SORU:
Yaklaşık 4 ay önce 0 km 2011 model Seat Leon 1.6 TDI DSG satın aldım. Bu aracın modifiyesi konusunda 105HP lik gücün 135HP e çıkacağı, 250Nm lik torkun ise 310Nm'ye çıkartılabileceğini aynı motora sahip olan Jetta 1.6 TDI'da söylemiştiniz. Bu güç arttırımının DSG şanzımana zarar vermeyeceğini belirtmişsiniz. Fakat enjektörler ve turbonun hasar görmeyeceğine karşı tereddüt içerisindeyim. Daha önce de 0 km aldığım 2007 Caddy 1.9TDI DSG nin günü 105HP den 130HP ye çıkarttırmıştık. Ben yazılım yükleme öncesi aynı soruyu uygulamayı yapan kişiye sorduğumda "turboya bir şey olmaz" cevabını almıştım. Ama uygulama sonrası 1 ay içersinde turbo arızalandı. Bu konuda neler düşünüyorsunuz ? Orhan Ak
YANIT
Chip modifiyesi ya da özel programlama çoğu zaman maksimum güç artışını yakalamaya çalışmak anlamında değildir. Bu programlama, yüksek standartlarda işçilik ve motor konusunda uzmanlık gerektiren bir meslek dalıdır. Olması gerekenden daha performanslı bir sonuç elde etme iddiası doğal olarak turbonun çok yorulmasına ve beraberinde arızalanmasına neden olur. Halbuki bu işlemin sınırları bellidir ve değerlerin aşılmaması durumunda motorda, yakıt tüketiminde ve aktarma organlarında herhangi bir hasar oluşmaz. Turbonun ömrü yüzde 10 civarında kısalır, bunun aksini iddia etmek de yanlış olur.
Enjektör konusu ise dizellerde hassas bir konudur. Bundan önceki aracınızda bulunan pompa enjektörlerin özellikleri, daha sorunlu ve pahalıydı. VW Grubu artık işletim püskürtme sistemini değiştirdi ve Common-Rail sistemine geçti. Böylece daha sessiz, uzun ömürlü ve performanslı sonuçlar elde etti. Her 40000km de bir yapılacak karbon temizleme ile enjektörlerin olası tıkanma soruunları da bertaraf edilebiliyor.
Sonuç olarak yazılımı benim katılımım olan bir laborturar aracılığı ile üretiyor ve uyguluyorum. Onno Usta/Otohaber
Bu adamda ahkam kesiyor

Yer imleri