36 sonuçtan 1 ile 20 arası

Konu: Çalışmayan 1.3 Multijet - Eksantrik mili sensörü şüphesi

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    eski puntocu yeni lineacı
    halils2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Tekirdağ
    Rengi
    Titanyum Gri
    Edilen teşekkür: 1276

Alıntı Muhendis06 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ustam, sensörün test gerilimlerine yönelik bir bilgiye ben de henüz rastlayamadım. Youtube üzerinden birkaç örnek video izledim, bu örneklerde pinler arasında 2.2 V kadar gerilim okuyorlar sağlıklı durumda. Ben kendi yaptığım gerilim testlerinde hiç voltaj okuyamıyorum. Önceki mesajda da dediğim gibi, bu sensörün test koşullarını bulamadım. Sensörü delphi ve bosch orijinal yedek olarak üretiyor. Servisten ne kadar fiyat çekerler bilemiyorum ancak şimdiye kadar sensörleri en uygun bosch'tan alabildim. Pazartesi günü dükkanlar açılınca fiyat araştırmasına gireyim. Çok fahiş bir bedel değilse önce sensörü değiştirmekle işe başlamak mantıklı görünüyor. Burada işin tuhaf yanı, sensör arızasına ilişkin ECU'da hiçbir hata kodu vermemesi.
    netten baktığım fiyatlar 85 95 tl civarı ama servis ne ister bilemem. anlattığın kadarıyla ve tesadüfen denk gelen bağlantıya dayanarak cihazın 2 pin bağlantılı olduğunu gördüm eğer böyleyse cihaz 4-20mA veya 0-20mA çıkış verir bu çıkışa bağlı olarak da gelen referansı değerlendirip çalışmasını yürütür. sizin ölçüm yaptığınız 2,2v luk değer cihazın normal çalışma esnasında vermiş olduğu mA akım değerinin voltajıdır. eğer dediğim gibi mA çıkış veren cihazsa dışarıda +ucuna 12v verip diğer ucuna seri bağlı mA okuyan bir avometre avometre çıkış boşta kalan diğer ucu da -12 ucuna bağlayıp sensörün önüne elinizi ve ya bir cismi yaklaştırıp uzaklaştırarak çıkış akımını ölçebilirsiniz cihaz normal çalısıyorsa avometreden 0-4-20mA arası bir değer okumanız gerek. çalışmıyorsa ki siz pin uçlarından voltaj okuyamadığınızı söylediniz buna göre cihaz çalışmıyor ve hçbir şekilde br değer okuyamazsınız. umarım yadımcı olabilmişimdir saygılar.

2. Bu mesaj için teşekkür edenler:

_ _
    Muhendis06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 215

Alıntı halils2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    netten baktığım fiyatlar 85 95 tl civarı ama servis ne ister bilemem. anlattığın kadarıyla ve tesadüfen denk gelen bağlantıya dayanarak cihazın 2 pin bağlantılı olduğunu gördüm eğer böyleyse cihaz 4-20mA veya 0-20mA çıkış verir bu çıkışa bağlı olarak da gelen referansı değerlendirip çalışmasını yürütür. sizin ölçüm yaptığınız 2,2v luk değer cihazın normal çalışma esnasında vermiş olduğu mA akım değerinin voltajıdır. eğer dediğim gibi mA çıkış veren cihazsa dışarıda +ucuna 12v verip diğer ucuna seri bağlı mA okuyan bir avometre avometre çıkış boşta kalan diğer ucu da -12 ucuna bağlayıp sensörün önüne elinizi ve ya bir cismi yaklaştırıp uzaklaştırarak çıkış akımını ölçebilirsiniz cihaz normal çalısıyorsa avometreden 0-4-20mA arası bir değer okumanız gerek. çalışmıyorsa ki siz pin uçlarından voltaj okuyamadığınızı söylediniz buna göre cihaz çalışmıyor ve hçbir şekilde br değer okuyamazsınız. umarım yadımcı olabilmişimdir saygılar.
    Konuyla ilgili biraz daha sondaj yapinca, benzer sorunlar yasayan kişilerin farkli paylasimlarini gözden geçirme imkanım oldu. Bu önemli bilgileri içeren linkleri aşağıda veriyorum.

Kam & krank mili konum sensörü nasil test edilir?

CAM and CRK & Wiring Diagrams - YouTube

CAM or Camshaft Position Sensor Testing - YouTube

CAM ve CAMSHAFT sensör testi hakk?nda??? - TechTurkey Forum

Benim 1.3 75 Hp multijetin üzerinden lancia 3 pinli bir konum sensörü çıktı. Özetlemek gerekirse bu sensörün çalışmasını tam olarak test edebilmek için bir osiloskop biçilmiş kaftan. Çünkü sensör bir basamak sinyali veya tepe sinyali vererek çalışıyor. Ancak bir multimetre kullanarak da arti / eksi kutuplarda dalgalanan sinyali iyi kötü görebilmek mümkün olabilir kanaatindeyim. Haftaiçi bu işlerle uğraşamadığım için önümüzdeki cumartesi sensörü tekrar ölçmek için kurcalayıp, arızalı olduğuna kesin kanaat getirince yenisini temin edip denemek yoluna gideceğim.
    1.3 MJ Act 75 HP, 5 lt/100km

Ozan K
    OzzY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Granit Gri
    Plaka
    35HK***
    Edilen teşekkür: 2813

Alıntı Muhendis06 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Konuyla ilgili biraz daha sondaj yapinca, benzer sorunlar yasayan kişilerin farkli paylasimlarini gözden geçirme imkanım oldu. Bu önemli bilgileri içeren linkleri aşağıda veriyorum.

Kam & krank mili konum sensörü nasil test edilir?

CAM and CRK & Wiring Diagrams - YouTube

CAM or Camshaft Position Sensor Testing - YouTube

CAM ve CAMSHAFT sensör testi hakk?nda??? - TechTurkey Forum

Benim 1.3 75 Hp multijetin üzerinden lancia 3 pinli bir konum sensörü çıktı. Özetlemek gerekirse bu sensörün çalışmasını tam olarak test edebilmek için bir osiloskop biçilmiş kaftan. Çünkü sensör bir basamak sinyali veya tepe sinyali vererek çalışıyor. Ancak bir multimetre kullanarak da arti / eksi kutuplarda dalgalanan sinyali iyi kötü görebilmek mümkün olabilir kanaatindeyim. Haftaiçi bu işlerle uğraşamadığım için önümüzdeki cumartesi sensörü tekrar ölçmek için kurcalayıp, arızalı olduğuna kesin kanaat getirince yenisini temin edip denemek yoluna gideceğim.
    takıp deneyince olmazsa parçacı geri almıyor mu?
    Ne Mutlu Türküm Diyene!