benzer sorunları yaşayan bir arkadaşımız yok mu ?
İyi akşamlar. 2011 model 1.3 grande fiat punto aracım var. yaklasık olarak 8 yıldır bende .arabamın geçen ay enjektorlerını temizlettim. yağ pompası devırdaim pompası, tiger zinciri, debriyaj seti vb parçalarını değiştirdim. rutin yağ bakımını yaptırdım ( mazor filtresi yag ve diger fitreler). arabamı şehir içinde 30 dk kadar kullandıktan sonra boşa aldığımda devir 1000lerde oluyor. bu parçaları değiştiren ustaya götürdüm cihaza bağladılar sorun görünmedi. yine yapmaya devam etti. iyice bir bakalım dediler dun bıraktım aracı.map motorunu da değiştirler.bugun aldım yine aynı şeyi yapıyor.artık o kadar sıkıldım kı bundan satmayı dusunur hale geldim. acaba bunun çözümünü bilen var mı (arabayı satmamdan başka)
SORUNU TEKRAR EDEYİM: ARABA SABAHLARI İLK ÇALIŞTIĞINDA ROLANTİDE UFAK BIR DALGALANMA OLUYOR (BU SOGUKTAN OLABİLİR). ISINICA 800 DEVİRDE FALAN ÇALIŞIYOR. UZUN YOLDA KULLANINCA SIKINTI OLMUYOR. SEYİR HALİNDEYKEN VİTESİ BOŞA ALDIĞIMDA 900LERDE ARABA DURDUGUNDA İSE DEVİR 800 LERE GELİYOR. AMA ŞEHİR İÇİNDE BİRAZ KULLANDIKTAN SONRA DEVİR BOŞTA İKEN 1000 LERDE OLUYOR. UMARIM BİR ÇÖZÜM YOLU VARDIR.
benzer sorunları yaşayan bir arkadaşımız yok mu ?
HAVA SOĞUK OLDUMU DEVİR YÜKSELİYOR bende sabah çalıınca 1000 devir ısınınca 800 devir havalar eksi derece oldumu motor ısınsaa 1000 devirde çalııor
Bende rolantideyken oluyordu, çözümü ise motor üzerinde bulunan hava filitresini muhafaza eden plastiğin ön kısmındaki boru gevşemişti bu nedenle motora giden hava akışı azalıyor o yüzden yapıyor. Hava filitre kutusuna giren boru var onun etrafına biraz bant sar ve hava filitre kutusuna düzgün oturt canavar gibi olur bir daha asla yapmaz. Ben yaptım saat gibi oldu.
Partikül filtresi durumuna bakın. Sürekli temizleme eğilimindeyse devir yükselebilir.
Bende linea, punto vardi simdi ise egea var. Lineada vitesi bosa atinca veya baska bir surus modunda devirde dalgalanma olmuyordu sadece soguk havalarda sabah calistirinca devir yuksekte basliyor isninca sabitleniyordu. Fakat puntoda ozellikle kucuk hizlarda bosa atinca bariz bir dalgalanma oluyordu. Bosa at kirmizi isikta dur o ikisi arasinda bile fark oluyodu. Simdi egea var ondada puntoyo benzer fakat daha az dalgalanmalar var. Bence bunu kafaya takmayin arac kendi hizina hava isisina gore bunu ayarliyor olabilir. Ben puntoyu o sekil 2 sene kullandim hicbir sorun olmadi
peki hocam sanayiye gittiğimde dediğinizi de bir yaptırayım
partikül fitre durumuna nereden ve nasıl bakılıyor ?
hocam şehir içinde yarım saat kullandıktan sonra 1000 devirlerde çalışıyor. motor ısınınca düşmesi gerekirdi ama düşmüyor artık. mazot filtresi daha önce orjinaldi hep orjinal kullanıyordum ama bu sefer usta orjinal bulamamış ondan olabilir mi acaba?. ustalar bakıma aldığında aküyü sökmüşlerdi ve - kutbu tam takmamışlardı. aracı kullanırken bir kaç defa stop etti. onun etkisi olablir mi? beyni sıfırlama gibi bir durum olabilir mi acaba ?
motor beynine hava çok geldi mazotu ver komutundan olma olasılığı yüksek partükül filtresi dolu ise ozaman yeteri kadar gaz çıkışı olmadığı için motor zorlanıyor ve devir yükseliyor, şunuda yapabilrsin, hava filtresindeki map sensörü, maniforttaki maf sensörünü balata spreyiyile temzile, partükül filtresi ve enjektörler için ise würth ün enjektör temizleyici mazot katkısını, petrolden mazot alırken pompayı depoya takmadan würtü depoya dök arkasından mazotu fulle, birde mazotu petrol ofisinden alın mazotu çok güzel, ben hep petrol ofisinden alıyorum bazen denk gelemse başka istasyonlardan aldığımda oluyor başka istasyonlardan aldığımda arabam sağırlaşıyor. bi dene fazla sana maliyeti olmaz elinden geliyorsa 10 dk lık iş
Orijinal olmayan filtreler bana kalırsa her zaman sorun çıkarma eğilimindedirler. Enjektör sorunlarının can sıkan sonuçları da olabiliyor. Partikül durumu vb. sorunlar için puntolardan anlayan bir usta ile cihaza bağlayarak kontrol yapmak gerekli. Size bir usta, yer tavsiyem yok ama kafanızın rahat etmesi adına Bosch car servisleri önerebilirim. Filtrelerle ilgi olarak bu sevislerde sorun yaşamazsınız.
map sensörü yeni değişti ve yuva girişindeki kurumları temizlemişler ustalar. daha önce enjektor temizleyiciler kullanıyordum ama enjektorleri temizlettiğimden beri kullanmadım. depo suan full bosalırsa yeniden kullanırım enjektor temizleyicileri. yakıtı bp, opet ve totalden alıyorum bazen de turkıye petrollerinden alıyorum. sureklı olan bir şey de değil. arabayı kapatıp ıkı dk tekrar calıstırdıgımda duzelıyor. partikül filtesini temizletecem ama sanayiye yakın zamanda gidemem herhalde.
tanıdık bir ustaya da gitmeyince fiyatları baya abartabiliyorlar. bu yuzden oraya gitmedim henuz ama en son care gidebilirim
ustaların başında durmamıştım umarım balata spreyi ile temizlememişlerdir![]()
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri