Benih aracım da lpgli İhsan Hocam. astra H 1.6 lpgli araç kullandım, grande punto 1.4 lpgli araç kullandım, şimdiki aracım da astra j 1.4 turbo ve lpgli. bu araçlara 1.6tdci focus u da katarak 350.000kmden fazla bakım yaptırdım 10.000kmlik bakım aralığında, hava filtremi 5.000kmlik aralıklarda değiştiriyorum turbolu araçlarımda. Anlayacağınız acizane hassas olmaya çalışıyorumHemen hemen tüm filtrelerim ve yağlarım yerli oldu (punto ve astra j hariç diğer araçlar sıfırdı, ilk 1-2 bakım yetkili servislerdi) ve bu zamana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım (açıkçası; lastik, bobin, buji kablosu, subap vs gibi bulabildiğim pek çok parçayı da yerli kullandım, kısmetse focus için yerli turbo alacağım yakında).
Ülkemizde diğer yerli üreticilerin olduğunu biliyorum, dolum tesisi olarak hangilerinin başka firmaların tesislerini kullandıklarına kadar takipteyim. Motulun lpgye özgü yağının ülkemizde satıldığından haberim yok, bulabildiyseniz adınıza sevindim: https://www.amazon.co.uk/Motul-10171.../dp/B00HQ5LKHE
Açıkçası lpgli motorlar için yağda hangi özelliklerin gerektiği bile genellikle bilinmiyor, dolayısıyla firmalar "lpgye uygundur" bulanık ibaresiyle satış gerçekleştiriyorlar. LPG kimi hususlarda (yağa karışıp özelliğini etkileme gibi) yakıt olarak benzinden daha iyi davranır yağa ama kimi konularda ise (özellikle ayarsız lpg sistemlerinin yüksek ısı yaratması) yağı zorlar. Yüksek sıcaklığın yarattığı oksidasyon yağı yoğunlaştırır, subaplar gibi hassas parçaların korunmasını engeller. Motora bindirdiği ciddi yük de cabası. Bu sebepten ötürü antioksidan katık içeriği yüksek yağ tercih edilmeli. Çamurlaşma ve asitleşme benzinli motorlara göre yüksek olabilecek diğer parametrelerdir. Lubexi acizane önermemin sebebi, eğerki aracın orjinal yağı kullanılmayacaksa (hani tükaka dediğimiz selenia varya, petronas adıyla mercedes motorlarda kullanılan) 100C ve 40C kinematik viskozite değerleri orjinale bir kuple yakın ve TBN değeri (yağdaki katkıların yoğunluk değeri diyebiliriz) görece yüksek olduğu içindi. Bu alanlarda daha iyi yağlar mevcut ama fiyat/performans olarak bir öneridir yalnızca. Motul yağlama teknolojisinin önemli markalarından, cümle bile kuramam. Lakin aracım için gereksiz, asıl istediğim konuda (lpg ile uyum) kanıtını bulabildiğim fazladan artısı yok ve çok pahalı. 15.000km motul kullanacağıma yerli üretim yağı 7.500de bir değiştirebilirim mesela![]()
Yer imleri