Hardal Lekesi:Lekeye gliserin sürüp deterjanla ovalayarak yıkayınız.Leke çıkmıyor ise alkolle siliniz.(Renkli ve sentetik kumaşlarda 1 ölçek alkol ,2 ölçek su karışımı kullanılmalıdır.
Kan Lekesi Soğuk suda 30 dakika kadar bastırınız.Şayet leke çıkmıyor ise aynı sürede su+amonyak (4 litre suya 3 çorba kaşığı amonyak ) karışımına bastırınız.
Krema,Dondurma Ve Süt Lekesi oğuk suya bastırıp lekeli yeri deterjanla ovalayınız.Çıkmıyorsa kumaşa uygun ölçüde beyazlatıcı uygulayınız.Küf Lekesi Küf lekeleri kısa süre içinde temizlenmelidir.Leke deterjanlı suyla yıkanmalı,çıkmıyorsa oksijenli suyla (%3 oranında) silinmelidir.
Meyve Lekesi:Lekeli kumaşı bir kap ağzına gererek soğuk su dökünüz.Leke sıcak su kullanılmadan soğuk su ile silinmeli ve gliserin uygulanmalıdır.Birkaç saat bekletildikten sonra,birkaç damla beyaz sirke ile silinip durulanmalıdır.
Mürekkep Lekesi: Lekeli yeri soğuk suya tutarak mürekkepli suyun akması bitene kadar bekleyiniz.Daha sonra limonlu su ve deterjanla ovalayınız.Beş dakika bırakıp yıkayınız.
Ot Lekesi:Lekeyi deterjanla ovalayınız.Kumaş,beyazlatıcı kullanılabilir cinstense,çamaşır suyu ile yıkayınız.Yünlüler alkolle ovalanmalıdır.(renkliler için 1 ölçü saf alkol+2 ölçü su karışımı)
Yağlı Boya Lekesi:Leke kurumadan tiner çıkarılmalıdır.Daha sonra deterjanla ovalanıp yıkanır.
Yanık Lekesi:Kumaş beyazlatıcı kullanmaya elverişli ise yıkama suyuna ilave edilebilir.Yünlülerdeki fazla yanıklar için leke üzerine oksijenli suya batırılmış bir bez örtülür.Bunun üzerine kuru bir bez konarak ütülenir.İyice durulanır ve yıkanır.
Ter Lekesi:Lekeli kısmı amonyak şişesinin açık ağzı üstüne tutarak kumaşa rengini iade edin.İçine yarım çay kaşığı sirke konulmuş ılık suyla yıkayın.Sonra leke yerine pepsin uygulayın. Yarım saat kendi haline bırakın,sonra bu kısmı fırçalayın.
Zift Lekesi:Lekeyi yumuşatmak için üzerine vazelin sürün.Sonra da bu kısmı karbon tetraklorür ile yıkayın.
Boya Lekesi:Lekeli kısmın üzerine bir bez koyun.Tersinden arap sabunu ile silin.Bu silme işlemini boyanın rengi çıkana kadar sürdürün.Eğer leke çıkmaz ise bir kez de terebentin ile silin.
Çay Lekesiamuklu ve yünlülerde,Leke tazeyse,ılık suya bastırılmış bir bezle ovulur.Eskimiş ise,içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçasıyla silinir.Ilık su ile çalkalanır.
Sigara Kokan Kazaklarigara dumanı kokan yün kazaklarınız fazla kirli değilse içine,bir çorba kaşığı tuz attığınız bir litre suya batırarak bir saat kadar tutun.Kazaklarınız,tertemiz olacak ve kokudan da eser kalmayacaktır.
Ütüden Sararan Elbiseler:Elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.Ayrıca elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa,makineye atmadan önce kapatılmalıdır.
Yün Kazaklar:Yün kazaklar yıkandıktan sonra,son suyuna bir tatlı kasığı gliserin konursa,sertleşmez.
Gömlek Yakaları: Gömleklerin yakalarındaki kirleri gidermek için,gömleği makineye atmadan önce,yaka kısmına sabun sürülüp 15 dakika bekletilir.Yün kazaklar ve pamuklu bluzlardaki yağ lekeleri için de aynı işlem yapılır.Renkli gömlekleri yıkamadan önce 1-2 saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri daha canlı olur.
Blucinler:Blucinlerin rengini kaybetmemesi için,yıkadıktan sonra 45 dakika tuzlu soğuk su içinde tutulmalıdır.Sonra yeniden çalkalayıp asılmalıdır.
Kalorifer İsleri:Kaloriferlerin duvarlara yaptığı is lekelerini temizlemek için kuru bezin üstüne karbonat koyarak bununla duvarlar silinir.
Metal Eşyayı Parlatmak:Metal eşyalarınızı parlatmak için,oksijenli suya batırılmış bir bezle silin,eğer temizlemek de istiyorsanız içine birkaç damla alkol de katabilirsiniz.
Mücevher Temizliğilatin ve pırlanta mücevherlerinizi temizlemek için onları on saat kadar doksan derecelik saf ispirto içinde kurutmalı ve ince bir kağıtla parlatmalısınız.
Mermerler Nasıl Temizlenir:İki çorba kaşığı toz halinde sodayı iki kaşık toz tebeşir ve bir kaşık toz halindeki sünger taşıyla karıştırarak ince elekten geçirin.İçine su katarak bir hamur yapın ve bununla mermeri yıkayıp kurulayın.
Altın Eşyaların Temizliği:Bir litre suya 15 gram rendelenmiş beyaz sabun ve yüz gram amonyak atın.Bu suyun içine temizlemeniz gereken altın,süs eşyalarını koyun ve kırk beş dakika bırakın. Çıkardıktan sonra soğuk su ile iyice çalkalayın ve yumuşak bir deri parçası ile kurulayın.
Alüminyum Eşyaların Temizliğiert teller ve ovma tozlarından kaçınmak gerekir.Bunların yerine,çok gerekirse,ince özel bulaşık telleri kullanılmalıdır.Ama en iyi temizleme yolu,dört bardak sıcak suya 10 gram amonyak,50 gram toz boraks karıştırıp,kapları bununla ovmak gerekir.Bol suyla çalkaladıktan sonra pırıl pırıl oldukları görülecektir.
Bavul Ve Çantaların Temizliği:Bavulları yapıldıkları malzemeye göre temizlemek gerekir.Plastikten olanları deterjanlı su ile silmek, sonra duru su ile ovmak gerekir.İçlerine dolmuş tozlar elektrik süpürgesi ile alınabilir.Deri bavullar ise yumuşak ve kuru bir bez ile silinmelidir.Gerekiyorsa bunlar deri cilası ile parlatılıp öyle kaldırılmalıdır.
Kristallerin Temizliği:Kristalleri yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.
Gözlük Camlarının Temizliği:Gözlük camlarını çizmeden parlatmak için,bir damla alkol,ya da sirkeden yararlanabiliriz.
Sigara Küllüklerinin Temizliğiigara küllüklerini tuzla silerseniz pırıl pırıl olur.
Lavaboyu Temizlerken:Tuz lavaboların temizlenmesi de çok iyi yardımcıdır.Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.
Melamin Tabaklar:Melamin tabaklarınızda yıkadığınız halde çıkmayan lekeler varsa bunları yok etmek için diş macunundan yararlanabilirsiniz.