düz yolda 1200-1300 d/d "taka laka" yapmadan anlık 2.8-3.5 lt/100km tüketimle gidiyorum. henüz bir sıkıntısını görmedimyokuş çıkmak gibi güç gereken durumlar dışında genel olarak düşük devirde kullanırım şehir içi ortalama tüketim 5.5lt/100km. "Taka laka" yaptırmadan düşük devirde kullanmayı kesinlikle tavsiye ediyorum
![]()
Taka laka da neyin nesi ?
S e l l e k t ö r ü ç a k P u n t o ' n a y o l a ç . . .
anladım.teşekkürler.walla bizim buralar hep bayır yokuş düz yolu anca şehir dışında yakalıorm.o yüzden benm 1300 devir aşağısına düşmem imkansız yoksa gır tır stop ettiririz aracı ; )
S e l l e k t ö r ü ç a k P u n t o ' n a y o l a ç . . .
Aracın maksimum deviri ne ise oraya kadar çıkılabilir,1.3 mjetlerde 3500 devirden sonra hızlanmada zaten belirgin bir fark olmuyor sadece motor sesi artıyor.
Arkadaşlar 3000-3500 yazanlar çıkmış. Ama benim servisteki tanıdığım bana özellikle 2500 devrin üzerinde kullanma dedi. Bu yakıt tüketimini arttırıyormuş. Alt sınırı da zaten sürücü zaten kendi ayarlar...
Dizeli hiç bir zaman düşük devirde kullanıp boğmayı sevmem 2500 3700 yol durumuna göre 4000 e kadar cıkarttığım oluyor devri dizel araba düşük devirde hem boğuluyor hemde daha çok yakıyor
Otomatik viteste zaten 1-2 viteste 3 bin civarında digerlerinde 2bin devir civarında vites artıyor. 1200 rpm altında gibi de vites küçültüyor. Motorun zorlanmasına göre bu yazılım yapılmıştır sanırım. Yakıt az tüketsin ve motor zorlanmasın mantığıyla.
Minimum yakıt tüketimi ile verimli kullanım farklı şeyler.Tasarruf için motorun zorlanmadığı minimum devir ve en yüksek vites seçilmeli.Motorun ürettiği maksimum torkta kullanım belki verimli kullanım olabilir ama en ekonomik kullanım değildir.
Özellikle turbo dizellerin yüksek devirde kullanılması son derece gereksiz ve tüketim arttırıcı bir yöntemdir.Dizeller zaten yüksek devir çeviremeyen motorlar.Maksimum güç ve torklarını çok düşük devirde veriyorlar.O yüzden dizelleri -düşük devirde- kullanmak gerek.Tabi zaman zaman yüksek devirlere çıkılabilir![]()
yazlılanların hepsini okudum bende şunu söyleyeyim;
dediğiniz şekilde 1750 2500 devir arasında kullanıyorum düşük süratte yakıt tüketimim 5.4 5.5
babam benzinli gibi kullanır arabayı düşük süratte 2000 devire gelmeden vites atar yakıt tüketimi 5.1 5.2
hangi yöntemi kullanayım aklım karışıyor???
şimdi ben yazlım atıp 1000-2000 devir arasını güçlendireyim, babam gibi 2000 devirde vites atayım diyorum. tasarrufun kralını yapmış olmazmıyım?
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri