Arkadaşlar selam. Bu mesajımı başka bir konuya yazmıştım ama sanırım yeni bir başlık açmak daha doğru olacak.

Öncelikle forumda yeniyim, henüz Punto'm yok, alma arifesindeyim. Farklı modellerin farklı koşullardaki tüketim değerlerinizi yazmışsınız ama ben biraz daha spesifik bilgi verip sizden yanıt isteyeceğim.

İzmir'de yaşıyorum, her gün işe gidip geldiğim yolun tam olarak %25'i şehir içi trafiği, %75'i tamamen otoban (Çeşme otobanı, sıfır trafik ışığı, frene hiç dokunmuyorum, ufak bir tırmanış haricinde tamamen düz). Her gün git-gel 65 km kadar yol yapıyorum.

Halihazırda Citroen C1 1.4 HDI kullanıcısıyım. Aracımdan özellikle yakıt tüketimi konusunda çok memnunum. Ancak artık 4 yaşını doldurdu ve 120bin km'ye yaklaştı. Zaten malumunuz, ekonomi amaçlı üretilmiş bir araç. Avantajlarının yanında sert, gürültülü ve yorucu oluşu gibi dezavantajları var. Ayrıca eşim zor sürüyor (manuel vites).

Performans meraklısı değilim, tersine ekonomi odaklıyım. C1'imle bahsettiğim işe gidiş geliş güzergahında + haftasonları karışık kullanımda 100 km'de 4,5 litre mazot tüketiyorum ki çok iyi bir değer sanırım. Demek istediğim, sağ ayak bileğimi ekonomi açısından iyi kullanırım.

Aracımdan memnun olsam da artık daha yumuşak, otomatik, sessiz, donanımlı bir araç almak istiyorum. Bu yüzden sıfır olarak Punto 1.4 77hp Lounge dualogic almayı düşünüyorum (otomatik dizeli bütçemi aşıyor, bir de mazot/benzin fiyatları birbirine çok yaklaştı, aracın avantajlarının yanında tüketimdeki ufak bir artışı dert etmeyeceğim).

Aranızda mutlaka bu modelden (Evo değil, ama Fire motorlar aynı ise Evo da olabilir tabii) kullanan vardır. Acaba düz yolda (hiç yokuş çıkmıyorum neredeyse ve 2 kişiyiz her zaman), tamamen ekonomi odaklı kullanımla bu araç bahsettiğim yol şartlarında (İzmir, %75 otoban, %25 çok sıkışık olmayan trafik, start/stop faktörü, yazın sıcak - kışın ılık hava vb. faktörler) ortalama kaç litre yakar?

Bu güzergahda 6 litrenin altında tutabilirsem harika olur. Araç 5. viteste, düz yolda, en düşük yakıt tüketim ortalamasını yakaladığında kaç km/s hızla gidiyor oluyor? Örneğin ben C1'imle 2000 devirle gittiğimde hızım 100 km/s oluyor, hem tatminkar bir hız hem de ekonomik devir.

Tahmin ve tecrübelerinizden faydalanabilir miyim?

Teşekkürler şimdiden.