Alıntı celenlee Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Senin hız talebine göre olay çoook değişir. Ve çok mutsuz olabilirsin!

Alıştığın hızlar neler? O yolda kaldırabileceğin minimum hız nedir?
Fire motor ne yazık ki uzun yol için pek de ideal bir motor değil. Özellikle 85ve üzeri hızlar için olay değişiyor. Genelde kafalardaki psikolojik sınır 3000rpm 95kph.
Ancak ben çok sakin ve sabit gaz oranıyla gittiğim uzun yollarda ne yazık ki istediğim tüketimleri elde edemdim. Elde edemeyince de 110-120 giderek olayı çözdüm

90-100 arası gittiğimde 6.3-6.5 yakıyor detaylar:
https://forum.grandepuntotr.com/gene...tml#post708989

100-120 arası değiştiğimde 7 yakıyor. Kasmaya değmez diyerek 7lt'yi tercih ediyorum ben de, detaylar:
https://forum.grandepuntotr.com/gene...tml#post713963

Dizel kullanıcısına çok zor geliyor bu araç... Basınca her benzinli araç gibi bu da gidiyor (bir nebze) ama eski dizelim böylemiydi! Hem basardım, hem bundan çok daha iyi kaçardı hem de bundan çok daha az yakardı..

Dualogic alamıyorsan ve manuel kullanabiliyorsan, çok düşünme manuel dizel al. uzun yolda kaç kere vites değiştiriyorsun hem benzinli olsa belki bir iki değiştirirsin ama dizelde kaç kere değiştiriyorsun ?
Doğru tabii ki, ancak belirttiğim gibi hız meraklısı değilim. Her zaman bulunduğum vitesteki en ekonomik hızda gitmeye alışmışım, özel bir çaba sarfetmeden, "eco modu" gibi çalışıyor ayaklarım Uzun yola çıkmıyorum, senede 1-2 kez yazlığa (180 km) gidiyorum o kadar, hayatım hep şehir içinde. Zaten İzmir küçük bir yer, bilenler bilir.

İşim gereği (bankacıyım) sürekli araç kullanıyorum. Şirkette bir benzinli manuel VW Polo, bir de benzinli DSG Jetta var. Ayaklarım öyle alışmış ki, Jetta'ya bindiğimde yol bilgisayarı ortalama tüketimi 10L gösterirken, benim 1 saatlik sürüşüm sonrası 8L'ye iniyor. Bir başkası sürünce (yanlış anlaşılmasın ama özellikle kadınlar ) tekrar 10-12L allah ne verdiyse..

O yüzden benzinli Punto'yu yadırgamayacağımı, çabuk adapte olacağımı düşünüyorum. Benim için manuel-otomatik farketmez (her ne kadar manuelden yorulduysam da) ama işte eşimi de düşünerek otomatik istiyorum. Dizelin manueli de otomatiği de bütçemi aşıyor. Zaten kaba bir hesap yaptığımda, sadece tüketim açısından benzinli/dizel arasındaki fiyat farkını 3 yılda kapatabiliyorum. Ayrıca dizeli satın almak için katlanacağım yükü (20bin TL faizsiz kredi hem benzinli hem de dizelde sabit fakat dizelde + 7bin TL faizli banka kredisi olacak) de hesaba katmak lazım. Bir de şu var; 3 yıl sonra arabaya ihtiyacım kalmayabilir (şirket aracım olabilir). O yüzden uzun vadedeki geri dönüşüne değil, ilk yatırım maliyetine bakıyorum.