Su Geçirmez Kağıt:Bir miktar suya aynı oranda sülfirik asit katın.Bu kağıdı da bu suya daldırıp çıkardıktan sonra bol suyla yıkayın.Sonra amonyaklı suya batırın.Yumuşak,kolay yırtılmayan ve su geçirmez bir kağıt elde etmiş olursunuz.
Vazodaki Çiçekler:Vazodaki çiçeklerin uzun ömürlü olması için suyuna bir kaç damla çamaşır suyu katılır.
Çiçekleri Uzun Süre Muhafaza Etmek İçin:Uzun süre için evinizden ayrılırken çiçeklerin kurumasını önlemek için saksıları bir karış derinliğinde su ile doldurulmuş bir küvetin içine koyabilirsiniz. Böylece çiçekler,burada iki ay kadar kalabilirler.
Çaydanlığı Kireçten Kurtarmakaydanlığı kaplayan kireçten temizlemenin en pratik yolu,çaydanlığı yarı yarıya sirkeli su ile doldurarak,kaynayana kadar ısıtmaktır.Birkaç saat sonra kireç tabakası kolayca çıkacaktır.
Çatal Bıçak Temizlerkenatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa,onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz.Çamaşır suyu hem temizler hem de mikroplardan arındırır.Daha sonra iyice durulayın.
Bardakların Çatlamaması İçinay,süt,kahve ya da çorba gibi çok sıcak içecekleri koyarken,cam bardakların ya da kaselerin çatlamasından endişe duyarız.Bazı hallerde bunların her birini ılık suyla ısıya alıştırmak da mümkün olmayabilir.Bu takdirde bardaklarınızı ıslak bir bezin üzerine koyup doldurun.
Halıları Parlatmak:Halılarınızın pırıl pırıl parlamasını istiyorsanız, haftada bir kere içine birkaç damla amonyak damlattığınız ılık su ile silmeniz yeterli olacaktır.Ayrıca renginin daha canlı olması isteniliyorsa,en son suyuna sirke konulabilir.
Halılardaki Yağ Lekeleri:Halıdaki yağ lekesini kolayca çıkarmak için,önce iyice süpürün,sonra da lekeli kısmı neft ya da benzinle ovalayarak silin.Lekeden eser kalmayacaktır.
Mutfak Emniyeti:
-İçinde patlayıcı ve çabuk alev alan maddeleri mutfağa sokmayınız.
-Yerleri sık sık temizleyiniz.
-Islak elle fiş takmayın,lamba ve ocak yakmayınız.
-Ocak üzerinden,fırından alınacak her şey için kuru tutaç kullanınız.
-Yiyeceklerin yanına temizlik maddeleri koymayınız.
-Yüksek yerlerden bir şey alınacağı vakit sağlam sandalyeye çıkınız, ayaklarınızın ucunda yükselmeyiniz.
-Kibriti iyice söndürmeden atmayınız.
-Küçük tamiratlarda kullanılan ev aletlerinin her zaman el altında olmasına dikkat ediniz.
Karıncalara Savaş:Karıncalar daha çok mutfağımızın davetsiz misafirleridir.Onlardan kurtulmak için yarım limonu küflendirip karıncaların en çok görüldüğü yerlere koymak gerekir.
Tuz Miktarı:Yemeklere konan tuz miktarı pişen yemeğin çeşidine göre değişir.Sulu ve soslu yemeklere başlangıçta az tuz koyun,yemek pişince tekrar ilave edebilirsiniz.Kırmızı etli yemeğe,iyice piştikten sonra,beyaz etli yemeğe pişmesine yakın tuz koyarsanız yemekler daha lezzetli olur.
Yemek Tuzluysa:Yemek tuzluysa fazla tuzunu almak için,1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın,birkaç dakika kaynatın.
