yolun yarısını boştamı gittiniz geldiniz yaw:) 100km de 3.5 lt cok super bir yakıt
Printable View
yolun yarısını boştamı gittiniz geldiniz yaw:) 100km de 3.5 lt cok super bir yakıt
bence çok abartı değerler değil çünkü bende clio 3 dizel ve kendi arabamla toplamda 30 km(bostancı-kurtköy e-5 ten) gittiğim yolda yol bilgisayarını sıfırlayıp ölçüm yaptım .hemde içinde rampa yukarı, kırmızı ışık, biraz dur kalk ve gerisi e-5 o yolu bilen bilir. clio 3 dizelle 3.7 lt/100 km, kendi aracım benzinli olmasına rağmen 5.2 lt/100 km yakıt tüketimi sağladım. önemli olan iktisatlı kullanabilmek ben resmen sineğin yağını çıkardım bu ölçümleri yaparken, adamlarda eminim aynı şekilde kullanmışlardır. dizel puntolarda kesinlikle çok rahat bu değerleri yakalar.
şüphe etmeniz tartışılır çünkü mantık olarak gerçektende boş viteste araçlar daha fazla yakar..bunun sebebini de kısaca açıklamaya çalışayım;araç viteste ayak gaz pedalında değilken motora yakıt pompalanmaz,tekerlekler aracın ivmesi sayesinde döndüğünden motoruda çevirirler,ancak tekerlekler motorun bağlantısını kestiğinizde yani boş viteste motor rölantide çalışmak için belli bir yakıta ihtiyaç duyar,bu sebeple de boş viteste araçlar daha fazla yakar...
Araç boşta giderken kaç devirde çalışıyor, viteste giderken kaç devirde çalışıyor ???
yakıtın devirle değil gaz kelebeğinin ne kadar açıldığıyla alakası vardır,boştayken rölantide gider,vitesteykende kaç devirdeyse onunla gider..
şüphelenmeye gerek yok arkadaşlar:) çoğu kişi araçlarındaki cut off özelliğini bilmiyor. daha önce burda o konu açılmıştı. https://forum.grandepuntotr.com/tekn...a-yoralim.html arkadaşlar yeterince açıklamış.
ama bi kaç ölçümden sonra şunun farkına vardım. hafif eğimli rampalarda vitesi boşa atmak daha avantajlı oluyor, çünkü araç vitesteyken hız kaybediyor ve bi süre sora eğim bile olsa gaza basmak zorunda kalıyorsunuz. ama daha dik rampalarda viteste inmek hem ekonomi hemde güven açısından daha avantajlı.
Arkadaşlar, son başlık konusu, buraya daha uygun sanırım. Buradan devam edelim lütfen... ;)
birde şöyle bakmak gerekirse; arac bosta iken yokus asagı inerken yol bilgisayarında 100km/lt gostergesine bakıp birde aracın en yuksek vitesine takıp 5 yada 6 inci vitese ozaman bakıp sonuca varabiliriz GP de buna bakmadım ama onceki kullandıgım aracta skoda fabia da 5inci viteste iken daha dusuk gosteriyordu yokus asagı inerken...
bilmedigimiz bir yolda vitesi boşa atmak tehlikelidir...
Şu boşta daha çok yakar diyen arkadaşlarla istedikleri bir rampayı inelim derim ben ?
Şüphelerinize cevap bulursunuz o zaman ;)
Bende hazırım sizinle rampa inip çıkmaya fakat,o sizin ekonomik çözümünüz boş viteste rampa inerken bi anda freniniz şişerse sizi durdurmak için vitesi boşa atıp hızlanmayı deneyebilirim sizin için,o kadar ısrarla açıkladım fakat hala siz de ısrarcısınız,pekiala güzel yurdum insanı,siz vites boşta ininiz rampaları ben viteste inmeye devam ediyorum aracım 10 kuruş daha fazla yaksın ona da razıyım ha paran çok galiba derseniz bazı arkadaşlarım biliyor "benim dedemin benzin istasyonu var"...ama o istasyonda freni şişen arabalar için imdat kolu yok..
arkadaş sadece gp ye binmiş galiba.. sana tavsiyem git bi tane sıfırı gösteren yol bilgisayarlı araba bul ve kendin bir bak.. mesela toyotalar yeni kasalar olanlardaki yol bilgisayarı sıfırıda gösteriyor... onlara bir bakıver kardeş.. boş ve vitesdeki tüketimleri bir gör derim.. duyduğumuzu söylemiyoruz. her zaman yaptığımızı söylüyoruz kardeş.. biz burda aylardır cut off tartışıyoruz.. gerçi biz bunları aşmıştık ama yenilere her zaman açığız ve her zamanda yeniden de olsa bilgi aktarımını yapmaya hazırız.. ne de olsa bu işi seviyoruz.. size saygıyla ve sevgiyle yaklaşıyoruz.. çünkü hayat anlayışımız bu.. ama olaylara da kör kör inatla saplantılı kalıp askıda kalmıyoruz..
kurduğum bazı cümleler için özür dilerim.. ama bazı şeyleri ifade edebilmek adına mecbur kaldım.. kusura bakma..
burda yazdıklarımında seni buralardan soğutmasını istemem.. her zaman bizimle kal buralarda.. biz seni böylede kabul ederiz. bağrımıza basarız.. kendine iyi bak. ::))))
Ayrıca bazı arkadaşlarım boş vitese Peygamber vitesi derler Allaha emanet gittiğin için :)
Boşta rolantide ne yakıyorsanız onu yakarsınız. Viteste iken ve gaza basmıyorsanız ve araçta cut-off var ise hiç yakmazsınız. Bu kadar basit daha neyi tartışıyoruz anlamadım?
Bence de önce hararet ibresi biraz yükselecek kadar ısıtıp,ardından motor kompresyonuyla inmek en mantıklı iş olacaktır.
Ayrıca ayak gazda değilken yakıt kullanmaz denilmiş,yanlış anlamadıysam arabayı park halinde boş viteste çalıştırsak, günlerce çalışmaya devam edebilir mi? Yoksa çok az da olsa yakıt yakmaz mı?
aynen gerisi boş artık...
ayrıntıyı kaçırma kardeş.. vites de ama araç. kimse burda boşta yakmaz demedi diyemezde.. parkta çalışan arabayı boşa alırsan ewet rolantide yakan yakıt kadar yakar ve bitene kadar devam eder. ama parkta çalışan aracı vitese atarsan araba istop eder. park durumu için geçerli değil husus.. rampa giderken (inerken) yada çok az olmak durumu ile yüksek hızlarda gaz pedalından ayağımızı çektiğimizde araba gider ama hızda kaybeder.. bu esnada ilk gaza bastığımız ana kadarda kısada olsa gene yakmaz..
not:yanlız çif meşaj oldu modlar düzeltirse sevinirim. bunun için kusura bakmayın mod kardeşler.. ::))) he he..
Rampa aşağı yol müsaitse boşa değil de ,o an aracın istediği vitesin bir üst vitesine atar ayağımı gazdan çekerim.
Ben boşa atıyorum daha az yakıt sarfediyorum gibi bir iddaa'da bulunmadım ki ? Zaten aracım dualogic ve hiç boşa atmıyorum ! Ama boş viteste , araç vitesteyken daha fazla yakar diyen arkadaşlara nazaran fikrimi söyledim. Hala daha aynı kanıdayım , Boş viteste inen araçla 5. viteste 3500 d/d rpm'de inen araç arasında dağlar kadar yakıt sarfiyatı vardır. Farklı şeyleri savunmalıyız ki tartışmayı bilelim :)
Gelelim size. Öncelikle rahat olun kimsenin dediğiyle konuştuğuyla buralardan yada başka yerlerden bi yerlere gitmem. Nasıl geldiysek günü gelince de gitmesini biliriz. Eyvallah karı gibi trip yapıcak değiliz kimseye :) Ha içerisinde bulunduğunuz ortam bu şekildeyse sizinde bu düşüncelere sahip olmanız çok normal. Yukarıda da belirttiğim gibi ben yaptığım bir şeyi savunmuyorum. Gaz basılan araçla rolantide giden araç nasıl aynı yada daha fazla yakar bunun mukayesesini siz yapın. Güvenlik açısından tabiki yapılmaması gereken şeyler , ama makasa girmekte yapılmaması gereken bir hareket yeri gelince hepimiz yapıyoruz. N viteste bunun gibi bir şey , sanırım ben size anlatmak istediğimi anlatamadım. Umarım siz bu mesajımla bişeyleri anlarsınız ;) Siz de kendinize iyi bakın. Ha bide aracınıza :) malum sabahları nasıl rampa ineceğiniz konusunda bilgi topluyorsunuz.
ewet bende aynen öğle yapıyorum.. bu daha mantıklı geliyor bana. ama aracımın frenlerine güvenmesen vites yükseltmem..
açıklamaların için teşekkür ederim :::))) ama konu sağa sola saptı gibi.. biz burda gaz basılan aracın az yakamasından bahsetmiyoruz.. tabiki gaz basılan araç yakıt yakar. elbette rolantide çalışan araç yakıt yakar. elbettte yolda giden ama boşta olan araçta yakıt yakar..
ama cut off özelliği olan araç yolda giderken vitesde ise ve ayağımız gaz pedalına basmıyorsa, ve aracımız o an bulunduğumuz doğanın şartları gereği durmadan devam ediyorsa yakıt yakmaz.. ama cut off özelliğini her doğa şartlarında kullanamassın. kullansan da uzun sürmez.. çünkü eğim bitmek zorundadır.. nerde bulacaksın sonsuz yada kilometrelerce eğimi yok tabi..
Kardeşim insanlar 40 kere anlatmış marşa basmak hariç 0 benzin yakar diye. O kısmını atlıyorsunuz. Araç cut off'ta hiç ama hiç benzin harcamaz. Bunu makine mühendisleri söylüyor. Rolantide ise, beyin araç boşta olduğundan stop etmesin diye çok az miktar benzin yollar. Ancak vitese atıldığında ve tekerlerkler dönerken rolanti devrinden yüksek ise motor kinetik enerji ile yakıta ihtiyaç duymadan çalışmaya devam eder. Ama bak dikkat edin ÇALIŞIR demiyorum,ÇALIŞMAYA DEVAM EDER diyorum. çünkü ilkin marşa basılıp motora benzin girip motorun çalıştırılması gerekir. Sanırım şüphelerinizi giderebilmişizdir. Alper kardeşim çok teknik ve güzel olarak açıklamıştı zaten,hakeza Ali Kemal arkadaşım da...
Canım kardeşim motor neyle çalışır? Enerjiyle. ECU yani aracın elektronik beyni araba vitese geçince ve tekerlekler motoru yüksek devirde çalıştıracak kadar dönüyorsa yakıtı keser. ÇÜNKÜ ENERJİ YERÇEKİMİNDEN KAYNAKLANAN,tekerleklerin dönmesi ile oluşan KİNETİK ENERJİDİR. Motor enerji ile çalışmaya devam eder. Ama kinetik enerji ile çalışmaya başlamaz,sadece devam edebilir. Ali kemal arkadaşım da bunu anlatıyo yeni nesil enjektörlü motorlarda durum budur. Ben de karşı görüşteydim sizin gibi eskiden ama gerçekler karşısında görüş değil hakikat geçerli kalıyor bir makine mühendisi arkadaşım bana bu konudaki tezini okutmuştu araba motorları üzerine akademik düzeyde uzmanlığı olan bi arkadaşım...
Ya mod arkadaşlar iki ayrı kişiye iki ayrı cevap yazarken de flood olmuş oluyor mu bilmiyorum eğer öyleyse bu flood yapmak niyetiyle değildi, düzeltirseniz sevinirm kardeşlerim :) ama belki de değildir o zaman düzeltmeyebilirsiniz :)
Arkadaşlar yazılanların hepsini okuyamsamda bir çoğunu okudum ve izninizle bilgimi paylaşmak isterim Rölantide çalışan bir araçla, Boşta rampa aşağı inen bir araç aynı yakıtı yakar Ancak rampa aşağı vites te inen araç yakıt yakmaz tabii bunun şöyle olması lazım vitesin düşük olup aracın kompresör tabir edilen devirde olması lazım yani araç 5. viteste yokuşu rahat inecekse siz 4. viteste ineceksiniz
Araçta cut-off var ise...
Arkadaşlar yeni bir GP kullanıcısı olarak arabamda cut-off sistemi olup olmadığını bilmiyordum, fakat eğer var ise "cut-off" demek yakıtın tamamı ile kesilmesi demektir. Cut-off un anlamı budur.Yani biraz deği, azicik değil, mikroskobik değil TAMAMI! ile kesilmesi demektir. Havacılık sektöründe cut-off yapıldığı zaman jet motorlarına giden yakıt tamamı ile kesilir ve motor karşıdan gelen hava akımı ile dönüsünü sağlar. (bu yanlızca tecrübe uçuşlarında yapılır) Aynı şekilde aracımızda Cut off sistemi devreye girdiği zaman motor tekerlekleri değil, tekerlekler motoru döndürür. (Bu sırada motor içine yanlızca hava çekilir ve bujiler çakmaya devam eder) Bu da frenleme sağlar. Ayağınızı debriyaj pedalına bastığınız anda motora yakıt akışı tekrar başlar ve motor normal çalışmasına döner. Evet, cut-off sırasında emisyon sıfırdır fakat egsoz gazlarınız soğuk değildir çünkü silindir içine çektiğiniz havayı 1/10 oranında sıkıştırmak egsoz gazlarınızı (bu durumda sadece hava) ısıtacaktır. Teşekkür eder saygılar sunarım..
Can hakikatten duyduğum en mantıklı açıklamayı yapmışsın motor tekerlekleri değil tekerlekler motoru çevirmeye başlıyor ;)
:))))
araba 2.viteste ben sokak arasında gidiyorum.gaza basmıyorum hiç araba gidiyor.
ama yol b.sayarı aşırı yüksek bir tüketim değeri gösteriyor. ( sanırım 10lt nin üzerindeydi. ). aynı zamanda 1.vitesteykende aynı durum geçerli( hatta 2.den çok daha fazla yakıt tüketimi gösteriyor). ama gaza yüklenip üst vitese geçince tüketim düşüyor.
bunun açıklamasını yapabilecek arkadaş var mı?
Devirin kaç, bulunduğun vitese göre belli bir devirin üstünde olmalısın.
Misal, 2. viteste 2000 devirde giderken sadece tekerden güç alarak aracın gitmesi zorlaşacağı için beyin durumu otomatik olarak algılar ve valfleri açmaya başlar.
Hasan, bu durum yolun eğimiyle ve motor ısısıyla alakalı bence.Özellikle aracı çalıştırdıktan sonra motor soğukken gazdan ayak çekilince bile 2lt/100km nin üstünde bir ortalama görünebilir.Buna bir de düz zemin eklenince tüketimin bu kadar yüksek çıkması bence normal...
bu korkunç değerleri bu c.tesi sabahı (araç geçen 5 gündür hiç çalıştırılmamış) gördüm ve araçla yaklaşık 3-5 km yol almıştım.
yani şimdi eğer araç 30 dk - 1 saat kullanılmış olsaydı bu değerleri görmem mümkün değil miydi?ya da aracı boşamı almam lazımdı ne yapılmalı bu durumda?
bir diğer konuda çok sıkışık trafikte ( adım adım ilerleyen) aracı vitese mi takmalı yoksa kayıyorsa boşta mı hafif hafif kaydırmalı mı ? ( dikkat: DÜZ ZEMİNDE)
Nerde o zaman bu CUT-OFF ??? ben hiç bişey anlamadım bu işten
aracı boşa değil bir üst vitese almalıydın çok yüksek devirde olduğu için o değerleri görmüşsündür
trafikte araç kayıyor ise boşa at tabii boşuna debriyajı kullanmamış olursun yavaş ilerliyorsa tabii
kaldı ki cut-off bizi kurtaracak ek bir özellik değil
Ben servisteki görevliye sormuştum bunu. Bana söylediği şu 1750 devirin altına düşmediği durumlarda cut of söz konusu. 1. ve 2. viteste 1750 ve daha aşağısı durumlarda araç, ayak gazdan çekili iken fazla yakar. 1000 1200 devirler civarı bayağı bir fazla yakar. Tecrübe ile sabit. Özellikle bu devirlerde motor stop etmemek için-tabii gaza basılmadığı için- yakıt alır. Ayrıca bu viteslerde aracın ataleti ile gitme yeteneği de hız düşük olduğundan, doğru orantılı olarak düşüktür. Bu cut of daha çok 3, 4, 5. vites gibi iniş inerken mesela 1750-3000 devir gibi durumlarda çok faydalı. 2. vitesle de benzeri durumlar yakalanırsa aynı şey geçerli.
konuyu tekrar hortlatacam aam benm hala kafama takılıyor ucak olayı ile cok guzel acıklanmıs fakat . eger cut ofta benzin girmiyorsa motorun mumkundegil gurultu yapmamaıs lazım ortaya cıakcak olsan ses tekerlek sesi eger pistonlar motorun icinde ileri geri giderken ses yapıyorsa onun sesi ki ben ses yapmadıgını dusnuyorum yada krank sesi ama bunların ses yapacagını zannetmiyorum . aracın pencersini acıp egiml i yerde dinleyin bakalım motor calsııyor demekki yakıt girişi var . ama cok az yakıt yakıyodur bu durumda. peki birde suna cevap arayalım subaplar nasıl calsııyor? kam miline baglı değimi yani egzoz subapları calsırken emme subabı calsımıyormu. hayır calsııyor. bu durumda emme subabı da acıldıgına gore yakıt eger oyle ise yakıt pompasının calısmaması laazım yukarıda calısmazda deniliyor ama yakıt pompasını sogutan icnden gecen benzin deniliyor ee yakıt pompası gorevini yapmazsa oraya kadar gelen benizn bi muddet sonra ısınmayacakmı burada bi sıkıntı var bence dolaysıyla az da olsa bi ykaıt girşi soz konusudur diye dusınuyorum bu arada kam mili aynı zamanda yakıt otomatigini calsıtıryor eski sistemli araclarda boyle bizde nasıl onu bilmiyorum