Arkadaşlar Bzi okulda İçten Yanmalı Motorlar dersinde hesaplamıştık. Bi güzergah belirledik ve inişler çıkışlar hesaplayarak bi ortalama yakıt tüketimi çıkardık. Yokuş aşağı vitesi boşa almak sanılanın aksine teorik olarak yakıt tüketimini arttırdı. Şu an hesabını kitabını tam hatırlamasamda bu sonuç aklımda kalmış (Soğutma sektöründeçalışıyorum. Motorla en son görüşmem o dersteolmuştu- sonra bi de ehliyet kursunda) Vel hasıl ana mantık aracın boşa alınması ile kaybedilen ivme tekrar çıkacağınız yokuşta size zarar olarak dönüyor. Araç yokuş aşağı giderken tekerleklerin dönüşü motorun yükünü çok hafiflettiğinden zaten viteste de olsa pek benzin yakmıyorsunuz. O sırada gazı aynı oranda tutarsanız hızınız düşmeyeceği için momentumunuz da düşmeyecek. Dediğim gibi valumetrik verim - strok oranı ile ilgili bi iki formülle çözmüştük olayları ama ayrıntı pekde hatırımda kalmadı. Ben o gün bu gündür yokuş aşağı aracı boşa almıyorum. (Bu arada rolantide de aracın düz yola göre fazla yaktığı hatırımdadır. ) Varsa otomotivde çalışan mühendis arkadaş bi bilgilendirsin bizi.