Euro 5 motorsa, var. Kitapçıktan baktım şimdi, 75 bg dizellerde Euro 4 seçeneği de var, Euro 5 de. Fiat'da çalışan bir akrabam da bu filtrenin çok pahalı olduğunu söylemişti. 80-100 bin civarında değişiyormuş. Eğer çevreyi koruyorsa gerçekten ve değişimi bu kadar masraflıysa, Euro 5 motorlu araçların da vergisi düşük tutulmalı.
Ayrıca bu konuda bilgiler içeren ve bize başka bir alternatif sunan bir site buldum:
"DPF veya FAP Dizel Partikül Filtresi nedir.
Yeni devreye giren euro 5 egzoz emisyon standartlarına dizel araçları uyarlayabilmek için geliştirilmiş bir sistem diyebiliriz. Dizel araçların egzozundan çıkan partikül yani kurumları biriktirerek yüksek sıcaklıkta imha etmeye yarıyor kısaca bu sistem. Ayrıca hidrokarbon, CO ve CO2 emisyonlarına da etkili katkı sağlamakta.
Kurumların yok edilmesi işleminde ise 2 tip yöntem vardır, 1.si VW grubunun kullandığı pasif rejenerasyon, bunda kurumun yok edilebilmesi için aracın uzun mesafe kullanımı şart, çünkü yüksek egzoz sıcaklığı (600'C civarı) gerekiyor rejenerasyon işlemi için. Genellikle şehir içi kısa mesafe kullanılan araçlarda da bu nedenle problem oluşabiliyor. Bu nedenle her 800 km. de bir uzun süreli bir sürüş tavsiye edilir bu araçlarda.
Diğer yöntemse Ford-psa grubunun da kullandığı aktif sistem, bunun farkı ise yakıt deposuna koyulan bir katkı, filtrede biriken kurumun yanma sıcaklığını katalizör görevi yaparak 450'C civarına düşürüyor. Bu yüzden pasif sistemde olduğu gibi çok yüksek sıcaklıklara gerek kalmadan filtre temizlenebiliyor. Sorun çıkarma bakımından tabiki çok daha iyi bu yöntem, ama kullanılan katkıyı ekletmeyi unutmamak gerekiyor.
DPF bloke olursa ne olur?
DPF tamamen bloke olursa, yenisi taktırmaktan başka şansınız yok. Aracınız 3000 RPM ile sınırlanacak, aşırı yakıt tüketimi oluşacak ve arıza uyarı lambalarınızın devamlı yanmasına neden olacak. Bu aşamada yeni bir DPF için yüzlerce lira maliyet ödemeniz gerekecek.
Ne yapılabilinir?
DPF arızayı ECU ve uyarı ışıkları veya display üzerinde gösterecek bakacağız, çünkü bazı ortamda sadece yazılım olarak kaldırmak çözüm değildir. Biz özel ve çok sofistike bir yazılım kullanarak DPF iptali için motor kontrol ünitesini (ECU) yeniden programlıyoruz.
DPF'nin bir ekzost borusu aracılığıyla, düz yada alternatif bir yöntem kullanarak kaldırılması ve bu durumda sensörlerin sökülmesi tavsiye edilir.
Biz sistemi doğru bir şekilde uygulamak, herhangi bir akım veya saklanan DTC'leri silmek için gerekli tüm bayi düzeyinde tanı araçları kullanarak, bu hizmeti sunan birçok cihazlardan yararlanıyoruz. Aracınızı mükemmel bir çalışma düzeni içinde tutmak için gerekli programları, resmi lisanslı yazılım kullanarak yapıyoruz."
Dizel Partikül Filtresi (DPF) arızalarını onarımı veya iptali haberi - AYGÜN Electronics
Tabii belirttikleri yöntemin araca herhangi bir zararı olur mu, bilemem. Ben denemezdim şahsen.
Arabamda DPF temizliğinin sıklaşması üzerine başlık açmıştım geçenlerde. Gelen cevaplarda sürekli Eco modda (düşük devirde) kullanmamın ve kullandığım yakıtın etkili olabileceği belirtiliyordu. Eco modla ve Opetle vedalaşıp bir süre normal modun sürüş keyfini yaşamaya karar verdim, az önce de Shell V Power ile depoyu doldurup kaçamak yapmış oldum.
Yer imleri