Orijinalini görmek için tıklayınız : Gp'lerimiz ne kadar yakıyor?
Sayfa :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
İstanbul trafiğinde yapılabilecek en mantıklı hareket dualogic vites. Akşamları özellikle trafik ekstra sıkışıksa eve gittiğimde bir debriyaj bir frene basmaktan ağrıyan bacaklarımdan ne çektiğimi bir ben bilirim.
Oysa şimdi ıslık çala çala gidiyorum. :)
otomatik vites büyük rahatlık ve çokta güzel bişey hele hele istanbul trafiğinde olmazsa olmazlardan ama bende ekorkuta katılıyorum ve dualogic şanzımanı sevmiyorum.
İstanbulda çalıştığım şirkette corsa easytronic ler vardı. 3 tanesinden 2 si yokuşta debriyaj balatası yaktığından yolda kalmıştı.
Cole Trickle
11/04/2008, 18:09
İstanbulda çalıştığım şirkette corsa easytronic ler vardı. 3 tanesinden 2 si yokuşta debriyaj balatası yaktığından yolda kalmıştı.
Benim de ortağımda corsa easytronic var. İlk aldığımda gp'mi çok korkmuştum. Corsanınki gibi çıkacak diye. Çünkü vites geçişlerinde inanılmaz sarsıyor, arabayı kasıyor ve en ufak eğimde kaydırıyordu. Ancak ilginç bir şekilde gp'nin dualogic vitesinin (altyapılarının aynı olduğunu bilmeme rağmen) corsanın eastronicinden çok farklı olduğunu söyleyebilirim. (Sürüş konforu açısından)
Kesinlikle vites geçişleri corsaya göre çok daha yumuşak ve sarsıntısız. Üstelik hillholder aldıysan neredeyse normal otomatik vitesten hiç bir farkı yok diyebilirim. Corsanın easytronici benim hillholderlı gp'min yanına bile yaklaşamaz konfor açısından ama görüntü dersen bak o zaman iş değişir. Corsanın easytronicinin görüntüsü gerçekten hoş...
Umarım otomatik alan arkadaşların aracında Easytronic lerdeki sorunların hiçbiri yaşanmaz.
Arabamı daha yeni aldım.480 km'de.340 km'nin 300 km'si uzun yol 40 km'si şehir içi yol bilgisayarı 5.5 lt gösteriyor.Sizce bu normal mi? Bu arada aracım multijet 75bg
Bence normal bir tüketim değeri.
Peki bu tüketim yazın ve km arttıkça azalır mı?Azalırsa ne civarda.Dizel ilk defa kullandığım için kusura bakmayın.
KaMiKaZe
11/04/2008, 23:39
büyük hacimli motor yüksek hızda daha ekonomik oluyor.
başka bir sitede okumuştum, adam 5.30 dizel (son kasa) ini otobanda hızını 160 km ye sabitlemiş 140 km kadar öyle gitmiş. o aralıkta ölçüm yapmış yolbilgisayarından we 6.7 litre yakmış sadece :) fotoğraflar koyarak göstermiş tabii
160la giderken motor dewrim 1900 ciwarıydı demiş bi de :D arabaya bak ya..
alper bana pek inandırıcı gelmedi 320d sahibi arkadaşım vardı ne kadar yaktığını biliyorum aşağı yukarı he bide söz konusu bmw ise yakıttan bahsetmiyelim, belki de bmwnin araba yapımındaki en son kıriteri yakıtın az yakması olsa gerek.
Auto engineeR
12/04/2008, 00:25
abi ben foruma koyduğu peşpeşe aynı zmnlarda çekilmiş yol bilgisayarı werilerinin yalancısıyım :) ayrıca mantıklı geldi bana
KaMiKaZe
12/04/2008, 00:28
aslında büyük hacimli motorların yüksek süratlerde daha rahat gittiklerini ve daha az yaktıklarını biliyorum ama sölenilen değer bir 5.30d için çok alt bir değer :d bu arada yanlış anlama inandırıcı olan sen değil alıntı olan yazı ;)
Auto engineeR
12/04/2008, 00:47
olabilir :) ama bana mümkün gibi geldi. bizim 200 hplik 95 teknolojisi turbo benzinli araba süratli kulllanımda 9-10 yakıyorsa uzun yolda,5.30 6.7 yakar gibi geldi :)
arkadaşlar yeniden selam,
hergün min. 130 km yol yapıyorum evimle işim arasında. hız olarak sabah akşam trafiğinde herkesce malum olan tem otoyolu trafiğinde araba kullanıyorum. bu nedenle kimi zaman 20-30 km/s iken kimi zaman 180 km/s yaptığım oluyor. ort. 110 km olarak alırsak 95 ytl 'ye bir depo benzin dolduruyorum ve ort. 630 km yol yapıyorum bu fiyatla. topic deki önceki mesajları okudum zannedersem normal gibi bir sonuç çıkıyor ne dersiniz?
KaMiKaZe
12/04/2008, 23:13
olabilir :) ama bana mümkün gibi geldi. bizim 200 hplik 95 teknolojisi turbo benzinli araba süratli kulllanımda 9-10 yakıyorsa uzun yolda,5.30 6.7 yakar gibi geldi :)
alper araba ne subarudur heralde bu kadar beygiri içinde barındıran :D
grande solution eb
18/04/2008, 19:55
Arkadaşlar,
Bir de ben bi örnek vereyim, Ankara'da oturanlar bilir, kazan ilçesi ile Batıkent e giden eski İstanbul yolunu.Kazan 'dan çıktım yola Ankara Ankamol'a kadar gittim,yol bilgisayarı 100km de 3,2 lt yaktığımı gösterdi! Yaklaşık 50 km kadar mesafe gitmiştim...(ortalama 80-90-100 gitmeye çalıştım)
Ankara'dan Antalya Alanya Anamur Mersin Adana güzergahlarında gittim, ortalama 5,2 lt yaktım. Yolu bilirsiniz,yokuş,viraj bilmem ne herşey var.Yeri geldi 30 40 km gittim,yeri geldi maks. 150-160 yaptım,ama genelde ekonomi yapmak için dikkat ettim....
Benim abim,Bosch -Bursa da enjektör yapan firmada yönetici idi, dizellerimizin orjinal enjektörlerini yapıyorlar, bizim Multijetin teknolojisi yakıt tasarrufu açısından daha üstünmüş,mesela Seat ibiza 1,4 TDI ların,HDI motorların enjektörleri bir önceki nesil olup,biraz daha performanslı ancak daha fazla yakıt tüketimi söz konusuymuş.
Yani,şu Pejo HDI daha az yakıyor ,multijet ten daha iyi demek doğru olmaz.....
nesil farkı var abi......
Ziyaretçi047
18/04/2008, 20:05
valla dostum babamda skoda tdi var. o da aynı motor vosvogen motoru seat da aynı. onlar common-rail değiller. daha yüksek basınçla çalışıyorlar. hır hır da ötüyorlar. ama sanki bizim aletlerden daha ekonomik gibi. belki benim araba daha yeni sayılır ondan olabilir.
1.4 Hdi-Tdci ların 1400barlık enjektörleri var mjtd lerin ise 1600 bar.Bildiğim kadarıyla 1.4 Tdi ların da 1600barlık enjektörleri mevcut.Ancak daha yeni üretim pompa-meme sistemlerinin basınçları daha fazla.Zaten VW Grup da bu sistemden vazgeçiyor.Önemli olan common-railde pompa-meme sistemindeki gibi daha yüksek basınçta çalışabilen enjektörlerin kullanılmasıydı ve artık common-railler de daha yüksek basınçta çalışabiliyorlar...
Auto engineeR
18/04/2008, 23:56
alper araba ne subarudur heralde bu kadar beygiri içinde barındıran :D
:)
araba rover 620 ti
KaMiKaZe
19/04/2008, 00:09
hmm tekirdağda eniştemde vardı makam arabası gibi araba diyordu. fakat dışı bizi içi ise sahibini yakıyor rover ların :D
Auto engineeR
19/04/2008, 00:23
yedek parça az we pahalı..
konfor çok az, performansa yönelik tasarlanmış bi araba ti wersiyonu. ama yakıt performans oranı harika :) 98 model 2L 200 hp arabanın fabrika werisi tüketim 100 kmde 6.1 :)
neyse konuyu fazla dağıtmayalım
kaankaan
19/04/2008, 16:26
arkadaşlar öncelikle herkese merhaba GP 1.4 benzinli 77hp 3K almak istiyorum acaba benzin ne kadar yakıyor kullanan var mı bana çok maliyetli olur mu sende 20000 km civarı yol yaparım aslında hm sportif hmde ucuz die istiyorum yardımlarınız için şimdiden tşkler fabrika verisi ş.içi 7,5 dio ama bn 8'ede razıyım
sehir ici bir depoyla sakın kullanımda en fazla 600 yapiyorum sehirler arası bilmiyorum.
lifeforsea59
19/04/2008, 22:00
1.3 multijet 90 hp duologıc ne kadar yakıyor
mccetinmc
19/04/2008, 23:12
bende yeni aldım 1.3 multijet 75 hp eurodizel 3.130 ytl oldugunda km de 140 ykr yakıyor su an.Henuz 2900 km de.egerki performanslı kullanırsan % 15-20 daha fazla yakarsın diye hesapladım. yaptıgım hesaplama full depo hesabidir sehir ici / dısı ortalamasıdır.
kaankaan
20/04/2008, 14:20
yok mu arkadaşlar daha kullananlar bu kadar mı ???
Arkadaşlar, yeni başlık açmadan önce lütfen forumda "arama" butonunu kullanarak araştırma yapalım!
KaMiKaZe
20/04/2008, 16:53
Arkadaşlar, yeni başlık açmadan önce lütfen forumda "arama" butonunu kullanarak araştırma yapalım!
yerini bilmeyen arkadaşlar olabilir. forumda arama butonu sağ üst köşedeki buton kümesinin sağdan 4 üncü butonu :hotornot:
theishak
21/04/2008, 11:03
Merhaba ;
Aracı ilk aldıgım ortalama 6,6 Litre ile başladım,
suan aracın değerleri 5 litreye kadar düştü, eger hırçın kullanmassanız araç gerçketen çok az yakıyor.
Dün Ankara-Abant-Ankara gittim geldim. Ankara'dan çıkarken sıfırladım. Hızım 100-160 arası ama genelde 130-140 civarı idi. Ankara' ya döndüğüm zaman tüketim 5,3 yazıyordu.
arkadaşlar şu rakamlara bir bakın isterseniz
tarih 22-12-2006
yazan microab (Ali İLHAN)
"Bugün depoyu fulledim...70 liraya doldu"
bu başlığın ilk mesajı
16 ayda nerden nereye işte durum bu...
KaMiKaZe
21/04/2008, 21:29
yukarıdaki rakamlar şunu anlatıyor
otomobiller ne kadar tasarrufluda olsa ne kadar azda yaksa benzin mazot bu fiyatta olduğu sürece bize keyifli sürüş haram.
sinan1907
21/04/2008, 21:53
şehir içi 6.5 yakıyo brava dan sonra inanılmaz ekonomik en beğendiğim yönü :)
lifeforsea59
22/04/2008, 17:38
1.3. 90 hp otomatik gp ile 1 depo dieseloıl ile kc km yapılır
manueli için bir depoda 650-850km arası gidersin.. otomatik için de ortalama bu değerlerdedir diye düşünüyorum.. amaa motor açıldı artık deliler gibi basma vaktidir diyip bir depoyu 500 bile görmeden tüketebilirsin.. :) yada dur bakalım bu ay kaç km yapcak diye sakin kullanıp 750-800km hatta şehir dışı ağırlıklı ise bir deponun 1000 kilometreye kadar yolu olduğunu görürsün.. :D
5000km yi devirdiğimde ortalama 170km hızla (aralarda ibre 200ü görüyordu) yarım depoyu 200km de bitirdim.. :S bir depo kaç km giderin cevabını kimse bilemez bence.. :)
Çok değişken bir konu ama bence normal şehir içi trafik koşullarında 700km civarı yapar.Şehir dışında ise 800-900km civarı olur gibi.Benim şehir içi ortalamam 5.5lt/100km idi...
lifeforsea59
23/04/2008, 00:58
tahmini bir ortalamadan bahsediyordum,cvp için teş.arkadaslar
Şehirler arası yolda 80-90 bazen 100-110 km hız ile ben 1050 km yol yaptım ve benimki manuel vites.
Şehirler arası yolda 80-90 bazen 100-110 km hız ile ben 1050 km yol yaptım ve benimki manuel vites.
Helal olsun 1000 km yi geçen ilk sizi gördüm aslında geçilir ama ben mesela 880 km gitmişken ileride opet bulamam diyerek doldurtmuştum depoyu ve 39 litre almıştı ki bu da demek oluyor ki kalan 6lt motorin ile 1000 km yi geçebilirdim ama cesaret edemedim.
ugurozer
25/04/2008, 11:58
arkadaslar bu yaz henuz puntom ile yol yapabilmis degilim ancak civicle bi ayvalık bornova istanbul yaptım benzini 3.440 aldım km de 18 ykr yaktım klima arada sırada nadiren actim cok sıkıldıgım zamanlarda 180-190 nadiren bastım hemen herzamanki hızım 99 a dustum. arac 6 kisi artı bagaj. arac 1.6 vtec II sizce degerlen nasıl?? punto benzinli kullanan arkadaslarımdan yorum bekliyorum.
ugurozer
25/04/2008, 12:04
Dün Ankara-Abant-Ankara gittim geldim. Ankara'dan çıkarken sıfırladım. Hızım 100-160 arası ama genelde 130-140 civarı idi. Ankara' ya döndüğüm zaman tüketim 5,3 yazıyordu.
iyi degerler ancak biraz abartı iyi bende aynı aracı kullanıyorum ortalama hızım 119-120 civarinda iken 5.5 yakıyor.
arkadaslar yol bilgisayarı degerlerini yazarken yol bilgisayarının gosterdigi ortalama hız var onuda yazarsak daha saglıklşı bilgilendirme yapmış oluruz arkadaşlarımızı. cunki yavaslamalar dur kalklar cok etkiliyor tuketim degerlerini.
iyi degerler ancak biraz abartı iyi bende aynı aracı kullanıyorum ortalama hızım 119-120 civarinda iken 5.5 yakıyor.
arkadaslar yol bilgisayarı degerlerini yazarken yol bilgisayarının gosterdigi ortalama hız var onuda yazarsak daha saglıklşı bilgilendirme yapmış oluruz arkadaşlarımızı. cunki yavaslamalar dur kalklar cok etkiliyor tuketim degerlerini.
Yol bilgisayarı değeri 99 km/h gösteriyordu. Fakat bunun sebebi de abant çevresinde yaklaşık 45 dk kadar dur kalk ve manzara turlarıyla ve 20 km/h süratlerle geçen turlarım da dahil. Uzun yolda ekonomi için anlık tüketim göstergesi çok faydalı oluyor. Birçok yerde 6 ıncı viteste gaza basmak yerine 5 inci viteste biraz daha devirli ama daha az gaza basarak kullanmak çok daha ekonomik oluyor. Aynı mantık 5-4, 4-3 için de geçerli.
şehir içi 6.5 yakıyo brava dan sonra inanılmaz ekonomik en beğendiğim yönü :)
sinan brava dan sonra 1.4 fire a binmek nasıl birşey. brava çok güçlü bir motora sahip ama fire sadece 77 bg. bunu sorma sebebim benim de bravam var ve 1.4 fire almayı düşünüyorum ama sudan çıkmış balığa döneceğim diye de çok korkuyorum çünkü birinde tork 115 diğerinde 144. yorumların nelerdir?
arkadaşlar maşukiye buluşmasına giderken depoyu fulledim tam 300 km yaptım ortalama yakıt 5 lt gösteriyordu yol bilgisayarı,bu hesaba göre depoyu fulledigimde 15lt alması gerekirsen 20lt aldı.benim yolbilgisayarındamı bir sorun var,
Valla benimkisi 1/1 tutuyor. Fullediğim zaman yol bilgisayarı hesabı ile karşılaştırıyorum. Hatta yol bilgisayarı ya tam ya 0,1 lt fazla gösteriyor fulleme hesabına göre.
mustafaf
26/04/2008, 12:22
arkadaşlar maşukiye buluşmasına giderken depoyu fulledim tam 300 km yaptım ortalama yakıt 5 lt gösteriyordu yol bilgisayarı,bu hesaba göre depoyu fulledigimde 15lt alması gerekirsen 20lt aldı.benim yolbilgisayarındamı bir sorun var,
bnm bıldıgım kadarıyla yol bılgısayarı yapmıs oldugun son 100km. cercevesınde bır ortalama alıyor.yanı yapmıs oldugun 300km. degılde, yapmıs oldugun son 100km. baz alarak bu verılerı ekrana yansıtıyor.yanlıs bılıyorsam duzeltın lutfen:agri:
Yol bilgisayarı Trip A veya Trip B olarak ne zaman sıfırladıysanız o noktadan itibaren ölçüm yapmaya başlar. Son 100 km falan gibi bir olay yok. Depoyu bitir doldur eğer sıfırlama yapmazsanız yine kaldığı yerden devam eder.
KaMiKaZe
26/04/2008, 13:14
düzelttik say :D yol bilgisayarının formülü büyük ihtimalle şudur. km yi 0 ladığınızı düşünelim
60km yaptınız
60km de misal 3 litre yaktıysa
100km de x litre yakar diyor
sonuç 5 litre çıkıyor.
sen 0 lıyana kadar bu hesap yaptığın km üzerinden devam ediyor.
KaMiKaZe
26/04/2008, 13:20
illada yol bilgisayarında sorun olmıyabilir. Yol bilgisayarı enjektörlerden püskürttüğü benzinle yapılan km yi bilir ve tüm hesaplarını bunun üstüne yapar. bunları etkiliyecek tüm faktörler yol bilgisayarının hesap hataları yapmasına sebep olabilir. örnek powerbox gibi, lastik boyutları ile oynamak gibi olaylar. bunun dışında depoyu fullemek olayına gelince benzinlikler genelde 0 eğimli olur ama sonuçta türkiyedeyiz çok güvenemeyiz buna eğimden dolayı depodaki taşma kiliti erken kapatmış olabilir kendini vsvs. sonuçta yol bilgisayarı sürekli doğru değeri ölçüyor diyemeyiz. önemli olan takribi bir rakam vermesi ve ne kadar benzinle ne kadar gidebileceğinizi göstermesidir.
mustafaf
26/04/2008, 14:07
Yol bilgisayarı Trip A veya Trip B olarak ne zaman sıfırladıysanız o noktadan itibaren ölçüm yapmaya başlar. Son 100 km falan gibi bir olay yok. Depoyu bitir doldur eğer sıfırlama yapmazsanız yine kaldığı yerden devam eder.
abı bu resıme bakarak ole bı yorum yaptım.hanı orda 1/100km. yazıyor ya ordan yola cıkarak dedım son 100km.dekı ortalama yakıtı yazıyor..
arkadaşlar yanılmayayım diye depoyu taşırana kadar doldurdum,bilgisayarı sıfırladım ve yola çıktım lastik ölçülerim standart. yol bilgisayarı illaki ufak bir yanılma payı olur ama 15 lt gösterip 20lt alıyorsa bu %33 lük bir yanılgı buda tamamen fazla demekki benim yol bilgisayarı tamamen hikaye
Ben açıkçası senin yol bilgisayarından değil, benzin aldığın yerden şüpheleniyorum.
ince5757
28/04/2008, 11:14
Ben her zaman ışık yanınca 50 ytl lik mazot alırım ve gittiğim mesafe yol bilgisayarının verdiği değerle aynı çıkıyor %1 lik bir şaşma oluyor tabi ve şuana kadar yol bilgisayarından çok memnunun ama elektironik şeyler bunlar bozulabilirde.
Merhaba aranıza yeni katıldım, 22 nisanda 1.4 benzinli active 77bg g.punto aldım, motor hususunda bilgim yok, yol bilgisayarına bu araçta nekadar güvenebiliriz, mesela tek çentik kaldığında 117 km kaldı der 50 km hızda giderken tabi, buna nekadar güvenilir, birde şehir dışı 110-120 şehiriçi 60-70 km hızda ortalama 100 km ne kadar yakar acaba bilen varmı teşekkürler, not: forumu inceledim bulabildiğim sadece multijetler içindi :))
FoR_ReaL
30/04/2008, 00:54
Ben istanbulda kullanıyorum malum trafik ve şuan bilgisayara bakarsak 6 litreyi gösteriyor.
yada bir depo 700 Km yol yapıyorum.. Aracım daha 3000 km'de tabi bu oran son depo için geçerli her yakıt aldığım km biraz daha artıyor arkadaşlar
mustafaf
30/04/2008, 14:07
bılıyorum bu konuyla pek alakası yok gıbı ama forumda bu baslıkta bıse bulamadım.sımdı herkes yakıt olarak ne kullanıyor.?? yanı eurodıesel mı yoksa normal dıesel mı kullanıyorsunuz??? :-(
ugurozer
30/04/2008, 14:33
sık sık uzun yol yapan ve aracımı aynı şartlarda kullanma şansı bulan birisi olarak benim tercihim PO arkadaşlar. (benzin) mazottada opet hariç diğerlerinin hepsi olabilr ancak opet olmayacağı kesin.
grande26
30/04/2008, 14:38
sık sık uzun yol yapan ve aracımı aynı şartlarda kullanma şansı bulan birisi olarak benim tercihim PO arkadaşlar. (benzin) mazottada opet hariç diğerlerinin hepsi olabilr ancak opet olmayacağı kesin.
Opet harici mazot almak riskli değil mi, garanti prosedürünün bozulması açısından ?
Opet harici mazot almak riskli değil mi, garanti prosedürünün bozulması açısından ?
Hayır Ufuk abi, bu tamamen yanlış bir düşünce. Fiat, yakıt güvence sistemi olduğu için OPET'i öneriyor sadece. Oradan almak zorunlu yahut aracınızı garanti dışına çıkaran bir uygulama değil!
Aslında insanı psikolojik baskı altına alıyorlar garanti maranti diye. Fiat, Ford, OPET bunlar hep Koç' un firmaları. Ford' un da Fiat' ın da sırf bu politikaları + şu anda teknik değerler baz alındığı zaman en temiz ve tek EURO 4 sınıfındaki (10 ppm) Eurodizel i ile Petrol Ofisi dışında başka bir firmadan mazot almıyorum.
quixotic
30/04/2008, 15:10
henüz aracımla 1 kere bile opetten benzin almadım.
opet nerede var yahu:) ta ümraniye çarşıyamı gidicem:)
makineman
30/04/2008, 15:11
bılıyorum bu konuyla pek alakası yok gıbı ama forumda bu baslıkta bıse bulamadım.sımdı herkes yakıt olarak ne kullanıyor.?? yanı eurodıesel mı yoksa normal dıesel mı kullanıyorsunuz??? :-(
Tüm dizel Gplerde Eurodiesel kullanılması gereklidir. Ben de merak ettim şimdi acaba normal dizel kullanan var mı?
Multijetlerde normal dizel kullanmak enjektörleri bozabilir, motor içi kurumlanma çok daha çabuk olur.Umarım kullanan yoktur...
mustafaf
30/04/2008, 18:09
bende eurodıesel kullanıyorum sureklı ama gecenlerde bı arkadasım kafamı karıstırdı.ford fıesta var onda.banada eurodıesel kullan dedıler ama ben normal dızel alıyorum dedı. o yuzden bı sorayım dedım...
ibanez06
30/04/2008, 20:26
abi eyw da iyi hoş güzel yaptınız ama kısaca bu multijetler km de şuan ne kadar yakıo bilgi verebilrmisiniz tşklr:)
mustafaf
30/04/2008, 20:37
bu baslıktakı ılk sayfalara bakarsan yakıt konusunda daha fazla bılgı sahıbı olabılırsın
makineman
01/05/2008, 08:43
Yakıta gelen son zamdan sonra aracı kağnı gibi kullanmaya başladım. Şehiriçi ortalama tüketim 5.2 ye düştü. Biraz daha zam gelse 5.0 a rahat düşeceğim;( Bilmem ki nereye kadar dayanabilirim. Bu zamlar insanın araba kullanma alışkanlığını farkında olmadan değiştiriyor yahu.
su an ortalama 6.4 sehir ici..daha aracim yeni 400kmde 1.3mj 75bg...kullanım ise ne sakin ne hırcın orta halli :))..
1.3 motor, 90 beygir, 6 ileri vitesli, Dizel GP kullanıyorum....
Daha önce benzinli araç kullanıyordum ve dizel araca binince performansta bir düşüklük hissettiğim için sürekli ayağım gazın üstündeydi ve inanılmaz yakıyordu, yol bilgisayarı verisine göre ortalama 6,5 litre yakıyordu....
Daha sonraları dizel araca alıştıkça ve aracımın motoru açıldıkça bu oran düşmeye başladı ve şuan ortalama 5,8 litre yakıyorum 100km'de....
Aracı coğunluk olarak şehir içinde kullanmaktayım ve şehir içinde fazla yaktığı kanaatindeyim, hele ki 1. vites ve 2. vitesin kullanıldığı sıkışık şehir içi trafiğinde inanılmaz ötesi yakıyor...
Gelelim uzun yol konusuna, bu konuda söylenecek ilk şey, 6. vites uzun yolda cok gerekli, otoban şartlarında 120km hızda 6. viteste yaktığı yakıt 100km'de 3,8 litre kısacası otoban şartlarında, uzun yolda araç 4 litre yakıyor ve şehir içindeyse ortalama 6 litre yakıyor....
Şuan Eurodizel'in litre fiyatı opette 3,10ytl, burdan yola çıkarak;
Şehir içi: 186 bin
Şehir dışı:124bin
Yoğun şehir trafiğinde: 200bin
Ama bana açıkçası cok koymuyor nedenine gelirsek, Honda CBR 600F kullanıcısıyım ve km'de 300bin yakıyor namert motor, hele ki uzun yolda basıcak olursa 350 ile 400 arası yakıyor dolayısıyla ben GP'den memnunum ancak yüksek performans kullanımında ki yüksek yakıt tüketimi bence diğer dizel araçlarla karşılaştırıldığında fazla....
ugurozer
07/05/2008, 10:17
ben yol bilgisayarında 4.1 lere indim ancak pompada yapılan hesaplarla 5 in altına hic dusemedim uzun yoldada. dusen arkadasları merk ediyorum nasıl beceriyor
1.3 motor, 90 beygir, 6 ileri vitesli, Dizel GP kullanıyorum....
Daha önce benzinli araç kullanıyordum ve dizel araca binince performansta bir düşüklük hissettiğim için sürekli ayağım gazın üstündeydi ve inanılmaz yakıyordu, yol bilgisayarı verisine göre ortalama 6,5 litre yakıyordu....
Daha sonraları dizel araca alıştıkça ve aracımın motoru açıldıkça bu oran düşmeye başladı ve şuan ortalama 5,8 litre yakıyorum 100km'de....
Aracı coğunluk olarak şehir içinde kullanmaktayım ve şehir içinde fazla yaktığı kanaatindeyim, hele ki 1. vites ve 2. vitesin kullanıldığı sıkışık şehir içi trafiğinde inanılmaz ötesi yakıyor...
Gelelim uzun yol konusuna, bu konuda söylenecek ilk şey, 6. vites uzun yolda cok gerekli, otoban şartlarında 120km hızda 6. viteste yaktığı yakıt 100km'de 3,8 litre kısacası otoban şartlarında, uzun yolda araç 4 litre yakıyor ve şehir içindeyse ortalama 6 litre yakıyor....
Şuan Eurodizel'in litre fiyatı opette 3,10ytl, burdan yola çıkarak;
Şehir içi: 186 bin
Şehir dışı:124bin
Yoğun şehir trafiğinde: 200bin
Ama bana açıkçası cok koymuyor nedenine gelirsek, Honda CBR 600F kullanıcısıyım ve km'de 300bin yakıyor namert motor, hele ki uzun yolda basıcak olursa 350 ile 400 arası yakıyor dolayısıyla ben GP'den memnunum ancak yüksek performans kullanımında ki yüksek yakıt tüketimi bence diğer dizel araçlarla karşılaştırıldığında fazla....
120 km ortalama hızla 3,8 nasıl yakıyorsunuz bana da anlatabilirmisiniz???
Ben en son 1100 km yol yaptım 1 depo motorin ile ama hızım hiç 100 km'yi geçmedi.Sabırlı kullanılırsa uzun yolda 3,4 lt kadar düşebiliyor bizim araçlar.
ugurozer
08/05/2008, 19:32
arkadan ruzgar esecek veya farkında olmadan hafifde olsa rampa ineceksiniz evet dusuyor biliyorum. Biryere gidiş ve donuş yapıldıgında genel ortalamanıza bakın ne kadar dusuyor? sadece tek yonlu gidişlerde hesap yapmak yanlış.
mimarchi
10/05/2008, 16:12
Ben aracı yeni aldım...Aldığımda depoyu fulledim ve bir depo ile 480 km gittim...Tamam acemiliktir devirsiz kullanıyorumdur dedim ama sanki çok az km yapıldı.Ne dersiniz?
FoR_ReaL
10/05/2008, 16:15
Ben aracı yeni aldım...Aldığımda depoyu fulledim ve bir depo ile 480 km gittim...Tamam acemiliktir devirsiz kullanıyorumdur dedim ama sanki çok az km yapıldı.Ne dersiniz?
İlk depo için normal sayılır aracın km arttıkça zaten yaptığımız yol oturuyor. İçiniz rahat olsun değerler yüksek değil..
şehir icinde yol bilsayarı ortalama 5,4 lt mazot tükettiğimi gösteriyor, tabi sakin kullanım ile, bir de mesafe cok önemli sürekli kısa mesafelerde kullandığınızda tüketim 7,2 lere kadar çıkabiliyor,
ugurozer
10/05/2008, 17:08
Motorlarımız normal sıcaklığa ulaşana kadar cok fazla tuketiyor arkadaşlar. Bunu goz onunde bulundurun.
Motorlarımız normal sıcaklığa ulaşana kadar cok fazla tuketiyor arkadaşlar. Bunu goz onunde bulundurun.
çok güzel bir konuya değinmişsin uğur benim için :)
ben aracı sabah çalıştırıp 4 km yol yapıyorum sonra akşam çalıştırıp yine 4 km yol yapıyorum (işyerim yakın ben ne yapayım :) )
özellikle 1.4 fire ve 1.3 mjet 75 bg kullanan arkadaşlar bu kriterlerde bu motorlar ne yakıyor kıyaslayabilir misiniz?
teşekkürler.
ugurozer
10/05/2008, 22:57
erkan hiç abartmadan soyliyim ben çok ekonomik kullanırım aracı resmen bir bebek gibi freni neredyse hic kullanmadan ayagımı onceden pedaldan ceker motor freni ile yavaslarım kagni gibi hızlanırım sıcak motorla sehiricinde 5L nin altına (yol bilgisayarının yalancısıyım) dustugum olmustur. Ancak hava soguk iken 8.5 ları buluyor ve bu sekilde asiri yumusak kullanımda 7 km yol yaptıgımda aracın motor sıcaklık gostergesinin normale varmadıgını bilirim. Bunu goz onunde bulundur. Benzinli versiyonlarını gercekten hic bilmiyorum ancak dizel motorlu puntolarımız ozellikle kışın kısa mesafeli kullanımlarda hiç ama hiç ekonomik degil (fabrika verilerine gore muhakeme yapıldıgında. cunki diger dizel motorları hiç bilmiyorum) 4 km lik yolu dusuk tempo ile kossan inan daha az üşürsün :) 1km icerisinde ısınmazmı dersen ısınır gayetde guzel ısınıyor ancak aractan inip soluklandıgımda yaptıgıma uzuluyorum aracin yarı omrunu almis gibi icim aciyor (soguk motor - koyu yag viskozitesi) -kulakları kemiren motorun aglama sesi- yakıt verileri desen taxi tutmak daha mantıklı diyebilirim :)
taksi tutmak motor ömrü için mi mantıklı yoksa ekonomi için mi? :)
8.5 litre çok yüksekmiş gerçekten benzinli de bundan iyi olmaz tahminen. kısa mesafe kullanmak iyi değil biliyorum ama maalesef mecburum çünkü gittiğim yere toplu taşım aracı gitmiyor. yürümek de zor yağmur çamur soğuk :) artık körlemesine bir model seçeceğiz cebimdeki paraya göre. ama yüklü bir indirim yapılmazsa dizel biraz tuzlu :) benim için...
teşekkürler cevap için.
ugurozer
11/05/2008, 01:33
ben tşk ederim. ancak senin yerinde olsam 2. el temiz bir benzinli alırdım kaliteli bir lpg sistemi takardım yok sıfır canın cekiyorsa sevdigin, icine sinen aracın en uygun fiyata verilenini al benzinli veya dizel. gunde 8 km yol yapacaksanda lpg isinede dizel isinede bulasma verecegin 5 milyar fazla para zaten sana onlarca yıl yakıt alacak :))
Ben kışın en pis soğuğunda şehir içi 3,5 km git gel mesafede kullandım bu kış. Arabam sıfır olmasına karşın yaktığım yakıt 6,3 tü. Hep böyleydi bu sonra yaza girdik çok daha düştü. Kısa mesafe ısınmadan soğuk havada ben 6 yı biraz geçiyordum.
nasrettinhoca
11/05/2008, 11:28
Kışın 8-8,2 arası şehiriçi...Şimdi 7,2-7,4 arası gidip geliyor..Mevsim bu kadar farkettirir mi?
ugurozer
11/05/2008, 13:51
aslında mevsim degil motorun nominal ısıda olmaması yakıtı farkettirir, Kısa mesafeli kullanıyorsanız kışın aracınız daha fazla yakar. Ancak uzun mesafeli kullanıyorsanız soguk hava birim hacimde daha fazla oksijen icerdigi icin daha az yakarsınız. Yakıt sarfiyatı motor sıcaklıgının 90 dereceye ulasmasına kadar surer bu sıcaklıktan sonra sarfiyatınıza dikkatli bakarsanız yaza gore daha az yaktıgınızı ve aracınızın daha seri oldugunu goreceksiniz.
Auto engineeR
11/05/2008, 13:57
durgun,soğuk yağışsız bir hava olsa, dediğin gibi uğur birim hacimdeki oksijen fazla olduğu için daha werimli çalışır.
ama kışın yağış olmasa rüzgar olur, yani nötrlüyor o da :) yani yazın az kışın çok yakar arabalarımız. hatta yazın klima açarım kışla aynı yakar. en az baharda :D
2000. mesajım hayırlı uğurlu olsun :D:D:D
arkadan ruzgar esecek veya farkında olmadan hafifde olsa rampa ineceksiniz evet dusuyor biliyorum. Biryere gidiş ve donuş yapıldıgında genel ortalamanıza bakın ne kadar dusuyor? sadece tek yonlu gidişlerde hesap yapmak yanlış.
Söylediğim mesafe Konya-Bursa Bursa-Konya gidiş dönüştür.Yolu bilen bilir inişte var yokuşta.Rüzgara gelince hava açıktı her iki gündede ve rüzgar yok denecek kadar azdı.
ugurozer
11/05/2008, 16:43
Söylediğim mesafe Konya-Bursa Bursa-Konya gidiş dönüştür.Yolu bilen bilir inişte var yokuşta.Rüzgara gelince hava açıktı her iki gündede ve rüzgar yok denecek kadar azdı.
abi seni tebrik ediyorum ben butun kasmalarıma ragmen yol bilgisayarında 4.1 e dustum gidiş donus olarak ve pompaya gittigimde bu rakamdanda daha fazla tukettigini gordum aracın. Sen 3.4 lerden bahsetmişsin gidiş dönüş olarak yani fabrika verilerinide egale etmişsin. Peki bu veriler bilgisayar verilerimi yoksa pompada yapılan hesaptaki kesin sonuç verileri mi?
durgun,soğuk yağışsız bir hava olsa, dediğin gibi uğur birim hacimdeki oksijen fazla olduğu için daha werimli çalışır.
ama kışın yağış olmasa rüzgar olur, yani nötrlüyor o da :) yani yazın az kışın çok yakar arabalarımız. hatta yazın klima açarım kışla aynı yakar. en az baharda :D
2000. mesajım hayırlı uğurlu olsun :D:D:D
uğurlu olmuş hakketten :)
kışın şoyle bir çıkışta en az 200 km yi devirebilsek inan daha az yakar :) ama desen o sogukta nereye gidiyorsun otur k..nın ustune :)
araba tam yuk 4 kişi artı 2 cocuk hız ortalaması 120 diyebilriz 160 kadar cıkıtıgım yer vardı 159 yakmıs.
ugurozer
11/05/2008, 21:43
araba tam yuk 4 kişi artı 2 cocuk hız ortalaması 120 diyebilriz 160 kadar cıkıtıgım yer vardı 159 yakmıs.
159 yakmış derken? 159 ytl mi yaktınız? kac km yol yaptınız? km de 15.9 kurus olamaz cunki :)
tempesty
11/05/2008, 21:58
159 yakmış derken? 159 ytl mi yaktınız? kac km yol yaptınız? km de 15.9 kurus olamaz cunki :)
Km.de 15,9 kuruş yakmış Uğurcum çünkü arkadaşın arabasında Atiker takılı :)
ugurozer
11/05/2008, 22:16
Km.de 15,9 kuruş yakmış Uğurcum çünkü arkadaşın arabasında Atiker takılı :)
haha :) ok şimdi oldu boracım bende diyorum arac dizel olsa zor gibi cok kasması gerek e bakıyorum dizelde degil :)
ah ah keske prins veya teleflex taktırsaydı boracım, ici yanar insanın o manifoltu delerlerken ve kaputu her actıgında alnına dikis atılmıs bir insan gorur gibi motorun ustunde emaneten durak enjektorler..
bu arada boracım bizim burda teleflex takan randımanlı biryer yok. ancak prins de cok kaliteli parcaları yazılımı kullanıyormuş hatta gostergede hata kodları vs. gosteriyor en ufak problemde, ve teleflex gibi manifoltu acarak uygulanıyor. fiyat 1150 euro, babam sponsor olursa bize cok yakın biryerde oldugu icin prins dusunuyorum taktırmayı. Sen ne dersin buna bi yorumun olursa dusuncelerin onemli benim icin?
uğur eğer herzaman 4+4=8 km yol yapsaydım 8x365=2920 km yol yapmam gerekirdi yılda. ama ben yılda 10.000-12.000 km yol yapıyorum yani sadece işe gidip gelmiyorum arabayla öyle olsa zaten hiç düşünmemki ne kadar yaktığını. benim anlatmak istediğim sabah 4 km akşam 4 km kesin gidiyorum yani aracı soğuktan iki sefer çalıştırıyorum ve araç lpg li kışın sırf bu yüzden 60 ytl lik benzini harcıyorum.
lpg bu yüzden bana uygun değil bana az yakan benzinli veya mjet lazım. aslında sıfır araba almak çok güzel birşey ama illa alacağım diye birşey yok yani ikinci el de olabilir ama gp nin temizini ve az km yapmışını ve en az dinamik olmasını bulmak da zor olur kanısındayım.
bakalım 1.4 fire ve mjet arasında kaldım alırken 1.4 ü test etmem lazım özellikle yokuşlarda merak ediyorum çünkü buralar epey bi yokuş :)
@perfect
fire şehir içinde son derece performanslı yalnız basınca yakıyor. bu mevsimde (izmir ortalama 7.8)
peki dolu olduğunda yokuşlarda nasıl 115 nm tork ile.
bir de aslında merak ediyorum starjet in de torku 125 nm. 10 fark çok değil aslında yoksa çok mu :g0000000:
@perfect
fire şehir içinde son derece performanslı yalnız basınca yakıyor. bu mevsimde (izmir ortalama 7.8)
izmir mi?
ama nereden:ankara yazıyor plaka da 35 hangisi ??? :)
POSEIDON
11/05/2008, 23:28
15,9' u görünce gözüm döndü! Araştırmak için bile beklemeden soruyorum! Nedir bu Atiker? Ne mübarek bişeydir böle!??!?!
DÜZENLEME:
Ok LPG sistemi imiş... Benim aracım daha çok yeni... 600 km oldu, 1 haftalık... Kıyamam ben ona LPG taktırmaya şimdi... :D
Ama sarfiyat çok iyiymiş!!!
izmir mi?
ama nereden:ankara yazıyor plaka da 35 hangisi ??? :)
Hocam araba izmirde hatta izmir dışına çıkmadı. ben üniversite nedeniyle ankaradayım.
Yokuşlara gelince bence yeterli bi performansı var. ancak kesinlikle test etmeden almayın...
ugurozer
11/05/2008, 23:42
abi 15.9 a sasirma 12-13 ykr lere inenler var :)
abi 15.9 a sasirma 12-13 ykr lere inenler var :)
kesinlikle benim araba bile 1.6 motorla 18.8 ykr yakarken 1.4 fire 12-13 ykr yakması gayet normal gerçekten.
ugurozer
12/05/2008, 11:15
kesinlikle benim araba bile 1.6 motorla 18.8 ykr yakarken 1.4 fire 12-13 ykr yakması gayet normal gerçekten.
cokmus be abi yinede. Senin araba ve lpg sistemi nedir?
cokmus be abi yinede. Senin araba ve lpg sistemi nedir?
benimki voltran araç da brava (bknz. sol taraftaki avatar :) ). bana çok gelmiyor aslında hele benzini ne kadar yaktığını bilince :) koklamıyor bardakla içiyor mübarek :)
Auto engineeR
18/05/2008, 05:05
bugün arkadaşla ankarayı turlayalım dedik. hiç biyere acelemiz yok işimiz yok gücümüz yok. sakin sakin dolaştık.
kurtuluştan çıktık kızılay ulus istanbul yolu üzerinden optimuma geldik. istanbul yolunca 5. witeste 70-80 geldim. optimuma geldiğimizde ortalama tüketimim 3.7ydi (akşam saatlerinde).
sonra ümitköy yaptık turladık bahçeli 7ye girdik tunalıyı turladık arjantin, hoşdere caddesi,nene hatun,kızılay,aoç,kurtuluş. toplamda 108 km yapmışız ortalama tüketim 4.6 :) ort hız 34 km. baya hoşuma gitti bu sakin kullanma işi
ugurozer
18/05/2008, 11:21
alpercim sen yanimi keşfettin sakin kullanma işini? oda tesadufen olmuş anlaşılar yakıtlarla sorunun olmadı senin hiç :)) bu zamlardan sonra daha ne keşifler yapcas allah sonumuzu hayır etsin :)
tolgaank88
18/05/2008, 11:34
bugün arkadaşla ankarayı turlayalım dedik. hiç biyere acelemiz yok işimiz yok gücümüz yok. sakin sakin dolaştık.
kurtuluştan çıktık kızılay ulus istanbul yolu üzerinden optimuma geldik. istanbul yolunca 5. witeste 70-80 geldim. optimuma geldiğimizde ortalama tüketimim 3.7ydi (akşam saatlerinde).
sonra ümitköy yaptık turladık bahçeli 7ye girdik tunalıyı turladık arjantin, hoşdere caddesi,nene hatun,kızılay,aoç,kurtuluş. toplamda 108 km yapmışız ortalama tüketim 4.6 :) ort hız 34 km. baya hoşuma gitti bu sakin kullanma işi
bende bu sakin kullanma işini yeni farkedenlerdenim(eurodiesel in lt fiyatı 3.130 olduktan sonra :D),arabanın yakıtı belirgin bir şekilde düşüyor,fakat aklıma bi sorun takılıyor;5. viteste 80 le giderken motor devri yaklaşık 1750-1800 lerde oluyor,bu araca herangi bi zarar verir mi?
makineman
18/05/2008, 12:23
bende bu sakin kullanma işini yeni farkedenlerdenim(eurodiesel in lt fiyatı 3.130 olduktan sonra :D),arabanın yakıtı belirgin bir şekilde düşüyor,fakat aklıma bi sorun takılıyor;5. viteste 80 le giderken motor devri yaklaşık 1750-1800 lerde oluyor,bu araca herangi bi zarar verir mi?
Niye zarar versin ki. Arada bir devirlendirirsen bence hiç sorun olmaz. Zaten şehir içinde ister istemez aracı devirlendirmek zorunda kalıyoruz. Ben de son zamanlardan sonra hep yüksek vites 1500 d/d civarında kullanıyorum. O yüzden de yakıt tüketimi 5,2 ye kadar düştü. Ama ne kadar uğraşırsam uğraşayım başka düşmüyor.
Auto engineeR
18/05/2008, 15:39
bana hep arabam çok fazla yakıyor gibi gelirdi. şehiriçi 6 küsürlern altına düşüremiyordum. herkes 5küsür diyordu, üstelik bnm yolun çoğu eskişehir yolunda geçiyordu. dün şunu gördüm ki asabiyet olmucak,makas olmucak sakin sakin gidince normal yakıyor bnm araba, 17 jantlara rağmen :)
ugurozer
18/05/2008, 15:40
dusuk devirde kullanmak motor vuruntusu yapmadıgı veya motor bayılmadıgı surece zarar vermez aksine aracın omrunu uzatır, tek kotu yanı belki carbon olusumunu biraz hızlandırır. Ara sıra yuksek devirlerde ve kaliteli katkı maddeleri kullanarak bununda onune geçmiş oluruz. Zaten arkadaslar dualogic sanzımanı gorseniz aracı eco modda iken oyle dusuk devirde kullanıyorki resmen 1100 ile 1800 devirler arasını kullanıyor. Muhendisler bu sekilde hesapladıysa en ekonomik budur ve zararsızdır.
Auto engineeR
18/05/2008, 15:52
ben genelde max torkun werildiği dewirlerde kullanmaya gayret ettim. 1700-1800 araları. 2 we 3te 1100-1200 dewirlerde hızlanmaya başlayabiliyorum araba bayılmadığı için. ama 4. de en az 1600 dewir. eğer bi araba hep bu dewirlerde kullanılırsa motor sağlığı için pek de güzel olmaz tabii ki, arasıra 3000leri 4000 leri görmek lazım, ki bunu ister istemez hepimiz yapıyoruz :)
KaMiKaZe
18/05/2008, 20:30
valla bence 1000 le 2000 arasında baya sabır istiyor hızlanmak için :D bu arada 6 ileri 90bg olanlar kaçta giriyorlar devir kesiciye ? 700km de devir kesiciye kaçta girerim diye bakmak istemedim :D
düşük devirde kullanmak motor vuruntu yapmadığı sürece hiçbir zararı yoktur. gelişen teknoloji ile zaten motora ihtiyacı olan kadar yakıt her silindire ayrı ayrı gönderiliyor ve yakıt yanmadan egsozdan çıkmıyor. bu yüzden korkmadan düşük devirde kullanabilirsiniz (vuruntuya sebebeyit vermeyecek şekilde).
ortalama 2500 devir ile kullanırken 2000 devir bi ortalama yakalarsanız motor ömrünüz yaklaşık %10-15 uzar
Auto engineeR
18/05/2008, 21:45
valla bence 1000 le 2000 arasında baya sabır istiyor hızlanmak için :D bu arada 6 ileri 90bg olanlar kaçta giriyorlar devir kesiciye ? 700km de devir kesiciye kaçta girerim diye bakmak istemedim :D
defalarca soktum dewir kesiciye, hiç zewkli bir iş değil çünkü benzinlideki gibi hızlı gelişmiyor olaylar, gazı 1 saniye boyunca kesiyor, tekrar dewir kesiciye gitmesi de 1 saniye dürüo (3 witeste mesela) :D zaten araba o dewirde yürümüo hayatta 4te 5te sokmak için sağlam yokuşaşağı yol lazım :P
5100 dewir diye hatırlıyorum +- 50 rpm :D
ekleme : benim araba olayı aştı babam sağolsun 6000 dewir gördü :D 4ten 3e zamansız çekince :D check engine uyarısı geldi lamba yandı serwiste makinaya bağlandı sorun yok sonra ışık söndü :)
KaMiKaZe
18/05/2008, 22:01
hahah geçmiş olsun alper :D babalara dikkat etmek lazım.
Auto engineeR
18/05/2008, 22:03
adam turbo benzinli araba kullanmaya alışkın olduğu için 4000ler de wites küçülttü suçu yok aslında :P
KaMiKaZe
18/05/2008, 22:11
4 üncü vites için bilmiyorum ama 2 ye geçirmeyi denese geçmezdi bildiğim kadarıyla.
ugurozer
19/05/2008, 00:48
devir kesicinin ustunde devire gectigine gore dusuk vites icin kapama sistemi yokmus gecirebilen birede gecirebilir demekki :) arada benzinli araclarda yapıyoruz aslında kurumları temizlemek icin ama dikkatli olmak gerek dizelde sonu ne olur bilmiyorum :)
adam turbo benzinli araba kullanmaya alışkın olduğu için 4000ler de wites küçülttü suçu yok aslında :P
benim jeton yeni düştü yeni anladım şimdi :P
KaMiKaZe
19/05/2008, 11:10
devir kesicinin ustunde devire gectigine gore dusuk vites icin kapama sistemi yokmus gecirebilen birede gecirebilir demekki :) arada benzinli araclarda yapıyoruz aslında kurumları temizlemek icin ama dikkatli olmak gerek dizelde sonu ne olur bilmiyorum :)
kurumlarımı temizlemek içinmi ? gaza basarken kontak kapatıp açarak eksoz patlatan arkadaşlarda var kurum temizlemek için yaptığını söylüyorlar ama bence eksoza dolmuş yanmamış yakıtın ani yanışından başka birşey değil yapılan yarar yerine zararı var hatta motora.
kurumlarımı temizlemek içinmi ? gaza basarken kontak kapatıp açarak eksoz patlatan arkadaşlarda var kurum temizlemek için yaptığını söylüyorlar ama bence eksoza dolmuş yanmamış yakıtın ani yanışından başka birşey değil yapılan yarar yerine zararı var hatta motora.
Orhan bence arkadaşlarını uyar böyle yapmasınlar bir daha:)
Arada sırada devir kesiciye girmek yeterli ama 6000 lerde ya da dizellerde 5000 lerde sürekli kullanılmamalı araç...
Bunun haraca faydası yok aksine zararı çok fazla pistonlardan siboplara kadar bütün herşeye zarar verir, arkadaşına söyle yakında motor kucağında gidebilir :)
KaMiKaZe
19/05/2008, 20:24
hehe bende söylüyorumda bahsettiğim adamlar 20 yaşında asker :D deli dolu işte bide devletin arabası diye acımıyorlar sözde arabaları çok seviyorlar :D bende ilk scooterımda yapardım sanki silah atılmış gibi oluyordu ama sonuçta motordan bahsediyoruz motor çok daha fazla devirleri rahatça çevirebiliyor arabalara göre. sonuçta tasnif etmediğim araç içinde kesinlikle zararlı olan bir uygulama.
ugurozer
19/05/2008, 22:14
benim dedigim olac deviri yuksek cevirme olayı ancak senin arkadaslarının yaptıgı tamamen motorun cok cok yuksek bir basınca maruz bırakılması, kurum cıkartmayı bırak o kurumların motorun iliklerine kadar işlemesini saglar kurumu degil ama subapları cıkarabilir bak :)
gecen gun test etme fırsatı buldum aracımızı, yaklasık 2bin km oldu motorsilk koyulanı. dualogic sanzıman eco modu aktif değil, bahçeşehir- hadımkoy - bahçeşehir arası bazen yavaşlayıp bazen hızlanabildiğim bazende durmam gereken, genelde açık bir yol, hızım 40-80 arası değişti ve yol bilgisayarının gosterdiği yakıt tuketimim 4.6.
ben ne kadar sakin kullansamda bilgisayarın bir depo sonrası en alt değeri 5.6 ve gidilen mesafe 730km depoda kalan litre 4
çok mu yakıyorum?
ShowNoMercy
24/05/2008, 03:04
Geçenlerde ufak çapta bi iç anadolu turu yaptım.arabada 4 kişi,bagajda da bi kaç çanta,klima bazen açıktı bazen kapalı.toplamda 315 YTL lik yakıt aldım ve 1250 km yol yaptım.Ortalama 0,25 Ykr yapıyor.Ya sadecer benim araba normalden çok çok fazla yakıyor,ya ben araba kullanmayı bilmiyorum yada bizim gpler hiç de az yakmıyor:D
Bora, yakıt olayı kullanımla alakalı bir durum. Fabrika verilerinde kullanan üyelerimiz de var forumda. Eğer aracında bir problem yoksa, senin kullanımında bir problem var demektir. ;)
KaMiKaZe
24/05/2008, 21:33
araç 1100 kmde 1100km şehir içinde kullanıldı yeni aldığım için ara sıra gazada gelindi klima açıkken kullanıldı :D 6.6lt şuanda 1100km nin ortalaması bence çokta kötü değil hoş bugün arkadaşım otomatik honda civic 1.6 ile 6.9 lt ortalamaları olduğunu söledi.
ugurozer
25/05/2008, 01:32
otomatik hondayla kıyaslama yaparsan cok kotu durumda gorunur rakamlar. O benzinli ve saha kalkan bi 125 hp motoru var :)
KaMiKaZe
25/05/2008, 17:09
otomatik hondayla kıyaslama yaparsan cok kotu durumda gorunur rakamlar. O benzinli ve saha kalkan bi 125 hp motoru var :)
Şuan 6.9 yaktığını söylüyor ama eklemede yapıyor rodaj döneminde ortalamanın 8 den aşağı düşmediğini söylüyor.
gerçektende şaha kalkıyor,
ugurozer
25/05/2008, 19:17
bence rodajda 1,1 L fark yaratacak birsey olmaz hele hele honda motorunda inanın 100km de 200ml dahi fark olusmuyor. Tum fark kullanım farklılığı/veya alışkanlığı. Neyse ne yaw biz puntişlerimize bakalım :)
Romario11
25/05/2008, 19:32
araç 1100 kmde 1100km şehir içinde kullanıldı yeni aldığım için ara sıra gazada gelindi klima açıkken kullanıldı :D 6.6lt şuanda 1100km nin ortalaması bence çokta kötü değil hoş bugün arkadaşım otomatik honda civic 1.6 ile 6.9 lt ortalamaları olduğunu söledi.
walla bnm arabamın ort istanbul şehiriçinde 6.0lt ve normal kullanmadıgımı da düşünüyorum :)
Bu arada eurodizel 3,36 olmuş ohhaa beee...3.22 ye aldıydım en son depomu. Şu anda şehir içi 5,9 da geziyorum bakalım.
tolgaank88
27/05/2008, 15:51
bende bu sabah 3.40 den aldım :(,nereye kadar boyle gidicek bu iş ya...
Bir sonraki zamda eşitlenecek sanırım:)
11YKR fark var sadece inanmak güç...
ugurozer
27/05/2008, 22:11
ist.-marmara ereglisi 3 kişi + bagaj 85-99 arası eco modu kapalı(6. vites kullanılmıyor) 4.2 son testim :) bu surus seklinde aractan zevk aldım, eco açıkken en ufak rampada bayılmaya baslıyor hatta ruzgar onden geliyorsada bayılıyor bayılma ilerleyince vites kucultuyor bu saatten sonra 5 de iyi cekmemiş oluyor surekli bir stres durumu hakim ve genl ortalama surekli 5 kullanımı ile aynı imiş meger. Yaşasın eco dugmesini kullanmamak :)
KaMiKaZe
27/05/2008, 23:28
ben temel hesabı fiyatlarla ilgilenmiyorum 20 milyonluk alıyorum sürekli.
genede belirtmeden geçemiyeceğim araba kullanmaktan müthiş zevk alan bir insan olarak bu fiyatları gördükten sonra bazen yanlış yerdemi doğmuşum diye kendime sormak zorunda kalıyorum.
ugurozer
28/05/2008, 00:34
ben temel hesabı fiyatlarla ilgilenmiyorum 20 milyonluk alıyorum sürekli.
genede belirtmeden geçemiyeceğim araba kullanmaktan müthiş zevk alan bir insan olarak bu fiyatları gördükten sonra bazen yanlış yerdemi doğmuşum diye kendime sormak zorunda kalıyorum.
haha ne kadar zam gelrse gelsin bende 20 ytl alıyorum :) değilmi turkmenistanda olsak ne olurdu :)
kabardeykutlu
28/05/2008, 21:55
Merhaba,
Şuan aracım 6350 km'de. Bunun yaklaşık 2000'inini şehirlerarası geri kalanını da şehir içinde kullandım. yol-harcama oranını henüz kendim hesaplamadım ancak göstergedeki en son ortalama 6.8 civarı. Gösterge ilk aldığımda 9 ortalamadaydı ve gittikçe de düşüyor sağolsun. Eğer gerçek hesapla örtüşürse çok güzel bir ortalama diyebilirim benzin için.
Merhaba,
Şuan aracım 6350 km'de. Bunun yaklaşık 2000'inini şehirlerarası geri kalanını da şehir içinde kullandım. yol-harcama oranını henüz kendim hesaplamadım ancak göstergedeki en son ortalama 6.8 civarı. Gösterge ilk aldığımda 9 ortalamadaydı ve gittikçe de düşüyor sağolsun. Eğer gerçek hesapla örtüşürse çok güzel bir ortalama diyebilirim benzin için.
malum yaz geldi. klimayı açınca motorda bir düşme oluyor mu 77 bg için. yokuşlarda falan zorlanma gibi. meraktan soruyorum fire motor almayı düşünüyorum da.
KaMiKaZe
30/05/2008, 01:03
haha ne kadar zam gelrse gelsin bende 20 ytl alıyorum :) değilmi turkmenistanda olsak ne olurdu :)
Türkiyede değilde dünyanın herhangi bir yerinde olsak olurdu son zamlardan sonra daha pahalısı yok bildiğim kadarı ile.
Valla ben artık hiç hesap yapmıyorum benzinle mazot almış başını gdiyor bu saatten sonra hesap yapsak ne olur hergün zam, ben arabayı ilk aldığımda 120 ytl ye depo doluyordu yaklaşık 500-550 km arası yapıyordum bu da yuvarlak hesapla km de 24 kr civarı yapıyordu şimdide yine aynı km yi yapıyorum ama tek farkla şimdi depoyu 160'a dolduruyorum km ye vuruyuncada yine yuvarlak hesapla kmde 30 ykr civarı yapıyor, şuanki dizelle benzin arasındaki fiyat farkını görünce iyiki benzinli almışım diyorum.
Türkiyede değilde dünyanın herhangi bir yerinde olsak olurdu son zamlardan sonra daha pahalısı yok bildiğim kadarı ile.
Öncesinde de yoktu bizim gibi bir ülke... :(
ugurozer
30/05/2008, 15:33
Gerçekten arkadaşlar bu durum uzucu ve ses çıkarılması gereken bir duruma donüşmeye başladı, Grandepunto uyeleri ve yetkilileri olarak turkiye geneline ulaşacak ses getirecek birşey yapamazmıyız bu zamları protesto amaçlı ???
kabardeykutlu
30/05/2008, 23:11
malum yaz geldi. klimayı açınca motorda bir düşme oluyor mu 77 bg için. yokuşlarda falan zorlanma gibi. meraktan soruyorum fire motor almayı düşünüyorum da.
Merhaba,
Kışın daha çok açtığımı söyleyebilirim klimayı. Açıkçası pek motorda bir düşme olmadı o zamanlar. Henüz klimaya yüklenmediğim için şu sıralar böyle birşeyden söz edemem. Ancak performansını pek etkileyeceğini sanmıyorum. Sadece yakıt sarfiyatını biraz etkileyecektir doğal olarak.
ugurozer
31/05/2008, 00:33
etkiler 77 hp aracta ozellikle rampa cıkıslarda aracın cekisten dusecegini ve hızlanmalarda ivmenin daha dusuk olacagini goreceksiniz.
gp_tuning
31/05/2008, 05:58
slm ark lar benım sormak ıstedıgım araclarımızın ne kadar yaktıgı ortada ama ben sızlerınkıne baktıgımda benım aracn cok yaktıgını dusunuyorum.bı hafta once sehırler arası yola cıktım bı kac ıl gezdım we 1depo+30 YTL lık benzın ıle 850km yaptım eco tusu basılı ıken.sızce bu normal mı?arac 1.4 77hp we etkılermı bılmıyorum ama 205 55 16 lastık war.sımdıden tşk...
sorumsuzzz
31/05/2008, 08:38
ben şehir içinde 1 depoyla ortalama 650-700 km yol yapıyorum. +30 ytl alsam onlada 130 km fln yaparım, yani senin uzun yolda yaptığını ben hemen hemen şehir içinde yapıyorum evet biraz fazla gibi. ama arabayı kullanış tarzında önemli, ben pek yormadan kullanıyorum. arabanın üstündede 215 45 17 lastik var :) , yani lastik farkeder ama çok etki edeceğini sanmıyorum. birde merak ettim bu eco tuşu nedir, aracın neresindedir? bende öyle bişey yok heralde yada benmi göremedim acaba
mustafaf
31/05/2008, 09:21
slm ark lar benım sormak ıstedıgım araclarımızın ne kadar yaktıgı ortada ama ben sızlerınkıne baktıgımda benım aracn cok yaktıgını dusunuyorum.bı hafta once sehırler arası yola cıktım bı kac ıl gezdım we 1depo+30 YTL lık benzın ıle 850km yaptım eco tusu basılı ıken.sızce bu normal mı?arac 1.4 77hp we etkılermı bılmıyorum ama 205 55 16 lastık war.sımdıden tşk...
bu konuyu ıncelersen daha fazla ve daha hızlı fıkır edınırsın...
https://forum.grandepuntotr.com/teknik-yardim/124-gplerimiz-ne-kadar-yakiyor.html
ben şehir içinde 1 depoyla ortalama 650-700 km yol yapıyorum. +30 ytl alsam onlada 130 km fln yaparım, yani senin uzun yolda yaptığını ben hemen hemen şehir içinde yapıyorum evet biraz fazla gibi. ama arabayı kullanış tarzında önemli, ben pek yormadan kullanıyorum. arabanın üstündede 215 45 17 lastik var :) , yani lastik farkeder ama çok etki edeceğini sanmıyorum. birde merak ettim bu eco tuşu nedir, aracın neresindedir? bende öyle bişey yok heralde yada benmi göremedim acaba
Arkadaşınki otomatik olsa gerek ki bu tuş mevcut
ugurozer
31/05/2008, 10:11
eco tusunu kullanmayın o tus ulkemize uygun degil :) bebek gibi kullanabiliyorsanız kullanın. evet dualogic icin cook dusuk devirlerde kullanma tusu.
2006 model GP' ye sahibim ve bu eco tuşuna bende hiç rastlamadım....
mustafaf
31/05/2008, 10:30
Arkadaşınki otomatik olsa gerek ki bu tuş mevcut
2006 model GP' ye sahibim ve bu eco tuşuna bende hiç rastlamadım....
sanırım otomatık vıtes secenegınde bu tus varmıs.senınkıdemı otomatık yoksa ???
895. mesajdan itibaren, mesajlar bu başlığa taşınmıştır...
ugurozer
31/05/2008, 16:30
arkadaşlar ECO tuşu sadece Dualogic otomatik şanzımanlı araçlarda mevcut bir tuştur. Bu tuşun işlevi, geçişleri biraz daha yumuşatır ve aracı daha düşük devirde kullanır. Yani rampa iniş çıkışlarınız fazla değilse, durk kalklarınız fazla değilse, aracınızı cok sakin bir sekilde kullanmaya trafik musaitse ve vaktiniz, sabrınız varsa evet bu tuş ekonomi yapıyor :)
aracım 8v 1,4 active.. ve 1km'de 25 kuruş yakıyor, normal mi ?
mustafaf
01/06/2008, 14:53
aracım 8v 1,4 active.. ve 1km'de 25 kuruş yakıyor, normal mi ?
aynı aractan arkadasımda var onunkıde aynı sekılde 23-25 kurus arasında degısıyor sehır ıcınde.bence normal degerler...
turgutspot
04/06/2008, 20:12
Aracım dynamic 90 hp modeli full depo ortalaması 750 km gidiyor geneli şehir içi, kullanıma göre çok değişiyor sakin kullanabilsem 900 ü bulur ancak bu araçta biraz zor
ufukbzk84
05/06/2008, 10:37
şehir içinde 0,19 ykr yakıyo km başına şehirler arası 0,145 ykr yakıyo....
Full depoyla ne kadar gider hiç denemedim açıkçası. Işık yandığı gün gidip fullüyorum depoyu. Şehir içi ortalamam 6,0 lt/100 km bu aralar. Muhtemelen şehir dışı da düşmüştür. Kışın şehir dışım 5,3 civarıydı.
KaMiKaZe
05/06/2008, 12:26
bende güncelleme yapıyım
trip A yı hiç sıfırlamadım 1600km oldu ortalaması 6.7 lt de
trip B ise 800km civarında oda 6.5lt civarında
pazartesi depoyu fullemeyi düşünüyorum trip b yi tekrar 0 lıyacağım büyük ihtimalle ortalam 6.4 lt çıkıcak :D
ufak bir dipnot şehir dışına çıkmak kısmet olmadı
bu ortalama içinde 195km de görüldü yani çokda efendi kullandığım sölenemez zaten sabah bilkent yolu malum seyirci etabı gibi :D
Benim hiç sıfırlanmamış Trip A değerim 6.8lt/100km.Km 4500...
Herkese Merhabalar,
Bende piyasaya çıktığından beri hayalini kurduğum punto'ya nihayet geçen hafta kavuştum. Aracım 1.4 8V, 26000'de. Yakıt tüketimini oldukça merak ediyorum. Henüz yol bilgisayarı ile ölçüm yapabildim. Tüketim değeri şehiriçinde 5.3 ile 5.7 arası değişiyor. Bu değerler fabrika verilerinin altında gözüküyor. LPG taktırmayı düşündüğüm aracım eğer gerçekten böyle tüketiyorsa benzinle binmeyi düşünüyorum. LPG ile kullanan arkadaşların tüketimi nasıl?
kara kız
07/06/2008, 23:23
20 ytl lik benzin alıyorum işiğim yandığı anda ve işik sonuyo vede yol bilgisayarını reset liyorum işik tekrar yandığında yol biligisayarın bakıorum 95 km veya 105 km
gosteriyo ilk aldığımda bu oran dahada çoktu ama benzine gelen son zamlar malumm ama yınede çok iyi diye dusunuyorum
İyi de laf mı arkadaşlar. Ben dizelle 6 litre yakıyorum şehir içi. Sizin benzinliler benden iyi valla..
special17
08/06/2008, 15:53
1700 km yol yaptım ve 100 km 4,4 yaktı 1.3 dizel 75bg
arkadaslar son değerleri vereyim
90 km hızla sehirdısı: 130 yakıyo
150 km hız da 160 yakıyo
sehicnde 150 ile 160arası değişiyor
ugurozer
08/06/2008, 20:08
arkadaslar son değerleri vereyim
90 km hızla sehirdısı: 130 yakıyo
150 km hız da 160 yakıyo
sehicnde 150 ile 160arası değişiyor
Benzinin Litresini 3.48 den aldığınızı dusunursek
aracınız 0,13 YTL/3,48 YTL =0,0373 L /1km yakıyor
100 km deki tuketim degerizin 100x0,0373= 3,73 L
sizde dizellerin fabrika verilerini bile egale etmişsiniz nasıl oldu abi bu :))
acaba rakımmı indiniz sadece?
ozan soylemiş benzin deil lpg lpg
:) benzine ne binecem artık
tolgaank88
08/06/2008, 23:23
allahtan ozan yetişti,az daha satıp sizinkinden alıcaktım mustafa abi :D
ugurozer
09/06/2008, 00:10
abi yaa solesene komplekse soktun bizi burda :)))
EnginBERK
09/06/2008, 01:04
Arkadaşlar yakıt oranlarınız nedir?
aracı yeni teslim aldım, 1.4 Fire Dynamic benzinli.
dün 50YTL, bugun 70 YTL'lik aldım fakat çok yol yapmadım. Ama sanki ibre hiç durmadan düşüyor gibi.
tamamiyle benzini bitirip öyle denicem fakat normali nedir?
bu model bir aracın ne kadar yakması gerekiyor (basılmadan, hız yapmadan, şehiriçi)
ona göre test edicem, araçta sanirim sorun var.
benim punto dizel 75hp şehir içinde 190 kr ciwarı yakıyo.
ama 16 jant ve geniş lastik war bu yüzden çok yaktını düşünüyorum.
ortalaması 100km/6.0 litre
aracı ilk aldığımda bana da 15.000 den sonra yakıt azalır dediler.
aracım şu an 17.000 de ama hala çok yakıyor.
açıkcası yakışından pek memnun değilim
Arkadaşlar yakıt oranlarınız nedir?
aracı yeni teslim aldım, 1.4 Fire Dynamic benzinli.
dün 50YTL, bugun 70 YTL'lik aldım fakat çok yol yapmadım. Ama sanki ibre hiç durmadan düşüyor gibi.
tamamiyle benzini bitirip öyle denicem fakat normali nedir?
bu model bir aracın ne kadar yakması gerekiyor (basılmadan, hız yapmadan, şehiriçi)
ona göre test edicem, araçta sanirim sorun var.
Normal şartlarda 7lt/100km civarı yakması gerekiyor.Tabi trafik, araç durumu ve sürüş birebir etkili tüketimde,
Aracınız hayırlı olsun...
sinan1907
09/06/2008, 03:06
benim ilk aldığımda depoyu fulledim bi belki de arabaya alışmadan kaynaklanıyodu o sefer 8-8.5 lt di ortalama. Sonraki depolarda hep 6.5-6.7 lt oldu ortalama
benim punto dizel 75hp şehir içinde 190 kr ciwarı yakıyo.
ama 16 jant ve geniş lastik war bu yüzden çok yaktını düşünüyorum.
ortalaması 100km/6.0 litre
İyi de Burak zaten fabrika verisinin altında yakmışsın daha ne istiyorsun?? Benim de 6.0 lt/100 km şu andaki ortalamam.
1,3 multijet
50 ytl lık yakıt ile 320 km yaptım ş.içi.
ama vites aralıklarını uzatmadan, düzenli devir, orjinal ölçülerde lastik. düzenli yakıt seçimi.
ben çok memnunum yakıtından.
bide servisler ucuz olsaaaa
tolgaank88
09/06/2008, 11:55
1,3 multijet
50 ytl lık yakıt ile 320 km yaptım ş.içi.
ama vites aralıklarını uzatmadan, düzenli devir, orjinal ölçülerde lastik. düzenli yakıt seçimi.
ben çok memnunum yakıtından.
çok güzel değerler,ortalama km de 15,6 ykr yakmış.keşke bende bu değerleri yakalayabilsem :D
mustafaf
09/06/2008, 13:23
valla benım aractada enteresan bısey gıbı ama depoyu son fulledıgımde sıfırlamıstım, sabah tekrar mazot aldım.ortalama 7.0lt. yazıyordu.ben sureklı klıma acık gezıyorum sehırıcı ve bu sefer bıraz yuksek hızlarda kullandım aracı ama bu kadar cok olmaıs normalmıdır acep ???
yıldıray
09/06/2008, 13:49
arkadaşlar mrb.bir hafta önce başımdan geçen bir durumdan bahsedeyim.Bursaya gitmiştim.Dönüşte carrefuar a uğradım Ordan gönene gelmek için(130-140 km civarında) yola çıktım.Çıktığım an birkaç metre gittikten sonra yakıt ışığı yandı.Yakıt almadan gönene kadar geldim.20-30 km daha giderdi.Bu durum normalmi?Bir araç ışık yandıktan sonra bu kadar kilometre gidebilirmi.Kış aylarında bir depo ile sadece şehir içinde 550-600 civarında km yapıyordum.Şu an bu mesafe 600-640 civarlarında.Normal olması gereken değerler bu seviyelerdemi.
ugurozer
09/06/2008, 14:55
yaklaşık 7 L benzin kala ışık yanıyor sanıyorum, buda şehiriçi neredeyse butun araclarda 100 km yi deviriyor şehir dışı kullanıma baglı olarakta 100-140 km arası degisebiliyor.
selamlar,
her 3000km de bir hava filtresini değiştirmek yakıt tasarrufu sağlıyormuş.. geçtiğimiz cumartesi 10.000km bakım yaptırdım hava filtresi 13ytl.. yakıta katkı vs koymak yerine sık sık hava filtresini değiştirmek daha mantıklı geliyor ne dersiniz?
https://forum.grandepuntotr.com/servis/8017-zincirlikuyu-vs-beylikduzu-bakim.html
istanbuldan lüleburgaza gelirken bakımdan sonra daha az yaktı gibi geldi.. :) ibre giderken 1,6 birim inmişti gelirken 1,3 indi.. :D toplamını 8 birim kabul ediyorum..
beşiktaş-lüleburgaz otoban mesafe:190km
Bence şu An En çok Yakan Dizel Araçlardan Biri Benim Puntom.
Bence 1.3 Dizel Bi Araç Için çok.megane,fiesta,getz Bizim Araçlarimdan çok Daha Az Yakiyooo
Bence şu An En çok Yakan Dizel Araçlardan Biri Benim Puntom.
Bence 1.3 Dizel Bi Araç Için çok.megane,fiesta,getz Bizim Araçlarimdan çok Daha Az Yakiyooo
Katalog verisine bakarsan 6,2 mi ne yazıyor senin araban için. Evet bizimkisi rakiplerine göre fazla yakıyor o konuda birşey demiyorum ama bu rakiplere Getz i dahil etme. Renault' nun 1,5 dci si olsun, Ford' un 1.4 tdci ı olsun bizden daha az. Ama Getz olsun, Toyota' nın 1.4 dizeli olsun bizim arabalardan daha fazla yakıyor. Şirkette her marka model dizela arabalar var çalışanların ve haberimiz oluyor birbirimizin ne yaktığından. Getz şehir içi 6,5, Auris şehir içi 6,9 lt ortalamada arkadaşların.
tolgaank88
09/06/2008, 18:51
getz konusuna kesinlikle katılmıyorum,çünkü eski aracım 2006 (eski tip) model getz di...evt puntodan daha atikti ama yakıt konusunda puntonun yanına yaklaşamaz.getz le haftada 70-80 yakarken puntoyla aynı mesafede (okul yolum-hergün gidiyorum) 50-55 ytl yakıyordum...
ugurozer
09/06/2008, 18:57
selamlar,
her 3000km de bir hava filtresini değiştirmek yakıt tasarrufu sağlıyormuş.. geçtiğimiz cumartesi 10.000km bakım yaptırdım hava filtresi 13ytl.. yakıta katkı vs koymak yerine sık sık hava filtresini değiştirmek daha mantıklı geliyor ne dersiniz?
https://forum.grandepuntotr.com/servis/8017-zincirlikuyu-vs-beylikduzu-bakim.html
istanbuldan lüleburgaza gelirken bakımdan sonra daha az yaktı gibi geldi.. :) ibre giderken 1,6 birim inmişti gelirken 1,3 indi.. :D toplamını 8 birim kabul ediyorum..
beşiktaş-lüleburgaz otoban mesafe:190km
yok oyle birsey 10bin kmde 13 ytl kar yapmaz filtreden dolayı, ha stabilize ve filtreyi gercekten dolduracak gibi tozlu yerlerde surekli kullanılıyorsa degebilir bi ihtimal. ancak degistirmek yerine cikartın ve tazikli hava ile kendiniz temizleyin kesinlikle deger.
ben getz kullanmadım ama arkadaşlarımda war benimkinden daha az yaktığını idda ediyolar.litre olarak sormadım ama benim arabam km de 190 yakarken onlar 160 yakıyomuş
tolgaank88
09/06/2008, 19:10
ben getz kullanmadım ama arkadaşlarımda war benimkinden daha az yaktığını idda ediyolar.litre olarak sormadım ama benim arabam km de 190 yakarken onlar 160 yakıyomuş
doğrudur 160 yakıyordur,babamda oyle diyordu çıldırıyordum nası yani diye,yanında yolculuga çıkınca anladım :D:D 5. viteste 80-90 arası sabitliyor ve gidiyor,bu şekilde gidince evt 160 olur,150 ye bile inebilir.ancak iki aracı yakıtını karşılaştırırken ilk olarak soforun aynı olması gerekir,yani inanın siz getz'i punto yu kullanır gibi kullansanız getz 200 den aşağı yakmaz.eğer arkadasınız getz'i kullandıgı gibi puntoyu kullansa puntoda 140 dan fazla yakmaz :)...
doğrudur 160 yakıyordur,babamda oyle diyordu çıldırıyordum nası yani diye,yanında yolculuga çıkınca anladım :D:D 5. viteste 80-90 arası sabitliyor ve gidiyor,bu şekilde gidince evt 160 olur,150 ye bile inebilir.ancak iki aracı yakıtını karşılaştırırken ilk olarak soforun aynı olması gerekir,yani inanın siz getz'i punto yu kullanır gibi kullansanız getz 200 den aşağı yakmaz.eğer arkadasınız getz'i kullandıgı gibi puntoyu kullansa puntoda 140 dan fazla yakmaz :)...
Ohooo ben o şekilde 80 e baglasam 4 litre yani 130 binler civarında seyrederim. Burada kıstas şehir içi.
ugurozer
09/06/2008, 19:27
doğrudur 160 Yakıyordur,babamda Oyle Diyordu çıldırıyordum Nası Yani Diye,yanında Yolculuga çıkınca Anladım :d:d 5. Viteste 80-90 Arası Sabitliyor Ve Gidiyor,bu şekilde Gidince Evt 160 Olur,150 Ye Bile Inebilir.ancak Iki Aracı Yakıtını Karşılaştırırken Ilk Olarak Soforun Aynı Olması Gerekir,yani Inanın Siz Getz'i Punto Yu Kullanır Gibi Kullansanız Getz 200 Den Aşağı Yakmaz.eğer Arkadasınız Getz'i Kullandıgı Gibi Puntoyu Kullansa Puntoda 140 Dan Fazla Yakmaz :)...
ohooo Ben O şekilde 80 E Baglasam 4 Litre Yani 130 Binler Civarında Seyrederim. Burada Kıstas şehir Içi.
+100
makineman
09/06/2008, 19:39
Babamda 2005 Getz 1.5 CRDI var. Arabayı hep şehir içinde kullanır. Ortalaması genelde 6,5 civarında ama o aracı ben kullansam 6 ya düşürürüm kesin. Ama yine de aynı şartlarda GP den daha az yakması imkansız. Ben şu en son depoda 5,1 ortalama ile kendi rekorumu kırdım. Yakıt fiyatı arttıkça Kasmaya devam bakalım ne kadar daha düşecek.
tolgaank88
09/06/2008, 19:40
Ohooo ben o şekilde 80 e baglasam 4 litre yani 130 binler civarında seyrederim. Burada kıstas şehir içi.
yok emre abi yanlış anladın,tabiki kıstas şehir içi,ben sadece ornek verdim kullanımla ilgili oldugunu bununda sofore bağlı oldugunu anlatabilmek için,mesela şimdi aklıma geldi ışıkları uzaktan gordugu zaman bosa atardı vitesi,araba neredeyse hiç 2500 deviri geçmedi vs. bunlar yani sofore bağlı olan konular...
EnginBERK
23/06/2008, 10:29
arkadaşlar depomu fulledim.
hemen hemen benzin bitmek üzereyken km bölümüne baktığımda
620 km yapabilmişim.
1 depo benzinle 620 km. az mı çok mu?
Ona göre aracı servise götüreceğim.
1.4, dynamic, 95 bg., benzinli tek kapı punto.
T-JET imizin şu andaki şehir içi tüketimi 11 litreler civarında. Araba daha 350 km de. Dün B' yi de sıfırladık ve 15 dk turladık şehir içinde. Tüketim B de de aynı gibi. Açıkçası t-jet le 6-7 tüketen arkadaşları gerçekten tebrik etmek istiyorum. Belki de onlar sadece eskişehir konya yolu falan kullanıyorlar şehir içi olarak))) Bir de 4000 devri de geçmiyoruz rodaj dönemi diye.
mustafaf
23/06/2008, 11:12
T-JET imizin şu andaki şehir içi tüketimi 11 litreler civarında. Araba daha 350 km de. Dün B' yi de sıfırladık ve 15 dk turladık şehir içinde. Tüketim B de de aynı gibi. Açıkçası t-jet le 6-7 tüketen arkadaşları gerçekten tebrik etmek istiyorum. Belki de onlar sadece eskişehir konya yolu falan kullanıyorlar şehir içi olarak))) Bir de 4000 devri de geçmiyoruz rodaj dönemi diye.
T-Jet ım olsun 15lt. yaksın abı :D:D:D
ugurozer
23/06/2008, 12:28
T-Jet ım olsun 15lt. yaksın abı :D:D:D
t-jetim olsun, 15 L yaksın bende onu yakarım t jet gibi :) hele hele petrol fiyatları bu durumlara gelmişken :)
T-Jetin 11 lt yakması imkansız . Ya çok sıkışık trafikte kullandınız, ya yol bilg. hatalı ya da motorda sorun var :(
Emre, güzergahınız nerelerdi?
Benim son depo ortalamam 6.2lt./100km.Ancak bu ortalama daha çok çevre yolu ve Eskişehir yolunda elde edildi.Normalde ise K.Esat, Çankaya ve Konutkent civarında normal trafik koşullarında tüketimim 7lt/100km ye çıkıyor.5000km lik ortalamam ise 6.6lt/100km.
Rodajı fazla abartmaya gerek yok Emre.Bence 1000-2000km sonra devir kesiciye kadar çıkabilirsiniz:)
Emre, güzergahınız nerelerdi?
Benim son depo ortalamam 6.2lt./100km.Ancak bu ortalama daha çok çevre yolu ve Eskişehir yolunda elde edildi.Normalde ise K.Esat, Çankaya ve Konutkent civarında normal trafik koşullarında tüketimim 7lt/100km ye çıkıyor.5000km lik ortalamam ise 6.6lt/100km.
Rodajı fazla abartmaya gerek yok Emre.Bence 1000-2000km sonra devir kesiciye kadar çıkabilirsiniz:)
Bahçelievler çevresi, gençlik caddesi, anıtkabir falan oralarda dolandık. Kesinlikle şehir içiydi yani. Planımız aynen benim dizelimde yapmış olduğum gibi kısa bir zaman sonra yağ değişimi akabinde basmaya başlamak. Bu arada sen bu vitesteki geçiş yollarının belli olmaması olayını nasıl hallettin? Bir ara bir mesajında galiba bir vidadan ayar yapıldığını belirtmiştin. Biz de ayarlatmak isteriz eğer yapılıyorsa. Öyle ortada dolmuş vitesi gibi geziyor valla. 6 ileri dizelin vites yolları çok net. Bu da ayarlanabilir umarım.
Bahçelievler çevresi, gençlik caddesi, anıtkabir falan oralarda dolandık. Kesinlikle şehir içiydi yani. Planımız aynen benim dizelimde yapmış olduğum gibi kısa bir zaman sonra yağ değişimi akabinde basmaya başlamak. Bu arada sen bu vitesteki geçiş yollarının belli olmaması olayını nasıl hallettin? Bir ara bir mesajında galiba bir vidadan ayar yapıldığını belirtmiştin. Biz de ayarlatmak isteriz eğer yapılıyorsa. Öyle ortada dolmuş vitesi gibi geziyor valla. 6 ileri dizelin vites yolları çok net. Bu da ayarlanabilir umarım.
Anladım.Eğer işe gidiş-geliş saatlerinde kullandıysanız sürekli dur kalk ile belki o değer çıkabilir ama onun dışında bence oldukça fazla.Belki araca alışınca biraz daha düşer.
Ben vites yollarında pek sıkıntı çekmedim açıkçası.Bahsettiğim şey vites kolunun herhangi bir vitese takılı iken sağa-sola ya da her iki tarafa sallanıyor olması.(Elle hareket ediyor olması)Bu durum kolayca hallediliyor aracın altından ayar çekilerek...
Mjtd 90bg 6 ilerinin vites geçişleri biraz daha net tabi.Ancak t-jet in vites geçişlerinin kısa olması güzel...
ufukbzk84
23/06/2008, 18:14
valla 2 litre yakan arba bulsam hemen alırım... 100 ü geçmesin yeter bıktım maaşımın yarısını petrole yatırmaktan arapları zengin etmekten başka bişi yapmıyorum :D
mustafaf
23/06/2008, 20:09
valla 2 litre yakan arba bulsam hemen alırım... 100 ü geçmesin yeter bıktım maaşımın yarısını petrole yatırmaktan arapları zengin etmekten başka bişi yapmıyorum :D
kesınlıkle katılıyorum :D:D:D
ugurozer
23/06/2008, 20:30
arkadaşlar bugun depoyu doldurdum son verilerimi aktarıyorum:
Mazotun L sini 3.31 den aldım.
140 ytl lik yakıt aldı 671 km. sanırım 42 L gibi bir sey aldı
Arac yol bilgisayarı 30 km ortalama hız olarak 6.0 gosteriyordu pompadan kendi yaptıgım ortalamam 6.3 olarak cıktı ve kmde sehirici cok dusuk hızlarda kullanımla (yol bilgisayarı 30 civarı idi)
babadan kalma yontem hesabı 20,8 ykr yakmışım
KaMiKaZe
23/06/2008, 22:04
uğur iyisin valla ortalama sürat 35km 6.4lt yakıyor. t-jetlerle aynı yakıyorum :D
tolgaank88
23/06/2008, 22:14
geçen hafta sonu (2 hafta once) ankaradan alanyaya gittim...ankara golbası çıkışındaki shellden benzin aldım ve butun bilgisayar verilerini sıfırladım...alanyaya kadar klima açık + araçta 4 yetişkin ve 3 yaşında bir çocuk + ortalama hız 116 km ve 100 km de ortalama yakıt 5.9 ile 6.3 değerleri arasında değişiklik gosterdi,en son arabadan inerken 6.1 ı gosteriyordu yol bilgisayarı...aldıgım benzinle depoda kalanı ayarlayıp km ölçümü yaptıgımda ortalama 20,5-21,0 ykr arası yakmıştı km de...
ugurozer
23/06/2008, 23:00
orhan kardeşim verdigin ortalamalar t-jet ile yaptıgın ortalamalar mı? iyiymiş yaw bende civicle 6-6.5 arası yakıyorum die kendimi economi uzmanı sanıodum :)
tolga kardeş sen 75 hp ile cok yakmıssın yaw hemde sehir dısı, ben sehirdisi cok gazlasam bile 5.5 i gecmio arac dolu oldgu halde, biraz freni fazla kullanıo olabilir misin?
tolgaank88
23/06/2008, 23:14
tolga kardeş sen 75 hp ile cok yakmıssın yaw hemde sehir dısı, ben sehirdisi cok gazlasam bile 5.5 i gecmio arac dolu oldgu halde, biraz freni fazla kullanıo olabilir misin?
zaten 75 oldugu için çok yaktı :),çünkü 150-160 la giderlen motor devri çok yuksekti,6 ileri olsa atıcaktım 6 ya,rahatlatıcaktım arabayım,tabi bu benimki duz mantık belki oyle değildir :D...
aslında banada başta çok gibi geldi ama 4 kişi + klima hiç kapanmadı,birde 3.350 den aldık euro dizel'i bu gibi etkenler km de olan yakıtı etkilemiş olabilir...ama açıkçası ben yola çıktıktan itibaren,5.5 i bırak 5.8 in altına dusmedi yol bilgisayarı...zaten ankara konya 4 şeritli (2 gidiş-2 geliş) yol,baya hıza açık bi yer (Radar yerlerini bilen için),konyadan sonrada genellikle dağ yolundan gidiyorsun,ordada baya bi fren kullandım açıkçası ve 4-5 defa onumde kamyon varken,virajlı yolda onumu gormediğimden hızımı 20 ye kadar dusurup tekrar 120-130 lara çıktım kısa sureler içinde,bu gibi sebeplerde yol bilgisayarı verilerini etkilemiş olabilir...
geçen hafta 140 ytl lik 40 litre mazot aldım (eurodizel)
ibreyi sıfırladım
toplam: 856 km yol yaptım (günde 80 km sehirdışı - günde 25 km de şehir içi)
iyimi?
(aynı yolu gecen sene aynı dönemde aynı litre mazotla hyundai getz1.5 dizelle, 750km yapıyodum... bence daha fazla olmalıydı aradaki fark performans açısından getz daha agresif kullanıma uygun olmasına rağmen yakıtta 1.3 multijetle sadece 100km lik farkı az buldum biraz daha kasmam lazım ;) sanırım )
ugurozer
24/06/2008, 00:50
ibreyi sıfırladım
iyimi?
(aynı yolu gecen sene aynı dönemde aynı litre mazotla hyundai getz1.5 dizelle, 750km yapıyodum... bence daha fazla olmalıydı aradaki fark performans açısından getz daha agresif kullanıma uygun olmasına rağmen yakıtta 1.3 multijetle sadece 100km lik farkı az buldum biraz daha kasmam lazım ;) sanırım )
4,6 L / 100 km yakmışsın gayet iyi bir deger sehirici kullanımda var.
kara kız
24/06/2008, 10:11
gecen cuma 155 ytl ye 97 oktan la depoyu fulledim marşa bastım..istikamet izmir çeşme yalovadan korfezi dolasarak balıkesir manisa izmir çeşme ılıca birazda oralarda dolaştık depomda hemen kemen 3-5 lt yakıt kalana kadar kullandım ve gosterdiği km 790 dı ama bu rakamda izmirde ve çeşmede ki şehir içi kullanımda var.. bence biraz daha dusebilir..kendimi hakım olupta birazdaha yavaş gitseydim bence 820-850 arası bişeyler yapabilirdim
tolgaank88
24/06/2008, 10:14
ibreyi sıfırladım
iyimi?
iyide ne kelime,muhteşem valla...ben bu değerleri bi yakalasam sırtım yere gelmez :D:D
mustafaf
24/06/2008, 11:45
ibreyi sıfırladım
iyimi?
mazotun lıtresı cok pahalı sızın orda heralde :) 3.5ytl ye gelıyor... eger oyleyse 4.9lt./100km. cok cok ıyı bır deger tebrık etmek gereklı...
KaMiKaZe
24/06/2008, 22:34
orhan kardeşim verdigin ortalamalar t-jet ile yaptıgın ortalamalar mı? iyiymiş yaw bende civicle 6-6.5 arası yakıyorum die kendimi economi uzmanı sanıodum :)
uğur söz konusu t-jet olsaydı çok mennun olurdum ama aracım multijet :D bu arada aracımı orjinal hali ile sadece 500 km kullandığım için normalde ne yaktığından bir haberim, özellikle şehir içinde yay + lastik + jant 1 lt farkettirmiştir diye düşünüyorum.
zaten 75 oldugu için çok yaktı :),çünkü 150-160 la giderlen motor devri çok yuksekti,6 ileri olsa atıcaktım 6 ya,rahatlatıcaktım arabayım,tabi bu benimki duz mantık belki oyle değildir :D...
aslında banada başta çok gibi geldi ama 4 kişi + klima hiç kapanmadı,birde 3.350 den aldık euro dizel'i bu gibi etkenler km de olan yakıtı etkilemiş olabilir...ama açıkçası ben yola çıktıktan itibaren,5.5 i bırak 5.8 in altına dusmedi yol bilgisayarı...zaten ankara konya 4 şeritli (2 gidiş-2 geliş) yol,baya hıza açık bi yer (Radar yerlerini bilen için),konyadan sonrada genellikle dağ yolundan gidiyorsun,ordada baya bi fren kullandım açıkçası ve 4-5 defa onumde kamyon varken,virajlı yolda onumu gormediğimden hızımı 20 ye kadar dusurup tekrar 120-130 lara çıktım kısa sureler içinde,bu gibi sebeplerde yol bilgisayarı verilerini etkilemiş olabilir...
tolga sen ekonomi yapmak için kullanmıyorsunki niyetin bariz hızlı gitmek uzun yolda 118 km ortalam çok iyi.
tolgaank88
24/06/2008, 23:28
tolga sen ekonomi yapmak için kullanmıyorsunki niyetin bariz hızlı gitmek uzun yolda 118 km ortalam çok iyi.
yanlış bilgi vermeyelim 116 km :D:D
ya abi dayanamıyo insan sende biliyosun :),ama normal yakmış demi,bi aşırılık yok ben bunu merak etmiştim...yani bana gayet normal geldi yakışı,ancak su dunyada bana yakıtla ilgili normal gelen şeyler,herkes tarafından aşırı fazla diye karşılanıyo :D:D
ugurozer
25/06/2008, 01:11
yanlış bilgi vermeyelim 116 km :D:D
ya abi dayanamıyo insan sende biliyosun :),ama normal yakmış demi,bi aşırılık yok ben bunu merak etmiştim...yani bana gayet normal geldi yakışı,ancak su dunyada bana yakıtla ilgili normal gelen şeyler,herkes tarafından aşırı fazla diye karşılanıyo :D:D
ben senin olcumunle ilgili sanmıstım yani 116 larla gittigini varsayarak cok yakmıssın demistim ha yol bilgisayarı ortalamısı ise tabiki normal az bile :))) ne bu yaaa yolun yarısını tam gaz gitmissin abi :)
EnginBERK
25/06/2008, 12:37
arkadaşlar aracım çok yakıyor diye depomu fulledim.
hemen hemen benzin bitmek üzereyken km bölümüne baktığımda
620 km yapabilmişim.
1 depo benzinle 620 km. az mı çok mu?
Ona göre aracı servise götüreceğim.
1.4, dynamic, 95 bg., benzinli tek kapı punto.
yok mu cevaplayacak bir arkadaş.
makineman
25/06/2008, 13:09
Yaklaşık 7,3 l/100km yakmışsınız. Bir arkadaş şehirdışı kullanımda 850 km yapmıştı. Eğer kullanımınız şehiriçiyse bence çok normal.
KaMiKaZe
25/06/2008, 13:36
engin sorunu cevaplarmı bilmiyorum ama bende şehiriçinde mjet ile max 700-750km yapabiliyorum.
kara kız
25/06/2008, 13:43
eğer bu oranı tamamen sehir içinde yaptıysan bence gayet normal ben geçen hafta izmire gittim izmir sehir içi dahil 790 km civarlarındaydı aracımda bagaj yuku ve 4 kişi vradı..iznire gidenlerde yolları bilir oyle 90-100 ile gidillcek yollar değildir..oncedende yazdığım gibi daha yumusak kullanımda 850 km yapıcağna inanıyorum bide uzun yolda dene bakalım engin daha sonra bi karar var ..ama bence bı sorun yok gayet normal gibi gorunuyo:busted_b:
Engin, bence şehir içi gayet normal.Hatta ışık yanana kadar yaptıysan buna 100km kadar daha ekleyebilirsin...
1.3 multijet acacım ile konyadan alanya ya gittim ve geldim . 575 km lik bu yolda klima yaklaşık 350 km sinde açık kaldı. giderken fulledim . geldim tekrar fulledim ve 86.65 ytl lik yakıt aldı . oda ortalama 86.65 / 575 : 0.1513 yaktı.
bence çok iyi
ugurozer
25/06/2008, 17:41
ooo abi konyadan alanya haritadan bakınca bayır aşağı salmışsın sen yaaa :))) çok iyi kesilikle rakamlar. bu 75 hp lerde 6. vites var mı? yoksa 5. disli oranları bizim 5. ile aynımı yoksa 6 ile 5 arası biryerlerde mi?
kardeş yanlısın olmasın. konyadan alanya ya giderken seydişehir istikametin gidiyosun ve epeyce de bayır tırmanıyosun. yani giderken ile gelirken arasında ortalama eşit .kısacası giderken insen bile gelirken çıkıyosun.
ayrıca 5 vites araç
teknik olarak pek fazla bi bilgim yok. ama yakıt değerleri inan bu
ooo abi konyadan alanya haritadan bakınca bayır aşağı salmışsın sen yaaa :))) çok iyi kesilikle rakamlar. bu 75 hp lerde 6. vites var mı? yoksa 5. disli oranları bizim 5. ile aynımı yoksa 6 ile 5 arası biryerlerde mi?
Yok baya bir bagiriyor 75 likler bizim sakin gittiğimiz süratlerde:cool:
tolgaank88
25/06/2008, 18:17
ugur 75 lerde 6. vites yok malesef,ve bu sebepten aracın motor devri felaket yukseliyor,ve tabiki çıkan sesde cabası...ama gerçekten çok performanslı 75 ler yani ortalamamda bunu gosteriyor :D ve bu klima çıkken + araba doluykenki durumu...
ancak yol konusunda yakup abinin dediği gibi gidiş donuş birbirini eşitliyor,ama zaten tırmanış ve iniş hemen hemen aynı,hele gidiş donus oldugunu dusunursek birbirini eşitler,benim değerler ankara-alanya arasındaydı ve alanya istikametindeydi yani giderkenki değerlerdi...
ugurozer
25/06/2008, 20:06
abi ben hiciv olsun diye dedim haritadan bakınca aşağıda kalıyor rampa aşağı diye yaww allahta sizi guldursun :))
5. vites 6. vites konusuna gelince,
abi gecenlerde aracı eco moduna hiç almadım yani biraz yuksek devirlerde kullanıldı ve 6. vitese hiç gecmedi arac, resmen arac bir sınıf performans ve kalite artırdı gozumde; ne bir bayırlarda bayılma ne dusuk vites isteme hersey superdi hic yorucu olmayan bir uzun yol yolculugu gordum, ve yakıt degerlerim (yol b,lgisayarı) buna ragmen 4.2 idi
bizim 6. vitesler ekonomi konusunda rampa inisler haricinde ve max suratte 5-10 km daha fazla gitme haricinde sanırım hicbir ise yaramıyor insanı kanser etmekten baska.
abi ben hiciv olsun diye dedim haritadan bakınca aşağıda kalıyor rampa aşağı diye yaww allahta sizi guldursun :))
5. vites 6. vites konusuna gelince,
abi gecenlerde aracı eco moduna hiç almadım yani biraz yuksek devirlerde kullanıldı ve 6. vitese hiç gecmedi arac, resmen arac bir sınıf performans ve kalite artırdı gozumde; ne bir bayırlarda bayılma ne dusuk vites isteme hersey superdi hic yorucu olmayan bir uzun yol yolculugu gordum, ve yakıt degerlerim (yol b,lgisayarı) buna ragmen 4.2 idi
bizim 6. vitesler ekonomi konusunda rampa inisler haricinde ve max suratte 5-10 km daha fazla gitme haricinde sanırım hicbir ise yaramıyor insanı kanser etmekten baska.
Birçok yerde 5 inci viteste daha az gaza dokunarak gitmek daha az yaktırıyor. Genelde de rampalara gelince. Tam dümdüz yolda ise Anlık Tüketime a bakarsan 5 den 6 ya atınca tüketim 1 litre civarı azalıyor. Yani faydası yok değil kesinlikle de, rampaya falan tapa gaz 6 ile girmemek lazım. Gazı hafifçe okşayıp da çıkabileceğin viteslerde biraz daha yüksek devir bile çevirsen daha az yakıyor. Zaten bu tespitleri anlık tüketimden sen de izleyebilirsin.
ugurozer
26/06/2008, 10:36
anlık tuketim verilerini bende inceledim fakat arac bayılıyor olsada 6. vitesi 5. vitesden az yakıyor gosteriyor emre arkadasım, yakıt olcen sistem tamamen bilgisayar tahmin verisi, yani motora giden yakıtı olcupde sonradan bize gosteren bir sistem oldugunu sanmıyorum ben, eco modunda kulandıgımda 4.2 gosteriyor pompada 5 çıkıyor normal modda kullandıgımda bilgisayardaki sasma cok daha az oluyor inan. Yani o anlık tuketime fazlada bakmayın aracınızı baygın kullanmayın bildiginizi okuyun derim. Evt duz yoldada 6. vitesin ise yaradıgı olabilir ruzgar arkadan esiyor veya hic yoksa ama emin olki ruzgar karsıdan esse 90-100 km hızda 6. vites agir geliyor araclara.
Valla Uğur, benim yol bilgisayarım birebir doğru hesap yapıyor. Hep aynı yerden alıyorum ve pompa atana kadar dolduruyorum. Babadan kalma hesapla bilgisayarın verisi birbirini bu kadar güzel tutabilir. 0,1 lt bile sekmiyor değer. Bu arada biliyorsun box takılı araçlarda tüketim değerleri bir anda garip gözükmeye başlıyor yol bilgisayarında. Bu box lar da rail basınç sensörünü aldatmaya yönelik çalıştıklarından ötürü, ben bizim yol bilgisayarlarının rail basınç sensöründen sinyal alarak tüketimi hesapladığını düşünüyorum.
ugurozer
26/06/2008, 12:53
hayret yaa benim bilgisayar neden bu kadar sasma yapıyor acaba ?? en yakın hali 0.3 L/100km şaşma (yaklaşık bir depo yakıtta) servise ilettim bisey yapamadılar herhangi bir ayar soz konusu degil dediler. Acaba bir arıza soz konusu olabilir mi?
CesSpOoL
26/06/2008, 19:25
100 km yol yaptım ortalama 6.8 yol bilgisayarı ne kadar doğru bilmem.. trafiğe çok fazla girmedim.. ama 100 km nin ilk 10 12 kilometresi sahil yolunda tıkalı geçti dün akşam
makineman
27/06/2008, 11:58
10000 bakımını yaptıran bazı arkadaşlar bakımdan sonra aracın daha az yakmaya başladığını söylemişlerdi. Ben de birkaç gün önce yaptırdım 10000 bakımını. Depo yarıdaydı. Depoyu yeniden doldurduğumda fark edecekmi merak ediyorum.
Yakıt tüketimlerinizde bakımdan sonra bariz bir fark oluştu mu?
Bir de 15 ve 16 jant arasında yakıt tüketimi sizce ne kadar fark eder.
10000 bakımını yaptıran bazı arkadaşlar bakımdan sonra aracın daha az yakmaya başladığını söylemişlerdi. Ben de birkaç gün önce yaptırdım 10000 bakımını. Depo yarıdaydı. Depoyu yeniden doldurduğumda fark edecekmi merak ediyorum.
Yakıt tüketimlerinizde bakımdan sonra bariz bir fark oluştu mu?
Bir de 15 ve 16 jant arasında yakıt tüketimi sizce ne kadar fark eder.
Şakir, ilk bakımdan sonra yaklaşık %5 civarında bir fark olur tahminim.Yine 16'' lik bir jant da max. %5 farkettirir tüketimi.Tabi jantın ağırlığı da çok önemli...
Bizim araçlar bakıma girer girmez değil km yapmayla alakalı olarak düşer yani bazı parçalrın birbirleriyle uyuşmasından alışmasından sonra elbetteki bakımda yağ vede filitre değiştiği zaman mutlak farkı olacaktır ama en büyük fark parçaların alışmasıyla oluşur ,Jantın etkiside muhtemelen olacaktır arda'nında dediği gibi % 5lik bir değişim oluşur ebat büyüdükce...
Peki bariz olarak multijet motorlarda belli bir kilometre değeri telaffuz edilebilir mi? Örneğin şu anda 6700 km de arabam ve 6,0 litre tüketiyorum şehir içinde. Bu 15.000 den sonra 20.000 den sonra aynı tempoyla kullanımla 5,5 a iner diyebilir miyiz? Kendi arabasında bariz değişim gören var mı tüketim konusunda?
BAriz değişimi sana söyleyeyim biz dobloda (aynı motor ) ilk aldığımızda 10 l yakıt 7000 kadar 7,5 düştü 10 000 den sonra 6,5 lerde gidip geliyor şimdi 30 000 de yakıt 6,4 6,5 civarlarında oynuyor ama sonuç olarak 0 motorla kullanılmış arasında yakıt farkı var..
Peki bariz olarak multijet motorlarda belli bir kilometre değeri telaffuz edilebilir mi? Örneğin şu anda 6700 km de arabam ve 6,0 litre tüketiyorum şehir içinde. Bu 15.000 den sonra 20.000 den sonra aynı tempoyla kullanımla 5,5 a iner diyebilir miyiz? Kendi arabasında bariz değişim gören var mı tüketim konusunda?
Emre bence en önemli fark nedeni, kişinin kullandığı araca alışma süreci.Ben büyük miktarlarda değişim olacağına pek inanmıyorum.Zaten 0 km olarak aldığım hiçbir aracımda da bunu gözlemlemedim...
makineman
27/06/2008, 17:41
Bence en önemli fark nedeni, kişinin kullandığı araca alışma süreci.
Sonuna kadar katılıyorum. Özellikle 2000 motor benzinliden dizele geçtiğimde çok afallamıştım. Benzinde 2. viteste durmak üzereyken gaza bassan hemen toparlar. Ama dizelde istersen sonuna kadar bas. Sanki arabayı sen iteliyormuşsun gibi olur. Tabi sen dizel motoru benzinli gibi kullanırsan da yakıtı artar haliyle. Gp'yi ilk kullanmaya başladığımdan beri her depo dolduruşta tüketim biraz azaldı. Mevsim ve motorun parçalarının aşınması mutlaka etkili oldu ama en büyük etki bence de araca alışmanın sonucunda oluştu. Üşenmeden bu güne kadar ki ortalamalarımı kaydetmiştim. Buraya da yazıyorum. Yakıt tüketiminde zamanla meydana gelen düşüş çok açık. İlk bir kaç depoda yanlış km bilgisinden dolayı hesap hatası olmuştu. Onları yazmıyorum o yüzden. Ama ortalamalar 7 nin üzerindeydi. Birde kullanımlar 13. hariç hep şehiriçi.
3200 km 8.depo ortalaması 6,89
3834 km 9.........................6,73
4364 km 10.......................7,42
5002 km 11.......................6,94
5764 km 12.......................5,72
6656 km 13.......................5,78
7307 km 14.......................5,45
8013 km 15.......................5,21
8796 km 16.......................5,39
9612 km 17.......................5,12
10325 km 18.......................5,34
Şakir maşallah hepsini listesini tuttunmu :D:D çok güzel vallla her türlü şartın yakıta orantısı mutlak derecede vardır..
extanbul
27/06/2008, 18:17
bizim punto ile iş yeri kullanımında 6.4-6.7 arasında oynuyor ve 1 depo ile 700 km leri göremedik daha. :D ama bir hafta okula araba ile gidip geldim ( kocaeli üni) ve 800 km yol yaptım. hızım da 140 civarıydı uzun yolda. 6. vites bayağı ekonomik olmuş. doblo da daha 8700 km de ve o çok yakıyor şehir içi 7.2 lerden aşağı inmedi daha 10 000 km yi bekliyorum. işallah düşecek. yoksa eski kasa doblomuz çok daha az yakıyordu. :(
İbrahimKC
27/06/2008, 20:34
10000 ve 20000 bakımlarındna sonra yakıt tüketimim hissedilir derece ARTTI. Bir süre sonra eski haline geri indi ama..
Ve aldığımdan beride ciddi bir düşüş hissetmedim tüketimde. İlk günkü gibi yakıyor maşalah. ŞEhir içi genelde 6.4L/100km civarında tüketimi var..
2 gun once uzun yol yaptım...istanbul-Adana klima full acık arabada 2 kisi vardi ama bagaj vardi baya arka koltuklar bile doluydu o derece :)...140 150 yi dustugumu hatirlamiyorum yer yer 160 170 yol durumuna gore yani bastim baya ne yakacak max diye...bu sekilde yarım depo ile ankaraya geldim araba 4000km de yol bilgisayarinda tuketim 5.5 lt gosterdi...ankaradan sonra yine bastim pozantiya geldigimde ısık yanmak uzereydi ordan yakıt aldim 1 depo daha...adanaya vardigimda ceyrek depo bile gitmemisti yani aldigim yakıttan...1100km yol yaptım uzun yol...1 depo+ceyrek depo toplam tuketim diyebilirim...araba agirdi ve bayada bastim zorladim buna ragmen degerler gayet iyi geldi bana...simdi yol bilgisayarinda 4.9lt gosteriyor ort...su an arac 5000 km de yaklasik...ve arabanin cekis gucu vs hissedilir derecede farketti...ayrıca ben bir cok araba ile uzun yolculuk yaptım ama grande punto ile bir baska guzelmis :))..gayet keyifli idi...
ayrıca istanbul sehir icinde 5.7lt sabitledi ort tuketim yol bilgisayarinda...
mustafaf
28/06/2008, 16:47
235 YTL lık mazot almıstım.lıtresını 3.31 YTL den.yaklasık 71lt. mazot almısım.yaptıgım yolda 1030 km.bu yolun yaklasık 300km. lık kısmını tam gaz gıttım.yanı tabırı cayızse pedal paspasta gıttım.kalanıylada sehırıcı klıma sureklı acık vazıyette ve yuksek devırde kullandım.az once baktım ortalama 6.6lt. yazıyordu yol bılgısayarında...bnm gıbı bı adama T-Jet 120HP versınler 15lt./100km. olur valla :)
grande26
28/06/2008, 21:30
Bakım sürelerine 2-3 bin km kala tüketimin bir miktar arttığını düşünüyorum.
ugurozer
28/06/2008, 22:31
235 YTL lık mazot almıstım.lıtresını 3.31 YTL den.yaklasık 71lt. mazot almısım.yaptıgım yolda 1030 km.bu yolun yaklasık 300km. lık kısmını tam gaz gıttım.yanı tabırı cayızse pedal paspasta gıttım.kalanıylada sehırıcı klıma sureklı acık vazıyette ve yuksek devırde kullandım.az once baktım ortalama 6.6lt. yazıyordu yol bılgısayarında...bnm gıbı bı adama T-Jet 120HP versınler 15lt./100km. olur valla :)
usta nasıl 6.6 L yakıpda 1030 yapıyorsun yaw? ustelik 300 km tam gaz yaparak? geri kalanı sehirici :) sen depoyu 75 L ile mi degistirdin?
FoR_ReaL
28/06/2008, 23:34
2 gün içinde 1200 km yol yaptım ve sunu fark ettim aracın km' de ne yakacağını siz belirliyorsunuz. Full depo ile aracta 5 kişi 550 km. yol yaptım ve aracın söylediği ortalama hız 105km haracanan dizel 30 litre.(ortalama 5.5 bu benim şehir içi değerimle aynı) Dönüşte ise ortama hız 91 harcanan dizel 30 litre yapılan yok 650 km :) ortlama 4.6
Hesap basit bizim araçlar ben gitmem demiyor siz gazdan ayagınızı çekmezseniz hem yakıyor herm gidiyor :D
makineman
30/06/2008, 00:30
Bugün Konya'dan Beyşehir yolundaki Derbent'e gittim. Gidlen mesafe 80 km. Araç ve bagaj tam dolu. Klima yolun yarısında açık kaldı. Yol boyunca 90'ı hiç geçmedim ve genelde sakin kullandım. Bilgisi olmayanlar için belirteyim yolun düz kesimi yok denecek kadar az. Hep iniş ve çıkışlardan oluşuyor. Derbent'in Konya ile rakım farkı GPS de +400m gösteriyordu. Vardığımda 80 km için ortalama tüketim 5.4lt/100km gerçekleşti. Az önce aynı yoldan dönüş yaptım. Araç tam doluydu ancak bu sefer klima hiç çalışmadı. Ayrıca aracı daha seri kullandım ve 100-110 arası geldim. Konya'ya girdiğimde ortalama tüketim 3.9 olarak gerçekleşti. 400m rakım farkı + klimanın devrede olmaması + daha hızlı gitmenin etkisiyle arada 1.5 lt fark oluştu. Bu fark bana biraz tuhaf geldi. Çünkü giderken aracı çok sakin kullanmama rağmen gelirken baya bir agresif kullandım. Neyse gidiş geliş ortalaması 4.7 l/100 km ve klima kısmen açık. Fakat bilgisayar tahminen 0.2 az gösteriyor. Yine de virajlı ve bol iniş çıkışlı olan bu yol için ve tam dolu araç için fena sayılmaz herhalde.
grande26
30/06/2008, 01:43
usta nasıl 6.6 L yakıpda 1030 yapıyorsun yaw? ustelik 300 km tam gaz yaparak? geri kalanı sehirici :) sen depoyu 75 L ile mi degistirdin?
Arkadaşımız toplamda aldığı yakıtı belirtmiş.
mustafaf
30/06/2008, 10:09
hayır 1 tam depo aldım (150YTL) depo yarımın az altına ınmıstı ondan sonrada 85 YTL lık daha aldım.toplamda 235YTL lık almıs oldum yanı...valla degerlerın hepsını yol bılgısayarından yazdım.o ne dıyosa aynısını yazdım...ayrıca matematıksel olarakta bır yanlıs oldugunu zannetmıyorum.6.6 lt. ıle 1030 km. yapmak ıcın yaklasık 67 lt. mazot harcamak gereklı.ben 71 lt. harcamısım.cokda fark oldugunu dusunmuyorum.o kadar sapma olur.ayrıca mersın-antakya arası 280km. ortalama 300 dedım ben.tekrar soluyorum burdan antakyaya kadar hıc gazdan cekmedım ayagımı tam gaz gıttım sureklı...
bir depo ile 850 km yaptım, 500'ü eskişehir-ankara arası, kalanı ankara şehir içi, ortalama 4,9 gösteriyo yol bilgisayarı, tabii 90 km pek geçmedim uzun yolda, genelde 80-100 km arasında bir hızda kullandım, birde yakıtı bp den aldım ilk defa, daha önce shell yada opet kullanıyordum, sanki biraz daha iyi gibi geldi bp nin eurodizeli,
tolgaank88
30/06/2008, 23:24
bugun havaalanına gittim geldim,ve inatla 90 ı geçmedim,sonunda yol bilgisayarı 5.6 litreyi gosterdi,acayip mutlu oldum :)
KaMiKaZe
01/07/2008, 09:49
tolga kardeş ogünde farkettim sen aracı seri kullanıyorsun 0-100 yakalamaya çalışıyorsun o yüzden ortalamaya bakma sen keyif almaya devam et :D