Calisma prensibini baska baslikta paylasmistim.... linea dan ama ayni olmali...
Klima acildiginda fan 1. Kademede de calisabilir, 2. Kademede de... fakat 1. Kademe icin esik degeri klima icin belirtilmemis...
Park halinde beklerken fanin calisma hizi muhtemelen 1.... ama sanirim 2. Kademeye gecmesi zor gibi....
Klimayi actigimizda da ayni hizda calismaya basliyor ise, 1. Kademe.. 21 barda 2. Kademe ama bu degere 1. Kademeden 2. Kademeye cikmasi gerekir sanirim, direk sadece 2. Kademede baslayan kosul yok aslinda...
Park halinde klimayi uzun sure acik biraktim ama once yavas, sonra hizlandigini hic hatirlamiyorum...
Mevcut hizdan daha hizlisina denk gelmedim..
Ya da soyle bir senaryo,
O direnc bozuk, ve klimada da isida da fan 2. Hizda calisiyor...
Ilk bir kac yil ben de hissetmezdim hic, ama 3. yil park yerinde hissetmeye basladim... sonra antifriz degisimi olunca biraz da faydasi oldu sanirim... ara sira park yerinde durmaya yakin, ileri geri giderken duyuyorum... bu arada kontak kapaninca fan da duruyor, aciklamadaki gibi devam etmedi henuz... o aciklamada da hangi kosulda devam eder, o da net degil...
Gorunurde omdirenc, parca saglam olsa da direncin degerini de kontrol etmek var aslinda...
Bu klima fan hizini,m2 kademeyi de aracta test etmek biraz zor is gibi...
Linea elearn den alinti...
Son paragraf dizel icin bir detay...
Araçta motor kontrol ünitesi tarafından kumanda edilen iki hızlı bir elektrofandan oluşan bir motor soğutma sistemi bulunmaktadır .Motor soğutma sistemi için kabul edilen parametreler şunlardır : Motor soğutma suyu sıcaklığı , klima soğutucu sıvı basıncı.Motor soğutma suyu sıcaklığı yaklaşık 94 °C '' ı aştığında veya klima soğutucu sıvısının basıncı belirli bir eşik değerini aştığında elektrofan düşük devirde devreye girmektedir. Elektrofanın ikinci hızı ise ( daha yüksek olan) motor soğutma suyu sıcaklığı yaklaşık eşik değeri olan 102 °C '' ı aştığında veya klima soğutucu sıvısının basıncı ikinci eşik değerini ( yaklaşık 21 bar) aştığında devreye girmektedir.Elektrofanın ikinci hızdan birinci hıza geçişi motor soğutma suyu sıcaklığı 99 °C '' ın altına indiğinde ( bir gecikme çeviriminin sağlanması için çalışmanın 3derece altında ) ve klima soğutucu sıvısının basıncı ikinci eşik değerini altına indiğinde gerçekleşmektedir Elektrofan motor soğutma suyu sıcaklığı 94 °C '' ın altına indiğinde ve aynı anda klima soğutucu sıvısının basıncı birinci müdahale eşik değerinin altında bir basınçta bulunduğunda tamamen devreden çıkmaktadır.
Motor stop edildiğinde eğer motor soğutma suyu sıcaklığı belirli bir eşik değerinin üzerinde ise elektrofan belirli bir süre düşük hızda çalışmaya devam eder bu süre sona erdiğinde ise otomatikman durur.
Dizel motorlu araçlarda müdahale eşik değerinin aşılması ile fanın çalışması ( veya devreden çıkma ) arasında belirli bir gecikme mevcuttur . Bu gecikme motor kontrol ünitesinin fan cihazını devreye sokmadan önce veya fanın daha düşük hıza geçmeden veya stop etmeden hızının düşürülmesini sağlamak için otomatik olarak fazla tork üretmek için motora müdahale etmesi nedeniyle oluşmaktadır.
Yer imleri