Trafiğin ana unsurları sürücülerin, araçları ve bunları kullanım yöntemleri hakkında ''doğru'' bildikleri birçok konunun aslında ''yanlış'' olduğunun saptanması şaşırtıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinde yaklaşık 15 milyon kara taşıtının olduğu bildirilen ülkede, bunun yarısını otomobiller oluşturuyor. 2000 yılında bu sayı 8 milyon 320 bin düzeyindeydi.
Ülke genelinde taşıt sürücülerinin ya yakınlarından ya da bazı bakım ve onarım iş yerlerindeki çalışanlardan duyup hayata geçirdikleri bazı uygulamaların bilinenin aksine yanlış olduğu anlaşılıyor.
Uzmanların değerlendirmelerine göre, bazı sürücülerin ''lastik havalarını düşük tutarsak araç hem daha iyi tutunur hem de daha konforlu olur'' düşüncesi yanlış. Lastik havalarının aracın fabrika değerinin altında olmaması gerekiyor. Hatta yüke ve yolcu sayısına göre lastiklerin havasının artırılması, yakıt sarfiyatının azaltılması ile hız açısından aracın performansını olumlu etkiliyor. Çünkü hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamıyor. Doğru olmayan lastik havası otomobilin yol tutuşunu da aynı şekilde bozuyor.
Düşük havası olan lastiklerin tabanının ortası yukarı kalkar ve yolla teması kesilir. Havası düşük lastiklerin yalnız omuz kısımları yere basar. Lastik hava basıncı düşükken, kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır.
''Yağışta havası indirilmiş lastik daha az kayar'' inancı da doğru değil. Çünkü, hava basıncı düşük lastikte su boşaltma kanalları kapanır. Böylece yağmur suyunu çok daha az boşaltır. Su üzerine çıkma ve su yastığı üzerinde kayma çok daha düşük hızlarda başlar.
Öte yandan ''en iyi koltuk pozisyonu sürücünün en rahat ettiği pozisyondur'' inanışı da yanlış. Sürücünün doğru koltuk pozisyonu öncelikle otomobile hakim olabileceği bir pozisyon olmalı. Koltuk mümkün olduğunca dik olmalı.
-''ABS, DAHA KISA MESAFADE DURDURMAZ''-
Otomobil kullananların ''ani frenlerde önce frene basıp durmaya yakın debriyaja basarsak motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede durulur'' bilgisi de doğru değil.
Çünkü, en iyi yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece frenleme esnasında otomobilin motoru devre dışı bırakılır böylece motorun aracı ileri götürme kuvveti ortadan kaldırılır.
''Antiblokaj Fren Sistemi (ABS) otomobili, mekanik frene göre çok daha kısa mesafede durdurur'' bilgisi de yanlış. Çünkü, ABS aracın tekerleklerinin kızaklamasını engeller ve fren sırasında aracın manevra yapılabilmesini olanak sağlar. ABS, aracın daha güvenli biçimde frenleme yapılmasına yardımcı olur.
Mekanik frene sahip bir otomobilde de ''fren pedalı pompalayıp kısa mesafede durulabilir'' şeklindeki inanç araç içindekileri tehlikeye sokabiliyor. Çünkü, pompalamak için ayak fren pedalı üzerinden her çekildiğinde araç ileriye doğru hareketini sürdürür. Böylece aracın durma mesafesi uzar. Ayak pedalın üzerinden kaldırılmadan fren yapılmalıdır.
Sürücülerdeki ''şehir içinde emniyet kemeri takılmayabilir'' anlayışı da doğru değil. 50 kilometre hızda meydana gelen bir çarpışmada aracın içindekiler, emniyet kemeri takmadıkları takdirde 4 katlı bir binadan aşağı düşmeye eşit şok yaşıyor. Emniyet kemeri olası kazalarda hayat kurtaran en önemli güvenlik aracı olma özelliği taşıyor.
-''UYARI İÇİN KORNA ÇALMAYIN''-
''Gündüz kısa farları yakmak trafiktekilerin gözünü alır'' inancı da yanlış. Çünkü, gündüz kısa far yakmak aracın erken fark edilmesini ve aracı tehlikeye sokacak kişilere karşı daha erken görünmeyi sağlıyor. Yalnızca bulutlu ve yağışlı havalarda değil güneşli havalarda ve hızlı yol kesimlerinde de kısa farların açılması sürüş güvenliğini artırıyor.
Araç sürücülerinin ''yoğun siste en iyi gitme yöntemi dörtlü ikazları yakmaktır'' bilgisi de yanlış. Çünkü, yoğun siste görüş mesafesi kısaldığından araçların fark edilmesi zorlaşıyor. Bu yüzden yoğun siste araçla trafiğe çıkılmaması öneriliyor.
Görüş mesafesi yeterliyse siste sarı camlı gözlükler kullanmak, sis lambalarını ve kısa farları yakmak, yolların kayganlaştığını dikkate alıp takip mesafesini artırmak ve sollama yapmamak daha güvenli yol almaya yardımcı olur.
Sürücüler tarafından bir kişiyi uyarmak için korna çalınmasının da yanlış bir davranış şekli olduğu bildiriliyor. Çünkü, uyarı için çalınan korna, uyarılan kişiyi paniğe sokup beklenmedik bir tepki vermesine neden olabiliyor. En iyi uyarı biçiminin yavaşlamak veya durmak olduğu ifade ediliyor.
![]()
paylaşım için teşekkürler eminim yardımcı olucaktır...
teşekkürler...
faydalı paylaşım teşekkürler
TSİ Jetta.
abs ile ilgili izlediğim bir video da abs fren mesafesini çok olmasa da azaltıyordu. bu konuyu irdelemekte fayda var.
Otomobil kullananların ''ani frenlerde önce frene basıp durmaya yakın debriyaja basarsak motor kompresyonundan faydalanıp daha kısa mesafede durulur'' bilgisi de doğru değil.
Çünkü, en iyi yavaşlama frenle debriyaja aynı anda basılarak yapılır. Böylece frenleme esnasında otomobilin motoru devre dışı bırakılır böylece motorun aracı ileri götürme kuvveti ortadan kaldırılır.
Bu cümle ''cut off'' terimini inkar ediyor gibi geldi bana. Denemek lazım acaba 60 km hızla giderken 4. viteste mi daha kısa mesafede araç durarak stop eder yoksa 2. vitestemi ? Çünkü cut off devreye girdiğinde motor tüm haraketi tekerleklerden alıyor diye biliyorum bu durumda hızımızın bir kısmı motoru çevirmek için harcanacağından bence daha kısa mesafede durur.
@tutkuaydın41
bende aynı fikirdeyim fren + olabildiğince küçük vites, fren + debriyajdan daha kısa mesafede durur bence.
aracın gazından ayağını çektiğin an motor aracı ileri götürmek için kuvvet uygulamaz. araç sahip olduğu kinetik enerjinin etkisi ile yoluna devam eder. motor aracı yavaşlatır.
istersen dene; debriyaja bas araba ne kadar mesafede duruyor birde gazdan ayağın çek ne kadar mesafede duruyor. hangi viteste olursan ol verilen bilgi doğru bence.
debriyajla frene birden basarsan arabanını durma mesafesini uzatırsın.
Konu abulbul08 tarafından (27/12/2010 Saat 14:52 ) değiştirilmiştir.
Bence yanılıyorsunuz özellikle dizel araçlarda bu ileri hareketi daha kuvvetlidir ileri sürüş teknikleri almış biri olarak demir bükeyin sitesini ziyaret etmenizi ve imkanınız varsa bu eğitimlere katılmanızı tavsiye ediyorum doğru bildiğinizi sandığınız bir çok konunun yanlış olduğunu anlayacaksınız ben bizzat yaşadım.
arkadaşlar bir yerde yanlışa kapılıyorsunuz
konuda geçen cümle doğrudur ani durmak için yada kagan zeminde durmak için fren yapıyorsanız abs sisteminden tam faydalanmak için önerilen yöntem en doğru yöntem ancak
yavaşlamak için fren yada kurur zeminde abs sistemine ihtiyaç olmadan durmak için fren yapıyorsanız motor freninden faydalanarak frenleme doğru yöntemdir
anlatılan frenleme tekniği kaygaz karlı buzlu yollarda motor fren etkisini devre dışı bırakarak kilitlenmeyi önlemek abs yi devreye almak için kullanılır durmaya yakın ise hem debriyaja hem frene aynı anda basmak yine motorun ileri götürme isteğini ortadan kaldırmak için kullanılır
yani konuda yazılan durum için neden ve nasıl hangi yol koşulunda frenleme yaptığınızın
alakası vardır
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
Bende senin Artvin-Şavşatta 1 yıl araba kullanmanı tavsiye ederim.Senin dediğin ileri sürüş teknikleri eğitimini biz deneme yanılma yöntemleri ile öğrendik.burda yılın 4-5 ayı sürekli buz bulunur ve yollarımızda düz yol mesafesi 300 metreyi aşmaz çok virajlıdır. bazı şeyler derste değil yaşanarak öğrenilir. ani durmak istediğinde debriyaj ve frene birlikte basarsan daha uzun sürede durursun. çık yolda dene istersen.
Konu abulbul08 tarafından (27/12/2010 Saat 17:34 ) değiştirilmiştir.
Siz demir bükeyden daha iyi biliyorsunuzdur doğrudur Demir bükey denememiştir sadece teorik olarak konuşuyordur herhalde lütfen biraz mantıklı olalım sizin sadece gözünüzle ve sezgilerinizle denediklerinizi o insanlar bilgisayarlarla son sistem cihazlarla test ediyorlar avrupada seminerlere katılıyorlar test sürüşleri yapıyorlar ama siz deneme yanılma yöntemini kullanıyorsunuz.Bu arada antalyadayız diye hiç karda buzda araba kullanmamış değiliz benden tecrübeli olabilirsiniz ama burda seni ve beni tartışmıyoruz denenmiş ve bilimsel olarak ispatlanmış olan teknikleri konuşuyoruz.
ben onlardan daha iyi biliyorum diye bir iddeam yok. siz daha iyi biliyorsunuz galiba.
demirbükeye bir sorun araba dabriyaj frenlemi daha kısa sürede durur. frenle yavaşlayıp debriyajla durulduğumu daha kısa sürede durur.
buzda durmaya çalışırken hızlı iken debriyaja bas bakalım arabayı nerde durduruyorsun görelim.
demir bükey bunları bilgisayar programları ile yapıyorsa arabalarıda mükemmel bir şekildedir herhalde.
Birkere buzlu zeminde neden hızlı gideyimki zaten eğitimde bunlarıda öğretiyorlar kural:
1:iyi şöför düştüğü durumdan en iyi şekilde kurtulan değil o duruma düşecek ortamı yaratmayan şöfördür.
Buzlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat etmek gerekir? - UZMANTV
son cümleye dikkat frenede bassanız abs yide devreye soksanız....
hızdan kastım 30-40 km sürat, virajı döndüğünde önünde cam gibi bir buz tabakası çıktığında dediğini uygula
sizin öğrendiğiniz size göre doğru.
benim tecrübelerimde bana göre doğru.
siz bildiğiniz gibi kullanın
size kazasız belasız sürüşler dilerim.
birde buzda kaymaya başladığında abs falan farketmez kayıp gidersin. sabah öğretmen arkadaş 2011 aracı ile buzda iki tur döndü ve abs si hiç bir şey yapamadı. abs aracın buzda durma mesafesini kısaltır.
burda bir şöför iki kere kaza yapmaz onuda söyliyeyim.
Konu abulbul08 tarafından (27/12/2010 Saat 20:40 ) değiştirilmiştir.
araç belli bir hızdayken boşa aldığımızdamı daha uzun mesafede duruyor yoksa vites küçülterek, motor freni kullandığımızdamı duruyor ( ne gaza ne frene ne debriyaja dokunmadan ). Bence doğru olan fren anında mümkün olan en küçük vitese geçirip sonuna kadar frene asılmak, araba stop etmeden öncede debriyaja basmak.
ismail yazdığım mesajı bir daha dikkatlice oku
aynı şeyden bahsediyoruz zaten ben aksini yazmadımki neye katılmıyorsun
ne için frene bastığın önemli durmak içinmi ?
yavaşlamak içinmi cevap burada saklı
durmak için debriyaj ve frene tam basılmalı yavaşlamak içinse motor freninden faydalınarak frenleme yapılmalı![]()
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
Merhaba arkadaşlar. Yazı nereden alındı bilmiyorum ama bu yazıyı yazanın da doğru bildiği yanlışlar varmış.Fren hususunda görüşümü bildirmek isterim. Araç belli bir hızda giderken durmak veya yavaşlamak hangisi olursa olsun sadece frene basılmalı. Motor devri 1000 e geldiğinde debriyaja basılmalı. Çünkü araç giderken belli bir kinetik enerjiye sahiptir. Fren yapmak için debriyaja bastığımız anda araç öne savrulur ki bunu nedeni de o kinetik enerjinin daha da artmasıdır. Viteste iken bu kinetik enerjiyi engelleyen ( sabit tutan) krank miline bağlı olarak giden tekerleklerdir. Bu nedenle fren yaparken debriyaja bastığımızda tekerlekler ile krank mili arasındaki bağlantıyı koparmış oluruz.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri