Yazının doğruluğunu tartışmak değil amacım. Ama o zaman Tofaş neden fiat motorları üzerine garanti dahilinde LPG uygulaması yapıyor? Motor aynı herşey aynı bu nasıl bir ikilem? Ayrıca Hollanda da hemen her markanın LPG li modelinin olduğunu biliyorum. Ve TR dekinin aksine LPG yi devletler destekliyor en çevreci yakıt olmasından dolayı, birçok LPG li otomobilden avrupada otopark parası, vergi vb. avantajları var. Ben buradaki işin sadece ticari olduğunu düşünüyorum.
Bir de sıralı sistem lpg li araçlarda soğukta zor çalışma gibi birşey olamaz, çünkü araç motor soğuk iken benzinle çalışır, soğutma suyu sucaklığı 40C ye geldiğinde sistem otomatik olarak lpg ye geçer. Güç kaybı sıralı sistemde %3 gibi önemsiz bir rakamdır. Benzine göre daha güvenlidir.Bu sistemde emniyet için kullanılan 5-6 adet güvenlik parçası bulunmaktadır. Örneğin bagajdan motora giden bakır hortum delinse sistem aşırı gaz akışını hissederek gazı depodan keser. Arkadan çarpmalarda deponun patlaması gibi bir konu çoook zor. Depo 3mm dekape sacdan imal edilir. Araçların sac kalınlık standardı 0.8mm dir.Bir de depo içindeki iç basıncı da düşünürseniz tüpün ne kadar mukavemetli olduğunu daha iyi anlarsınız.
Fakat yeni bir araç alıp tüp taktırmaktansa o aracın dizelini almayı tercih ederim. Hem bagajım ufalmaz, hem buji derdim olmaz, hemde daha fazla tork alırım...
Bence böyle arkadaşlar...<!-- / message -->
Yer imleri