Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Arkadaşlar gün içinde Tuzla'da yer alan Alperen Turbo-Hayri Usta'ya gittim. Hayri Bey'in kardeşi ile aracı test ettik. Kendisi sesin turbodan geldiğini, turbo pervanesinin arıza yaptığını belirtti. Peki araç ilk sahibinden bu yana hep yetkili servis bakımlı olan bu araçta ben 83.000 km.'de satın aldığımdan itibaren de turbonun sağlıklı yağlama yapması için ilk çalıştırma esnasında ve yolculuk bitişi ardından kısa mesafe uzun yol ayırt etmeksizin park ettiğim anda 2 dakika rolantide bekleyip sonra kontağı kapatmama rağmen bu pervane neden arıza yapar?
Nedeni Hayri Bey'in kardeşine göre, "bu araçta 1300 cc. Motor var. Bu motordan yüksek verim almak için bulunan turbo sistemi zaman içinde aşırı yüklenme veya benzeri sebeplerle arıza yapabiliyor"muş.
Yani "turbo tamamen şans işi" diyen arkadaşlar sanırım haklı. Ne kadar yetkili servis bakımlı olursa olsun, ne kadar Mobil 1'in 5w-30 yağını kullanmış olursam olayım bu arıza oldu.
Çözüm, resimlerde de eklediğim gibi K.K.K. marka turbo tamir bakımından alınıp+işçilik ücreti vermek.
Bu noktada en azından sizin görüşlerinizi almak isterim. Daha ilk gittiğim turbo ustası burası. Aracı lifte kaldırmadan (dükkanda lift zaten yok) sadece sesi dinleyip çıkardığı maliyet:
K.K.K. marka turbo tamir takımı ve turbo pervanesi (paneli) fiyatı: 400 TL. (Resimde görüldüğü gibi Clio için yazıyor. Ancak iddialarına göre Clio-Doblo-Punto-Grande Punto için aynı malzemeler kullanılıyor)
İşçilik ücreti: 150 TL.
Toplam 550 TL. Pazarlıkla "500 TL. olur" denildi.
Ayrıca yağ değişimi olacağı için bir de motor yağı+yağ filtresi+hava filtresi de ben alıp gideceğim. Bunlar fiyata dahil değil.
Verilen fiyat normal mi?
Turbo tamir takımı markası olan K.K.K. hakkında malzeme kalitesi ile ilgili bilgisi olan var mı?
Parçalar hakkında 6 ay garanti veriyorlar. Bu süre ile ilgili düşünceleriniz neler arkadaşlar?
https://uploads.-cdn.com/20160806/54...007c4c30ee.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160806/33...d96528880b.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160806/60...4fc59cc3a2.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160806/3a...2683feb102.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160806/3a...99ea987fd2.jpg
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Bana fazla geldi ama duzgun bir yerse deger bir kac yere daha gosterin. Turbo sans isi degildir aslinda kisi isidir. Servis bakimli olmasida birseyi degistirmez. Oncelikle araci ilk calistirmada beklenmez(5 saniye beklenir fazlasi yaglamayi azaltir) yaglama icin hareket edilmelidir. Yani duruyorkende yaglama yapilir ama yag bombasi az basar yagin motoru yaglamasi uzar asinma artar. Hareket edilirse yagi daha fazla basar. Hareketten kasitta araci sikmadan turboyu yuklenmeden 2000 devir diyelim. Eger basarsak yag turboya gec geldigi icin miller asinir. Uzatmadan stop etmeden de beklenmezse ayni. Yani sizden onceki sahibi dikkat etmemis. Siz ne kadar dikkat etsenizde inceldigi yerden kopmus.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Yasin bey, ben olsam kesinlikle o fiyatlara turbonun tamirine gitmem. Takılacak olan parçanın ( zaten orjinal değilken) turbo içerisinde ki yeri aşınma yapmış yatakları bozulmuş olma ihtimali varken, islemden sonra yok çekiş düşmesi yok sesin kesilmemesi gibi sorunlar çıkarsa ozaman geriye dönüş çok daha masraf açacaktır.
Orjinal lancia
https://unluoto.com.tr/urunler/683/t...io#Photo
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Ezeldenberi ve Halil Bey, yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Olayın şu boyutu da var; turbo sisteminden gelen bu ses, aldığımda da vardı. Ve expertiz yaptırdım oysaki orada da bana bir arıza olduğu yazılı veya sözlü bir şekilde söylenmedi. Belki o ses orada fark edilmedi. Bilmiyorum. Tabi benim de ilk dizel aracım olduğu için bu sesin bir sorun teşkil edebileceğini çok sonradan öğrendim.
Söylenilene göre pervaneden gelen bu ses kullanıma bağlı olarak turbonun tamamına bir arıza vermeyip sadece ses yaratmaktan öteye geçmezmiş. Olay bu kadar ise çok fazla önemsememek gerekir belkide. Kalkıp "sıfır turbo" almak yerine.
Forumda birçok arkadaşımız da dahil benim de 1 kez gittiğim, tercih edilen, yönlendirilen bir yer olan Bostancı Oto Sanayi Sitesi'ndeki Rese Otomotiv'den Recai Usta'ya "sıfır turbo alıp taksak mı?" Diye sorduğumda kendisi "siz, sıfır turbo dahi alsanız onun da ötme ihtimali yüksek. Ne yazık ki artık ötmeyen turbo yok. Eğer çekiş düşüklüğü, duman atma ve aşırı yakıt tüketimi gibi sorunlarınız yoksa mevcut orijinal turbonuzu kullanmanız daha iyi" demişti.
Gelin de çıkın işin içinden şimdi.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Simdi ayni seyi diyecektim expertizde yada serviste turbonun nasil oldugunu anlayamiyorlar. Ses var yada yok denir. Hatta ben aracimi alirken yetkili serviste baktirdim turboya dogru egilince hafiften ses geliyor. Disardan duyulmaz. Buna dahi birsey diyemeyiz dediler. Belki 5 bin sonra gider belki 100 bin demisti. Evet turbolar oterde kaportayi acip dinlemek gerek basbas bagirmaz. Siz bir kac yere daha gosterin. Eger revize sartsa oyle kullanin ne zaman bitti o zaman orjinaliyle degistirin.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Yasin bey, bence " turbo değişimi yapanlar" başlıklı bir konu açın. Eski ve yeni halleriyle bir karşılaştırma yapmak adına. Hangi arızalarda değiştirme ihtiyacı duyulur. Bizlerde bilgi edinmiş olalım.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Az önce DH.'deki 2014 tarihli bir yorumu okudum. Yorumu yazan kişi şöyle demiş: "Ben turboyu komple değiştirdim. Ama ses geçmedi. Bildiğim kadarı ile sorun tam olarak motordan turbo ile egzoza duman veren ve kelebek adı verilen parçadan geliyor. Tıkanma sonucu ıslık şeklinde bir ötme yapar. O yüzden turboyu değiştirsen bile ötme devam edecektir." Buna ne denilebilir peki? Böyle bir ihtimal var mı?
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Alıntı:
Ezeldenberi Nickli Üyeden Alıntı
Yasin bey, bence " turbo değişimi yapanlar" başlıklı bir konu açın. Eski ve yeni halleriyle bir karşılaştırma yapmak adına. Hangi arızalarda değiştirme ihtiyacı duyulur. Bizlerde bilgi edinmiş olalım.
Ezeldenberi, yeni konu başlığı açmayı en başta düşündüm. Fakat aynı konuda çok başlık açmak hem forumdaki kullanıcılar için dikkat çekici olmuyor hem de foruma arama motorundan gelenler açısından yeni konu başlığı açılan konuya ilgi ve yorum az olduğu için yararı dokunmuyor.
Benim görüşüm bu yönde tabi.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Alıntı:
occupyist Nickli Üyeden Alıntı
Az önce DH.'deki 2014 tarihli bir yorumu okudum. Yorumu yazan kişi şöyle demiş: "Ben turboyu komple değiştirdim. Ama ses geçmedi. Bildiğim kadarı ile sorun tam olarak motordan turbo ile egzoza duman veren ve kelebek adı verilen parçadan geliyor. Tıkanma sonucu ıslık şeklinde bir ötme yapar. O yüzden turboyu değiştirsen bile ötme devam edecektir." Buna ne denilebilir peki? Böyle bir ihtimal var mı?
