Aradaki yakıt farkını CITY e bağlaman doğru değil bence. İnanıyorum ki CITY açıkken de aynı km yi yaparsın. Teknik olarak düşündüğümüz zaman evet arada yakıt farkı olabilir ama o kadar küçük bir farktır ki sen ben anlayabileceğimizi pek sanmıyorum. Yanlış demiyorum. Farlar, radyo vs. tüm elektrikli aksamlar için de aynı şey söylenebilir...
CITY devreden kesinlikle çıkıyor. Çıkmasa otobanda paso takla atardık. Sadece sistem aktif ama kullanım dışı. Yani Enabled but stopped gibi düşünülebilir. Kapalıyken tamamen disabled oluyor.
Yakıtı artırıyorsa açıkken evet artırır. Sonuçta aracın en fazla yaktığı an kalkış anlarıdır. O sırada bir de CITY aktif ise doğal olarak fark edecektir. Ama tekrar ediyorum minicik bir fark. Yeri gelmişken söyleyim bu fark sadece yakıtı artırmakla kalmaz aynı zamanda performanstan da çalar. Bu nedenle yarış otomobillerine dip gazda elektrik kullanımına güç vermeyen bir sistem takılır. Sistemin ismi şu an aklıma gelmedi.
İstatistik biliminde bir olguyu hesaplarken en az 30 örnek almak gerekir örneğin sadece 2 tane alman görüp almanlar esmerdir demek bilimsel değildir. Dolayısıyla sadece iki kere 100 km giderek hesaplanırsa yanlış yapılmış olur. Diğer faktörlerin etkisini minimuma indirmek ce en az birkaç depo kullanıp ondan sonra bir yergıya varmak gerekir.
biraz nette araştırayım dedim konu hakkında bilgi bulamadım yalnız şöyle bir habere rastladım..
Mynet otomobilden alıntı..
“Yeni C180 K BlueEfficiency, sınıfında 1600 cc motorla bu gücü üretebilen tek araç. Tabandaki aerodinamik iyileştirmeler, yüzde 10 daha az sürtünme sağlayan lastikler ve gerekmediğinde devreden çıkan direksiyon pompası sayesinde, yeni C180 K BlueEfficiency yüzde 10’a varan yakıt tüketimi avantajı sağlıyor”
#gerekmediğinde devreden çıkan direksiyon pompasından kasıtları bizim araçlarımızdaki city özelliği midir bilemiyorum ancak bizim city'nin performans ve yakıta etkisini ne kadar güç çektiğini bilmeden söyleyemeyiz kaldı ki en fazla gücü çeken hatta sömüren klimadır onun bile yakıta etkisi %10 civarlarındadır diye tahmin ediyorum.. (servisteki bi ustaya göre klima 5-6KW güç çekiyor)
#klima açıkken yol bilgisayarında yakıt artışını 0.1 yada 0.2 fark ettirdiğini görebiliyorum ancak city de böyle bir değişim yok..
benim abimde hep city modunda gidiyo direksiyon yumuşak oluyo diye bi sölüyeyimde denesin bakalım![]()
DeWıL 45
Araçta, kullanılmakta olan elektrikli ekipmanların tüketimi arttırdığı aşikar.Burada önemli olan servo motor çalışıyorken araçtan çektiği güç.City modunun tüketime etkisi vardır tabi ama ben de %10 gibi büyük bir miktarda olacağını sanmıyorum...
araçta enerji çok yakarmı bilmem ama city insan enerjisinden baya bi tasarruf sağladığı kesin..
o t o b i y o g r a f i :
2006 Hyundai Getz 1.5CRDİ-90ps /
2006 Grande Punto Dynamic 1.3multijet-75ps /
2004 Alfa Romeo 147 Distinctive 120ps /
2008 Grande Punto 1.3multijet-90ps dualogic /
2010 Opel Astra Essentia cp 1.3 CDTi-113ps easytronic /
2004 Volkswagen Golf 5 1.6Midline-102ps triptonic /
2011 Peugeot 308 ComfortPack 1.6eHDİ-115psAuto6R /
2009 Peugeot 308 ComfortPack 1.6HDİ-112psAuto6R /
█▌█ █ ▌▌▌║│
karahan abi bu konuda tek katıldıgım nokta sızınde solediğiniz gibi city motorunun insan enerjisindeki tasarrufu...bunlara artı olarak sunuda söyleyebilirim araclarımızdaki city (elektrıklı servo dreksıyon) yeni nesil aracların coğunda mevcuttur eger %10 gibi ciddi rakamlarla (ki bana göre %5 bile ciddi) kapatıldıgında tasarruf saglayabilseydik bir cok firma bununla ilgili bildiriler yayınlardılar ve mumkun oldugunca kapalı tutulması konusunda uyarılarda bulunurlardı.bizde şükrederdik arabalarımızdaki cıty tusuna basarak sistemi kapatabildiğimize çünkü bu sistemi baska araclarda görmedim hepsi sürekli belirli bir kmh ye kadar aktif durumda olan sistemlerdi..(yanlış yada daha farklı olabilir).eger bir tasarruf varsada onu ölçücek boyutta oldugunu zannetmıyorum.tuna abi paylaşım içinde teşekkür ederim.
saygılar
%10 mu? Rüyanızda mı görüyorsunuz bu rakamları ya? City modu sadece elektrik destekli bi sistem o zaman radyoyu kapatsak klimayı hiç açmasak farları da yakmasak bizim arabalar hiç yakmayacak![]()
anlamıyorum bu city motoru sayesinde nasıl ,insan enerjisinden tasarruf ediyorsunuz arkadaslar? Araclarınız hareket halinde degilken mi direksiyonu dondurmeye calisiyorsunuz? zaten bu sistem kapalı iken iyi bir sofor direksiyonu cevirirken hic zorlanmaz cunki aracı cok hafifde olsa hareket ettirmesi gerektigini bilir bu sayede ne tekerlekler nede o tekerleklerden sizin elinizle tuttugunuz direksiyona kadar olan hicbir aktarma organları zorlanmaz hicbir zarar gormez bosluklar sesler tıkırtılar zamanla olusmaz.
eskiden babamın 89 model şahin'i vardı bılmem hiç kullandınmı ama ben kullanırken özellikle park halinde bin dereden su getirirdim....en az senin kadar araba kullanmasını bildiğimiz için arac hareket halindeyken daha kolay bu işin yapılacağını biliyorum..ben sahindeki enerjimi puntomda sarfetmiyorum bilmem anlatabildimmi..neyse konumuz bu değil.
tşk
saygılar
arkadaşlar slm benim bu city davası kafammı karıştırdı ya sanmam yakıtta fark ediceğini ama denicem
Benim bildiğim kadarıyla direksiyon hidroliğinin basıncını gereken değerde tutmak için harcanan güç elektrikli direksiyon motorunun çektiğine göre çok daha fazla. Hatta direksiyon hidrolik pompasını iptal ettirip tamamen servo sisteme döndüren meraklılar olduğunu duydum. Yani C 180'deki olay bu olabilir.
City motorunun tam yükte çektiği güç değeri bilinirse belki tahmini bir yük artışı söylenebilir ama klima tam açıkken bile % 10 artış çoğu zaman olmuyor; city motoru bu kadar etkileyememeli.
Lafı gelmişken söyleyim. Aracımızın direksiyonu elektro-hidrolik diye geçiyor. CITY kapalıyken bile aracımızın direksiyonu az bir miktar elektrik çekiyor. Bu çekmesinin arkasında direk elektrik desteği mi yatıyor yoksa hidrolik basıncın elektrik sistemi üzerindeki negatif etkisi mi bilmem. Bende voltaj göstergesi olduğu için denedim. Dururken ve CITY kapalıyken hızla sağ sol yaptığımda akü göstergesi azalma gösteriyor ama az. CITY açıkken bunu yaptığımda akü durum göstergesi baya baya azalıyor. Yani CITY elektrik yardımı alıyor fakat kapalıyken elektrik desteği tamamen kapanıyor mu bilmiyorum bu ayrı bir konu.
Babamın skoda da denedim. Farlar açıkken direksiyonu sağ sol yapın farların çekildiğini göreceksiniz. O araç elektro-hidrolik değil diye biliyorum. Gerçi eski palio mda da bu olay olurdu. Burdan şu sonucu çıkarabiliriz. Araçta yük bindiren her şey birbiri ile ilgili. Ben hidrolik direksiyonu zorladığımda demek ki az bişe motor da zorlanıyor, bundan ötürüdür ki şarj sistemi yavaşlıyor ve farlar zayıflıyor. Ek bilgi olsun diye yazdım.
arkadaşlar bugün 20 ytl. lik gazı bitirdim km. 113.2 yazıyordu kullanım olarak özel bir çaba sarfetmiyorum aynı olsun diye hergün nasıl kullanıyorsam öyle kullanıyorum aracım km de 30 krş. da yaksa 50 krş. ta yaksa drıve hep aynıdır benim yaptığım tespit city aracın yakıt tüketimine etkisi olduğu ancak 14-15 lt lik yakıt tüketiminde ortalama 5-8 km arasında bunun sebebi olarak ta sanırım femoli söylemişti kalkış anında araçtan çektiği enerji ve bu enerjiyi yerine koymak için gazpedalına dokunmamız diye tahmin ediyorum
CITY kapalıyken arabanın direksiyonu şahin direksiyonu gibi oluyor ii ki yapmışlar ama banada biraz saçma geldi
mesela 1000w lık anfi ve baslı bir araçtada yükses seste müzik dinlerken araç fazla yakmazmı tesisatlı araçlar araçtaki elektrikten yaralanmıyormu
GRANDE PUNTO 1.4 FİRE ACTİVE 77 BG 3K
Şahin direksiyonu muAbartmayalım lütfen. CITY i aldığım günden beri hiç kullanmadım diyebilirim. İhtiyaç bile hissetmiyorum. Şahine bindiğim günleri hatırlayınca bir acayip oldum ama
Direksiyonu çevirmek için eşden dosttan yardım istiyordum. Bir de verdiğin örnek güzel etkisi vardır tabi ama çok çok küçük...
kendimce bir test yaptım..
sert zeminde direksiyonu hızla sağa sola çevirirken motor devrindeki hafif düşüş ve eski rölantisine gelişini gözlemledim.. benzer olayı farları ve uzunu yaktığımda da gördüm.. ~750rpm civarında iken önce ~700e geriliyor gibi ardından ~800e çıkıp tekrar 750 seviyelerine dönüyor.. klima ile deneyince çok daha belirgin bir devir oynaması var.. çok bilimsel değil ama sadece direksiyonu hızla çevirince (city tam yükte çalışıyor sanırım) oluşuyor.. yumuşak zeminde devir belirgin kıpırdamıyor.. tahminime göre çalıştığında 80w civarlarında güç çekiyordur (servise soracağım).. yine tahminimce yakıta etkisi %0.3 ten öteye gitmeyecektir..klima en soğukta ve yüksek fan hızında çalışırken 1 depoda menzile şehir içi 70-100km fark ettiriyor.. city 1 depoda 2-3km fark ettirecektir bence..
ihmal edilebilir..
Önceleri city'i hep açık bırakırdım... 3 aydır filan kapalı...Çok dar yerlere park ederken 2-3 git gel yapmam gerektiği zamanlarda kullanıyorum sadece...Hatta city kapalı moda alıştığım için mevcut direksiyon hafifliği bana yetiyor...
Ama Uğur'un bir kaç mesaj önce yazdığına da katılıyorum...Direksiyonu hareketsizken çevirmek belirli parçaların ömrünün azalmasına neden oluyor...Hareket yokken direnç daha fazla bu da da fazla aşınma demek...
Müspet test sonuçları varmıdır test eden arkadaşlar bir zahmet yazsınlar. Açık - Kapalı olayı arasında büyük fark var ise biz de city i kapatalım ancak şu sıralar iş yogunluğu nedeni ile pek araba kullanamıyorum iş yerinde yatıyorumyoksa ben testini yapıp yazardım.
![]()
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri