cut off pozisyonlarında 2.0 lt göstermesi bizim ecm lerin 2 litreden daha az hesaplama yapamasından kaynaklanıyor. 2.0 gördüğünüz durumlarda eğer ayağınız gazda değil ve araç kendi hızıyla yavaşlama yapıyorsa %99 0.0 lt yakıyorsunuz demektir. eger aracın devri 1300 den aşağı ve siz halen yavaşlama evresindeyseniz o zamanda 2.0 dan daha az ama sıfırdan daha fazla bir değer yakıyorsunuz demektir,
bende yeni aldım sayılır arabamı, 6 ileri emotion ilk depomda 400 km si şehir dışı olmasına rağmen (şehir dışından aldım arabayı) 800 km gittim, sonraki depomda 650 km gidebildim şehir içinde ama kullanım tarzım turbo dizel e göre yanlıştı ve o yuzden çok yaktırdım, daha sonra çok değer verdiğim bir ağabeyimden turbo dizelin naıl kullanılması gerektiğinin tuyolarını aldım. ve bunları deneyerek 100 liralık yakıtla ne kadar gidebileceğimi hesaplıyorum. işallah bende 800 lere çıkarım![]()
makineler için cut off değil cut out tabiri daha doğru olacaktır,fakat bu durumda aracın yakıt harcamaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını düşünenlerdenim,her ne şekilde olursa olsun,aracın motoru çalıştığı sürece tüketimin olmaması imkansız,çünkü piston içlerine hava ve yakıt girdikçe motor hareketini sağlayacaktır,dolayısıyla cut out pozisyonu tüketimin minimum değerde olduğu durumdur fakat tüketimin hiç olmadığı anlamına gelmez
arcımı yola uygun boşa alıp kullandığımda viteste kullanıma nazaran daha ekonomik buluyorum sanırım dediğinizde haklısınız. durumumu biraz düzelteyim hususi olark bunu deneyecem aynı yolu boşta ve viteste olarak katedecem bakalım sonuç ne olacak. daha sonra sizlerle paylaşırım
cut out pozisyonunda yol bilgisayarında yazan 2.0 lt ibaresi tamamen yazılımdan kaynaklanıyor,niçin 1.1 lt veya 0,8 lt yazmıyor.2.0 lık ibarenin de sanıyorum ki makine cut out pozisyonunda ikenki bu araç için hesaplanmış minimum değeri olduğunu düşünüyorum.
araç giderken boşa atılırsa , rolantideki kadar yakıt harcar , bunu octavia da denedim bayır aşağa boşta inerken tüketim anlık 0.7-1.3 arası değişiyordu , vitese aldığımda (5. vites) gaza basmadan tüketim 0.0-0.1 değişmeye başladı
yani vitesteyken gaza basılmıyorsa tamamen yakıt kesilmiyor çok az bir miktar gidiyor , eğer boştaysa dediğim gibi 1.0 litre civarlarında tüketim devam ediyor.
2010-Nisan , Punto Evo 1.3 Multijet Dynamic
Ben yakıt göstergesinin verisini dikkate almamak gerektiğini düşünüyorum. Viteste de olsa rölantedeki kadar harcar diye düşünüyorum. Çünkü rölante devri zaten aracın stop etmeyecek derecede çalıştırılmasını sağlıyor fazlasını değil. Vitesteki araçta bence gaz tamamıyla kesilsede (motor freni ile inişler dahil) rölantedeki kadar yakıt harcar diye düşünüyorum. Aksi takdirde bahsettiğiniz kadar yakıtla araç stop etmek zorunda. Çünkü injeksiyon kesilmeye başlar.
Konu xnode tarafından (08/05/2011 Saat 23:32 ) değiştirilmiştir.
Beneficium accipere libertatem est vendere
Ben aracımı cuma günü ist dan aldım, depoyu fulledim, memleketime gelinceye kadar neredeyse yağmur yağdı, ortalama süratlarde kullanmak koşuluyla bolu dağından geçmek şartıyla yarım depoya gelince kast ya indi yani 150 mazot almıştı 490 falandı indiğimde 500 desek , 75 / 500 = herhalde ş dışı 0,15 krş , ort tüketim en son geldiğimde yani son yüzüncü km de 5,2 idi.
forumdaki bazı arkadaşklar rolanti kadar yakar yada az bir miktar yakar gibi yorumlarda bulunmuş, yakmaz arkadaşlar, yakmaz, 0 yakar dediğim durumda araba, yavaşlama periyodunda ani yavaşlamada olabilir uzun bir yavaşlamada olabilir, ayağınız gazda değil ve motor devri 1100 un üzerindeyse aracınız 1gram bile yakıt harcamadan çalışmaya devam eder çünkü hareketi tekerleklerden alır, bunu sağlayanda camsahft sensordur. bunu sırf bu iş için yapmaz bu sensor, obd2 li araçlarda yakıt hava karışımını mass air flow sensorle birlikte ve map sensorle organize bir şekilde ayarlar.
aracın ne kadar yakıta ihtiyacı olduğunu ecm hesaplar bu sensorlerle ve enjektorlerin ihtiyacı kadar yakıt takmasını sağlar, nasıl yokuş aşağı giderken 130 la gitseniz bile ayağınızın ucuyla gaza bastığınızda araba hızlanmaya devam ettiğinde göstergede 3.4 4.3 rakamları gördüğünüz gibi aynı hızda yokuş yukarı gittiğinizde aynı devirde hızlanmak istediğinizde 7.8 6.5 gibi rakamları görmenizi sağladığıı gibi,
camshaft sensor aracın hızına gaz pedalının konumuna manifold basınca ve gelen hava miktarına göre motorun ne kadar yakıta ihtiyaç duyduğunu hesaplar, siz yokuş aşağı inerken yada yavaşlama periyoduna girdiğinizde araın yakıta ihtiyaç duymadan gidebildiğini bildiği için enjektorleri kapatır ve motora hiç benzin göndermez. yavaşlama periyodu vites değiştirirken bile olabilir cuyt off dedikleri, gaza bastığınızda boşta iken bile aracın hızlı bir şekilde devri düşerken enjektorler yine kapanır, taki 1100 devire kadar, 1100 devirden sonra araç çalışabilmesi için gereken yakıt kadar yakmaya başlar.
bir arkadaş 15 dakika araba çalışsın yakıt bitecekmi diye bir yorum yazmış, bizim bahsettiğimiz araba dururken değil, yürürken, dururken yakmaz diye birşey söylenmedi hiç, acaba okumadanmı yorum yapıyorsunuz, arac dururken yakmaması zaten fizik olarak imkansız bunu nasıl düşünebilirsiniz anlamış değilim.
gelelim tasarruf konusunda benim testlerime,
bizim araçların turbo destekli yakış oranları gerçek yakış oranlarımızdır. turbo 1 bar basıncı sağlayana kadar arac normalden fazla yakar buda gaz vermeden kalkışlarda, ve eğer hızlanacaksanız yeterli devire ulaşmadan ikinci vitese aldığınızda oluyor. çünkü 1 ve 2 vites aralığı çok fazla, 1 le kalkıp hemen 2 ye attığınızda 2 nci vitesin devri turbo için az kalıyor ve siz hızlanmak için gaza bastığınızda arac turbodan tam desteği almadığı için normalden çok yakıyor turbo basıncı yakalandığında ise 3 4 devam ediyorsunuz, sadece 1 ile 2 nin arası çok fazla diğer viteslerin arası bu kadar uzun değil ve tam efektif değer yakalayabilmek için, turbonun tam performanslı çalıştığı 2000 devir lerde aracı kullanmak gerekiyor. dizellerde düşük devirde tork daha iyi 1750 devirde max torku veriyor mjetler ama 1750 devirde yeterli turbo basıncı olmadığı için 2000 devirlerde mjetlerden çok daha iyi hem performans hemde yakıt tasarrufu sağlanabilir,
eger kalktıktan sonra hızlanacaksanız vites büyüttüğünüzde 1900 devirin ün altına düşmeden vites değiştirilmesi lazımki hızlanma periyodunda hem yeterli turbo basıncı alinizin altında olsun, hemde aracınız daha iyi bir ivmelenmeyle devam edebilsin. ama kalktıktan sonra hızlanmayacak ve çok yavaş bir şkeilde hızlanacaksanız o zaman büyük devirlerde vites değiştirmeniz gerek yok. araç turbosuzda yavaş bir şekilde fazla yakmadan hızlanabilir. ama turbo devrinin altındayken gaza yüklenirseniz destek olmadığından normalden çok fazla yakacaktır turbo basıncına ulaşana kadar.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri