Kirec sokucunun cok iyi oldugunu ama bazi araclarin petegini kisa sure sonra delindini duydum sanayide.
GT-I8190 üzerinde ile gönderildi now
Arkadaslarım abilerim kardeşlerim, daha önce veya yakın zamanda aracının kalorifer peteğini temizleyeniniz oldu mu? Ben aracımın göğsüne motordan giden hortumlara baktım sıcak su gidişi var fakat devirdaim yapmıyor muhtemelen peteklerde bi tıkanıklık var . Biraz araştırdıktan sonra bazı renault sahibi arkadaslar komple antifrizi bosaltım kireç çözücüyü devirdaim yaptırarak bu işi çözmüşler. Bizim bu araçlar için bu tıkanıklıgı açmakta kullanılan bir kimyasal varmıdır ya da bende kireç çözücü kullansam basarılı sonuç elde edebilirmiyim. Sanayiye götürmek en kolayı benim istediğim kendim yapmam. Yardımcı olabilecek varsa fikirlerine açığım. Şimdiden teşekkürler.![]()
Kirec sokucunun cok iyi oldugunu ama bazi araclarin petegini kisa sure sonra delindini duydum sanayide.
GT-I8190 üzerinde ile gönderildi now
uygulaması nasıl biliyormusunuz ?
tıkalı kalorifer petegini kendin açabilirsin giriş cıkış hortumlarını çıkart piyasadaki kireç çözücülerden doldur 15 er dakika yada yarımşar saat aralıklarla bu işi tekrarla sonra tanzikli su ile temizle. Sanayide bu işi yapan makineler var takıyosun iki girişe temizligini yapıyor. ama çürümüsse yapacak bişey yok mecbur degişecek.kireç çözücü sadece içinin pisligini alır aşınan yada zayıflayan yer kireç ve pislikle kaplıysa temizlik sonrası sızdırma anca öyle olur.
benimde kaloriferden yeteri sıcak gelmiyor geçen sanayiye gittim rezistan değişti üfleme iyi ama usta kalorifer borularını tazyikli suyla temizlemek lazım dedi maliyeti sordum bişeyler yaprız dedi. daha önce yaptıran maliyeti hakkında bilgi sahibi olan var mı acaba
Sen sevmeyi bilmiyorsun DELİ DELİ
eliniz yatkınsa yaparsınız. kaputu acıca ıkı tane boru gıder ıcrıye dogru once onu bulmanız lazım daha sonra o ıkı boruyu motordan ayırman lazım. sonra borulardan bırınden çözücüyü dökerek işlemi yapabilirsiniz.tabi el yatkınlıgı lazımfiyat hakkında bilgim yok.
Evet kesinlikle böyle yaptımbaşta içeri giden iki hortumu buldum ve takip ettim kelepçe yerlerinden çıkarttım içlerine baska bir hortum geçirdim daha küçük çapta. Daha sonra nefesimle üfleyerek içindeki antifrizi komple bosalttım ve içini diger hortumdan çıkana kadar kireç çözücüyle doldurdum. 15-20 dk arası bekledim ve kireç çözücü gerçekten işe yaradı özüldü. başta üflediğimde zor giden hafa çok rahat akmaya basladı. petekten çıkan antifriz katran gibi olmustu. Kireç çözücü olayını 2 kere tekrarladım. Üflemem kolaylasınca aynen geri topladım aracı(kireç çözücüyü komple boşalttıgımdan emin olduktan sonra). Herşey iyi güzel ama ısıtma hala yoktu hava yaptıgını farkettim. çünkü kaloriferi açtıgımda su sesi geliyordu şarıl şarıl dedim bunda hava var
İçeri giden hortumlardan biri üzerinde vana var o vanadan su gelene kadar havasını aldım. Şuanda araç sauna gibi ısıtıyor. Antifrizim azaldı kabında bariz görülüyor yarın komple antifrizini değiştireceğim. Bu uygulamayı aracı ısıtmayan arkadaslar deneye bilir fakat işlemi yapmadan önce aracın motorundan içeri giden bir giriş bir çıkış hortumu var, hararet normali gösterdiğinde o hortumları elleyin biri sıcak diğeri soguksa tıkalıdır ve bu işlemi uygulayın. İkisi sıcaksa muhtemelen vanası kapalıdır(multijetlerde).
Deneyerek ve fikir alarak basarıya ulastıgım bir işlemdi. Bu işlemi sanayıde makına ile yaptırması 120 tl civarı egerki şişlememiz lazım derlerse fiyatı 200den aşşagı olmayacaktır.. Bunu kendiniz yaparsanız 2lt kireç çözücü fiyatı kadar tutuyor. Ha olduda siz açamadınız şişletmeniz veya petegi değiştirmeniz gerekti bunun için komple gögsü söktürmeniz gerekiyor ben sordum sadece işçilik 250 denildi. petek alsak etsek 150 de o gelir muhtemelen. Çok çok ustalık gerektirmiyor ama kesinlikle el yatkın olmalı. Aracı geri toplayamam derseniz hiç bulaşmayın.
benim passat tıkalıydı 50 lira ver sanayide radyatör tamircileri hortumları takıp sıvıyı döküp yapıyorlar.sokakta yapılcak iş değil o hortum takmak tazdikli hava basmak falan...gelen kışa yeniden soğuk gelmeye başladı yeniden 50 lira verdim yeniden açıldı sıp sıcak şimdi....sanırım tekrar tıkanabiliyor her sene 50 lira vercez ısınmak için
aynı sorun bizim aracımızda da vardı. sanayideki usta ilk önce makineye bağlayıp açalım dedi. fiyatı 100 lira ama sana 80 liraya olur dedi. bende tamam, deneyelim dedim. sonra biraz düşündü, dükkanın karşısındaki parçacıya beraber gittik. peteğin yan sanayisinin fiyatını sorduk. 120 lira olduğunu duyunca bana döndü; direk değiştirelim dedi. bende olur dedim ama petek parçacının elinde yoktu. neyse 1 hafta sonrası için anlaştık, ben eve döndüm...
eve döner dönmez pedalların yanındaki kapağı açtım. petek girişlerindeki boruları sıkan kelepçelerin alyan anahtar ile açılabileceğini tespit ettim. hemen sistemdeki suyu radyatör dönüş borusunu sökerek boşalttım. biraz uğraştıktan sonra petek artık sökülmüştü. maalesef işlemi fotoğraflama şansım olmadı. ama içinden çıkan pisliğe hayret ettim. çıkan peteğin içine kaynamış su ile seyreltilmiş porçöz vbg. birçok kimyasal uyguladım...ancak çareyi "aspirin" adında milyoncularda 3 liraya satılan temizlik maddesinde buldum. araç o akşam dışarı çıkmayacaktı. bende peteğin içerisine bolca aspirin ve sıcak su doldurarak 1 gece beklettim
ertesi gün son durulamaları yaptıktan sonra montaja geçtim. işi sağlama almak isteğim için boruların peteğe takıldığı kısma sıvı conta sürdüm. birkaç saat kurumasını bekledikten sonra sistemi su ile doldurdum. sızdırma belirtisi yoktu, buna gerçekten sevinmiştim, zira peteği deldirme tehlikesi hayli yüksekti
sistemin havasını atması ve tam sızdırmazlık kontrolü için yaklaşık 100 km yol yapmasını bekledim. sonuç mükemmeldikaloriferimiz artık sıcak üflüyordu...
daha sonra sistemdeki sade suyu tamamen boşalttım ve antifriz ekledim.
dikkat edilecek hususlar....
-petek içerisine kimyasalları seyrelterek dökün. aksi takdirde delinebilir.
-sitemin havayı atması için aracın biraz yol yapması gerekiyor ve sürekli su miktarını gözlemlemeniz şart.
bu anlatımı görseller ile destekleyemediğim için üzgünüm. inşallah bir dahaki sefere![]()
2. yol olarak
Sistemin havasını motordan içeri giden hortum uzerindeki vanadan alabilir ben öyle yaptım. Ayrıyetten tekrar tıkanmasın diye aynı anttifrizi gezdirmekten korktugum için antifrizimi komple kendim değiştirdim. Sizin yaptıgınız 2. bir yol bunu çözüme kavusturmak isteyen arkadaslar her iki yoluda deneye bilirler. Bu arada asla kimyasalı motorda gezdirmeyin bu çok tehlikeli petekler aleminyum fakat motor bolumundeki metal aksamlar aleminyum değil ve metal parçalar asitle korozyona ugrarlar.
Konunun çözmüyle ilgili emek harcayan herkese teşekkürler.
kalorifer peteğini temizlemek sanayi ortamında 50 lira civarı sonrunsuz temız hale gelıyor.fakat aracınız yuksek Km ise mutlaka antifirzli suyunu değişdirin derim antıfırız oranınız dusukse bır sonrakı kış sezonunda petegın tıkanması normaldır![]()
Ya bişi sorcam , hemen o gaz pedalının sağındaki kapağı nasıl söktünüz acaba? İçinde kalorifer hortumlarının geçtiği kapak.. yardımcı olursanız sevınırım..
Ewet o heralde , gaz pedalının sağında ıcınden kalorıfer borularının gectıgı kapak.. bı daha deneyeyeyım bakalım..
Bak bu konuda var nasıl çıkartacağın. Konuda arkadaş sağ kapağı çıkarmış. Sende aynı şekilde solu çıkartıcaksın
https://forum.grandepuntotr.com/maka...tml#post885963
Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. M.Kemal ATATÜRK.
Bakımına dikkat etmek gerekli. Usta ellerde daha iyi bir şekilde bakımı yapılacaktır.
Arkadaşlar benim aracın da kaloriferi bu konuda yazan arkadaşın söylediği gibi fazla ısıtmıyor.Sıcak hava veriyor ama aracın içi yeterli derecede ısınmıyor.Bu konuda sorunu kalorifer peteğini temizlemekle çözmüşler fakat benim aracın kalorifer peteğini söktüğümde vananın ikisi de ateş gibi sıcak.Motor bölümünden aracın içine gelen hortumlarda sıcak.Hatta sıcağa geçiren düğmeyi göğüsteki mekanizmasını kontrol ettiğimde onda da sorun yok.Polen filtresini söktüğümde de temiz gördüm.Sizce sorun neden kaynaklanıyor.Aracın kalorifer peteği tıkalı olduğunda giriş çıkış hortumları sıcak oluyor mu?
Millet düğün salonunda kızlara bakarken ben dışarıda arabalara bakarım.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri