Arkadaşlar araç son viteste ve devir limitöre girmemişse gaz pedalına ne kadar köklersen kökle gitmiyorsa gaz pedalını pompalamak gerekli bu şekilde boğulan motor açılmaktadır. Şoförden şöfere değişmektedir tekniği budur.
Printable View
Arkadaşlar araç son viteste ve devir limitöre girmemişse gaz pedalına ne kadar köklersen kökle gitmiyorsa gaz pedalını pompalamak gerekli bu şekilde boğulan motor açılmaktadır. Şoförden şöfere değişmektedir tekniği budur.
%100 yanlış bir yorum
enjeksiyonlu araçlarda boğulma diye bir şey yok bu bahsettiğiniz şey
eski tip karbüratörlü araçlarda meydana gelir bunun sebebide karbüratör şamandırasının taşırmasından kaynaklı bir durumdur
enjeksiyonlu otomobillerde tam gaz giderken boğulma gibi bir durum yok
siz isterseniz ayağınıza 100 kere pompalasanızda ecu ne emrediyorsa
motor onu yapar
Pompala dediysek hafif dokunuş ile yapılmalı ecu silindirin içerisindeki yakıtın ne yaptığını ecuya ne yüklediysen o kadarını emrediyor burada anlatılmak istenen 5. viteste limitöre girmeden 6 vitese geçildiğinde gaza ne kadar basılırsa basılsın motor devri sabit görülmektedir.bu durumda Silindir içerisine benzin motor devrine göre verilmemekte motor devrinin ihtiyacından daha fazla benzin verilmektedir.Otobanda son sürat giderken gaz döşemeye değmemektedir.anlık tüketime bakın sonra gaz pedalına sonuna kadar basılı tutun devirin ve süratin değişmediğini ancak anlık tüketimin arttığını görülecektir. ECU nun buradaki görevi nedir siz gaz pedalına bassanızda silindirlere yakıtı göndermeyecekmi?
Denemesi en fazla 4 liranıza mal olur dizel veya benzinli farketmez.
saygılar.. :cool:
Enjeksiyonlu sistemlerin yakıt sistemi karbüratörlü olan sistemlere göre farklı olan elemanları yakıt deposu ve yakıt deposu içerisinde bulunan elektrikli yakıt pompası, emme manifoltu üzerinde bulunan enjektör gövdesi bünyesinde yer alan enjektör ve yakıt basınç regülâtörüdür. Sistemde bulunan elektrikli elemanların çalışması; elektronik bir kontrol ünitesi tarafından, motorun devrine ve yüküne bağlı olarak, sensorlardan gelen bilgiler doğrultusunda kontrol edilir. Enjektörler benzini çok küçük damlacıklar halinde zerreleştirme görevini yerine getirirler. Motorun düzenli şekilde çalışması için, hava/yakıt karışımının hazırlanması bakımından karşılanması gerekli olan koşullar esas olarak şunlardır;
1-Gereksiz yakıt tüketiminin önlenmesi ve yanmayı garanti altına almak için, hava/yakıt oranı olabildiğince stokiyometrik değerde tutulmalıdır.
2-Karışım, mümkün olduğu kadar homojen oluşmalıdır.
sistemin faydaları
1-Püskürtme sürelerinin ayarlanması
2-Soğukta harekete geçmenin kontrolü
3-Hızlanma sırasında yakıt zenginliğinin kontrolü
4-Yavaşlama sırasında yakıtın kesilmesi
5-Motor rölanti hızının kontrol ve yönetimi
6-Maksimum devrin sınırlandırılması
7-Lambda sensörü ile yanmanın kontrolü
8-Kendi kendine arıza teşhisi
daha neden bahsetmek istiyorsun acaba
ayağını gaza kapatıp tüketim arttığında motor boğulurmu demek istiyorsun
boğulan motorun tepkilerinimi bilmiyorsun
senin tabirinle ecu silindire yakıt gönderecek fakat sensörlerden gelen bilgiler doğrultusunda yakabileceği kadar yakıt gönderecektir
ayrıca dip not dizel motorlarda boğulma tabiri ezelden beri yok
profil bilgilerinde mesleğin otomotiv yazıyor muhakkak çevrende motrcular vardır bide onlara sor istersen ben daha fazla kafanı bulandırmayayım
Alp bey neden bahsettıgınızı bu iş yogunlugumda anlayamadım artı kafama takıldı..Bana neyin peşinde oldugunuzu söylerseniz size daha fazla yardımcı olurum...
Ben o iki resmin arasındakı 3km de gecen zamanda egimin hesabınımı yapacagım...Eğer bi konuda tereddutunuz var ise yada bilgi yarısmasındaymısım gıbı bana ıkı resım arası fark soruluyorsa ben bunda ıyı nıyet aramam..
Deniz Kardeşim dur hemen panik olma :) demek istediğim şu;
Aracın 75 hp gücü belli paylaştığın ve ilerde paylaşmak istediğin görüntülerin olsada bunları sıfır eğimli düz bir yolda yapmanın imkanı yok. Sen olsa olsa bunları fark edemediğin fakat en az %3-5 eğimi olan bir yolda uzun ve sabırlı bir sürüşte yapmışsındır. Ötesinde düzde 205 - 220 km/h yaptım demek doğru ve gerçekçi değil.
Resimlere gelince onlarıda görsel materyal olsun diye koymuştum. Dikkat edersen iki resim arasında bir kac km yol farkı var düzde ve eğim aşağı aracın farkını gösterebilmek içindi...
Sinir yapmaya gerek yok Bilgiler için Teşekkürler..
Şunuda öğrenebilirmiyiz?
Düz yolda araç 5. vites hafif rampaya gelindiğinde devir düşük ise araç çekişten düşüyür gaza yüklenildikçe yakıt sarfiyatı artıyor vites küçültmek gerekir. Peki vites düşürülmediği zaman araç gitmezmi gider gaza yüklenilse bile devir düşer ancak yakıt sarfiyatı artar bu aşamada lambda sensörünün görevi nedir.Yada ne yapmaya çalışır ECU silindirlere yakabileceği kadar yakıt gönderecekse anlık yakıt tüketimi neden artıyor yada ecu görevini yapıp silindirlere gaza ne kadar basılırsa basılsın yeteri kadar yakıt göndermeyi emrediyorsa silindire gitmeyen yakıt nereye gidiyor.Geri dönüş yakıt hortumundan tekrar yakıt deposuna gidiyorsa anlık tüketimde neden bu yakıtı harcanmış olarak gösteriyor.
Teşekkürler..:cool:
Ben eğimide düzüde ayırt ederım mutlaka egım vardı ama mutlakada kucukte olsa yokus vardı...Aracın gucunden veya yaptıggı torktan bahsetmıyorum...Eğimli bir yol olsaydı kırardım o gözterge cubugunu...
Kimse kımseyı ınandırmak yada bıseyı kanıtlamak zorunda degıl dımı...Ben motor sporlarıda yapıyorum ve ondakı hızları soylemıyorum bıle..
Neyse senın ıcın rahat olsun diye eğimli yolda yaptım diyemeyecegım ..
Ayrıca Panik değilim...
volkan devir düştükçe büyük viteste kalarak motoro yük bindirirsin
sen ayağını gaza bastıkça motor aynı devir de dönmek için düz yoldaki ürettiği gücü üretmek için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar
silindirde yakıt yakılır ancakancak elde edilen patlamanın pistonu itme kuvveti düşer motora yük bindikçede itme kuvvetini dengelemek için daha fazla yakıt yakmak gerekir
anlık tüketimin artması bu yüzdendir
ilave olarak 1, vitesle gideken yakıt anlık tüketimi 10 litre gösteriyor
bu demek değildirki silindirlere fazla yakıt gönderiliyor
anlık tüketim bir çok veriyi hesaplayarak bilgi güncelliyor
Sevgili Alp, Deniz zaten baştan beri söz konusu hızları hafif eğimli olan bir yolda yaptığını açıkça yazmış, 2. mesajında da 220 yi eğimli ve düz bir yolda yaptım diyor, oradaki düz yoldan kastı da tahminimce kaymak asfalt yani eğim yoktu anlamında söylememiş. Ayrıca adam videoyu da çekip koymuş, o hızı da hafif eğimli yolda yaptığını söylemişti zaten... Daha neyin tartışmasını yapıyorsunuz ben anlamadım.
hız felakettir!! deniz abi sen yinede yapıyosada 200 yapma :) inan çok surat 120- 130 neye yetmiyor :)
Bugün herkeste bir sinir hali var ne oluyor arkadaşlar..
ŞİMDİ DE OTOMATİK VİTESEMİ GEÇTİK VOLKANIM
ama onuda açıklayayım sana
otomatik vitesli araçlarda istenildiğinde düşük devirlerdede vites değiştirme sağlnır bunuda gaz pedalına yapacağınız hareketler belirler
sen rampa yukarı çıkarken tam gaz verip ayağını o şekilde tutarsan
ecu senin komutunu en üst devire kadar dinler en üst devir bandına gelindiğinde kendisi bir büyük vitese geçer
eğer sen fazla devir çevirmeden vitesi yükseltmek istersen ayağını hafifçe çekip gaza basarsan bir büyük vitese geçer aynı şekilde aracın devrini düştüğünü anladığınıdada tam gaz yaptığınızda araç bir küçük vitese geçer
benden bu kadar yoruldum
biraz iş yapmam lazım volkan rahat bıraksana kardeşim beni yaw
akşama devam ederiz
Deniz,
Seninle fikirlerimizi paylaştık, farkındaysan da yazdığın son mesaja cevaben hiçbirşey yazmadım. Bu sebeple uzatan ben degil sensin bunun farkında ol
LÜTFEN !
Sonrasında da burası bir paylaşım forumu gayet tabiki konumuz hakkında yazan diğer arkadaşlarıma da cevaben yazma hakkım var bunuda unutma...
Bence alp 90 hp ile bu hızı yapamadıgın için duygusal bir çöküş yaşadın..
