Mustafa, çok düşük miktarda (sıfıra yakın) yakıt tüketimi devam ediyordur cut-off esnasında...
Printable View
Mustafa, çok düşük miktarda (sıfıra yakın) yakıt tüketimi devam ediyordur cut-off esnasında...
Mustafa motor yokuş aşağı inerken motordan gelen ses kompresyonla alakalı. Ayrıca yakıt pompası motor çalıştığı sürece devamlı çalışır ve sabit devirli çalışır. Motora gelen yakıttan kullanılmayanı tekrar depoya döner. Hiç kullanılmıyorsa(cutt of) tamamı depoya geri döner. Yani pompanın ısınması gibi bir durum söz konusu değil.
işte motordan hırlama sesi geliyor . arda sennde dedigin gibi az miktarda bir yakıt girişi söz konusu .. cihan 700o devirde iken gelen ses ne sesi olabilri yani subap sesimi krank milnin donme sesimi nedir acaba
evet mekanik aletin heryerinden ses gelebilir ama o devirde duyulan ses bence sadece bununa acıklanamaz . patlama vardırki o ses geliyor. birde yeni nesli motorların çalışma prensibini incelesek daha iyi sonuclara varırız diye dusnuyorum. mesela yeni nesilde kam mili bagımsızmı calısıyor. yakıt pompası hareketini nerede alıyor bunları incelersek daha iyi sonuclara varırıs sanırım
Mustafa haklısın motorda tabiki patlama olmalı, motor çalışıyor sonuçta. Dolayısıyla azda olsa yakıt tüketir. Stop edinceye kadar.
Arkadaslar 1/10 oranında hava sıkıştırmaya devam ediyor motor. Onun gütültüsü olmazmı ? Yada sarsıntısı? yada ısınmazmı? sanıyorsunuz. Bu konu hakkında Valeo nun araştırması var kendileri cut off sistemini dahada ileri götürmüşler. MEsela arac kırmızı ışıkta durdu dimi. Boştasınız aracın motoru tamamen duruyor. 0 devir gösteriyor. yeşilde gaz a dokunduğu an araç devam ediyor. ne marş var nede bekleme.
Start-stop Sistemi, önümüzdeki günlerde birçok araçta göreceğiz bunu
Eksantrik mili (milleri) güçlerini krank milinden alır.Dolayısıyla bu mile bağımlıdırlar.Ancak son yıllarda kullanılan değişken zamanlama sistemli emme sübaplarını kontrol eden eksantrik mili yarı bağımsız duruma gelmiştir ama yine de bunlar gücünü kranktan almakta.Dolayısıyla vitesteki araçla giderken yakıt gitse de gitmese de motorun tüm parçaları çalışmaya-dönmeye devam eder.Yani ses duymamız yakıt gittiği anlamına gelmez bence...
motorun ses yapan parçalarına incelemek lazım 7000 devir yuksek bi devir ama bu alet sadece 7000 devirdemi yapıyor cut of olayını ustelik dedigim gibi 7000 devirde donen bir motorun ses yapan elemanlarına bakmak lazım ne olabilri krank mili mi eksantrikmi motortaki kompresyonmu vantilatormu nedir bu ..
motor yakıtsız gidiyor savını desteklemek icin bence motorun calısan tüm parcalarına bakmak lazım. dedigim gibi yeni sistemi incelemk lazım. bize öğretilenler eski sistemde karburatorlu araclar icin olanlar. aslında yeni nesl motorlarda yakıt sisteminin nasıl çalıştıgını yani benzin pompası yada bu gorevi goren parca ecu tarafından kontrol ediliyormu yoksa eski sistemdeki gibimi
bir diger husus eger yakıt tamamen kesliyorsa arac cut oftan cıkarken motorun vurdurma gibi yada benzer bir sekilde bize hissetitrecek kadar bir tepki vermesi gerkmiyor mu aynı 2. vteste arac vurdurma gibi br durum olmayacakmı peki. cunku atesleme yok bir patlama yok. bos çalışan silindirlere biranada benzin alıp patlama oldugunda bunun motorda belli bir ses farkının yapmasına neden olması gerekmezmi
farklı bi açıdan yorum yapayım
bi arkadaşımda eski bi landrover var(68-72 model filan)
tüplü
tüp/benzin ayrımını yapan düğmeyi ortaya getirdiğinde(orta diye bi konum yok kendisi eliyle ortada tutuyo) motora ne benzin gidiyo nede LPG ancak çalışmaya devam ediyo seste vsde bi değişiklik olmuyo. bu araç bile manuel olsada cut off yaparak sıfır yakıtla gidebiliyosa bizimkiler haydi haydi gidiyodur :)
Ben cutoff olayında tüketim tamamen sıfır oluyor diye biliyorum, çok az da olsa yakıt tüketimi olur diyenler vardı nedenini de söyleyebilirler mi acaba?
