bende sizin gibi yüksek maliyetli kompresör sorunu ile karşılaştım ve sizin veridiğiniz volkar elektrik bilgisi ile en uygun ( 350 TL ) çıkma kompresörü temin ederek sorunu çözdük. sinan bey paylaşımınız için özellikle teşekkürler.
Arkadaşlar şu klima hakkında benim de bilgi edinmek istediğim hususlar mevcut. 2009 model 1.3 multijet (75 HP) active model aracımın öncelikle klimasının soğutmasından çok memnunum onu belirteyim. Ancak 3 sorum var:
1.) Klima devrede iken yokuş çıkıldığında her zaman aynı yokuşu 3. Viteste çıkarken düşünün ki 2. Vitese çıkıyorum. Forumda okuduğum kadarıyla da bu normal. Ve bu durum Toyota, Mitsubishi, Honda gibi araçlarda yaşanmaz iken Fiat modellerinde klima kompresörü motordan güç aldığı için yaşanıyor. Benim buradaki sorum bizim araçlar 1750 devirde maximum torku elde ediyor. Yani turbo kendini 2000 devirde hissettiriyor. Klima turbo sistemini de zorlar mı? Yani 3. viteste motor devri 1750 devri geçmesine rağmen yokuşta turbo kendini hissettirerek aracı neden hızlandırmıyor ve ancak 2. Viteste o yokuş çıkılabiliyor?
2.) Seyahat halinde klima devreye alınacak iken debriyaj pedalına basarak klimanın devreye alınmasının anlamı nedir? Yani debriyaj sistemi ile klima kompresörü arasında teknik olarak nasıl bir bağlantı vardır da bu işlem yapılarak klimanın devreye alınması tavsiye edilir?
3.) Aracımın klimasını rolantide iken devreye aldığımda kompresörden gelen ses forumdaki yorumlara bakılırsa normal. Fakat araç ile seyahat halinde iken tiz bir ses işitiyorum. Yani fan sesi gibi uğultu sesi değil de tiz bir ses tarif etmek istediğim. Klimayı kapatınca o ses de sona eriyor. Bunun kaynağı nedir?
Forumda yorum yapan arkadaşlarımızın çoğu araçlarımızda yer alan klima sisteminin arıza yapmadığı sürece müdahele edilmemesinden, klima kasnağını, kasnak bilyesini değiştirenlerin de bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığından söz etmiş. Yetkili servis her türlü değişimden yana her konuda olduğu gibi. "Sağlam bir klima ustası bulup gösterin" diyenler de olacaktır ancak o "sağlam bir usta" bulma devri bittiği için günümüzde ne yazık ki güvenmek zor. Aldığı ücretin hakkını veren ve "şimdi idareten yapayım da sonra tekrar gelsin bana da para kazanayım" zihniyetinde olmayan usta yok denecek kadar az ne yazık ki.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Konu occupyist tarafından (24/06/2016 Saat 23:16 ) değiştirilmiştir.
2 yi ilk kez duyuyorum. Dizel de cekmeme sorunu hic yasamadim. 3. Viteste basarsaniz cikar diye dusunuyorum. Araci narin kullaniyorsunuz demek ki. Turboyu yormaz. Devirle alakali oldugu icin zaten devir normal sinirlarinda. Motoru zorlar. Klima acilinca 2 3 hp guc cekiyor diye biliyorum. Tiz seste kompresor, kasnak yada bilyalardan geliyordur. Klimayla birlikte aktif oldugu icin. 2 yi de soyle bir mantik yurutebilirim. Motor yukteyken klimanin acilmasi motora ve parcalara extra yuk bindirdigi icin depraja basarak yuk ortadan kaldirilmak istenebilir de pek mantiklida gelmedi gerci![]()
Yasin bey, aracınızda hissettiğiniz klima açıkken yokuşta bayılma ve hantallaşma durumu aynı şekilde bende de var. Ve turbo 2500dv. devreye giriyor.Bu kunuyu yani turbonun geç devreye girmesini sizin yorumları okuduktan sonra şöyle bir araştırdım. Formda arkadaşlar turbonun 1750 devirlenden sonra açılması gerektiğini söylemişler.Fakat bu sebeble yani turbonun 2500 seviyelerinde açılma şikayetiyle servise giden arkadaşlara servisin cevabı zaten turbo 2500 den sonra girer denmiş. Tabi biraz daha derine indim ve turbo hava basınç valfinin arızalanması veya görevini tam yapmamasından dolayı turbo geç devreye giriyormuş aşağıdaki açıklama yedekparça sitesindendir.
ELEKTROVALF , TURBO HAVA BASINC VALFI , FIAT LINEA , FIAT BRAVO 2007 MODEL VE SONRASI , GRANDE PUNTO , DOBLO , FİORİNO , PANDA , DUCATO , ORJINAL FİAT YEDEK PARCA
ÜRÜN ARIZA YAPTIĞINDA , YADA BOZULDUĞUNDA , TURBO DÜŞÜK VİTES VE DEVİRLERDE DEVREYE GİRMEZ.BAZI ARAÇLARDA TURBOYU , BAZI ARAÇLARDA EGR SİSTEMİNİ KONTROL EDER.FARKLI ÜRÜNLER MEVCUTTUR.ARACINIZA UYGUNLUĞUNU KONTROL ETTİRİNİZ.
Tabiki bu konuda daha tecrübeli arkadaşların yorumları daha açıklayıcı olacaktır. Şuanda tamamen bu parça izerine yoğunlaşmış durumdayım.
Birseyi belirtmek isterim turbo aracin calismasiyla birlekte calismaya baslar. 1750 devirde max torku verir.
Ezeldenberi, her zaman diyorum kendime "durduk yere bir arıza yokken kalkıp da arıza çıkartmaya çalışmaya gerek yok" diye ama insan "acaba bir sorun mu var da böyle bir durumu aracımda yaşıyorum?" sorusunu kendisine sorduğu an ilk uyarı cümlesi doğrudan devredışı kalıyor![]()
Turbo olayı tamamen evet muamma. Bir süre önce forumdaki arkadaşlarımızın tavsiyesi ile Bostancı Sanayi'deki Rese Otomotiv'e gittim. Amortisör takozlarını değiştirttim. Aracı test ederken Recai Usta ile birlikte yolda turbo sesini sordum "normal mi değil mi?" diye. Recai Usta; "turbon biraz ötüyor, bakmak lazım" dedi. "Bir dahaki bakıma" diyerek erteledim. Aracın sürücüsü olarak dikkat ediyorum çekiş problemi olsun, yakıt sarfiyatının artması olsun, duman atma olsun bunların hiçbiri yok araçta. Bugünü saymazsak tabi; klima devrede iken yokuşu (3. Vites ile değil 2. Vites ile çıkmak durumu)
Neyse birkaç hafta önce İzmit'e gidip forum üyemiz Nihat Bey ile görüştüğümüzde onun ustasına bir uğradık. Açtık kaputu. Bakalım "nasıl ötüyor bu turbo" diyeUsta dedi ki "ötme falan yok. Turbo gayet sağlıklı. Sizin o duyduğunuz tiz turbo sesi normal. Eğer ötme olsa idi daha yüksek bir tonda olur daha çok rahatsız ederdi."
Şimdi "buyur buradan yak" derler ya hani tam o olayBir usta "ötme var" diyor diğeri "turbonuz sağlıklı" diyor. Yetkili servise gitsek hemen "turbonuz arızalı. Değişim gerekli" der; bu klasik zaten. Yani diyeceğim şu ki gerçekten bir sorun olduğunda bu tür konuların üzerine düşmeli.
Halil Bey'in de dediği gibi bugün belki de ben aracı o yokuşta yollar da hafif bozuk olduğu için devrini almadan 3. Vitese attım "yavaş gideyim" derken. O yüzden bana sanki çekiş düşüklüğü var gibi geldi.
Ama sizin aracın turbosunun kendini hissettirme devrinin 2500 devir oluşu biraz sıkıntılı gibi. Klima için de yarın forumdan bir arkadaşımızın önerisi ile Tuzla'da bu işten anlayan bir ustaya uğrayacağım. Belki de herşey gerçekten normal biz abartıyoruz. Belki de bir arıza olmadan erken müdahele ile önüne geçeceğiz.
Yarın gelişmelerden sizi buraya yazarak mutlaka bilgilendiririm.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Yasin bey bence aracinizi kurcalatmayin sikinti yok gibi geliyor bana. Klimadan sikayetiniz tiz ses gelmesi mi? Bunu video ya cekip yukleyin bir dinleyelim. Bizim araclarda klima acilinca boyle seslerin gelmesi normaldir. Turboya gelince 2009 model arac daha once revize yada bakim yapilmadi dimi. Hafif otmesi normal islik caliyorsa sikinti zaten bunu duymamaniz imkansiz. Turbolarinda belirli periyotta bakima ihtiyaci vardir. Ulkemizde bu durum yanlis bilinir hep. Genelde bakim yapilmadigi icinde turbo gider yenisi takilmak zorunda kalinir. Bakim icinde gerekli arac gerec ve bilgili yerler gerek ne yazikki bu da ulkemizde yok denecek gibidir. Araciniz km si nedir?
Halil Bey, değerlendirmeniz için öncelikle teşekkür ederim. Klima konusunda beni endişelendiren tek husus evet seyahat halinde iken o tiz sesin gelmesi; özellikle 1. Ve 2. Viteste yavaş giderken bu sesi duyuyorum. Videoyu araç ile seyahat halinde iken ve klimanın ilk devreye alındığı anda çekerek buradan paylaşırım.
Aracı 90.000 km.'de ikinci sahibinden satın aldım. Araç tamamen yetkili servis bakımlı. Turbo revizyonu hakkında ise bilgim yok açıkçası. Yani servis faturalarına da baktım böyle bir işlem de göremedim. Araç şu an 99.500 km.'de.
Dediğim gibi turboda bir arıza olsa çekiş düşüklüğü, yakıt tüketimi artışı ve duman atma illaki olur diye düşünüyorum. Bu şikayetlerin hiçbiri bende yok. Sadece o tiz bir ıslık sesi var ki onu da turbo kendini 2000 devir gibi kendini hissettirdiği anda duyuyorum. Rolantide gaz pedalına basıp bırakınca yaşanan bir ötme sesi de yok.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Turbo konusu konuşulmaya başlanınca ikinci sorunuz yanıtsız kalmış Yasin bey. Araç bilhassa yüksek devirde giderken klimaya aniden yük binmemesi için debriyaj pedalına basılır rölantiye düşülür ve sonrasında klima devreye alınıp vitese yakılarak devam edilir. Klimanız uzun süre çalışmadı ise yağsız kalabilir ve yüksek devirle aniden yük bindiğinde beklenmedik olumsuzluklarla karşılaşılabilir diye okuduğumu hatırlıyorum forumlarda.
Feyzullah Bey, evet o detayı forumda ben de okumuştum. Aslında işin teknik boyutunu merak ettim. Debriyaj sistemi ile klima kompresörü arasındaki bağlantıyı. Örneğin 90 km. Hız ile giderken klimayı devreye alma ihtiyacı hissettik. O hızda giderken "motor devri debriyaj pedalına basınca rolanti devrine düşer ve klima kasnağı motor rolantide gibi algılayarak zorlanmadan devreye mi girer" diyorsunuz? Bu anlık işlemin debriyaj sistemine bir zararı olmaz mı peki? Neticede araç ortalama bir hızda ve vites boş konuma alınıyor gibi bir durum söz konusu.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Okuduklarımdan anladığım kadarıyla motor rölantiye indiğinde klima kompresörü ani yük binmesine veya yüksek devire maruz kalmadan devreye girmiş oluyor. Değilse debriyaj ile klimanın yakından bir alakası yok. Kaldıki herhangi bir seyahatimizde onlarca kez Debriyaja basıyoruz zararı olmuyor. Ben işin açığı devir tam yükselmeden klimayı devreye alıyorum. Camları açarak seyahat etmek adetim değildir. Yaz ise klimayı kış ise kaloriferi buharlanma olursa yine klima kompresörünü devreye sokarak kullanıyorum. Genel itibariyle klima kompresörü yıl içerisinde çoğu zaman çalışıyor. Arabayı alalı iki yıl oldu daha ne klima gazı bastırdım ne de klima bakımına ihtiyaç duydum. Benden önceki sahibi de ne zaman klima bakımı yaptırdı bilmiyorum. Geçen gün merakımdan servise götürüp gösterdim gazı eksikmi ufak bir kontrol yapılsa diye. Incelediler hiçbir sorun yok. Bence klimayı etkin bir şekilde zorlamadan kullanmak lazım. Çalışan Demir pas tutmaz deyişinde olduğu gibi gerçekten zorlamadan çalıştırınca sorun yok. Klima verimini artırmak için de iç hava sirkülasyonu açık kalacakmış bizim dijitallerde bunu yeni öğrendim. Uzun yolda 150 km. Falan gittikten sonra full autoya bi on-on beş dakikalığına almak faydalıymış.
4 yıldır ben de yaz-kış kullanıyorum ama maalesef uğultu şiddetli miktarda mevcut.inanın yazın arabayı kullanmak istemiyorum.geçen yıl bakım da yaptırdım klimaya ama nafile.En büyük hatam garanti varken kompresörü değiştirtmek için servise baskı yapmamam oldu.Servisin "bütün puntolarda var ağbi" lafına inanmayacaktım.Gerçi şu da var ,2 yıl önce garanti varken değiştirseydim yine bu zamanlar uğuldamaya başlayacaktı mantık olarak.
Sent my iPhone using
Özellikle düşük hızlarda 1-2-3. Viteslerde hem gazlarken hem de gazdan ayağını çekerken oluyor.Araç kamera kayıtlarında vardır muhtemelen,paylaşırım yakın zamanda.ve bu sadece klima düğmesine basılıyken oluyor,normal fanı açarsanız yok ses.
Sent my iPhone using
Aşırı sıcaklarda Klima tam devir çalışırken birinci viteste benimkinde uğultu sanki oluyor. Ama soğutma iyi olduktan sonra uğultuyu ciddiye almamız ne kadar doğru. Sonuçta klimayla birlikte bir sürü sistem devreye giriyor ve haliyle dd gürültü artıyor. Bizim araçlar klimayı açınca böyle sessizce hiçbirşey olmamış gibi akıp gitmez kanımca.
Halil Bey bugün forumda üye olan bir arkadaşımızın tavsiye ettiği Tuzla'da yer alan "klima ustası"na gitmeden önce aracın klima sistemi devreye alındığı anda klima kompresöründen gelen sesi paylaşmak ve "durum normal mi değil mi?" danışmak istedim. Link aşağıda yer almaktadır. Yorumlarınızı bekliyorum.
https://youtu.be/w3TQBw4SD28
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Tiz bir ses duyamadim. 3. Saniyede bir takildi geliyor. Sonrasinda hafif ugultu var. Bu normalda tiz bir ses yok. Bu sesi videoda siz duyuyormusunuz?
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri