öncelikle ister bol trafikli olsun ister trafiksiz, tüm yollarda güle güle kullanmanızı diliyorum...
(ama o kadar çok gülmeyin, sonra diğer sürücüler deli der,)
ben de araba kullanmaya yeni başladım... aşağıda anlatacaklarım bende işe yaradı... belki sizin işinize de yarar
herşeyden önce şunu bilin, kendi şeridinizde normal bi hızla giderken kimseye yol vermek zorunda diilsiniz, bırakın arkadaki düşünsün.. bir bayan sürücü olarak ayrıca kornalara,selektörlere takılmamaya çalışın. boşverin
bence ilk olarak, boş bi yolda fren denemeleri yapın. ayaklarınızı ani fren yapmaya da, yavaş yavaş durdurmaya da alıştırın. böylece arabanızın hangi hızda ne kadar mesefede durduğunu anlarsınız.
ayrıca, trafikte en çok korkulan şeylerden biri olan, birinin önünüze direksiyon kırması durumunda, otomatik olarak önce frene basmaya başlarsınız, yani biri önünüze direksiyon kırdığında siz de otomatik olarak direksiyonu başka birinin önüne kırmazsınız, onun yerine frene basarsınız... ki bu kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olacak bir gelişme...
sonra trafiğe çıkın ama rahat olun... siz kendi şeridinizde normal bi hızla ilerlerken, hiçkimseye yol vermek zorunda diilsiniz, eğer sizi geçmek isteyen biri arkanızdan selektör falan yaparsa, ona uyup hızınızı artırmak zorunda da diilsiniz (eğer ambulans diilse tabi) siz şeridinizi ve hızınızı koruyun yeter...
bu arada şerit değiştirmek için falan da acele etmeyin, kendinize zaman tanıyın. öncelikle aynalara dikkat etmeye alıştırın kendinizi. arkadan gelenin mesafesini/hızını anlamaya çalışın (bu arada yolun arkasına dalıp ön tarafı unutmayın tabi) ön taraf derken sadece yoldan bahsetmiyorum tabi. dikkatinizi dağıtmadan yolun ilersindeki araçların hareketlerini de algılamaya çalışın. mesela 3 önünüzdeki araç fren yaparsa, bu sizin önünüzdeki araç da fren yapıcak demektir. mesela yolun kenarındaki insanları görün. bu şekilde yolun bütününü görmeye de kendinizi alıştırmış olursunuz. bunların hepsi zamanla oluyo zaten, ama siz azıcık çaba harcarsanız daha çabuk olur
sonra arkanızda araç yokken, ya da çok uzaktayken şerit değiştirmeye başlayın. bu arada aynalara bakmayı da ihmal etmeyin tabi
bu şekilde yolun her bi tarafına hakim olduğunuzu hissettiğinizde ve arabayı da kontrol edebildiğinizi bildiğinizde arabayı da bi parçanız gibi hissetmeye başlıyosunuz zaten. gerisi de çorap söküğü gibi geliyo...
kendinizi zorlamayın... dediğim gibi kendinize zaman tanıyın... ve bunun rahatlığını hissedin... bi süre sonra kendiliğinden yapmaya başlayacağınız şeyler için kendinizi strese sokmayın.
SİZ ŞERİDİNİZDE NORMAL Bİ HIZLA GİDİN... gerisi kendiliğinden gelicek, emin olun
iyi, kazasız belasız ve keyifli sürüşler dilerim...
(NOT: ben yalnız daha rahat hissettiğim için kendimi, ilk sürüşlerimi tek başıma yaptım. arabama sadece yanında gerçekten çok rahat hissettiğim bi kaç kişidenbaşkasını da bindirmedim... şimdilerde kim olurda olsun farketmiyo, hatta çok karışanlarla ya da panik olanlarla dalga geçip gözlerini korkutuyorum... siz nasıl rahat hissediyosanız, onu yapın.. ama kişisel fikrim, yanınızdaki kişiden destek alarak kullanmaya alıştırmayın kendinizi)
Yer imleri