Kırmızı ışıkta motorun durması ve debriyaja basıldığı tekrar çalışması Bosch patenti ile yakında yüksek ve orta sınıf araçlarda boy göstermeye başlıyacaktır.
Haklısın walla, titreşim ve makine elemanları dersini hatırladım bir an :).
Düzgün üretilmemiş aktarma organları 1500 devirde bile kafa şişirmeye yetiyor.
duzgun uretilmiş aktarma organlarından ne tarz bi ses geliyor acaba onuda soyeleybilrmiyiz cihan az az daha sabır ihsan eyle
Cihan'da sabır kalmamış ben söyleyeyim:)
Çok çok hassas tolerans ölçülerinde üretilseler dahi birbirine temas eden yüzeyler 5000 devirle dönerken mutlaka ama mutlaka ses çıkar
Elektrik motorlarını ele alalım. 45 HP elektrik motoru. Ortada yakıt yok, patlama yok, ateşleme falan da yok. Sadece iki rulman üzerinde üstelik sadece 940 d/d hızla dönüyor. Motorun ucunda herhangi bir aktarma organı bağlı değil. Boşta yani. Motorlar çok hassa üretilen ekipmanlardır üstelik. Ama ortaya yine de muazzam bir ses çıkıyor. Bir de bunun ucuna redüktörler ve çeşitli ekipmanlar bağlayıp devrini 5000 d/d ye çıkarın. Esas sesi o zaman görün siz. Sanırım biraz daha anlaşılır oldu.
evet anlasılır oldu.. cihan sabırla koruk helva olur derlermiş. her neyse simdi ben netten bakıyorum sizin gibi de dusunen bizim gibi dusunen insanlar cok ama ortada tatmin edici bir acıklama yok forumun amacı bilgi paylasımı degilmi evet herkes bildigni paylasıyor yanlıs bildikleirmiz de olur iste ben eger yanlıs biliyorsam bunu duzeltmek icin burada bilgi paylasımında bulunuyorum. fakat dedikleriniz hepsi mantıklı hep soyledigim gibi yeni motorun calısma prensibinden yola cıkarak bunu aydınlatmya calısalım. bu konuda motor ustaları ile gorusuyorum net bilgi sahibi degiller ozellikle yeni nesilden cok anlamıyorlar. yada benm gorduklerim o cunku bu konuda tatmin edici bir cevap alamadım. ama yuarıda bişey demistim yakıt pompası hareketini nereden alıyor diye eger benzin gelirse oradan gondermezse ısınır falan demiştim. işte benzin pompasının tahliye pompasından geri gonderp ısnma olayı olmazmıs. benm bu tezim curudu dolaysıyla:) aama ondan sonra ( aklıma bir fikir geldi arkadaslar bakın bu olayı ben deneyecegim ama ne kadar sagıklı olur orası ayrı bir konu yapınca haber edeirm):))
Yakıt tüketimi ve Vites aralıkları konusundaki muhabbetten yola çıkarak. Ben uygun yolda özellikle dik yokuş ve hafif meyilli yollarda hızımı alıp vitesi boşa atıyorum. Hasan Öztürk kardeşim enjeksiyonlu motorlarda yakıt tüketimi daha fazla olur dedi. Aklıma takıldı. Sizlerin düşüncesini'de alabilirmiyim.
dik yokuşlarda vitese atarak inerseneiz yokuş boyunca yakıt tüketimi sıfır olur hem de yokuş dik olduğu için sabit hızla viteste güvenli bir biçimde inebilirsiniz.
Hafif meyiller viteste inseniz de olur boşta inseniz de olur, viteste gene yakıt tüketimi sıfır olur ancak meyil yetersiz gelip araç yavaşlayabilir, aracı aynı hıza cıkarmak icin yakacağınız yakıt baştaki avantajı ortadan kaldırabilir.
Şu konuya bir göz atın isterseniz.
https://forum.grandepuntotr.com/tekn...a-yoralim.html
Bu konu Cut-Off'dan neden farklı anlamadım. Siz 100km lik bir yokuşun 50 km sini viteste 50 kmsini boşta inerseniz yaklaşık 1 lt yakıt tüketirsiniz. Tamamen viteste inerseniz 0 lt yakıt tüketirsiniz. Tabi aracın hız kaybetmediği yokuşlar için.
Burada aslen yakıt tüketimini ECU belirler. Eğer ECU enjektörlere Cut-Off'dan dolayı yakıt göndermezse yakıt tüketimi azalır. Yokuş aşağı inilirken ve devir yüksekken neden ECU enjektörlere yakıt göndersin ki? Bu Cut-Off'ın mantığına ters değilmi?
Doğal olarak viteste iken mantıken gaza bassanızda basmasanızda yokuş aşağı inerken fren destekli de olsa motor teker dönüşü devrinde çalışıyor olması gerekir. Fakat vitesin boşta olması motoru rölanti durumuna sokmazmı. Motor rölantide ama araba mesela 80km hızla gidiyor. Bu durumda motora giden yakıt miktarı sadece rölanti kadar olmalı değilmi. Ama araba 50km yol yapmış. 100km sonunda araba ne kadar yakıt harcamıştır. Tabii yokuş inişler için söylüyorum. Düz yolda aynı hızı yakalamak için extra bi yakıt daha harcamak gerekir o ayrı.
Sonuç olarak;
- Araç boş viteste yokuş aşağı inerken rölantide çalışacak kadar yakıt harcıyor yani benzin yakıyor,
- Araç viteste 1750-2000 deviri geçmek şartıyla cut-off a geçiyor ve benzin yakmıyor,
- Yani 1750-2000 deviri geçiyorsanız viteste inin ki yakmasın geçmiyorsanız zaten düze yakın bir eğimdesiniz demektir yada çok yavaş gidiyorsunuz demektir ki zaten gaza basacaksınız eğer yavaş gitmekten sıkılmıyorsanız.
Serdar Bey, yokuşta boşta gitmek yokuşta viteste gitmekten daha fazla yakıt harcanmasına sebep olur.Bunun nedeni ise yukarıda söylendiği gibi cut-off.Belki şu tartışılabilir: Yokuş aşağı aracın daha rahat hızlandığını varsayarak belki boşta 10km gidilebilecekken viteste 7km gidilebilir.Ancak yine de cut-off nedeniyle kalan 3km de yakılan yakıtı hesaba kattığımızda bile viteste inmek daha tasarruflu olur bence.Zaten aracı boşa almak motor ve tekerlek arasındaki bağlantıyı kestiği için tehlike doğurabilir.O yüzden bence yokuş aşağı hem güvenlik hem de ekonomiklik için viteste kalınmalı,
Konu cut-offla ilgili olduğundan diğer başlıkla bunu birleştirelim...
Sende at 1 e motor zaten kendini frenliyor, 1. viteste hafif gaz vererek in rampayı
Sonuçta ben Cut-Off olayını tam anlamamışım. Pardon yani.:)
Malum biz eski adamlardan olduk. Eski arabalarda beyin diye bişey yoktu. Beyinsiz arabalardı. Ne kaa gaz, o kaa hız. Şimdi mekanik konusunda bilgim iyidir ancak elektrik, elektronik konusunda pek kafam almıyor. Bizim arabalarıda eski usul kullanmaya çalışıyoruz. Kaldıki bana direksiyonu öğreten de o zamanların ileri sürücü tekniği hocasıydı.
Bu arada net'te araştırdım bir forum da birisi şunları yazmış. Siz zaten biliyorsunuz ben sadece bilgilendirme amaçlı olarak ekliyorum.
Aracımızla yokus aşağı giderken araç vitesteyse yakıt tüketimi sıfır mıdır? Buna cut-off deniyor. Doğruluk payı ne kadardır? Teknik açıdan izahı yapılabilir mi?
İşte izahı..... Arkadaşlar Belki Bazı Şeyleri Yanlış Biliyoruz...
Yokuş aşağı inerken
Araç viteste ise yer çekiminden ve aşağıya doğru iniş hareketinden tekerlekler aracın ağırlığına göre de hızlanarak sırası ile
a. lastik-jant-takrik mili-(diferansiyel)-(kardan mili)-vites kutusu-kavrama-krank mili-biyel kolu-piston aracılığı ile silindirlere aşağıdan
b. lastik-jant-takrik mili-(diferansiyel)-(kardan mili)-vites kutusu-kavrama-krank mili-zincir/kayış-eksantrik mili/milleri-valfler aracılığıyla üstten
c. lastik-jant-takrik mili-(diferansiyel)-(kardan mili)-vites kutusu-kavrama-krank mili-kayış aracılığıyla da şarz dinamosu ve klima kompresörüne
basınç uygulamakta, buna da "KOMPRESYON" denmekte, halk arasında da "MOTOR FRENİ" olarak adlandırılmaktadır. Gaz pedalına basılmadığından yakıt pompası (dizel-benzin-LPG) besleme yapması gerektiğine dair herhangi bir sinyal almamakta ve besleme yapmamaktadır. Bu husus esasen tüm araçlarda geçerlidir. Karbüratörlü araçlarda da eksantrik milinden güç alan yakıt pompası motor çalıştıkça daima yakıt pompalamakta ama karbüratörde hava besleme boğazına püskürtülmeyen fazla yakıt benzin deposuna geri gönderilmektedir. Yani 1978 model Şahin'le Pozantı yokuşundan aşağı viteste inerseniz benzin durmadan pompalanır ama depoya geri gider. 2008 model Passat TSI'yle viteste inerseniz benzin pompası devrede olur ancak yakıt çekmez.
Bir defa bir yokuşu ÇIKTIĞINIZ vitesle İNMENİZ gerekiyor (3'se 3, 4'se 4, 2'yse 2 mesela). Vitese takmadan yokuş aşağı inerseniz, dostlarım, sırası ile sadece lastik-jant-takrik mili-(diferansiyel)-(kardan mili)-vites kutusu hareket eder, kavrama volan dişlisine bağlı olduğundan dönmez, motor rölantide çalışır ve 800 d/d hızla döner, yakıt tüketir, klima açıksa daha fazla tüketir.
Bu nedenle, dostlarım, hem motor freni nedeni ile, hem aracınızın disk/kampana fren balatalarının ömrünü uztmak için, hem yakıt tasarrufu sağlamak için YOKUŞLARDA İNERKEN ve ayrıca (!) düz yolda (şehiriçinde kırmızıya yaklaşırken) yavaşlamanız gerekiyorsa vites küçülterek motor freni yapınız, boşa almayınız. İYİ ŞÖFOR ÇOK FRENE BASMAZ. Motor freni kullanır. Boşa almak cüzdanı da boşaltır çünkü boşta rölantıde çalışır araba.
YOL BİLGİSAYARIN ANLIK YAKIT TÜKETİMİNİ ÖLÇMESİ olayına gelince: Yol bilgisayarı aracın her yerindeki sensörlerden gelen bilgileri toplayarak ve analiz ederek şoföre bazı fikirler verir. Anlık yakıt tüketimi yol bilgisayarının benzin pompasından gelen basınç ve yakıt akış sinyallerini aracın hızına ve motor devrine bağlı olarak EKSTRAPOLASYON yöntemi ile (temel verileri kullanarak bilgiyi arttırma yoluna gitmek) o andaki yakıt ile aracın 100 kilometreye ne kadar yakıt tükettiği veya 1 litre benzinle kaç kilometre gidebileceğini, katedebileceğini hesaplamakta ve ekranda göstermektedir.
bu elemanda cut of olayında hiz benzin yakmadıgından soz ediyor ama dogan ında cut of yaptıgından soz ediyor ben yeni nesillerde olabilecek bir olay diye dusnuyordum. tabi yukarıdaki acıklamayla biraz daha yakıt yakmadıgına inandım. aama dedigim gibi bir deneme yapacam sizlerlerede paylasacam .
Kısmet olursa arabamı ilk defa uzun yola çıkaracağım. Bayramda Ank-Kemer arası bi göreceğim burda da ne kadar yaktığı ve performansı konusunda konuşuruz gene. Şehir içi şu anda Ortalama Yakıt Tüketimi 5,5 gözüküyor bakalım 3 lü sayıları görebilecekmiyim.
Evet varmış...! Bence birçok usta motor tamircisi bile bilmiyordu.:cool0000:
Arkadaşım ben senin yerinde olsam aracımın hararet göstergesi biraz kımıldadıktan sonra hareket ederim, aracında oluşabilecek arızalar harcıyacağın yakıttan çok daha yüksek olur.
Yapmayin arkadaşlar
yakitin motoru yağlama gibi bir özelliği yok
siz marşa basip araciniz çaliştiği andan itibaren yağ pompasi devreye girer ve yağlama abaşlar
ayrica sana tavsiyem soğukken aracin motoruna fazla güç bindirmemen allah muhafaza kol çikarma dediğimiz motor arizasinin başlica sebeblerinden biri soğuk motora gaz verilmesi ve kompresörde inilmesi
bence aracini bi beş dakka kadar isit daha sonra hareket et ve kesinlikle viteste in
Bu cutoff olayı Doganlarda felan var mı tam olarak bilmiyorum ama ya 98 ya da 96 model aracalarla birlikte kullanılmaya basladı yanılmıyorsam. 90 model kuslarda olması imkansız hatta bir ihtimal viteste inerken daha bile fazla yakabiliyor olabilirler :)
SELAM .öncelikle şunu belirteyim ben motorcu değilim.cut off:enjeksiyonlu benzinli dizel araçlarda ve kimi karbüratörlü araçlarda bulunan ,güvenlik ve ekonomi sistemidir. Ayak gaza basılı değilken (gaz sensörü veya sivici bulunur ayağın gaza basılı olup olmadığını algılar aksi takdirde cut off devreye girmez ) motor devri 1700-2000 üzerinde ise (bu devir oranı markalar arası değişik olabilir) motora hiç yakıt gitmez.bu sadece rampa inişlerde değil düz yolda ve hatta rampa yukarı dahi cut off devreye giirer .mesela araba 150 km ile rampa çıkıyor.motor devri 4000 diyelim.ayağımızı gazdan çektik motor 2000 devirin altına düşen kadar yakıtsız gider.
Arkadaşımızın dediği gibi soğuk mevsimde sabah arabayı çalıştırdık .motor soğuk.rampa aşağı iniyoruz devir çıktı 2000 e.ayağımız gazda değil.yakıt kesildi motor yağlaması devam ediyor zaten.artık motor tekeri değil , teker motoru çeviriyor.yağlama çokta güzel oluyor.tazyikli yağ pistonun hemen peşinden silindirin içine alttan gönderiliyor.yanma odasında patlama da yok.yağlama hemde çok güzel oluyor.motor soğuk , parçalar genleşmemiş.segmanlar ve silindir arasında çok baskı da yok .aşınma da olmayacak yani. sorunsuz rampa inişler...
yanlışım varsa ustalarım affetsin.
bence cut off araca lpg taktığınız anda iptal olur diye düşünüyorum ecu benzin enjektörlerine hükmedebilir ama lpg beyni hükmedebilr mi bilmiyorum bi lpgçi usta lazım ama cut off işe yaramaz
motor soğukken yağlamanın güzel olması parçalar genleşmemişken de sağlıklı olması pek bana mantıklı gelmedi ama hocam tabiki ustalarımıız daha iyi cevap verecektir..
benim bundan evelki aracım lpg li idi.ben araçtaki cut off sistemini kendi yaptığım elektronik devre ile lpg ye uyarlamıştım.çok da ekonomik olmuştu.
mesele sadece genleşme değil.ben orda küçük bi ayrıntı bazında yazdım.