
normal koşullarda da anormal koşullarda da yani kısacası hiç bir koşulda fren müşürü motorun çalışmasına etki etmez edemez. Motorun üzerinde bulunan sensörler motorun çalışması için gerekli olan tüm şartları kontrol ederek uygun karışımı motora gönderir ve bunu sürekli olarak da kontrol ederek motorun optimum şekilde çalışmasını sağlarlar. Motorun çalışmasında anormal bir durum varsa bu, ya bilgisayara bağlanıp hata kodu var mı diye bakılır ya da eski düzen sök takla yapılır. Ama her zaman en sağlıklısı bilgisayara bağlanıp hata koduna bakıp parametreleri kontrol etmektir.
Bizim araçlarda fren pedalının görevleri :
eğer basılıysa fren lambalarını yakmak, CC varsa ve devredeyse devreden çıkartmaktır. Bunun haricinde standart bir işlevde başka bir görevi yoktur.
Cut off olayı: motor, örneğin 3500 devirde çalışıyor araç duruyor, gazı bırakırsanız enjektörler surar yakıtı keser, ta ki (benzinliler için) yaklaşık 1200 1500 devir aralığına gelene kadar yakıt vermez bu aralıkta enjektörler devreye girer yakıt basar motor kendini rölanti devrine göre ayarlar stabil olarak çalışır, araç hareketli halde ise ör: 110 kmh la 3500 devirde gidiyorsun ayağını gazdan çektiğin anda (araç viteste olmak kadıyla) enjektörler susar, yine yaklaşık 1200 1500 devir aralığına gelene kadar yakıtı keser bu aralığa geldiğinde enjektörler devreye girer yakıt verir motor o anki süratiyle yol almaya devam eder. Eğer araç durma anına gelene kadar sürekli vites düşerseniz durma anına kadar neredeyse yakıt harcamazsınız arada vites düşümlerinde bir miktar yakıt basar. Eğer 110 kmh la aracı boşa alırsanız boşa aldığınız andan durduğunuz ana kadar yakıt yakmış olursunuz. İşte cut off dedikleri olay, motorun yakıt harcamadığı lastiklerin dönme etkisiyle çalıştığı olaydır.
Yer imleri