Neyse konuyu uzatmayalım
Gün gelir deneriz birgün...
valla benim anlamadığım konulardan biride rakım meselesi. ben karadeniz otoyolu dedikleri 10-50m rakımlı yerde de max 175 gördüm Çamlıbel denilen 2600m rakımlı yerde de. amma velakin aydın-izmir otoyolunda 195km yi gördüm
acaba bende mi bi sorun var yoksa arabada mı?
:S
biraz ilgisiz olacak belki;
Türkiye otobanlarında en kolay ve en riskli göstergeyi devirecek otoban Pozantı-Adana otobanı zannediyorum.. Tekir yaylasından rakım 1500 vardır 50 rakıma kadar manyak eğimli ve virajlı ara sıra düzlükler oluyor.. orada sıradan araçlar bile göstergeyi devirir herhalde.. 180km/h ile inerken Şahin yanımdan geçince anladım bunu.. :)
bu arada chiptuning yaptıralı 10bin km oldu.. aracım 6. viteste ve düz yolda kesinlikle 200km/h geçmiyor.. eğimde gösterge yetmiyor o ayrı.. :)
Soylediginiz yolu senede 5-6 kez giderim gercekten kadran devirmek icin cok ideal bir yer, yanliz bu durumu polislerde farketmis olacakki tekir inisindeki ve giselere gelmeden son duzlukte artik hep radar var :) yani o yolunda tadi kacti artik... Bu arada ne hikmetse sizinki chipli benimki boxlu 90 lik GP lerimiz gitmiyor 75 likler 200 u deviriyor. Ben bu gidisle tekrar 75 lige donmeyi dusunuyorum :)
açıklama için teşekürler coşkun bey. ancak anlatmak isrtediğim sanırım o değil. yani arada 2550m kadar fark var ama yaptığım max hız aynı. ben bunun sebebini merak etmiştim..
birde motor bilgim yok denecek kadar azdır.onu da belirteyim de. ama sanırım sizin söylemek istediğinizin özeti oksijen yukarılarda azaldığı için subaplardaki patlama oranlarında değişiklik söz konusu oluyor ve buda aracının hızını etkiliyor diye anlıyorum. yanlış anladıysam bunu da düzeltirseniz memnun olurum.
Karabükten Ankaraya Giderken Bi abimin 75 lik puntosuyla Hafif Egimde 205 Gördük Aynı Egimde Benim Firela 190-195 ...
bir bakıma doğru tesbit yapmışsın
motorun yanma odasındaki patlama ve yanma oksijen sayesinde oluyor
motora giren havanın içinde oksijen zenginliği azalırsa yanmada o kadar azalır aracın hızı değil fakat motorun gücü etkileniyor
siz 2500 metre farkılı yerde düşük rakımda ulaştığınız hıza hatta fazlasına ulaşabilirsiniz bu eğimin ve bir çok faktörün etkili olmasından kaynaklanır
belki alakasız olacak ama benim de bir sorum var ben denemek için bugn bir test yaptım acemiyim ya o bakımdan :) şimdi genelde ben 3.viteste falan gidiyorum :) 50 lerden 70 lere falan çıkınca tabi devir saatide yükseliyo 4.vites yapıyorum sonra 80 i çıkınca devir saati gene yükseliyo bu durumda devir saati yükselinde ne olacak 5. vitesmi yapmam lazım 5.vitesi denemedim ama 5 yapınca da devir saati yükselince ne olacak başka vites yokki:) yani 5. viteste de araba bağarırsa ben ne yapıcam :))) yani lütfen kınamayınız acemilik işte kahretsin
mehtap hanım yapacak bişey yok bağırsın sen devam ediceksin:)
deviri sonuna kadar dayamana hacet yok arkadaşım. Zaten 4.500 devirden sonra turbon kapatıyor. Yani 4.500 devirden sonra ilerletmen aksine zaman kaybına sebep olur. Turbo tekrar dolucakta, kendini toparlıycakta, ivmesini alıcaktaaa.. ooo uzun iş =) Önemli olan turbo kapattırmadan vites değiştirmektir. Kaldıki şanzuman oranı ne kadar kısa olur ise, torku o kadar toplarsın. Yani çoğu benzinlinin isteyipte sonradan taktırdığı bir şanzumana sahipsin. Şikayet etme =)
Motor açmak için top speed uygulaması yapabilirsiniz tabikide. Eğer 5. viteste devir saatinin sonunu görebiliyor iseniz acemiden ziyade usta bir şöförsünüz demektir =)
Lakin şöyle bir mevzu söz konusu; dediğiniz gibi acemi iseniz lütfen o hızlara kadar çıkmayın. Karışma ben çıkarım derseniz eğer, çok daha dikkatli olun =)
Kesinlikle arkadaşlara katılıyorum. Aracım 3100de ilk bastığım zamanla şimdi arasında büyük fark var birde aracı tanıma olayıda giriyor işin içine aracının ne yapacagını önceden kestirebiliyorsun. Ben aralıklarda aracı zorluyorum hafif rampada 4.vitesde 110 u gördüm yol müsait değildi daha basamadım.