Sinema sisteminden bahsetmediğiniz anda geriye hi-fi sistem kalır. Bende diyorum ki hi-fi sistemde wooferın yeri yok. Bu 2x2=4 kadar tüm dünyada hem üreticilerin hem de hi-fi dergilerinin bile yazdığı net bir gerçektir. Arabada dinlenilen müziğinde stereo hi-fi sınıfında olduğunu tartışamayacak durumdaysak zaten konuşacak birşey kalmıyor.
İşin teknik kısmını hem sözel hem görsel matematiği ile anlattım anlamadınız ya da sadece sinemaya dayayıp bıraktınız. woofer dan yayılan bas ses sinyallerinin girişimini sağlayacağı fiziksel ortamın araç içerisinde olmadığını da yazdım. Woofer sahibi araçlarda kulağın duyma eşiğinin (300hz-3000hz) dışında gelen geniş sesin,kamera kayıtlarında kesintiye sebep olduğunu görebilirsin ki bu bile kabin içi sağlıksızlığın direk işaretidir.Dinleme yaptığınız showroom daki metrekare ve köşeli duvarların sayısıyla,sesin girişim yaparak kulaga gelişiyle araçtaki küçücük bagajı birmi tutuyorsunuz da woofer gerekliliğini tartışıyoruz.
Bunları anlamak ya da kabul etmek bu kadar zor olmasa gerek.
İstanbulda show roomlarda dinleyip kulağınızda kalan sesleri hem sinema sistemi hem de streo hi-fi olarak hi-end olarak evde dizdim, ben her gün yaşıyorum.
Anlamakta direndiğiniz ve burada yazıştığımız her satırı gezdiğiniz show room sahibi ile paylaşmanızı öneririm. Yazdıklarımdan farklı bir cümle kullanmayacağı konusunda da sizi temin ederim.Wooferlı bir pro stereo hi-fi sistemi dinlemek istiyorum derseniz adam ciddi alıcı olarak bile görmez. Stereo hi-fi entegre ya da lambalı hiçbir anfi ya da power anfide arka çıkış kısımda woofer bağlantısı bulunmaz
Sadece bir yada iki çift front hoparlör bağlantısı mevcuttur aklınıza gelebilecek her markada. Yok efendim bağlantısı var derseniz işte o anfi değil receiver dir ve sinema sistemi için satılır. Stereo müzikte dinleyemezmisiniz? Evet ama 2 sayfadır yazdığım gibi enstrumanlar ve insan sesleri ayrıntıları kaybeder. Araç için üretilen anfilerde bile incelerseniz front çıkışların haricinde ekstra woofer çıkışı yoktur. Mono ek power anfi satın alıp,woofer için ayrıca bağlarlar ki bu bile üreticinin standartları dışında oluşan talep meselesidir.
Kör dövüşü misali içerisinde teknik bilgi kapsamayan cümleler ile başlığı şişirmeyelim derim. Forumdaki her üye bu alanda özel zevk edinip, yol alamak durumunda değil, bu konularda teknik birikimede sahip olmak zorunda da değil. Ama yazdıklarımdan bilmedikleri ne varsa illaki tecrübe etmişlerdir. Öyleyse de başlık her türlü amacına ulaşmıştır. Saygılar.
Yer imleri