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Bana dogru gibi gelmedi cunku turbonun yapisini dusunursek dedigi yer motordaki yanmis atik gazin dahliye edilcegi yani egzosa gidecigi yerde once turbonun kanatlarina vurarak donmesini(calismasini) saglar. Yani turbo motor calistigi ( egzoz gazi cikmaya basladigi) anda calismaya baslar. Gaza bastikca egsoz gazi cikisi artat turbonun devride artar. Bu kisimda bir tikaniklik soz konusu olamaz bence. Eger olursa egzoz gazi tam olarak atilmaz buda motor icindeki yanma verimini dusurerek performansi dusurur. Otmesi illaki cozulur. Cunku 150 bin ustu araclarim hepsi otmesi gerek kimisi 3 kere turbo degistiriyor. Otme isi balan isi bunuda herkes heryer yapamiyor. Gerekli donanimi olmasi gerek diye biliyorum. Tabiki bi turbo ustasi degiliz.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Olayın ilginç boyutu şu ki Halil Bey ve Ezeldenberi dışında konuya yorum getiren bir arkadaşımız olmadı 😊 Her iki arkadaşımıza da destek ve görüşleri nedeniyle yürekten teşekkürler.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Rica ederim pek bilinen parca olmadigi icin yorum az. Bide ulkemizde turbo bakimi gibi bi kultur yok en kucuk biside degistir gitsin(ozellikle servisler). Arti cogu yerde turbo ustasi yok normal ustada bilmedigi icin( cakal olanlar sok tak parasi icin) degistir dediklerinden yabanciyiz.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Yasin bey, sizin araçta nerde olduğunu bilmiyorum ancak turboyu devreye sokan sensör var o sensörü sökerek turboyu devre dışı bıraktıktan sonra aracı çıktığı son devire kadar çalıştırarak şu an aracınızda duyduğunuz sesin turbo dan gelip gelmediğini anlaya bilirsiniz . Benim araçta ki yeri turbo dan hemen sora DPF filtresine takılıyor ( Euro5 sizde farklı yerde olabilir) Bunu neden söyledim motor turbo çalışmadığı zaman 3500 devir kadar çeviriyor bu esnada eğer o ıslık sesini tekrar verecek mi ? Benim araç bu sensör nedeniyle turboyu devreye almamıştı. Yenisini taktik turbo direk çalışmıştı. Bir denemenizin faydası olabilir diye akşam akşam aklıma geldi.
Diğer konuda arkadaşlarımızın çok farklı noktada arıza tespiti yapmaları bu fikri aklıma getirdi. Manifold bağlantı noktaları, turbo hortumu ve bağlantı noktaları gibi. Çok alakasız olan arkadaşımızın çözümü yağ filtresinin alt bağlantısı.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Arkadaşlar konuya birazda ben bilgi eklemek istedim, genelde bu durum 1,3 multijet, euro 5 motorlarda görülüyor 1. ve 2. viteslerde 2500 devirden ayağını gazdan çekince vuuuuuuuvvvv gibi ses gelir, arac boşta iken gaz verip bırakınca 3000 ile 2000 devir arasında da bu aynı ses gelir vuuuuuvvvvv gibi.
Bu ses aracın turbo sesidir ve dikkatli dinlersen duyulur. Bu ses arıza göstergesi değildir turbonun bastığı havanın geri dönerken pervaneye çarpması sonucu cıktan sestir.
bu sesi neredeyse 1,3 multijet euro 5 araçların hepsinde duya bilirsiniz.
Cevap: Turbo arızası(sesi) mı?
Alıntı:
occupyist Nickli Üyeden Alıntı
Olayın ilginç boyutu şu ki Halil Bey ve Ezeldenberi dışında konuya yorum getiren bir arkadaşımız olmadı 😊 Her iki arkadaşımıza da destek ve görüşleri nedeniyle yürekten teşekkürler.
SM-A500F cihazımdan gönderildi
merhabalar. benim aracım 151 binde aldğımda turbomda ses yoktu. dpf temizliğinden sonra turboya geçtiği anlarda ıslık gibi ses yapmaya başladı. ben hem normal servislere hemde fiat yetkili servisine sorduğumda normal oldugu söylendi. çekişte düşme duman atma vs olmadıgı için normal karşıladım. hatta servis teknisyeni "bizim buradaki araçların hepsi ses yapıyor birşey olmaz" dedi. belki sizinki de bu şekilde birşeydir. yani gidişte bi problem yoksa bence masraf yapmayın. teşekkürler