araç depolarımız 45 lt.. benim aracımdaki durum aynen şöyle.. lamba yanıp yol yapmadan yakıt aldığımda 36-37 lt civarında yakıt alıyor. buda demek oluyorki laba yandığında aracımda 8 lt yakıt kalıyor. istanbula giderken 7,9 lt ortalama tutturdum.. trabzondan ankaraya gelirken 700 km lik yolu 5 ibre tuketerek geldim. kırmızı bölge hariç tam iki ibrelik yakıtım kalmıştı.. ve ortalamam 100 km ye 4.0 lt idi. hesabı şöyle yapalım. lt fiyatını 2,48 den hesaplarsak 4*2,48= 9,92 yapar buda demek oluyoki kilometreye 0,10 kuruş yaktı.
yani kısacası 100 km ye 4 lt yaktı.. 36 bölü 4 dersek 9 eder yani lamba yanana kadar devam edip 4 lt ortalamayı tutturursak 900 km yol yapar aracımız lamba yanarak.. devam edip bir yüz kilometre yaparsakda 1000 km ancak yapabilir denir buna. ( 5 vites 75 diesel ler için bu değerlendirme)
ben dolu depo 700 km yaptım yol yaptım. ortalama devir 2200 civarı ve ibreyi bu devirde 95 kilometre hıza sabitlemeye çalıştım. yol bilgisayarında da ortalama hız 76 km yi gösteriyordu. ortalamam 100 km ye 4 lt ve depoda kırmızı hariç iki ibrelik yakıt var. yol bitmese lamba yanana kadar çok rahat 200 km daha yol yapardım ki buda 900 demek oluyor... (keşke yol bitmesede devam edebilseydim)
Yer imleri