Ankarada yapan yer var mı ve ne kadar?
Printable View
Ankarada yapan yer var mı ve ne kadar?
Tamam da zaten araçlara soğuk havada 32 basın,sıcakta yeniden bakın 32 basın denmiyor.
Lastikler soğuk havada (atıyorum) 32 basılır, sıcak havada basacaksanız şu şu oranda basıncı artırın ve soğuk havada yeniden kontrol ettirin deniyor.
Benim bildiğim, nitrojen molekülleri biraz daha büyük olduğu için düz hava gibi kolay kolay sübaptan vsden kaçırma yapmıyor ve uzun süre basıncını sabit tutuyormuş. Tek esprisinin bu olduğunu sanıyordum..
nitrojen çabuk ısınmıyor dolayısıyla yazın çabuk aşınmıyor. Bir de içeri bastığınız havadaki nem lastik tellerinin paslanmasına dolayısıyla lastik ömrünün çabuk bitmesine sebep oluyormuş. Son söylediğim ne kadar gerçek tartışılır.
!.4 fire devir buldurmadan kalkmaya çalışırsanız evet yokuşta kalkması zor dizeller bu konuda daha başarılı, ayrıca fire hafif ve süspansiyonu yumuşak olduğu için yan rüzgardan daha fazla etkileniyor yine dizelin avantajı motor ağır süspansiyon fire göre sert o yüzden yolda gezme yok gibi birşey segmentine göre başarılı yol tutuşu var.
Dizel olupta gezen araç varsa mutlaka yürüyenini gözden geçirmeli.
Bu nitro olayını izmirde kim nerede yapar?
İlk olarak benim aracım da 13000 km.de 9 aydır biniyorum ancak gezinme gibi herhangi bir durumu yaşamadım. Arkadaşların dediği gibi ya lastik hava basıncı (nitrojen basılan havanın mevsim sıcaklıklarından etkilenmemesi için büyük avantaj) ya da rot balanstır. Bence aracın gezinme gibi bir sorunu yok.
Klima açıkken benim araç da kasıyor (1.3 multijet - 75 beygir). Klima kapalıyken olan randımanı alamıyorum. Çok yüksek sıcaklıklarda (geçen 45 - 46 derecede oldu) klima motoru sapıttı garip garip sesler çıkardı. Servise götürdüm 8 saat kaldı sorun yok dediler. Yorum olarak da hava çok sıcak olduğundan klima fan motoru fazla güç harcadığından yetersiz kalıyor dediler. Burada da sonuç olarak çıkan düşük beygir, düşük motor hacmi çok yüksek sıcaklarda klima ile birlikte arabayı bayıyor. Bu da Fiat'a özgü bişey değil ama yine de insan o kadar para veriyorum sonucu neden böyle olur düşüncesini taşıyor. Zaten bi daha araç alabilirsem yıllık vergisi ya da yakıt tüketimini düşünmeden 1.6 alacağım.
Tabi servise götürmeden önce, bir çok araçta tecrübeli bir tanıdığına aynı şartlarda aracı bir kaldırtmaya çalış. Çok tecrübem yok demiştin sanırım ilk mesajında, debriyaja alışma sürecinde zaten yokuşta kalkışlar sıkıntılı olur :)
Bu arada hill holderın bir süresi vardır ve o zaman bırakır, ama el frenini sen yönetirsin araç kalkışa hazır olduğunda indirirsin, ama o da zamanla kavranıyor ;)
camlara takacağınız film klima performansını ve sizi ciddi biçimde etkiliyor.Bunu yabana atmayın.Klimayı çalıştırmadan önce camları açıp fanı sona alın içerdeki hava değişsin yolda giderken çalıştıracaksanız mutlaka debriyaja basıp çalıştırın klima kasnağına dolayısıyla komresöre ani güç binmesin, içerideki ısı istediğiniz seviyeye gelene kadar (yaklaşık 30 dk.) dışarıdan hava girişini kapalı tutun sonra hava girişini açın ki içeri kaliteli temiz hava girsin. Son olarak gideceğiniz yere gelmeden 2-3 dk önce klimayı kapatıp fan modunda çalıştırın ki klima daki nem kurusun böylece hem ilk nem kokusundan kurtulursunuz hem de sıcak nemli ortamda bakteriler üremez.
OOOfff çok yazdım biliyorum daha önce de yazmıştım ama kullanımda çok önemli konu hatırlatmak istedim.
Klima nemi alır ama havadaki nem soğutucu gazın dolaştığı alüminyum peteklerde yoğunlaşır buz oluşur klima termostat yaptığında buz erir. siz buzu eritmeden klimayı kapatırsanız o buz orada erir ama nemli ve sıcak ortam bakterilerin üremesi için son derece elverişlidir. Fan moduna alıp oradaki nemi yok ederseniz hem bakteri üremez hemde klimayı ilk açtığınızda nem kokusunu koklamak zorunda kalmazsınız. Evde de aynı şeyi yapmak gerekir.
Mantıklı değil mi?
Yolda gezinme konusunda lastik havalarınız uygun basınçta olmayabilir diye düşünüyorum. Ben bırakın 120km'yi 180'le giderken bile güvensizlik ve gezinme hissetmiyorum. İzmir-Edremit arası rüzgarlı sert rüzgarlı yolda 120'ye korkmadan çıkıyorum. Direksiyon konusunda ise bencede biraz çabuk sertleşiyor. Ama 110'dan sonra heleki çok virajlı yolda uzun süre gidince kollarım ağrıyor. Çokda hafif değil direksiyon. Üstelik 15000km yaptım daha city modunu kullanmadım.
arkadaşlar neticede B sınıfı bir araç. 130 km hızı geçtikten sonra aracın altına çok fazla hava girmeye başlıyor ve araç adeta yerden yükselmeye başlıyor. Bu süratlerden sonra asfalt üzerindeki herhangibi açı farkı, yanden esen rüzgar arabayı yolda gezdirmeye yeter.
ama kaliteli bir asfaltta etrafta rüzgar yokken araba yolda geziyorsa sıkıntı var demektir. Bırakın otobanı elmadağ yokuşu gibi yolu berbat bir yerde 190 - 200 km/h hıza kaç defa çıktım arabada en ufak gezinme yoktu, tek elle direksiyonu tutacak rahatlıktaydı ve bu araba 95 binde :)
yolda gezinmeyi azaltmak için daha geniş tabanlı lastik kullanmak önerilebilir. Niye derseniz asfalt üzerindeki hataları geniş tabanlı lastik daha iyi kapatmaktadır. 185 - 65 - 15 ya da 195 - 65 - 15 lastik hem konfor hemde stabilite için gayet iyi. aracın üzerindeki orijinal gelen 175 - 65 - 15 lastikleri, bisikletime bile takmam zaten cücük gibi duruyor arabada.
Zatn olayı babam yaşadı.30 yıllık şöför,ustadır kendisi.
Oda çok şaşırdı.Tekrar aynı yokuşa gidip hillholder devrede değilken denemek istiyorum.
Birde ASR nin erkisi olabilirmi?
Sonuçta asr patinaj çekeceği hissettiği zaman ya fren yapıyor yada motor torkunu düşürüyor.
arkadaşım iki sorunun ana konusu ve ana çözümünü zaten sen kendin yazmışsın , önceliklşe bayır yukarı kalkışa gelelim aracın 300 beygirlik bi hummer değil aracın 1.4 atmosferik 75 beygirlik bi punto klima açıkken zaten bayır falan çıkma çünkü klima 1.25kw elektirik harcıyor e zaten aracında fazla beygir yok 1.25kw = 1.67 beygir neredeyse 2 beygirini klima alıp götürüyor ayrıca motorada römork yükü bindiriyorsun resmen , gelelim aracın yolda gezmesine aracın spor bi araç olmadığı için lastik ebatları tamamen şehir içi rahat kullanıma göre dizayn edilmiş yani lastik ebatların küçük ve küçük olmasıda süper bişey şehir içi manevra kabiliyeti ve açısı gayet hoş bu araçların , yolda geznimenin sebebi lastik ebatın küçük ve lastiklerin hafif olduğundandır (demir jant) eğer çelik jant olsa idi lastik ebatın geniş ve lastikler ağır olacaktı bu yüzden yolda gezinme söz konusu olmayacaktı , ama bu seferde araca fazladan ağırlık binecekti , asr tuşuna gelirsek buda lastikle alakalı , birde asr tuşuna basarak yani asryi kapatarak çıkmaya çalış , bence burada arac seni tatmin edememiş , ama tekrar söylüyorum aracında senin söylediğin gibi sorunlar varsa bence aracında bi problem yok aractan beklentin yüksek ;) kim istemezki hummer gibi toyota hilux gibi bayır çıkayım ;)
lastikler 185lik fena değil.jantlar alaşım kapaklı değil.ama dediğin gibi beklentim yüksek olabilir.