Yemek Yaparken Elinizi Yakarsanız:Hiç telaşlanmadan buzdolabından buz çıkarın ve bir kova suyun içine bolca tuz doldurun.Yanık kol veya elinizi veya ayağınızı bu buzlu suyun içine sokun.10-15 dakika tutun.Bu süre sonunda hem yanma ve acısı gidecek,hem de iz kalmayacaktır.
Sütünüz Kaymak Tutmasın Diyorsanızüt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
Sütün Taşmasını Önlemek İçinütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
Enginarı Muhafaza Etmek:Enginarı bir müddet saklamak istiyorsanız,pişireceğiniz güne kadar onları çiçek gibi suyun içine koyup her gün köklerinden biraz kesip suyu değiştirilmelidir.
Ketçap Şişeden Akmadığı Zaman:Ketçap şişesini ilk açtığınız zaman içindeki ketçap ilk anda kolayca akmaz.Böyle bir durumda bir meşrubat kamışı ile üflerseniz,ketçabın akmasını kolaylaştırmış olursunuz
Buzdolabı:Buzdolabınızı çözdükten sonra buzluğun etrafında oluşan buzlardan akan suyu biriktirirseniz,saf su olarak arabanızın aküsüne ve buharlı ütünüze kullanabilirsiniz.
Buzdolabına Konmayanlar:Her şey buzdolabına konmaz.Bunların başında kurutulmuş besinler gelir.Mesela; sucuk,pastırma.Dolaba konan sucuk ve pastırmalar kısa sürede küflenir.Bunları dolap dışında ve bütün iseler bir kenara asarak muhafaza etmek gerekir. Ayrıca bisküviler,çiğ patates,soğan,reçel,bal,muz v.b.dolaba konmaz.
Naftalin Kokusuolap ve çekmecelerinize naftalin kokusu sinmişse,bir süngeri alkole ve limon suyuna batırarak,dolaplarınızı silmelisiniz.
Soğan Sarımsak Kokusu:Ellerdeki soğan,sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle ovun.
Salataalatayı erken yapmanız gerekirse bozulmaması için üzerine nemli bir bez örtün .Sofraya alırken sosunu ilave edin.
Solmuş Salata Yapraklarıolmuş salata yapraklarını yarım saat kadar ılık suda bıraktıktan sonra soğuk suyla yıkayın.Bu işlemden sonra o soluk salata yaprakları yeni koparılmış gibi dipdiri olacaktır.
Yemek Yaktınızsa:Yemek yanınca,kapkara olan tencerenin dibindeki tabakayı çıkarmak pek kolay olmaz.Bunun için tencereye su doldurup bolca tuz atarak bir gece bekletin.Ertesi gün bir kaşık sirke katarak kaynattığınızda tencerenin bembeyaz olduğunu göreceksiniz.
Yemek Taşarsa:Yemeğin taştığı yere bolca tuz serpin.Ocak soğu- yuncaya kadar öylece kalsın.Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
Nar Gibi Tavuk Kızartmak İçin:Fırında tavuk kızartılırken,nar gibi kızarıp lezzetli olması için,2 çorba kaşığı yoğurt,3 çorba kaşığı zeytinyağı,2 çorba kaşığı domates salçasını karıştırıp elde edeceğiniz sosu tavuğun üzerine sürün.
Etleri Yumuşatmak İçin:Limon suyu etleri yumuşatır.Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur,hem de çabuk pişer.
Izgara Et:Izgara etin lezzetli olması için,et parçaları,biraz zeytinyağında bekletilmelidir.
Kek Kalıbı:Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin.Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun.Keki fırından çıkardığınız zaman,kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
Kek Kalıptan Çıkmıyorsaişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa kalıbın altına ıslak bir bez yayıp biraz bekletin.
Tepsiyi Yağlamadan Önce:Kek yapmak için tepsinizi yağlamak istiyorsanız,önce tepsinizi fırında ısıtıp sonra yağlarsanız,çok daha kolay yağlanır.
Yer imleri