Wd40'ı sadece ısıtma bujisinin yivli kısmına yağlamak amaçlı kullanılıcak, hiçbir zararı olmaz, olamaz. :)
Printable View
bende ısıtma bujisi kırılcak gibi olursa sökmüyorum alcagımz para bellii :) söylüyorum silindir kapaksökülür buji kırılırsa
2 gün önce Yetkili Servis te Lineamız da ki ısıtma bujilerinin birinde problem olduğunu ve değiştirilmesi esnasında kırılması riski olduğunu söylediler. Ve oluşabilecek maliyetinde ( Kapak sökümü vs. ) bize ait olduğunu söylediler. Bende sadece 1 tanesi çalışmadığı için o riske giremedim. Ama çok saçma bir durum olduğuda aşikar :(
Zeynel bende bir yorudma bulunayım :) ısıtma bujisi dizellerde sadece sabah çalıştırmada işe yarıyor diye biliyorum yani kızdırma bujisinde sıkıntı olanlar sabah birkere marşı döndüreceğine iki - üç kere döndürürse daha sağlıklı çalışır diye tahmin ediyorum ama ufak bir siyah duman da atacaktır araç.onun dışında kızdırma bujisinin bir esprisi yok.yanlışsam düzeltir misin ım..
1 aydır bendede kızdırma lambası yanıyordu
pazar günü aracım zor calıştırınca dediğim pazargünü acık elektrikci varsa baktırayım dedim
gitmeden de bu konuyu okumustum hemen arac soğukken kızdırma bujısı dibine pas sökücü sıktım ve elektrikciye gittim kolay söküldü ve 3 tane si bitik durumdaydı hemen 4 tane yanı takım olarak değiştirdik :)
iki tane buji değiştirdim serviste 80 tl
maalesef özellikle bizim multijetlerde ve opelde kullanılanlarda bu problem var.
kimisi bakımın uzamasından kaynaklanıyor diyor. kimisi yakıttan. amma velakin kırılıyor işte.
baştan söyliyelim değil wd40 würthün en kaliteli pas sökücüsünden 2-3 kutu boşaltsanız bile bunun kurumunu kestiremezsiniz.
çünkü buji orta kısımda(kapağın içindeki kısım) 5 cm boyunca öyle inanılmaz bir kurum yapıyorki insan şaşıyor.
bunu çıkarmanın en etkili yönetimi kapak söküp tornacıya yollamak. tornacı önce ısıtma bujisinin üstüne basit bir civata kaynatır. daha sonra oksijenle yanma odası tarafından kapağı dengeli bir şekilde ısıtır(tavlar).300-400 derecelere gelen alüminyum kapak bujiden daha fazla genleştiği için elle bile çevirseniz buji kolayca çıkar.
bazılarıda aşırı ısınmış motorda motor soğumadan bujileri sökerseniz de sorun çıkmaz diyorlar ama sıcak sökme işi pek kafama yatmıyor hani. denemek lazım elbet.
Beni kıllandırdınız şimdi.. aracım 125bin km'de ve çalışmasında bir sorun yok. Durduk yere ısıtma bujisi değiştirsem mi diye düşünmeye başladım şimdi..
Benimkilerde hiç kırılıcakmış gibi bir hava yoktu sökerken sasırıyorum nasıl kırılıyor..
bakım listesine onu da ekleyelim bari
Arkadaşlar motor sıcakken bujiyi sökmek doğru değil.Çünkü: Metal sıcakta genleşir. Genleşen metal bujiye daha fazla baskı uygular ve daha sıkı kavrar.Bu yüzden motor soğumalı ki metal kendini toplasın ve buji üzerindeki baskı azalsın.Böylece sökme işlemi daha emniyetli olsun.Yani soğumasındaki öncelik el yakması değil.
Avrupada ısıtma bujilerini kapağa doğul havava üfletip iyice soğuttuktan sonra değiştiriyorlar. Soğuyan buji daralıp kendisini bırakıyor hemen.
tornacıın kapağı ısıtması işe yaramaz çünkü ısınan kapaktaki delik bujiye doğru genleşeceği için iyice sıkışır.
Sent my GT-I8150 using 2
Farklı iki metalin genleşme katsayıları farklı olduğu için, biri 100derce ısıda x kadar genleşiyorsa, diğeri 5x genleşiyor. Böylelikle buji tam genleşmeden kapak genleşip bujinin kolay çıkmasına sebep oluyor.Arkadaşımız onu anlatmaya çalışmış.
tamam işte kapak daha çok genleştiği için delik daralır. yani aşağıdaki resimdeki gibi, bujilerin girdiği delik kırmızı nokta olsun mesela. genleşme sadece dışa doğru olmaz. okların yönünde içe doğru da olur. yani ısıtmak değil soğutmak gerekir.
https://i47.tinypic.com/28lezqf.jpg