacaktır, fakat derin bilginiz yoksa bu konuda yorum yapmayınız. Hiçbir panik fren suresi motorun atalet momentinde yavaşlamasından daha uzun surede gerçekleşmez, panik fren durumunda daima debryaja basılmalıdır ki bir ust mesajda sebebini yazdım.
    Kardeş ben teknik terim kullanarak bir şeyler bildiğimi ima etmedim. Kinetik enerji zaten teknik bir olay değil, bir enerji çeşididir. Bunu her halkım insanı bilir. Denemeni tavsiye ederim. İstediğin bir hızla giderken birden debriyaja bas, arabanın birden ileri savrulduğunu sende göreceksin. Neden mi? Teknik olarak açıklamak gerekirse; Vo+1/2VxT'2 den yani ilk hızın (Vo) var ve sen bunun üstüne bir hız daha ekliyorsun. Ama debriyajdan çekmezsen, krank milini döndüren tekerlekler krank milinin tekerleklere uyguladığı kuvvete karşı kuvvet uyguladığı için boşta fren yaptığından daha kısa sürede durmuş oluyorsun. Hiç anlamazsan bile belli bir hızda git arabayı boşa al kaç km ve sn gidip duracağını gör, birde viteste iken ayağını çek debriyajdan kaç km ve sn de duracağını gör. Bu kadar basit.

Ümit Coşkun TURUCA
    Emekli Moderatör GP COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 6069

Alıntı AYM Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tamamen katılıyorun en doğru tespit bu özelliklede aracınızın ağırlığı ne kadar fazla ise arkadışında bahsetiği kinetik enerji araç kütlesi ile birleşerek momentum oluşturmakta ve bunu yene bilmek içinde motor kuvvetinden yararlanmak en doğru yöntem taki rölantiye kadar hata kamyon ve kamyonet gibi yük taşıyan araçların bir çoğunda bununa yardımcı motor freni mevcuttur (vede kullananlar bilir motor freni debriyaj pedalına bastığınız an devre dışı kalır). Özellikle tonajlı araçları yüksek hızlarda fren ve debriya aynı anda basarak aracı durdurmanız çok zordur. Sadece frene basarak araçı yavaşlatır sonradan deriyaja basarak aracı durdursunuz

heh şimdi benim uzmanlık alanına giren bölüme geldik
    yukarıdaki mesajda büyük araçların frenlemesinden bahsedilmiş
    biz kamyonlarda ve tırlarda karlı ve buzlu zeminlerde kesinlikle motor freni kullanmayız motor freni kullanmaya kalkarsanız motorun durdurma kuvveti
    zemin kaygan olduğu için çekiş tekerleklerini kilitleyecek motorun sesi kesilerek kayma başlayacaktır çekiş tekerleklerini açmak için artık yapacak
    bir şey yok geçmiş olsun
    yanlız bilmeuyen arkadaşlarıda bilgilendirelim burada bahsettiğimiz motor freni eksoza takılan piston vasıtasıyla eksozdan hava çıkışını keserek yapılan frenleme yani viteste inerek her tür araçta yararlanılan motor kompresyonundan dolayı oluşan motor freni değil

Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )