Sayfa 3/3 İlkİlk 123
58 sonuçtan 41 ile 58 arası

Konu: Tek tuşla %10 tasarruf hemde bedava

nihat yeşilyurt
    nyesilyurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Titanyum Gri
    Plaka
    06 .........
    Edilen teşekkür: 35

Aramızda sevisi (sahibi,çalışanı vb) olanlar var..konu hakkında aydınlatıcı bilgi verirlerse ise seviniriz..( gerçi city belli bir hızdan sonra devre dışı kalıyor..)

Shadow Dancer
    shadow_dancer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Beyaz
    Edilen teşekkür: 58

Zaten alışkanlık yapıyor bu city modu başka arabaları kullanırken beton gibi geliyor direksiyon

davut tunacık
    dtunacik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Plaka
    Volswagen Jetta 2.0 TDİ DGS
    Edilen teşekkür: 3

Olurmu öyle şey nasıl 30 la giderkende aynı 190 la giderkende aynı.Allah aşkına 190 ı boş ver 60 km hızla git birde 20 km hızla direksiyonun sertliği arasındaki farkı gör.

Ziyaretçi047
    Ziyaretçi Ziyaretçi047 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konuyla ilgili gereken tüm cevapların verildiğini düşünüyorum. Aynı sorular tekrar tekrar soruluyor. Bahsedilen konuya cevap verebilmek için servis çalışanı veya sahibi olmaya gerek yok. Tüm konuyu baştan sona herkes okursa soruların cevabını alabilecektir.

5. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Mustafa İŞLER
    mustafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Adana
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 78

Bu olay bana atasözünü hatırlattı. Mesajı ilk yazan arkadaşı tenzih ederim kesinlikle onla alakası yok. Teşbihte hata olmaz. Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış. Bu konu neden böyle uzatılıyor hala anlamadım. Mesele gayet basit. City modu kullanmanın yakıt tüketimine etkisi vardır ama asla % 10 değildir. % 1bile değildir. Bu konu neden bu kadra uzatılıyor anlamadım.

Hakan Onur
    narkoz30 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 1020

%1 ise açıyorum kardeş bilgiler için teşekkürler camiamıza hayırlı olsun stop.

Mehmet Ali ..
    makeles - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 240

konuyu en fazla uzatan birisi olarak yazıyorum.. insanlar merak ediyor yazıyor diyorum.. ben şahsen aracın ıcığını cıcığını bilmek istiyorum.. bu konu hakkında gerekeni öğrendim..

burak balcı
    buraktii - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Balıkesir
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    10 EK 343
    Edilen teşekkür: 5

ben kapattım ama direksiyon çok sert geldi bana bakalım ne olacak vites devirleri bende otomatik o yüzden farkı çok net anlayabilirim diye düşünüyorum

TUNA ÜSKÜDAR
    MANGAL USTASI blackpunto35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Rock Siyah
    Plaka
    35 TE 656
    Edilen teşekkür: 99

Alıntı dtunacik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Olurmu öyle şey nasıl 30 la giderkende aynı 190 la giderkende aynı.Allah aşkına 190 ı boş ver 60 km hızla git birde 20 km hızla direksiyonun sertliği arasındaki farkı gör.
    çalışıyor ama iş yapmıyor yerinde koşmak gibi koşuyorsun ama 1cm bile ilerlemiyorsun motorun rolantide çalışması gibi araç çalışırken oda çalışıyor ama hizme vermiyor zaten hizmet verse arabanın o hızla nereye gideceği belli olmaz

11. 25/02/2009, 14:15

Sebep
    Konu Kapatılmış

erhan denizli
    erosistanbul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Tekno Gri
    Edilen teşekkür: 351

şehir içinde 100km de 5.5 i gördüm. eko modu var.etkisi büyük. (Dualogic vites). gp cilere saygılar. boşverelim city i. %1-10 da gp min hakkı olsun. saygılar

Mustafa FIRINCI
    mustafaf - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Mersin
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 1569

konu bıraz hortlayacak ama bugun ınternette gezınırken bır sıtede, elektrıklı dıreksıyon sıstemlerı hakkında bır yaz okudum.yazıda burda dusundugumuzun tam aksıne, elektrıklı dıreksıyon devredeyken, %3 oranında yakıt tasarrufu saglandıgı yazıyordu...

EPS yani Electric Power Steering günümüzde birçok otomobilde görev yapan elektrikli direksiyon sisteminin kısaltılmasıdır. Elektrik motorundan gelen güçle direksiyonun daha hafif olmasını sağlayan bu sistem, özellikle şehir içinde büyük kullanım rahatlığı sağlar. Bu sistemden önce araçlarda çoğunlukla hidrolik direksiyon sistemleri kullanılıyordu. Aracın alternatörinden gelen güçle çalışan bu sistemlerde ortalama yüzde 3 yakıt tasarrufu da sağlanır.

( Alıntı : EPS ne işe yarar? - Oto Yaşam )
    Punto Forum | Bizi; Ege'de Komşuya, Kosova'da Sırplara, Kıbrıs'ta Rumlara Sorun...

ALİ AĞIR
    algir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Hatay
    Rengi
    Beyaz
    Plaka
    31 KF 002
    Edilen teşekkür: 1

Arkadaşlar city zaten 30 km hızdan sonra otomatik olarak devreden çıkıyor.Tekrar devreye girmesi 30 km hızın altına inince oluyor.yani şehir içi kullanımında araç yakıtının biraz artması normaldir.

Arda BULUT
    ABNEW - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 4298

City mode hep devrede, fakat direksiyonun sertleşmesi mk3 puntolarda 20km/s ten sonra olmakta,

Mustafa haklısın, direksiyon sistemlerinde ilk elektrik motorlarının kullanımı hidrolik sistemle birlikte olmaktaydı.Ancak son uygulamalarda hidrolik sistem iptal edilmiştir ve sadece yönlendirmeye servo motor destek vermekte.Dolayısıyla eski hidrolik sistemlere göre daha faydalı hale geldi, tabi bozulmadıkça

Orhan Okay
    orhanokay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 153

City motorunun bu kadar güç çekmesi bana da City efsanesi gibi geldi O trafikte yakıt karşılaştırma testleri de insanı çok yanıltır. Havadaki en ufak nem değişimi, aracın içinde farkedemeyeceğimiz ters hava akımları, hafif bir rüzgar, yakalandığımız +1 trafik ışığı bile yakıtı etkiler. Aynı yolda da gitseniz bunu sağlıklı ölçemezsiniz, hele hele şehirlerarası bir yolda hiç. Bunu aynı gün, aynı saatte, trafiğe kapalı bir pistte denemek gerek. Ya da kapalı alanda dyno cihazlarıya ölçülebilir.
    Orhan Okay
    Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi

onur poyraz
    TıRSıK FaRe :) poyraz_o - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Beyaz
    Plaka
    26 TZ 855
    Edilen teşekkür: 73

Arkadaşlar ben bu konuyu arabayı ilk aldığımda eskişehir birmot servis müdürü UĞUR CİN'e sormuştum
    rölantide ve düşük devirlerde bir miktar yakıt sarfiyatı arttıracağını fakat bunun 10 km de 0,1-0,2lt kadar olacağını söylemişti..
    bende aldığımdan beri kapatmadan kullanıyorummm...

Ferhan GÜL
    Ne alakası var yaa? ferojan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 65

Denemek lazım yinede arkadaşa tespiti için teşekkürler...

KEREM Uçgunoğlu
    M@GIC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Kocaeli
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 346

%10 yakıt tasaruffu biraz fazla gibi geldi. city modu yakıt sarfıyatını arttır ama o da sadece şehir içi trafiğinde uzun yol ve otoyol kullanımında etkisi olmaz kanımca. 30 dan sonra iptal oluyor zaten. ama yine paylaşımın için tşkler. aracı aldığımdan beri city modunu pek kullanmıyorum. direksiyon çok hafif geliyor ve sanki buzlu yolda gibi geliyor. nadiren de olsa kullanıyorum oda çok dar yerlede fazla manevra yaptığım zamanlar.bir tek orada gerekli oluyor.

Mustafa Özkan
    Moosty - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    26 TZ 691
    Edilen teşekkür: 361

Merak edip yabancı forumlarda da araştırdım, fikir beyan edenler özetle şunları söylemişler:
    - City mode yüksek hızlarda devreden çıktığı için yakıt tüketimine bir etkisi olmaz.
    - Hidrolik direksiyon ile karşılaştırma yapıldığında, elektrikli direksiyon daha fazla yakıt tasarrufu sağlar çünkü hidrolik direksiyonda direksiyon düz konumdayken bile hidrolik basıncını sağlayabilmek için motordan güç alınır, ancak elektrikli direksiyon sadece ihtiyaç anında güç harcar, bu nedenle bir çok yeni araçta artık sadece elektrikli direksiyon kullanılmaya başlanmıştır.
    - City mode, sadece spor GP modellerinde yakıt tüketimini etkileyebilir çünkü spor modellerde city mode kapanınca daha sportif bir hava katabilmek için debriyajın kavrama noktası da değişir, bu nedenle vites değiştirme alışkanlıkları nedeniyle yakıt tüketiminde farklılıklar olabilir.

Bunların dışında da bir tanesi de demişki, 'araç rölantide çalışırken city modunu açtığımda motor devrinde hafif bir düşme oluyor, aynı farları açtığım zaman olduğu gibi. Sonra yeniden eski haline geliyor. Klimayı açtığımda ise motor devrindeki düşüş daha fazla, tahminime göre city modu farlar kadar bir enerji harcıyor' demiş.

Servise gittiğimde senin arabada (2009 model) direksiyon hidroliği yok, bu nedenle hidrolik bakımına da gerek yok, sadece elektrik motoru var demişlerdi. Şimdi mantık olarak düşünüyorum, eğer tamamen servo motorlu bir sistemi tasarlıyor olsaydım, düşük hızlarda daha yumuşak bir sürüş amacım olsaydı city düğmesini tüm sistemi açıp kapatmak için kullanmazdım, aracın hız bilgisine göre servoya uyguladığım gücün katsayısını değiştirirdim.
    Bu nedenle araba durur konumdayken city düğmesine basılması ekstra bir güç gerektirmezdi.

Ama elektrik motoru hidrolik direksiyona destek olarak konduysa ve city modu ile elektrikli direksiyon devreye giriyor ise evet bu durumda enerji harcayabilir. Motorun büyüklüğüne baktığımda da en fazla 100 W gibi bir güç çekermiş gibi görünüyor.

Okuduklarım ile kafam karıştı açıkçası, city modun açık ya da kapalı olması bir şey etklier mi bilemiyorum, %10 çok yüksek bir oran gibi geliyor.

Ama emin olduğum bir şey varki city mode park ederken benim enerjimi koruyor.

Eğer daha fazla yakıt tasarrufu isteseydim gideceğim yere araba ile değil koşarak giderdim zaten, böyle düşününce city mode imkanı varsa yakıt tasarrufunu düşünmeden kullanmak daha mantıklı.

Sayfa 3/3 İlkİlk 123