yok öyle bir şey ali
o zaman rolantide de çalıştırmayalım arabayı enjektörler zararı varsa
sallayarak uydurulmuş bir şey
yok öyle bir şey ali
o zaman rolantide de çalıştırmayalım arabayı enjektörler zararı varsa
sallayarak uydurulmuş bir şey
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
turboya bu durumlarda birşey olmaz merak etmeyin.
turbonun en çok zarar gördüğü anlar; ilk çalıştığı anda hiç beklemeden gazlayıp gitmek, aracı 20 - 30 sn civarı (kullanıma göre bu değişir daha uzun beklemekte gerekebilir) beklemeden stop etmek ve en bilinmeyeni motor çok yüksek devirlerde uzun süre gittikten sonra aniden motor devrinin düşmesi. bu durumda turbo çok fazla hızlı dönmektedir ve motor devri aniden düşünce yağ basıncı düşecektir ve düşen yağ basıncı turbo milini yeterli kadar yağlayamamaktadır.
araç dolu değilse frenler risk oluşturacak kadar ısınmaz ama araç yüklü iken sürekli frenle inmek diskleri aşırı ısıtacağından, ani yapılacak frenlerde performans sorunu olur. fren tutmaz diyebirşey yok ama normali gibi tutmaz.bu durumda boşta giderken frenlerle ilgli bir sıkıntı yaşama riski varmıdır peki?
önder sorduğun soru gerçekten güzel
cevap olarak şunları söyeleyebiliriz
turbo ihtiyaç duyduğu gücü motordan almaz eksoz gazının basıncından alır
turbu her zaman devrededir ama sen hızlıca boşta indikten sonra vitese takıp devir yükselttikten sonra paller dönmeye başlar bu yüzden turboya bir zararı yoktur ancak eklemedende geçmeyelim
sorduğun yöntemde zarar gelebilecek diğer hayati organlar vardır
rolantideki bir motoru vitese takıp aniden yüksek devirler çevirmesini istersen
başta krank olmak üzere piston kollarına subaplara ve egzantrik miline ciddi derecede zararlar verebilirsin ayrıca ani yığdırmalarda triger kayışınıda oldukça zorlarsın triger kayışı kopmalarının büyük bölümü bu hata yapıldığında ortaya çıkıyor peki bu durumu nasıl ortadan kaldırırız
geçen gün başka bir konuda can ve ben aragazı ile ilgili birşeyler anlatmaya çalıştık bu konuyla oldukça ilgili ve anlattığımız zararları engellemek için tek yöntem aragazıdır
şöyleki boşta rampayı indiniz süratinizde diyelimki 120-130 vitese takarken
aragazı vererek motor devrini 2000-3000 devirlere çıkartıp ayağınızı debriyajdan çekerseniz motoru yığdırmayıp aniden devirlenmeye zorlamamış olacaksınız
ne kadar fren kullanmanız ile ilgili direk alakası var tabiki
eğer aracınız yüklü ve sık fren yaparak inmek zorunda iseniz
özellikle viteste inmelisiniz motor freninin yardımıyla frenleme yapmak her zaman en güzel yöntemdir
boşta inerseniz ve devamlı n kullanırsanız fren balatalarınız aşırı derecede ısınır ve tutunma özelliğini kaybetmeye başlar bu durumada fren şişmesi denir ayağınızın altında fren pedalı vardır yani serttir ama siz ne kadar basarsanız basın aracınız durmamaya başlar ayrıca rolanti esnasındada fren yaptığınızda fren ihtiyacınızın gücüne göre westinghause tazyik yapmaya çalışır rolantide motordan emiş az olduğunda siz fark edemeseniz bile ecu ya gaz ver emiş yükselt komutu gönderir ve frenlere yeterli tazyiği uygulamaya çalışır
buda artı bir yakıt tüketimi demektir
Konu GP COSKUN tarafından (15/12/2010 Saat 21:43 ) değiştirilmiştir.
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri