Merhabalar, adım egemen 32 yaşındayım öğretmenim. ilk mesajım kendimi tanıtayım dedim öncelikle

Bir arkadaşımda 2011 Punto evo 1.3mj active var. 60000km de. asr, esp, hill holder hepsi varmış. Buraya yazmadan önce biraz araştırdım bende fakat tam kesim bilgilere ulaşamadım.
Merak edip araştırdıklarımı maddeler halinde yazıyorum.

1) esp li olanlar (makyajlı evolar yani) euro5 multijet 2 motor varmış eski motora mj1 e göre daha alt devirlerde canlı diyorlar. Doğru mudur? (1500 devir max tork gibi.)

2) yokuşlarda kalkışlarda zorlanıyorum diyen bir kısım var bir kısımda tam tersi hangisi doğru anlamadım Hatta bazıları düz yolda kalkışta (ilk 2 vites) bile çok hantal kalıyor diyorlar aslı var mıdır?

3) aktif en boş donanımı oluyormuş. araştırdığıma göre cift bölgeli dijital klima ve hi-fi ses sistemi dışında başka büyük bir fark var mıdır pişman edecek?

4) birde hergün 35km bir yolda gidip gelmek için kullanacam. yol müsait 130-140 gibi hızlarda motor sesi ve yakıt nasıldır?

5) bundan önce 2007 civic vardı ve daha önce dizel araç kullanmadım. eşimin isteği doğrultusunda daha ufak araçlara bakıyorum. sürüş olarak devirli kullanma olayını biliyorum. Benim sorum bu eski dizeller gibi bi anda atikleşip bir anda devir altına düşünce cansızlaşıyor mu. atmosferik motorun sürüsü nispeten daha kararlı onu aratır mı eski dizeller gibi mi yani kısacası

Cvp veren herkese teşekkürler şimdiden..