"Sen kapatsan ne oluurrr kapatmasan ne oluuurr" diye bir cevap alırsın en fazla ;)
Printable View
kontak kapatmak yerine tüm punto ailesi her ilde pazar günü toplanıp protesto edelim. araçlarımıza yazı yazalım. ses getirelim.
Türkiye, dünyanın en pahalı akaryakıt satışını gerçekleştiren ülke. Bu gerçeği artık duymayan, bilmeyen kalmadı.
Hemen herkes akaryakıt satış fiyatlarında "rekortmen" olmamızın nedeninin vergi olduğunu da biliyor. Peki çok şikayet ettiğimiz, kimi zaman "isyan" ettiğimiz bu akaryakıt üzerindeki vergi paylarının ne kadar olduğunu biliyor musunuz?
Sizler için rafineri çıkış fiyatı ve sonrasında üzerine eklenen vergiler ve kar payları ile akaryakıt fiyatlarının nasıl iki katından daha yüksek seviyeye çıktığını araştırdık.
İşte akaryakıt ürünlerinin rafineri çıkış fiyatları ve vergilendirildikten sonra satış fiyatı:
KURŞUNSUZ BENZİN 95 OKTAN
95 oktan kurşunsuz benzinin İzmir ve İzmit'teki rafineri çıkış fiyatı 1.553 lira.
Bu fiyata önce 1.891 TL ÖTV, sonra 2,06 kuruş EPDK'nın gelir payı ekleniyor.
Böylece bir litre 95 oktan kurşunsuz benzinin KDV hariç satış fiyatı 3.447 liraya çıkıyor.
Son olarak bunlara bir de 620,46 kuruş da KDV ekleniyor ve rafineri satış fiyatı 1.553 lira olan bir litre benzin 4.067 liraya fırlıyor.
Akaryakıt dağıtım firmalarının kar payları ile birlikte (yüzde 7-9 veya 40-50 kuruş) bir litre benzin depoya 4 buçuk liranın üzerinde bir fiyatla giriyor.
Sonuç: Rafineri çıkış fiyatı 1.553 lira, pompa fiyatı 4.50 lira. Fark 2.947 lira.
MOTORİN
Motorinde durum daha farklı. Bugün motorin fiyatları son zamla birlikte benzinden 50 kuruş daha ucuz. Ancak, rafineri çıkış fiyatına baktığımızda motorinin benzinden daha pahalı olduğunu görüyoruz.
95 oktan kurşunsuz benzin rafineriden 1.553 liradan çıkarken, motorin rafineriden 1.657 liradan çıkıyor.
1.657 liradan rafineriden çıkan motorine önce 1.305 TL ÖTV, sonra 2,06 kuruş EPDK'nın gelir payı ekleniyor.
Böylece bir litre motorinin KDV hariç satış fiyatı 2.963 liraya çıkıyor.
Son olarak bunlara bir de 533 kuruş da KDV ekleniyor ve rafineri satış fiyatı 1.657 lira olan bir litre motorin 3.50 liraya çıkıyor.
Akaryakıt dağıtım firmalarının kar payları ile birlikte (yüzde 7-9 veya 40-50 kuruş) bir litre motorin depoya 4 liranın üzerinde bir fiyatla giriyor.
Gazyağı, kalorifer yakıtı, fuel oil ve yüksek kükürtlü fuel oilde de durum bundan farklı değil.
Sonuç: Rafineri çıkış fiyatı 1.657 lira, pompa fiyatı 4 lira. Fark 2.343 lira.
VERGİNİN DE VERGİSİNİ ÖDÜYORUZ
Buradan da görüldüğü üzere, akaryakıt firmaları aslında çok yüksek karlar elde etmiyor.
