Arkadaşlar Merhaba, aranıza henüz katıldım ve Grande Punto 2011 model 1.4 benzinli Dualogic şanzumanlı bir araç sahibiyim. Aracı aldığımdan itibaren çözülemeyen bir sanziman sorunu ile karşı karşıyayım. Konuyla ilgili yardım ve desteklerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Sorunumu ve hikayesini özetliyorum.
-araç viteslerinde ve geçişlerinde genel anlamda herhangi bir ses,titreme,sıkıntı yok.
-ancak araç 4. Vitesten 5. Vitese geçerken tam 2500 devirde ve yaklaşık 90-92 km süratte hepimizin malum olduğu check transmission(vites kutusunu kontrol ettir) uyarısı alıyorum ve çoğu zaman 5. Vitese geçmeden devir yükselmeye devam ediyor.
-deviri düşürüp (yani gaz kesip) 2500 devirin altına indirdiğimde manuel olarak sıkıntısız 5'e atabiliyorum. Bazen uyarıyı almama rağmen geçte olsa 5e ototmatik geçiyor.
-vites düşürmede problem yok otomatik olarak düşüyor.
-Aracı farklı ariza tespit cihazlarına baglattigimda(yetkili servis cihazı dahil) ise P0720 (bağladığım cihaza göre:şanzıman hiz sensoru devre hatası , araç hizi arızası, sanziman çıkış safti hizi arızası ) alıyorum.
***Çözüm için yetkili servis ,forumlarda önerilen birçok dualogic uzmanı dahil bilgi ve destek almaya çalıştım.Hepsi farklı şeyler söylese de ortak analiz neticesi aracın motor devri ile sanziman devrinin birbirini tutmaması yani sanziman devir sensörünün okuduğu hiz ile aracın gerçek hızının örtüşmemesi sonucu bu hatayı alıyormuşum.
--Bildiğiniz üzere sanziman üstünde hiz sensoru(kahverengi soketli) bulunuyor. Bu parçayı 80 tl karşılığında temin edip degistirdim. Sorun çözülmedi.Bu arada yetkili serviste aynı sensoru 430 tl dediler. Bu biraz kafamı karıştırdı. Ama sensor okumasa neden 2500 devir 92 km süratte bu arızayı alıyorum ve düşük viteslerde bu sorun yok anlayamadım.
---Ankara Emci oto ustası: sanziman beynini değiştir dedi ancak sanziman beyni degisimi hem ekonomik bir çözüm degil Ve hatta beyni bulmak hiç kolay değil.
-başka bir fiat ustası :aracın baski balatasinin yuksek devirde ve yükte yani yuksek viteste kaçırıyor bu sebeple sensor doğru okuma yapamıyor dedi. (Hemen belirteyim arac meshur ihlamur yokuşunda
Dur kalkta debriyaj aşırı ısındı uyarısı ve balata kokusu verdi.)Baski balata değişimi işi çözer kesinlikle dedi.ancak kalkışta neden sıkıntı yaşamıyorum bilemedim.
-bir başka usta şanzımanı indirip dağıtıp bakalım dedi. (Itimad etmedim)
-forumda bircok kişinin önerdiği usta olan Bünyamin usta tam 1 gün hırs yapıp arızayı tespit etmek için uğraştı ancak (Allah razı olsun) arızanın robot ya da sanziman ile alakalı olmadığı,.muhtemelen sanziman beyni ve abs beyni arasındaki veri alışverişinde elektriksel veya parazitsel bir ariza olduğunu dusundüğünü belirtti ve yine somut çözüm bulamadı. (Abs beyni tekerden gelen hizi alır sanziman beynine iletirmiş bu araçlarda)
Sonuç olarak: sizce arızanın çözümü için nasıl bir yol izlenmeli? Daha önce içinizde benzer bir sorun yaşamış olan bir üye var mıdır? Merak ediyor şimdiden teşekkür ediyorum. Var mi bu platformda bana yardım edebilecek bir arkadaşımız?
Yer imleri