Performans sadece 0-100 ü daha çabuk hale getirmek demek değildir. Bu konuda yanlış anlaşımlar olmasın. Ayrıca linea çıktığında neden kimse tepki göstermedi bu soruyu hala soruyor ve hala merak ediyorum. O motordaki 6. vites tamamen satış stratejisi bunun arkasındayım. Ben 75 hp aracımla 5. viteste 200 görüp geçtiğimde şanzumanım bitiyor mu ki? Hala devir düşük. Ha diceksiniz alakası yok. 3 vites de olabilirdi 4 vites de. Satış stratejisinin hala yanındayım. Eminim ki 6. vites maliyetli bir şey değil. Belki ama belki ufacık ihtimal daha yüksek hızda giderken aynı yakmanızı sağlayabilir.
Gelim diğer konuya. Bir arkadaş bir konuda 5. vitese kadar aynı ekstra 6 var demişti yazıyı bulamadım buraya yazıyorum.
Arkadaşım dediğin gibiyse 6. vitese hiç lafım yok süper bir şey yaratılmış demektir. Özellikle modifiyeciler için çok süper olurdu performans şanzumana ihtiyaç kalmazdı. Ama öyle olsaydı siz 5. viteste bırakın kesiciye girmeyi 4500 deviri bile geçemezdiniz. 1.3 90hp 190nm tork motor sonuçta. Bizim 75 liklerde öyle oluyor. Zira benim araç modifiyeli ben 5 te hala 5000 devir göremedim. Görsem zaten 220 leri felan geçerim sanırım. Bundan yola çıkarak da 1. 2. 3. 4. 5. vites oranlarının tamamen farklı olduğunu ve vites aralıklarının kısaldığını anlayabiliriz. Bu da bariz şekilde kalkışta performans kaybıdır. Ama tahminim doğru olursa o 10nm lik tork farkını siz 1. viteste yaşayabilirsiniz. Yani 6 viteslinin de 1. vitesdeki taşıyabileceği ve kaldırabileceği yük kapasitesi 5 vitesliden iyi olabilir. Örnek 6 vitesli 1. viteste 5. vitesli kadar yüksek hızlara çıkamaz fakat daha takviyeli daha torku daha güçlü gider. Vitesli bisiklet gibi düşünebilirsiniz. Diyorum ya oran dağılımı. Ama o fark öyle ufak ve önemsiz bir farktır ki fiat da bunu farketti, özellikle ki tork açısından gayet güçlü bir motorda bunun gereksiz olduğuna karar vermişler. Yalın dille anlatmaya çalıştım umarım anlatabildim. Ben 5 vitese düşmesini bekliyordum zaten. Ki önemli olan vites değildir. 500 beygir 4 vites amerikan arabaları mevcut. Önemli olan sistemler aletler çeşitler modellerdir.
Özellikle forumda 6 vitesten memnun olmayan arkadaşların şikayetlerini eski günlerden çok iyi hatırlıyorum. Sürekli vites değiştirmek zorunda kalıyoruz 1-2-3-4 hızlıca geçiyoruz diyorlardı. Umarım anlatabildim.
Yer imleri