Asıl yükü devletin almış olduğu ÖTV ve KDV oluşturuyor. Hatta devlet, önce ÖTV ekleyip, sonrasında ÖTV'li satış fiyatının üzerinden KDV alarak verginin de vergisini alıyor. Sırf bundan vazgeçilse, yani KDV, ÖTV'li fiyat üzerinden değil de rafineri çıkış fiyatı üzerinden alınsa 40-50 kuruşluk indirim olur. Ama devletin böyle birşey yapmaya hiç mi hiç niyeti yok. Çünkü devlet başka yerlerden toplayamadığı vergiyi bu şekilde akaryakıt ürünlerinden topluyor.
TÜPRAŞ KAFASINA GÖRE Mİ ZAM YAPIYOR?
Akaryakıt fiyatlarında zam ve indirimi TÜPRAŞ yapıyor. TÜPRAŞ'ın fiyat hareketlerini Brent petrolü baz alarak ayarladığı belirtiliyor. Brent petrol fiyatlarındaki fiyat artışları veya fiyat düşüşleri TÜPRAŞ tarafından değerlendirilerek bize yansıyor.
Burada sektör temsilcilerinin önemle dikkat çketiği bir konu var. TÜPRAŞ, eskiden bir devlet kuruluşuydu ve Enerji Bakanlığı onayıyla fiyatlar belirleniyordu. Ama artık özel bir kuruluş ve burada her hangi bir denetim yok. Yani zam ve indirimler devletin her hangi bir mekanizmasına danışılmadan karar verilerek yürürlüğe giriyor. Sektör oyuncularının genel isteği, fiyatların bu kadar oynak hale gelmesine izin verilmemesi yönünde.
Burada belki de yıllık anlaşmalar yapılarak fiyatlar belirlenmeli. Çünkü, bütün dünyada devletler petrolü hangi ülkeden alırsa alsın, yıllık anlaşmalar yapıyor. Yani sizin bugün almış olduğunuz petrolün fiyatı aslında bir yıl öncesinden belli. Bu nedenle, her sene başında petrol ihraç eden ülkelerle yapılan anlaşma çerçevesinde fiyatın ayarlanması, hergün akaryakıt fiyatlarında zamlar görmemizi engelleyebilir.
BENZİN RAFİNERİDE UCUZ, POMPADA PAHALI
Akaryakıtta bir diğer çarpıklık da benzin ve motorin fiyatlarındaki dengesizlik.
Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde akaryakıt ürünlerinden benzin fiyatı çevreye daha az zarar verdiği için motorine göre daha ucuz satılıyor. Ancak, Türkiye'de durum çok farklı. Benzin rafineriden motirine göre daha ucuza çıkmasına karşın, litrede 50 kuruş daha pahalı satılıyor. Doğal olarak da motorin satışları artarken benzin satışları düşüyor. Vatandaş da çevreden çok kesesini düşündüğü için motorine yöneliyor.
Sektör oyuncuları, benzin fiyatının düşürülmesi gerektiğini vurguluyor. Benzin fiyatlarında yaşanacak bir düşüşle birlikte, hem akaryakıt hem otomotiv hem de yan sektörlerde bir hareketlilik yaşanacağı öngörülüyor.
Mynet Haber'den alıntıdır.
aylar önce bir tv programında konuşan ekonomi profesörü (adını, dalını , üniversitesini unuttum ) akaryakıt ile ilgili yaşanan üretim ve satış durumunu anlatmıştı. duyduğumda hayretler içinde kalmıştım. belki forumdaki sizler biliyorsunuz ama bilmeyenler için tv den dinlediğim, ülkemizdeki ham petrolün rafineride işlenmesi ve satılması nasıl oluyor özetleyeceğim;
ham petrol işlendiğinde ürün olarak benzin çıkıyorsa mutlaka benzinde üretilmesi gerekiyormuş. afaki bir örnek vereceğim 1 lt ham petrolden yarım litre benzin yarım litre mazot üretiliyor mesela. yani sonuç olarak benzin üreteceksen mazotu, mazot üreteceksen benzini zorunlu olarak üretiyormuş rafineriler. ülkemizde, özellikle son yıllarda, dizel araçların sayısı benzinli araçların sayısına nispeten çok hızlı arttı. bu da mazot talebini benzine nazaran kat be kat arttırdı. prof. dedi ki; artan bu mazot talebini karşılamak için ham petrolden üretilen mazotun yanında mecburen üretilen benzin, ülke talebinin çok üstünde. dolayısıyla satılamıyor ve elde kalıyor. mazot talebi arttıkça ve fakat üretilen benzin elde kaldıkça bunu depolamak da imkansız oluyor. dolayısıyla elde şişen bu benzin stoğunu ülke dışına tutturabildiği fiyatla satıyor. bu tutturabildiği fiyat 1 tl nin aldına düştüğü bile olabiliyormuş. yani yurtiçinde 4.50tl gibi satılan benzin, talebin çok düşük olması ve "mecburen" üretilip elde kalan benzin, 1 tl nın daha azına dahi satılıyormuş.
bunu tv de duyduğumda hayretler içinde kalmıştım. hoca, genel ekonomi değerlendirmesi yaparken konu akaryakıt fiyatlarına gelmiş ve bunları anlatmıştı. program konusu özellikle akaryakıt da değildi. bu aktardıklarım ne kadar doğru bilmiyorum ama burda sınırın (artvinde yaşıyorum, gürcistan sınırında yani batumda )hemen 10 km içerde benzin türkiyenin yarısından daha az fiyatla satılıyor (ve gürcistanda da türkiyede olduğu gibi petrol çıkmıyor). k.k.t.c akaryakıtı bizden alıyormuş ve orda da çok çok ucuzmuş, gidenler öyle söylüyorlardı. k.k.t.c de de petrol çıkmıyor.
dünyanın içinde bulunduğu bu dönem petrol fiyatları ve doların yükselmesini beraber yaşıyor. tüm dünya ülkelerinde akaryakıta zam haberleri duyuyoruz. yani konjonktür ( umarım doğru yazmışımdır :) ) geçmişte olmayan bir petrolde fiyat artışını göstermekte. fiyat artışlarının birinci dereceden sorumlusu mevcut hükümet olarak görmek bence çok yanlış.
ancak bir ülkede;
a) yukarıda anlattığım bu olay (eğer hakikat ise),
b) gelmiş ve geçmiş hükümetlerin-devletin vergi politikaları,
c) çevre politikalarının
sonucu olarak bugün ki fahiş ve zulüm gibi olan akaryakıt fiyatı belirleniyor.
bu fiyatları belirleyen yöneticileri de ,geçmişten bugüne, toplum olarak bizim belirlediğimiz düşünülürse;
SONUÇ : TOPLUMLAR LAYIK OLDUKLARI GİBİ YÖNETİLİRLER...
konu gereksiz pahalı olmassa almayız :D
bugün 4.07 den aldım.
100 tl verip 25 litre alamamak koydu gerçekten.
4.07 olmuş komik :D
kamuran sen misin yoksa :D
ne yazık ki politikacılar son yıllarda toplumu bölmek için ellerinden geleni yapıyorlar. bu sebeple hükümet ve oy verenler, oy vermeyenlerin düşmanlığına muhatap oluyor(terside diğer cenah için geçerli). bilinçli yada değil sonuç malesef hizipleşme ve düşmanlık. çok yazık...! ALLAH ülkemize selamet versin.
mazot yine zamlandı hayırlı olsun.
kaç oldu?
gazada zam gelmişmi :)
10 kuruş zam yapmışlar istanbulda 3.80 tl.
hep aynı muhabbet ne zaman zam gelse hepimiz aynı şeyleri konuşuyoruz valla parası olan alıyor değilmi 2 türlü dizel var ucuzunu almıyorsunuz en pahalısını alıyorsunuz birde shellden alıyorsunuz sonra zamda şikayet et bu nasıl iş anlamadım ben full den alıyorum ucuz diye
hem en pahalı dizeli kullanacaksın hemde şikayet edeceksin bu ne saçmalık ya
Zam gece gelir nasolsa isten cikiyimde bi depoyu fulliyim bari:)
araciligiyla Htc HD 2'den gonderilmistir..
sabah 50tl koyduk. yine başladılar...